8 gode langrendssteder i Sverige

8 gode langrendssteder i Sverige

Mange danskere kender de gode langrendssteder er i Norge. Men hvor er de i Sverige? Her får du nogle ideer fra nord til syd.

Midt/Nordsverige

Et godt stykke oppe i Sverige finder du regionen Jämtland-Härjedalen. Her er en natur og et landskab, du ikke finder andre steder i Sverige.
Og en skiferie hertil er en helt unik oplevelse.

1. Bruksvallarna er toppen af poppen

Bruksvallarna er et vaskeægte paradis for langrendsløbere. Med sine 750 km spor er det verdens største langrendsområde. Her findes 300 præparerede km spor og 450 km afmærkede naturspor.
Skiløbet foregår i et utroligt varieret terræn, der passer til alle typer langrendsudøvere. Du kan løbe i dale og i fjeldet, og der er lavet særlige skibroer over vandløb. En del af ruterne er flersporede, og der er masser af informationstavler langs sporene.
Bruksvallarna ligger 718 km i bil nord for Gøteborg og er en fjeldby med masser af overnatningsmuligheder.
Læs mere om Bruksvallarna her. 

2. Åre - træningssted for landsholdsløbere

Skiområdet ved Åre (Åre, Duved og Björnen) er mest kendt for sine alpine kvaliteter og sine utallige, alpine World Cup-konkurrencer. Men her er så lækker sne og så fine langrendsløjper, at landsholdsløbere og andre topatleter ofte lægger deres træning hér.
I Björnen findes det “blideste” langrendsløb, hvor sporene går i sløjfer, så man jævnligt kan vurdere, om man orker mere. Som en aktiv skisportsby findes her et væld af overnatningsmuligheder.
Åre ligger nøjagtigt på højde med Trondhjem i Norge. Det nye er, at Malmö Aviation fra 2015/16 har indført en direkte flyforbindelse fra hhv. Malmø og Gøteborg til Åre.
Læs mere om Åre her. 

3. Lofsdalen – masser af naturløjper

Lofsdalen, der ligger 668 km i bil fra Gøteborg, er et andet stort, alpint område, som er ved at blive kendt for sit langrendsløb. Her er 70 km præparerede spor og hele 150 km afmærkede naturspor. Her er skiløb i både fladt terræn og i fjeldet, her er noget for både før børn, turløbere og eliteudøvere. Som alpin skisportsby byder Lofsdalen på mange muligheder for overnatning.
Læs mere om Lofsdalen her. 

Midtsverige

Svenskerne kalder selv Midtsverige for langrendsløbets højborg. Det er da også her, at det årlige, 90 km lange langrendsløb, Vasaløbet, finder sted.

4. Idre Fjäll – landsholdets træningsanlæg

I Idre Fjäll finder du ikke bare et træningsanlæg for det svenske langrendslandshold. Her er 82 km præparerede langrendsspor og i alt 30 km lysløjper, så du kan træne dag og nat. Herudover finder du mange km afmærkede naturløjper.
Læs mere om Idre Fjäll her. 

5. Sälen – her afholdesVasaloppet

Med sine seks skiområder, Lindvallen, Högfjället, Tandådalen, Kläppen, Stöten og Hundfjället, er Sälen det største skiområde i Sverige.
I Kläppen finder du for eksempel seks forskellige langrendsspor. Der er natursne-spor på 3, 6 og 8 km. Kläppen har også et langrendsspor langs floden på 14 km. Sporet er oplyst det meste af aftenen og er et populært spor til Vasaløbs-træning.
I Stöten finder du fem dalspor på op til 8,5 km samt et topløjpe på 16 km.
Og ja, verdens ældste og længste langrendsløb, Vasaløbet. afholdes i dette område. Nærmere bestemt fra Sälen i vest til Mora i øst.
Læs mere om Sälen her

Sydsverige

Der findes fine langrendsmuligheder i det sydlige Sverige. Dog bliver her stadig mere sne-usikkert. De seneste femten år, viser målinger fra Sveriges meteorologiske institut, er sne-sæsonen i Sydsverige mindsket med to uger. Så det er klogere end nogensinde at tjekke snesituationen, før du tager på langrend i Sydsverige.

6. Billingen Vasaløbcenter få timer fra Gøteborg

På bjerget Billingen nær byen Skövde – midt imellem søerne Vänern og Vättern - ligger et officielt Vasaløbcenter for langrend. Det indebærer, at anlægget har klaret Vasaløbets hårde kvalitetskontrol. Her findes 42 km præparerede skispor, hvoraf de 11 km er oplyste spor og godt 5 km er med kunstsne. Herudover er her et vildmarksspor på 16 km.
Med lidt meget tidlig morgenkørsel kan sjællændere tage en éndagstur hertil. Men ellers er der et bredt udvalg af overnatningsmuligheder i Skövde.
Læs mere om Billingen her.

7. Ulricehamn – Vasaløbscenter endnu tættere på

Bare 100 km fra Gøteborg ligger et andet Vasaløbscenter med gode langrendsmuligheder. På Lassalyckan lidt uden for Ulricehamn og cirka 7 km fra selve alpincentret, er der 3 præparerede løjper – én på fem km, én på 10 km og et elitespor på 15 km. Herudover er der en “året rundt” lysløjpe på 3,4 km, som dækkes med snekanoner fra marts til december. Selve Ulricehamn by er en hyggelig købstad fra 1400-tallet, hvor du både kan spise og overnatte.
Læs mere om Ulricehamn her

8. Gøteborg – hvis du bare skal hurtigt på ski

Hvis du bare skal hurtigt på ski – og endda stå på ægte sne - behøver du ikke køre længere end til Gøteborg. Hér - i multisportsarenaen Prioritet Serneke Arena i Kviberg, bare 15 minutter fra Göteborgs centrum, kan du køre langrend på en 1,2 km lang kuperet bane. Skidomen er indviet i sommeren 2015 og vil være i brug året rundt, da temperaturen altid ligger på minus 2 grader.
Læs artikel om skidomen her

Læs mere om skiferie i Sverige. Eller læs om de 10 bedste langrendssteder i Norge her eller om langrend i Tyskland.

Eller trænger du til nyt langrends udstyr, eller blot ny voks og vedligeholdes grej kan du finde det her.

Find alle rejser til Sverige

Udgivet af: Jesper Svennum

Fakta om Idre Fjäll
Skiområdet: 442-960 m.o.h.
Byen: 442 m.o.h.

40 pister i alt
16 stk.
9 stk.
6 stk.
9 stk.

Lifter: 27 stk. / 25.500 pers/time

Slæbelifter: 20
Stolelifter: 4

Mere om skiferie i Idre Fjäll

Find tilbud på skirejser

Gå til toppen