« Til oversigten

På skiferie med tog

De før så populære togture til Alperne er slået hjem af billige flybilletter og hotelbusser. Eller er de? Vi har gravet dybt og fundet de nemmeste måder at komme på ski på skinner på.

I mange år var toget en populær måde at tage på skiferie på, men de seneste års drastiske prisdrop på flybilletter og fortsat bedre muligheder for at tage bussen til bjergene har mere eller mindre elimineret togskinnerne som holdbar erstatning for motorvejen. Eller har den?

Først lidt historie

DSB åbnede ”Skiløberen” i 1989. Toget fragtede hver vinter tusindvis af skiglade danskere til Alperne. Toget var især populært, fordi folk kunne trisse rundt, mens børnene kunne leje, og så kunne man sove i en rigtig seng om natten - og hvad betyder det så, at det tog cirka 20 timer at komme til Alperne fra København? Ikke ret meget. I 1998 steg togets popularitet kun, og DSB renoverede hele toget. Omkring denne tid kunne man også tage ”Fjeldekspressen” til Geilo og andre norske områder, og ”SkiAlpin Ekspressen” til Geneve.

Det lader til at togene red på en bølge, som før eller siden også trak sig tilbage fra stranden, for i 2009 kørte skiløberen sin sidste tur. På dette tidspunkt var de andre togture til Alperne allerede lukket ned.

Men tror man nogensinde, at noget er helt dødt, må man huske på, at The Rolling Stones stadig spiller koncerter - og at de gør det ret godt. Så SELVFØLGELIG kan man stadig tage toget på ski! Og det giver tilmed i nogle tilfælde ret god mening.

Sådan finder du din skirejse med tog

Det letteste måde at finde en skirejse på er, at søge i den store skirejsedatabase, hvor du bare skal vælge "Skiferie med tog" under transport, efterfølgende finder du den rejse, som passer til det du/I ønsker.

Find skirejsen her

Så snart rejsen er på plads, kan i følge nedenforstående steps, alt efter om i skal til Alperne eller norden.

Med toget til Alperne/Østrig

Skinetworks (Danski, Nortlander og Slopetrotter) tilbyder skirejser med tog til Østrig, hvor du kan få op til 8 dage på ski. Der er afgang fredag fra Danmark og hjemrejse lørdag eftermiddag fra Østrig. Du kan hoppe på i enten Høje Taastrup, Odense, Kolding eller Padborg. Du får egen kupé på turen, så du har mulighed for at komme frem helt frisk og veludhvilet.

- Læs mere Danski's skiferier med tog til Østrig

- Læs mere Nortlander's skiferier med tog til Østrig

- Læs mere Slopetrotter's skiferier med tog til Østrig


Skiferie med tog til Alperne m. DSB

Det er godt nok slut med fancy navne til afgangene, men i dag kan man faktisk komme fra Danmark til Alperne hurtigere end nogensinde før. DSB er nemlig ret gode til at samarbejde med resten af Europas togselskaber, hvorfor det er ganske let at gå ind på DSB’s hjemmeside og finde og købe din togbillet til skiferien.

Specielt er det både nemt og hurtigt at komme til både Innsbruck og Salzburg, som begge ligger utroligt godt i forhold til at komme til nogle af de største og bedste skiområder i Østrig. Geneve i Schweiz er både en fantastisk god indgangsvinkel, hvis du vil på ski i Schweiz og mange af de store skiområder i den nordlige del af de franske alper.

Vi har lavet en lynhurtig søgning på, hvad det koster, og hvor lang tid det tager at komme fra vores kontor i Aarhus til det sneklædte alpelandskab.

Aarhus - Innsbruck (Østrig) på 14 timer til ca. 600 kr. pr. vej.

Aarhus - Salzburg (Østrig) på 13 ½ time til under 500 kr. pr. vej.

Aarhus - Geneve (Schweiz) 19 timer til under 600 pr. vej. (kan gøres på 14 timer, men så stiger prisen voldsomt)

Læs mere om tog til Geneve her

Læs mere om tog til Østrig her


Det er let at gå til, når du skal rejse med tog til Alperne

Tag toget fra Flensborg, hvis du skal syd på

Hvis du kan tage toget fra Flensborg, er der både tid og penge at spare. Her skal du dog være opmærksom på, at du skal booke din billet via Deutsche Bahn (DB), men deres hjemmeside findes både på dansk og engelsk, så det er egentligt ikke så tricky.

På dette link kan du vælge det land, du vil på ski i, hvorefter du kommer ind på en side, hvor du kan vælge destination og rejsedage. Bare HUSK at sætte afgangsstation som Flensborg.

Herinde kan man for eksempel finde en enkeltbillet til det underskønne St. Anton am Arlberg til kun 40 euro - det er altså lige under 300 kroner. I det hele taget er det bare at vælge landet og så søge på sin drømmedestination - tyskerne kan få meget til at lade sig gøre.  

Med toget til Sverige

Vil du til Sverige på skiferie, er det heldigvis super nemt at tage toget direkte fra Københavns Hovedbanegård - alternativt kan det godt betale sig at søge fra Malmö. Her kører flere direkte tog nordpå.

Læs mere om mulighederne for togrejser til Sverige her

Find dine togbilletter til Sverige her

Skal du alligevel i toget, er der en pointe i at tage toget lidt længere, hvis skiløbet bliver tilsvarende bedre. Og vi tør næsten godt love, at hvis du tager toget til Åre så bliver skiløbet helt fantastisk. Området ligger noget længere oppe i Sverige end mange af de blandt danskerne populære skiområder, men til gengæld får du lov til at boltre dig i Nordens suverænt største skiområde. Området har 93 kilometer sammenhængende pister fordelt på mere end 1.000 højdemeter fra top til bund. Det er altså tal, som normalt hører til i Alperne.

Det bedste af det hele er, at Fjeldferie tilbyder pakkeløsninger med tog direkte tog fra Malmö til Åre. Du kan sågar snuppe det ekstra komfortable nattog og være frisk og veludhvilet, når du lander ved foden af det svenske kæmpeområde. Fjeldferie udbyder lignende rejser til Vemdalen.

Book din togrejse til Åre her

Book din togrejse til Vemdalen her

Med toget til Norge

Vil du på skiferie med toget i Norge, kan dette også snildt lade sig gøre! Det eneste benspænd er, at toget rundt i Norge skal foregå med afgang fra Oslo. Heldigvis er det ganske let at tage færgen til Oslo og så hoppe på et tog derfra.

Book din togrejse til Norge her:

Herinde finder du let togture til fx Lillehammer eller Geilo for så lidt som 249 norske kroner (under 200 danske kroner) pr. vej for en voksen.

Generelle tips til når du skal med toget på ski

Overvej, om toget er det rigtige

Storhedstiden med sovekabine, restaurantvogn og så videre er tæt på at være væk. Når du finder billetten på DSB eller Deutsche Bahn’s hjemmesider, så er det almindelig rutetog. De er som regel ganske komfortable, men de er altså desværre næsten altid uden sengepladser. Skal du have sengepladser, kommer det til at koste. Derfor er togrejser sydpå måske ikke den mest familievenlige rejseform i verden. MEN: skal du nordpå, kan det faktisk godt betale sig at tage toget. Her kan du nemlig stadig få vandrette sengepladser og mad undervejs!

Vær fleksibel

Hvis du virkelig vil score dig nogle billige billetter, så kan det virkeligt betale sig at være fleksibel med datoerne. Især på mange af de togture, som vi tjekkede, der gik sydpå, varierede prisen meget. Desuden er de lange ture med et ekstra togskift i ofte væsentligt billigere. Det er også langt fra alle bjergbyer, der er nemme at komme til med tog eller offentlig transport i det hele taget.

Research og hav tålmodighed

Det er vigtigt at huske, at det ikke er alle bjergbyer, som er lette at komme til med tog eller offentlig transport i det hele taget, så derfor gælder det om at researche, og finde ud af hvor I kan komme hen. Det kan være bøvlet at finde de rigtige togbilletter, men hav lidt tålmodighed (og brug vores råd), så skal det nok lykkes.

Hyg dig!

Transporttid er hyggetid, og toget er et fantastisk sted til et spil kort eller lignende. Desuden får du mulighed for at opleve det landskab, som du normalt bare fræser igennem på en motorvej, fra en helt ny vinkel. For eksempel er både Tyskland, Sverige og Norge usandsynligt smukke lande, når du kommer bare lidt væk fra motorvejene.