Skiferie i Tjekkiet

De fleste kender Tjekkiet for Skoda'en og en omfattende øl produktion. Færre kender landet for dets bjerge og muligheder på ski.

Det til trods for at tjekkerne faktisk har skabt en række udmærkede skisportsområder igennem det seneste årtier, hvor man flere steder har formået at modernisere liftsystemerne, til glæde for skigæsterne.

De danskere der har brudt med traditionen, om at skiløb kun kan udøves i de traditionelle skiområder i eksempelvis Norge og Østrig, har med garanti fået rigtig meget ferie for pengene i Tjekkiet. Der er i sandhed tale om 'value for money'.

Tæt på Danmark

De fleste skiområder i Tjekkiet ligger ved grænsen til Polen mod nord, på højde med tyske Dresden. Således kan bilisterne parkere foran hotellet eller lejligheden efter godt 750 km kørsel fra Padborg og endnu kortere fra Puttgarten. Den relativt korte afstand er med til at gøre Tjekkiet interessant for danskerne.

Prisniveauet

Det er fortsat billigt i Tjekkiet. I de fleste områder kan du generelt erhverve dig et liftkort til en voksen i seks dage for under 900 kr. Ligeledes er indkvartering også noget af det billigste, man finder, når man skal på ski i Europa, ligesom den prisbeviste forbruger også vil glæde sig over priserne på restauranter og barer.

Find skirejser

De tre mest kendte områder i Tjekkiet

Spindleruv Mlyn er måske nok det mest kendte skiområde i Tjekkiet. Der bydes på 25 km pister fordelt på to områder, der lyder de mundrette navne Svaty Petr og Horni Misecky. Området byder primært på udfordringer til begyndere og letøvede skiløbere, således henvender Spindleruv Mlyn sig meget til familierne. Der er imponerende 92 km langrends løjper at tilbagelægge i området.

Cerna Hora området består af tre områder, hvor man finder i alt 33 km pister. Den største og mest livlige af de tre byer er klart Pec Pod Snezkou, hvor man også finder god afterski, når pisterne lukker. I Janske Lazne finder man også hyggelige barer og restauranter, og på mange måder minder de tjekkiske byer om de sydtyske eller østrigske. Der er varierende sværhedsgrader i denne del af området. Cerny Dul er den mindste af de tre byer og nok også det område, der mest henvender sig til begynderen på ski. I Cerna Hora findes der ca. 70 km landrendsløjper.

Harrachov byder på 8 km alpine pister og er meget populært blandt tjekkerne selv. Prisniveauet generelt ligger meget under, hvad vi er vant til i Danmark. Byen er muligvis den hyggeligste tjekkiske ski-by, og hovedgaden rummer flere restauranter, butikker og hyggelige barer. Området henvender sig til nybegyndere og letøvede løbere, og eksperterne vil hurtigt mangle pistekilometer og udfordringer. Der er 52 km langrendsløjper i Harrachov.

Skiområderne generelt

Fælles for de tre områder er, at man ikke kan sammenligne dem med hverken franske Val d'Isère eller østrigske St. Anton. Dertil har man simpelthen ikke høje nok bjerge i Tjekkiet. Destinationerne i Tjekkiet henvender sig til de, der kræver lidt færre pistekilometer. Det kan være nybegynderen, den letøvede eller endda den øvede løber samt familien, eksempelvis hvor børnene skal have ski under fødderne for første gang. Højdeforskellen i områderne er generelt 400-600 meter, og man kommer op i næsten 1300 meters højde flere steder.

Der er sket meget i de tjekkiske skiområder de seneste tyve år. Der er investeret store ressourcer i skiområderne, og man kan håbe, at udviklingen fortsætter over det næste årti. En forsigtig spådom kunne være, at flere prisbeviste danskere vil indstille GPS’en på Cerna Hora eller Spindleruv Mlyn de kommende år, selvom det tager tid at ændre danskernes rejsevaner.