Skiferie i Tjekkiet

De fleste kender Tjekkiet for Skoda'en og en omfattende ølproduktion. Færre kender landet for dets bjerge og muligheder på ski. Det til trods for, at tjekkerne faktisk har skabt en række udmærkede skisportsområder igennem det seneste årtier, hvor man flere steder har formået at modernisere liftsystemerne, til glæde for skigæsterne.

De danskere der har brudt med traditionen, om at skiløb kun kan udøves i de traditionelle skiområder i eksempelvis Norge og Østrig, har med garanti fået rigtig meget ferie for pengene i Tjekkiet. Der er i sandhed tale om 'value for money'.

Skiferie tæt på Danmark

De fleste skiområder i Tjekkiet ligger ved grænsen til Polen mod nord, på højde med tyske Dresden. Således kan bilisterne parkere foran hotellet eller lejligheden efter godt 750 kilometers kørsel fra Padborg og endnu kortere fra Puttgarten. Den relativt korte afstand er med til at gøre Tjekkiet interessant for danskerne, da det dermed er muligt at komme væsentligt hurtigere til og fra skiferie destinationen.

Derfor er Tjekkiet oplagt til skiferie med børnefamilien, som ikke vil have for langt i bilen, eller for kortere skituren, da køreturen bliver mere overskueligt end hvis man skulle helt til Østrig, Frankrig eller Italien.

Tag billigt på ski

Det er fortsat billigt at vælge skiferie i Tjekkiet. I de fleste områder kan du generelt erhverve dig et liftkort til en voksen i seks dage for under 900 kroner. Hvilket er under halvdelen af et liftkort på samme antal dage på mere kendte skidestinationer i eksempelvis Østrig eller Frankrig. Ligeledes er indkvartering også noget af det billigste, man finder, når man skal på ski i Europa. Den prisbevidste skiløber vil også kunne glæde sig over leveomkostningerne er tilsvarende lave, hvor priserne på restauranter og barer ligger langt under både det vi kender hjemme fra Danmark, men også fra andre europæiske og nordiske skiområder.

Find skirejser til Tjekkiet

De tre mest kendte områder i Tjekkiet

Spindleruv Mlyn er måske nok det mest kendte skiområde i Tjekkiet. Der bydes på 25 kilometer pister fordelt på to områder, der lyder de mundrette navne Svaty Petr og Horni Misecky. Området byder primært på udfordringer til begyndere og letøvede skiløbere, således henvender Spindleruv Mlyn sig meget til familierne. Der er imponerende 92 kilometer langrendsløjper at tilbagelægge i området.

Cerna Hora området består af tre områder, hvor man finder i alt 33 kilometer pister. Den største og mest livlige af de tre byer er klart Pec Pod Snezkou, hvor man også finder god afterski, når pisterne lukker. I Janske Lazne finder man også hyggelige barer og restauranter, og på mange måder minder de tjekkiske byer om de sydtyske eller østrigske. Der er varierende sværhedsgrader i denne del af området. Cerny Dul er den mindste af de tre byer og nok også det område, der mest henvender sig til begynderen på ski. I Cerna Hora findes der cirka 70 kilometer landrendsløjper.

Harrachov byder på 8 kilometer alpine pister og er meget populært blandt tjekkerne selv. Prisniveauet generelt ligger meget under, hvad vi er vant til i Danmark. Byen er muligvis den hyggeligste tjekkiske ski-by, og hovedgaden rummer flere restauranter, butikker og hyggelige barer. Området henvender sig til nybegyndere og letøvede løbere, og eksperterne vil hurtigt mangle pistekilometer og udfordringer. Der er 52 kilometer langrendsløjper i Harrachov.

Familie- og begyndervenlige skiområder

Fælles for de tre områder er, at man ikke kan sammenligne dem med hverken franske Val d'Isere eller østrigske St. Anton. Dertil har man simpelthen ikke høje nok bjerge i Tjekkiet. Destinationerne i Tjekkiet henvender sig til de, der kræver lidt færre pistekilometer. Det kan være nybegynderen, den letøvede eller endda den øvede løber samt familien, eksempelvis hvor børnene skal have ski under fødderne for første gang. Højdeforskellen i områderne er generelt 400-600 meter, og man kommer op i næsten 1.300 meters højde flere steder.

Der er sket meget i de tjekkiske skiområder de seneste tyve år. Der er investeret store ressourcer i skiområderne, og man kan håbe, at udviklingen fortsætter over det næste årti. En forsigtig spådom kunne være, at flere prisbevidste danskere vil indstille GPS'en på Cerna Hora eller Spindleruv Mlyn de kommende år, selvom det tager tid at ændre danskernes rejsevaner.

Artikler om Tjekkiet fra Skisport.dk

Brugerne om Tjekkiet

Vi har lagt karakterer for alle destinationer i Tjekkiet sammen til én samlet karakter, som du kan se her.

Skiterræn:
3,48
Liftsystem:
3,09
Afterski:
4,01
Byerne:
4,04
Børnevenlighed:
3,67
Begyndervenlighed:
4,00
Prisniveau:
4,67
Off-piste:
1,67
Samlet score er 3,58 / 5 ud fra 141 anmeldelser.

Liftkø | Skrevet den 20/11 2018 | Bedømmelse af Spindleruv Mlyn

Oprettet af Poul Bøgelund

HejVi overvejer at besøge Spindleruv uge 7, vi er 2 voksne og 3 børn. Men hvad med liftkøer og mange på pisterne? Vi er ikke så glade for lange køer og proppede pister.Er der nogen der har erfaringer med området i uge 7?

Lidt SPM info | Skrevet den 27/10 2017 | Bedømmelse af Spindleruv Mlyn

Oprettet af Karsten Lauridsen

Vi flyver med Norwegian til Prag 6 herrer, pris pr næse ca 1000 kr, inkl. 20 kg. Bagage, alternativ flyv med Czech airline, vi kører fra Prag med Pragh Airport Transfers Med privat chauffør pris ca 28...
00 kr retur for 6 personer i Mercedes Víto eller lignede, bestilles på nettet hvor der skrives på dansk. Dør til lufthavn transport. Vi bor på Start Hotel i fem nætter, i gåafstand til centrum ca 1200 kr. Pr næse inkl morgenmad. Når vi skal på ski om morgenen bruger vi taxa til liften enten til SVARTY PETRI eller til MEDVEDIN pris ca 50 kr. Vi lejer ski på hotellet koster 180-450 kr for 4 dage alt efter ski kvalitet, støvler har vi med i bagagen. Området er ikke så stort men har alligevel både lette og lidt sorte løjper, maden i byen er ok, men bestil bord. Øllerne er billige 10-14 kr for en halv liter, der er et par enkelte natklubber men på den populære er priserne også lidt højere, afterski er der ikke meget af men man kan sagtens hygge sig med vennerne, til vinter er det 8 gang vi er der, og i starten var der mere gang i selve byen. Det kan godt anbefalet og vi har kun en gang været ud for at der var lidt sne, men de er gode til at lave kunstsne, lifterne er fra helt nye med varme mm til lifter af lidt ældre dato.
Læs mere

Her kan du se et kort med skiområderne i Tjekkiet. Klik på nålene for flere detaljer om skiområdet.