Vask og imprægnering

Det er en glimrende idé at vedligeholde sine tekstiler med specielle vaskemidler eller imprægnering, da man ellers kan risikere, at funktioner som vandtæhed og åndbarhed på sigt forsvinder, og gør ens tekstiler slidte med årene. Her på siden finder du alle de produkter, som du har behov for til vask og imprægnering, der hjælper dig til at have skitøj, sportstøj, sko og andre tekstiler i mange år frem.

Hvis du er i tvivl om, hvilke produkter du skal bruge eller, hvordan tøjet skal vaskes, kan du læse denne artikel: "Den ultimative guide til vask og imprægnering". Her finder du svar på alt, du undrer dig over omkring vask og imprægnering af dine tekstiler. 

Vi har ALT, du skal bruge til vask eller imprægnering - uanset om det gælder imprægnering af skijakker, dunjakker, softshells, regntøj og sko, eller om det gælder vask af sportstøj, uld og kashmere. Du kan også finde luftfjernere og andet i vores sortiment. Scroll ned ad siden og find produkter fra førende mærker som NikwaxFeldten og Holmenkol, som vi forhandler med 103 % prisgaranti.Vask og imprægnering af skitøj

Det kan være svært at finde rundt i verdenen omkring anbefalinger for og imod vask og imprægnering af skitøj. Men en ting er sikkert, og det er at det er vigtigt, at du vasker og imprægnerer dit skitøj, når det er nødvendigt. Men det er en hårfin balance. Vi anbefaler generelt ikke, at du vasker skitøj med membran unødigt meget, da for megen vask slider på tøjet og dets membrans funktioner. Samtidig er det en gang i mellem nødvendigt at vaske potentielt snavs og sved ud af skitøjet for ligeledes at vedligeholde tøjets egenskaber. Vi har lavet den ultimative guide til vask og imprægnering af skitøj, som du kan finde ved at klikke på linket. Du kan også læse videre her og få en gennemgang af både vask og imprægnering, samt hvilke produkter der er gode at investere i, hvis du ønsker at dit skitøj skal holde i mange år. 

Vask af skitøj

Vi vil som nævnt ovenfor understrege, at vi ikke anbefaler at vaske skitøjet for ofte, da det slider på tøjet tekniske funktioner. En grund til at vaske kan være, at skitøjet trænger til imprægnering. Vasker man ikke skitøjet inden imprægnering, så vil imprægneringsproduktet blot lægge sig uden på snavs og skidt og ikke have ønskede funktion. Skitøj kan dog blive synligt beskidt som alt andet tøj, og det er derfor nødvendigt at vaske en gang i mellem, da snavs vil sætte sig i tøjet membran, hvorfor denne skal renses så skitøjet forbliver åndbart. Når du vælger hvad du skal vaske dit skitøj med, så er det vigtig at vælge et produkt, der er udviklet specielt til vask af åndbare og vandtætte materialer med en membran. Det skyldes, at rengøringsmidlerne til skitøj er designet til at genopfriske de funktionelle egenskaber, som tøjet besidder. 

Vask skitøj med Nixwax og Holmenkol 

Til vask af skitøj har flere forskellige mærket udviklet produkter specifikt til formålet. Blandt findes mærkerne Nixwax og Holmenkol. Hos Nikwax findes Nikwax Tech Wash. Tech Wash kan bruges på alle typer teknisk beklædning, som har en membran. Derudover kan vaskemidlet også bruges til vask af nylon- og syntetiske telte, rygsække, markiser, tekstilt tilbehør, kameratasker mm. Det er altså et godt universalt produkt at have på lager. Holmenkol har et tilsvaende vaskemiddel der hedder Holmenkol Textile Wash. Textile Wash vasker effektivt og skånsomt tøj med membraner og tekniske egenskaber, så det bibeholder åndbare og vandtætte kvaliteter. Et mærke som Feldten har ligeledes et vaskeprodukt til skitøj, som kan kombinere med imprægering i samme omgang. Læs mere om det i afsnittet om at vaske og imprægere skitøj samtidig. 

Hvornår skal skitøj imprægneres? 

En til er at vaske sit skitøj, en anden til er at gennemskue, hvornår skitøjet trænger til at på opfrisket imprægneringen. Hvis du vil teste, om din skijakke eller skibukser stadig er tilstrækkeligt vandtætte, så kan du nemt teste dette derhjemme. Hæld vand på stoffet og se, om vandet samler sig i små dråber på ydersiden. Sker dette, så er det et tegn på at imprægneringen stadig virker, som den skal. Samler vandet sig ikke, og trænger i stedet ind i tøjet, så det danner mørke pletter på tøjet, så er det tegn på, at imprægneringen af skitøjet skal genopfriskes. Dette kan gøres med wash-in imprægnering eller en spray imprægnering. 

Produkter til imprægnering af skitøj

Det er med skitøj normalt at imprægnere sit skitøj hver anden gang, hvis man vasker tøjet sjældent. Vasker man det oftere, så skal skijakke og skibukser genimprægneres hver cirka 5. gang. Generelt gælder det for imprægnering af skitøj, at man ikke kan få den ønskede effekt uden at vaske tøjet og fjerne snavs først. Imprægnering af skitøj har både en effekt på vandtætheden og åndbarheden, da tekstiler der først bliver gennemvåde ikke kan transportere fugt og sved vækg fra kroppen. Der findes en række produkter til imprægnering af skitøj: Nikwax Tx-Direct Wash-in, Feldten Wash-in Proof og Holmenkol Wash Proof. Med et wash-in imprægneringsprodukt, skal du typisk blot putte tøjet i maskinen, vælge et skåneprogram og tilsætte imprægneringsmidlet i vaskemiddelskuffen. Læs dog altid vejledningen på det enkelte produkt, før du går i gang. 

Imprægnering af skijakke og skibukser med spray

Har du allerede vasket din skijakke og skibukser, så er der ingen grund til at gøre det igen for at imprægnere. Du kan også imprægnere skitøj ved brug af en imprægnering på spray i stedet for et wash-in produkt. Hvis du vil bruge spray-imprægnering skal du sørge for, at skijakke eller skibukser er nyvasket og tørre. Ligesom ved wash-in-imprægnering anbefaler vi, at du læser vejledningen af det enkelte produkt inden brug, og specifikt for spray-imprægnering, skal det bruges udendørs. Prøv eksempelvis imprægnering på spray som eksempelvis Nikwax TX-Direct Spray On eller Feldten Sustained Weather Proof. 

Feldten - Vask og imprægnering samtidig 

Selvom du som udgangspunkt skal vaske sit skitøj, før du går i gang med at imprægnere, så er det også muligt at klare det hele i samme vaskecyklus. Feldten har specialiseret sig i overfladebehandling af tekniske materialer, og tilbyder et vaske- og imprægneringsprodukt i en sampak, som kan bruges i samme vask. Det gøres ved at man bruger Feldten’s Textile Wash i skuffen til vaskemiddel, mens Feldten’s wash-in proof skal i skyllemiddelskuffen. Derefter smides skitøjet i tørretumbleren, for at imprægneringen kan sætte sig godt fast. Dette gøres dog kun, hvis tøjet kan tåle det – så tjek altid vaskeanvisningerne før du går i gang. På denne måde er hurtigt og nemt at få både vasket og imprægneret skitøjet, så det er klar til skiferien. 

Imprægnering af læder

Har du vinterstøvler eller skihandsker af læder, så er det også vigtigt at tænke på imprægering i forhold til dette udstyr. Læder arbejder på en anden måde, hvorfor det også skal imprægneres anderledes. Brug eksempelvis en Leather Balm fra Hestra til formålet. Det er en læderbalsom, som går ind og beskytter læderet, så forlænger levetiden, smidigheden og de vandafvisende egenskaber, samtidig med at du sørger for at læderet ikke tørrer ud.  

God pris på produkter til imprægnering af skiudstyr 

Hos Skisport finder du et stort udvalg af specialudviklede produkter fra de bedste producenter af vask og imprægnering af skijakker, skibukser og andet outdoorudstyr. Udover det store udvalg finder du også altid produkterne til den rigtige pris, da vi tilbyder 103% prisgaranti. Så med andre ord, her får du de rette produkter til at passe og pleje dit skiudstyr, så det holder i mange år. 

Brug for hjælp?

Tlf. 87 300 634
(Kl. 8-15:30 på hverdage)

shop@skisport.dk

Chat med os

Få svar på spørgsmål

Oftest stillede spørgsmål

  • Levering 1-2 hverdage
  • Levering fra 39,-
  • Gratis levering fra 999,-
  • Fuld returret
  • 103 % Prisgaranti