« Til oversigten

Her skal du holde skiferie i julen

Her er vores lynguide til den perfekte, snesikre hvide jul, langt væk fra grønne pister og det ståhej som julen i Danmark kan bringe med sig.

Familien der pakker gaver op, duften af juleand og julemusik er alt sammen helt fantastisk. Men helt rigtig julestemning kommer man først i, når sneen fredfyldt daler udenfor. Den bedste (og måske eneste) måde at garantere en hvid jul på, er ved at pakke dine ski, lange underbukser, julebryg og din nærmeste familie eller bedste venner i en bil, bus eller et fly, for så at sætte kurs mod et sandt vinterhvidt vidunderland!


Find skiferie til jul

OBS: Der er flest skirejser hvis du vælger d. 18/12. Men du kan også finde nogle ved at vælge d. 17/12 og 19/12.


Imidlertid forholder det sig jo bare således, at julen som udgangspunkt falder i december, hvor det desværre nogle gange er sådan, at bjergene er mere brune end hvide. Og hvad gør vi så?

Frygt ej! Her er vores lynguide til den perfekte, snesikre hvide jul.

Hvor skal vi hen?

Det vigtigste valg, I skal tage, er hvorvidt, I ønsker at drøne nord- eller sydpå. Her er hovedargumenterne for begge dele.

Derfor nordpå:
Skistederne i Norge og Sverige kan ofte tilbyde køligt vejr og snegaranti – en rigtig ønskejul! Derudover kan det sagtens lade sig gøre, at få sin helt egen hytte til en ganske fornuftige pris. Her kan der hygges, laves julemad og pakkes gaver op. Dette kan være den helt perfekte løsning for (børne)familier, eller enhver som sætter hyggen forrest. Dagene er ganske vidst korte deroppe, men flere områder tilbyder efterhånden aftenskiløb på oplyste pister én eller flere dage om ugen.

Du finder ikke noget mere hyggeligt end en julehytte i Norge
Derfor sydpå:
Bjergene er større og ligeså er nedfarterne. Vælger du et sted med en gletsjer er snesikkerheden også i top. Hernede er der ofte lidt mere fest og farver, og der er rig mulighed for at fejre jul sammen med andre skiglade folk fra Danmark eller resten af Europa. Dagene er desuden noget længere hernede end hos Danmarks nordlige naboer. I Alperne kan man samtidig nyde godt af at bo på (danske)hoteller eller chaleter, hvor maden er lavet og rammerne for at skabe en festlig jul er sat. Vil I sydpå, er det som sagt ingen dårlig idé at vælge et område med en gletsjer – hvis nu snevejret ikke skulle arte sig.

Jul i Alperne giver dig rig mulighed for farve i kinderne og lange nedkørsler

Vi har bestemt os. Men der er jo hundredvis af skiområder i begge retninger?
Frygt ej. Her de mest nævneværdige og snesikre områder i begge retninger:

Top 5 nordpå

Svenske Åre præsterer så godt som altid at åbne i november – allersenest i starten af december – og tilbyder en hvid jul, med noget af det bedste skiløb der kan opstøves i Skandinavien. Over 1.000 højdemeter fra top til bund, 93 kilometer pister og en dejlig julestemning i et vinterlandskab, der siger spar to! Området ligger forholdsvist langt oppe, men kan nås med tog direkte fra København.

Kläppen i Sverige tilbyder ydmyge 34 kilometer pister og 400 meters højdeforskel fra top til bund. Det er helt perfekt til familier, der ønsker at fejre jul i deres egen hytte beliggende lige ved pisten, og en tur hertil kan gøres meget økonomisk. Men lad dig ikke nare! Det er også hjemsted for det svenske freestyle landshold og området har i mange år kunnet prale af at have Skandinaviens største snowpark, som vil få selv den mest garvede parkrotte til at trække vejret dybt.

Trysil i Norge er med sine ca. 70 kilometer pister Norges største skiområde. De tilbyder delvis snegaranti allerede fra midten af november, og når julen kommer, er sneen længe ankommet! Området ligger blot 3 timers kørsel nord for Oslo, og når først du er ankommet, kommer du givetvis ikke til at bruge bilen igen. I Trysil er der nemlig lagt stor vægt på at langt de fleste gæster har ski-in & ski-out. Læs også 10 ting du skal opleve i Trysil.

I norske Hemsedal kan du nyde godt af 900 meters faldhøjde fordelt på 46 kilometer pister. Her kan alle være med, og her kan alle udfordres! Samtidigt med at det er et utroligt familievenligt sted, er bjergene nemlig større og stejlere, end hvad der er typisk for områder i Norden. Her er den idylliske og action fyldte drømmejul en realitet.

Lillehammer er en skiregion i Norge, som huser 5 skiområder heriblandt Kvitfjell og Hafjell. Tilsammen har du 117 gode kilometer pister at køre rundt på, under de mange solskinsdage som området er kendt for. Skisæsonen starter midt i november, så her behøver du heller ikke sidde derhjemme og svede over, hvorvidt der nu kommer sne nok! Området ligger ikke meget mere end to timer nord for Oslo. Nævnte vi at regionen desuden tilbyder 2.000 kilometer præpareret langrend?


Norden er især kendt for rigtig god langrend

Top 5 sydpå*

*Der er et utal af gode områder med adgang til gletsjere i syden, og dette er blot et lille udvalg. Mange områder uden gletsjere er også ok snesikre i december, se mere om snestatistik her.

Val Thorens i Les 3 Vallées i Frankrig er yderst snesikkert, stort og fyldt med danskere og danskerhoteller. Om end de ikke tilbyder små hytter, så er der rig mulighed for at bo på hoteller, hvor der kun bor børnefamilier, samt på hoteller hvor der bor det stik modsatte. Val Thorens kan rumme hele spektret af skiløbere, og er ligeså godt for familier, som det er for gymnasieelever. Området er nemt at komme til med bus, eller fly for den sags skyld. VT er flere gange kåret til verdens bedste skiområde. Læs også 10 ting du ikke må gå glip af i Val Thorens.

Tignes/Val d’Isere er endnu et fransk kæmpeområde, hvor der er rig mulighed for at møde flere danske skiløbere end de fleste andre steder. Her er nemt at komme til med bus, og på langt de fleste hoteller er der lagt op til hygge omkring dig og din familie eller venner. Stedet ligger særdeles højt og tilbyder skiløb på to gletsjere. Samtidig er Val d’Isére by rigtig charmerende.

Mayrhofen giver dig en jul i hyggelige østrigske omgivelser. Byen er charmerende, og liftkortet gælder til hele Zillertal samt Tuxertal – hvilket giver dig 639 kilometer pister at køre på. Mayrhofen selv har omkring 130 km pister og skulle der ikke være helt sne nok i selve Mayrhofen, så ligger den enorme Hintertux gletsjer kun 15 minutter væk i bus. Her er der ingen store danskerhoteller, men flere rejseselskaber kører dig med bus lige til døren.

Cervinia i Italien, som er sammenhængende med Schweiziske Zermatt, er det snesikre valg, til den seriøse skiløber. Området er enormt og her kan du stå på ski helt op til 3.883 meter over havets overflade! Cervinia giver god mulighed for at smage lidt på de italienske juletraditioner samtidigt med at du nyder godt af skiløb i verdensklasse. Her kommer man bedst til ved at køre selv eller flyve til Torino.

Østrigske Sölden i Tyrol har alt, hvad hjertet begærer, når man vil på ski henover julen. Østrigsk charme og høje bjerge med stor snesikkerhed og to gletsjere. De ca. 150 kilometer pister, hvoraf størstedelen ligger over 2.000 meter, kommer heller ikke til at kede dig inden for den første uge! Flere danske rejseselskaber kan kører dig lige til døren i bus. Her er det fint at bo på hotel eller i store danskerchalets (det findes), såvel som at bo i lejlighed og skabe sine egne hyggelige juledage.

Sådan! Nu behøver du ikke længere bekymre dig. Se at få skiene vokset og julesweateren vasket, og sæt dig så i bilen/bussen/flyveren og glæd dig til en garanteret hvid jul, hvor din største bekymring er, hvilken pist I skal kører på næste gang.

Læs de bedste fordele ved skiferie i julen her Så længe der er sne og du er sammen med mennesker du holder af, så er du garanteret en god tur hvor end du rejser