Skiferie i Sverige

Danmarks skandinaviske nabo Sverige her lagt pister til mange danskeres første sving på ski, og hvert år vælger tusinder stadig Sverige som destination for årets skiferie. Det er ikke uden grund, at Sverige er en populær skidestination for danskerne, for landet har noget for enhver smag og niveau. Syd- og Vestsverige har destinationer, som ikke fås bedre til børnefamilier og nybegyndere, Midtsverige byder blandt andet på Nordeuropas største alpine skiområde, Sälen, som byder på mere end 250 kilometer pister i alle sværhedsgrader, masser af offpiste og snowparks. I Nordsverige findes de største fjelde og vildeste skioplevelse. Sverige er desuden et fremragende langrendsland. Her er svenskerne med langt fremme i verdenseliten, og er også er værter ved det nok mest berømte langrendsløb, nemlig Vasaløbet.

Find skirejser til Sverige

Miniskiferie i Sverige

Sveriges placering lige på den anden side af Øresund betyder, at det er særligt velegnet til kortere skiture. Det er særligt populært at tage på endags- eller weekendskitur til Sydsverige, da flere skiområder ligger inden for et par timers transport uanset om man kommer fra Sjælland eller Jylland.

Fra Sjælland er det let at tage færgen Helsingør-Helsingborg eller køre over Øresundsbroen til eksempelvis Vallåsen eller Isaberg, som kun tager henholdsvis knap 2 og 3 ½ time. Kommer man fra Jylland er man efter færgeoverfarten Frederikshavn-Göteborg under 2 timers kørsel fra Ulricehamn, Mullsjö, Falköping og Billingen. Man kan også tage færgen over fra Grenaa til Varberg i Sverige. Det er også muligt at tage toget, og der arrangeres ligeledes et utal af endagsrejser med bus til de svenske skiområder i løbet af hver vinter. Se færger til Sverige her.

Selvom mange destinationer selv i det sydlige Sverige er blevet gode til at producere sne, så de kan sikre snesikkerhed til de besøgende skiturister, så er det en god ide at undersøge sne- og pisteforholdene inden, man tager afsted på skiferie. Det gælder særligt, hvis man rejser til de sydligste områder i udkanten af sæsonen. Se snemeldinger fra Sverige.

Børnevenlig skiferie i Sverige

Sverige er et oplagt valgt at kigge på, når der skal planlægges skiferie for hele familien. Der findes her mange destinationer, som er særligt velegnede til børnefamilier, og de kommer med mange fordele. Det er dejligt nemt for børnefamilier at tage på skiferie i Sverige, fordi transporttiden er kort sammenlignet med destinationer i eksempelvis Østrig, Frankrig og Italien, som ellers også tilbyder udmærkede børnevenlige skiområder.

På selve destinationen er der også store fordele. Skiløb i de svenske fjelde betyder, at der findes mange gode milde pister i både grøn og blå, så selv de mindste børn eller usikre nybegyndere kan få en god oplevelse på ski. Et godt eksempel er Stöten i Sälen, hvor hele venstre side af skiområdet er dedikeret til børn og nybegyndere, hvor der foruden gode pister findes sjovt skiløb mellem træer og begynderpister med tilhørende træklifter.

I modsætning til andre europæiske lande, så er der en mindre sprogbarriere med det svenske sprog, hvis familiens mindste skal på skiskole, hvorfor der vil være større forståelse og dermed tryghed på ski. En anden fordel er at størstedelen af de svenske destinationer tilbyder at børn op til en vis alder må benytte lifterne gratis, hvis de blot bruger skihjelm.

Bo lige ved skiløbet med ski-in/ski-out

I forhold til indkvartering, så bliver det heller ikke nemmere med børn, da man i Sverige bor på hoteller og svenske hytter, som ligger i direkte forbindelse med skiområdet og med god mulighed for ski-in/ski-out. Det gør det nemt at få børnene med afsted om morgenen, når man ikke skal gå langt til liften med alt udstyret på nakken. Langt de fleste svenske skidestinationer byder også på mange andre familievenlige aktiviteter end skiløb. Man kan eksempelvis få unikke oplevelser sammen på hundeslædetur, snescooter eller til kælkeaftener. Listen med gode familievenlige destinationer i Sverige er lang, men blandt de mest populære findes Branäs, Orsa Grönklitt, Kläppen og Idre Fjäll.

På langrend i Sverige

Fra syd til nord findes der i Sverige flere end 3.800 langrendsspor, så her er noget for enhver, lige fra nybegynderen til topatleten. Flere destinationer tæt på Danmark har specialiseret sig i langrendsløb. Både Ulricehamn og Billingen er officielle Vasaløbscentre. Det er et kvalitetsstempel af et område, der sikrer gode træningsmuligheder, perfekte sort og ekspertkompetencer i langrendsløb og udstyr på destinationen. Flere steder har oplyste spor allerede fra tidligt på sæsonen, og jo længere nordpå man kommer, jo længere er sæsonen. Dalarna i Midtsverige er et sandt langrendsmekka, og i Nordsverige findes de helt store langrendsoplevelser for naturelskeren " og de lyse nætter i maj giver en ekstra dimension til den storslåede natur i Nordsverige.

Hvis man er i tvivl om, hvad man skal vælge af de utallige langrendsdestinationer, så findes der her en guide til 8 gode langrendssteder i Sverige.

Nordens Alper og snesikkerhed

Foruden de helt sydlige skiområder, som også er ved at kunne sikre det, som naturen måtte udelade, så byder Sverige generelt på en stor snesikkerhed på skiferien. Sverige kan også levere på stejle nedfarter og gode udfordringer til den øvede skiløber. Tager man til Nordsverige, så finder man Nordens Alper i Åre, som er et særdeles populært skiområde, da det tilbyder både varieret skiløb og gode lange nedfarter, som kunne få tankerne hen mod Alperne i sydeuropa. Tæt herpå findes også Funäsfjället, som er Skandinaviens største skiområde. Længst nordpå - 250 kilometer nord for polarcirklen - findes det legendariske skiområde Riksgränsen, hvor det blandt andet er muligt at tage med helikopter ud i det vilde, snedækkede landskab til uanede mængder af uberørt offpiste.

Artikler om Sverige fra Skisport.dk

Brugerne om Sverige

Vi har lagt karakterer for alle destinationer i Sverige sammen til én samlet karakter, som du kan se her.

Skiterræn:
3,85
Liftsystem:
3,73
Afterski:
2,94
Byerne:
3,07
Børnevenlighed:
4,66
Begyndervenlighed:
4,54
Prisniveau:
4,27
Off-piste:
2,96
Samlet score er 3,75 / 5 ud fra 1051 anmeldelser.

Kläppen, sälen | Skrevet den 26/12 2020 | Bedømmelse af Sälen

Oprettet af Maiken

Har stået på ski i Kläppen siden jeg stort set har kunne gå og er yderst tilfreds med området. Området rummer både pister for dem der skal have udfordringer og dem der er helt nybegynder. Byen og hytt...
e-området er super hyggeligt. Medarbejderne er altid i mødekommende og så har de nogle yderst kompetente ski-instruktøre, som er gode til børn. Vi har også brugt deres tilbud om en ugentlige kælke-after på pisterne, hver gang vi har været afsted.
Læs mere

Langt imod nord | Skrevet den 07/09 2020 | Bedømmelse af Riksgränsen

Oprettet af Darwin Jolle Arpac

En lang tur, der er længere end til alperne. Fra Göteborg er der 1750 km, og færgen tager lidt over 3 timer. Enestående natur, og ingen fare for overrend af skiglade entutiaster på løjperne, så du h...
ar meget for dig selv. Afterski, og byliv findes ikke rigtig udover hotellet, som godt ved hvad de vil have for en tur i deres pool område. Masser af rensdyr, frisk luft og er du heldig for du også elge at se. Der er mange grænsebutikker, så prisniveauet på mad, øl, slik er langt under Danske priser, ja også cigaretter. Når du betaler for Riksgränsen for du automatisk Björkliden med i købet og omvendt. Bjørkliden er mindst ligeså smukt, det eneste der mangler er stolelifte, ellers er terrænnet nogenunde det samme, udover at vind og vejr er lidt barskere i Riksgränsen. Men langt ind i Maj Måned kan man stadig stå på ski, og når solen skinner, så findes der intet smukkere syn. Alt i at en herlig oplevelse, men næste gang ville jeg foretrække at tage et discountland, som Bulgarien, eller ex Jugoslavien da en flybillet derned nogengange kan findes til sølle 300-500 kr tur retur. Man kan også tage toget helevejen til Riksgränsen og Bjørkliden, med sove kupeer, det ville kunne betale sig, hvis man rejser alene eller 2 uden bil. Der er togstation på begge ski destinationer lige udenfor direkte, med 2 afgange dagligt Morgen og ca kl 16 når stedet lukker. Så hvis man er ude efter at spare penge så skal man tage toget, medmindre man deler udgifterne sammen i bil. Hostels kan man få i Abisko til omkring 275 kr for en overnatning, ellers koster det hele 1200 kr pr overnatning hvis man vælger at tage Hotel Riksgränsen.
Læs mere

Her kan du se et kort med skiområderne i Sverige. Klik på nålene for flere detaljer om skiområdet.