Skiferie i Sverige

Danmarks skandinaviske nabo Sverige her lagt pister til mange danskeres første sving på ski, og hvert år vælger tusinder stadig Sverige som destination for årets skiferie. Det er ikke uden grund, at Sverige er en populær skidestination for danskerne, for landet har noget for enhver smag og niveau. Syd- og Vestsverige har destinationer, som ikke fås bedre til børnefamilier og nybegyndere, Midtsverige byder blandt andet på Nordeuropas største alpine skiområde, Sälen, som byder på mere end 250 kilometer pister i alle sværhedsgrader, masser af offpiste og snowparks. I Nordsverige findes de største fjelde og vildeste skioplevelse. Sverige er desuden et fremragende langrendsland. Her er svenskerne med langt fremme i verdenseliten, og er også er værter ved det nok mest berømte langrendsløb, nemlig Vasaløbet.

Find skirejser til Sverige

Miniskiferie i Sverige

Sveriges placering lige på den anden side af Øresund betyder, at det er særligt velegnet til kortere skiture. Det er særligt populært at tage på endags- eller weekendskitur til Sydsverige, da flere skiområder ligger inden for et par timers transport uanset om man kommer fra Sjælland eller Jylland.

Fra Sjælland er det let at tage færgen Helsingør-Helsingborg eller køre over Øresundsbroen til eksempelvis Vallåsen eller Isaberg, som kun tager henholdsvis knap 2 og 3 ½ time. Kommer man fra Jylland er man efter færgeoverfarten Frederikshavn-Göteborg under 2 timers kørsel fra Ulricehamn, Mullsjö, Falköping og Billingen. Man kan også tage færgen over fra Grenaa til Varberg i Sverige. Det er også muligt at tage toget, og der arrangeres ligeledes et utal af endagsrejser med bus til de svenske skiområder i løbet af hver vinter. Se færger til Sverige her.

Selvom mange destinationer selv i det sydlige Sverige er blevet gode til at producere sne, så de kan sikre snesikkerhed til de besøgende skiturister, så er det en god ide at undersøge sne- og pisteforholdene inden, man tager afsted på skiferie. Det gælder særligt, hvis man rejser til de sydligste områder i udkanten af sæsonen. Se snemeldinger fra Sverige.

Børnevenlig skiferie i Sverige

Sverige er et oplagt valgt at kigge på, når der skal planlægges skiferie for hele familien. Der findes her mange destinationer, som er særligt velegnede til børnefamilier, og de kommer med mange fordele. Det er dejligt nemt for børnefamilier at tage på skiferie i Sverige, fordi transporttiden er kort sammenlignet med destinationer i eksempelvis Østrig, Frankrig og Italien, som ellers også tilbyder udmærkede børnevenlige skiområder.

På selve destinationen er der også store fordele. Skiløb i de svenske fjelde betyder, at der findes mange gode milde pister i både grøn og blå, så selv de mindste børn eller usikre nybegyndere kan få en god oplevelse på ski. Et godt eksempel er Stöten i Sälen, hvor hele venstre side af skiområdet er dedikeret til børn og nybegyndere, hvor der foruden gode pister findes sjovt skiløb mellem træer og begynderpister med tilhørende træklifter.

I modsætning til andre europæiske lande, så er der en mindre sprogbarriere med det svenske sprog, hvis familiens mindste skal på skiskole, hvorfor der vil være større forståelse og dermed tryghed på ski. En anden fordel er at størstedelen af de svenske destinationer tilbyder at børn op til en vis alder må benytte lifterne gratis, hvis de blot bruger skihjelm.

Bo lige ved skiløbet med ski-in/ski-out

I forhold til indkvartering, så bliver det heller ikke nemmere med børn, da man i Sverige bor på hoteller og svenske hytter, som ligger i direkte forbindelse med skiområdet og med god mulighed for ski-in/ski-out. Det gør det nemt at få børnene med afsted om morgenen, når man ikke skal gå langt til liften med alt udstyret på nakken. Langt de fleste svenske skidestinationer byder også på mange andre familievenlige aktiviteter end skiløb. Man kan eksempelvis få unikke oplevelser sammen på hundeslædetur, snescooter eller til kælkeaftener. Listen med gode familievenlige destinationer i Sverige er lang, men blandt de mest populære findes Branäs, Orsa Grönklitt, Kläppen og Idre Fjäll.

På langrend i Sverige

Fra syd til nord findes der i Sverige flere end 3.800 langrendsspor, så her er noget for enhver, lige fra nybegynderen til topatleten. Flere destinationer tæt på Danmark har specialiseret sig i langrendsløb. Både Ulricehamn og Billingen er officielle Vasaløbscentre. Det er et kvalitetsstempel af et område, der sikrer gode træningsmuligheder, perfekte sort og ekspertkompetencer i langrendsløb og udstyr på destinationen. Flere steder har oplyste spor allerede fra tidligt på sæsonen, og jo længere nordpå man kommer, jo længere er sæsonen. Dalarna i Midtsverige er et sandt langrendsmekka, og i Nordsverige findes de helt store langrendsoplevelser for naturelskeren " og de lyse nætter i maj giver en ekstra dimension til den storslåede natur i Nordsverige.

Hvis man er i tvivl om, hvad man skal vælge af de utallige langrendsdestinationer, så findes der her en guide til 8 gode langrendssteder i Sverige.

Nordens Alper og snesikkerhed

Foruden de helt sydlige skiområder, som også er ved at kunne sikre det, som naturen måtte udelade, så byder Sverige generelt på en stor snesikkerhed på skiferien. Sverige kan også levere på stejle nedfarter og gode udfordringer til den øvede skiløber. Tager man til Nordsverige, så finder man Nordens Alper i Åre, som er et særdeles populært skiområde, da det tilbyder både varieret skiløb og gode lange nedfarter, som kunne få tankerne hen mod Alperne i sydeuropa. Tæt herpå findes også Funäsfjället, som er Skandinaviens største skiområde. Længst nordpå - 250 kilometer nord for polarcirklen - findes det legendariske skiområde Riksgränsen, hvor det blandt andet er muligt at tage med helikopter ud i det vilde, snedækkede landskab til uanede mængder af uberørt offpiste.

Artikler om Sverige fra Skisport.dk

Brugerne om Sverige

Vi har lagt karakterer for alle destinationer i Sverige sammen til én samlet karakter, som du kan se her.

Skiterræn:
3,85
Liftsystem:
3,73
Afterski:
2,94
Byerne:
3,07
Børnevenlighed:
4,66
Begyndervenlighed:
4,54
Prisniveau:
4,27
Off-piste:
2,96
Samlet score er 3,75 / 5 ud fra 1051 anmeldelser.

god tur | Skrevet den 24/01 2022 | Bedømmelse af Mullsjö

Oprettet af Anna K

Vi havde en rigtig god tur i hele 5 dage. Hvis man er øvet og vil havde forskellige udfordringer er dette nok ikke stedet men til begynder og lidt øvede er det super godt.
venlige medarbejdere

I Stöten er præcis så lille som forventet | Skrevet den 01/01 2022 | Bedømmelse af Stöten

Oprettet af Lena Sørensen

Jul/nytår 2021 - I Stöten er præcis så lille som forventet - jeg siger ikke at Stöten er dårlig, eller uden udfordringer, Stöten er blot ikke hvad jeg ønsker af skiferie.

Naturlig sne har pt v...
æret mangelvare i år, derfor er toppen uanset piste niveau pænt meget iset når klokken rammer kl 13:00 ish. Dette rettes forhåbentlig op senere.

Der er dog lagt en del kanonsne ud, så måske 2/3 del af pisterne er åbnet.

Parken er endnu under opbygning, der er dog et par mindre tricks muligheder.

Offpist gør man kun hvis man er ligeglad med sit udstyr er min vurdering - kan dog se at nogen kører offpist, kan så også se underlaget igennem sneen mange steder.

Når alt ovenstående så er nævnt - som også er ting anlægget ikke er herre over - så det jeg savner er at kunne tage “på tur” ud i systemet, Trysil tilbyder det nok som det eneste i Norden, og ellers er det syd på man skal. Jeg savner generelt et større udvalg af nedfarter i den kategori der matcher ens niveau. Her er det en lift op og så til højre eller venstre og så til bunden og fange liften igen. Det betyder mange på pisten og mange i køen.

Logi er der bred variation af - både kvalitet og beliggenhed. Vælger man at bo nede i bunden ved Ranch og Ranch lodge så får man enten gode arme (af at stage til/fra liften) eller også bliver ens skistøvler gået til (eneste hytter der ligger attraktiv, er godt og vel dem lige op af liften).

Stöten er kontantfri, der betales med fx visa eller når man spiser ude så betales med food/drink appen. Der var kø ved mad stederne. Stod næsten 1 time i kø ved vaffelstuen + 20 minutter på maden, dette umiddelbart ikke grundet corona.

Flere ting er lukket for sæsonen (hundeslæde, snescooter, gamezone m.fl). Jeg håber de mener lukket grundet det er jul/nytår.

Hvorfor så vælge Stöten når jeg virker så utilfreds - Stöten var grundet mangel af bedre pga corona. Jeg stod også med et tilgodebevis på logi der enten skulle benyttes i Thy, Norge eller Sverige. Norge var udelukket grundet deres tidligere kraftige restriktioner og udelukkelse af Danskere (skiferie i fare for aflysning igen), Thy står man ik på ski i, og ja så var der Sverige tilbage. Men som jeg også lagde ud med at skrive, så er Stöten præcis så lille som jeg forventede. Det har været hyggeligt her, men lægger hellere mine penge på et større sted så der er mere skiløb for samme sum.
Læs mere

Her kan du se et kort med skiområderne i Sverige. Klik på nålene for flere detaljer om skiområdet.