Den ultimative guide til vask og imprægnering af skitøj og meget mere

Den ultimative guide til vask og imprægnering af skitøj og meget mere

Vi har skabt den ultimative guide til hvordan du vasker og plejer dit tøj. Vedligeholdelsen af dit tøj er vigtig for, at beholde alle de funktionelle egenskaber. Læs hvordan du vasker skitøj.

Mest solgte vaskepakke: Nikwax Twin pack, Tech Wash + TX Direct og Holmenkol Textile Wash + Wash Proof

Vi hos Skisport.dk anbefaler som udgangspunkt ikke, at du vasker dit tøj med membran alt for ofte, især ikke hvis det er skitøj, som du bare bruger få gange om året. Der er forskellige meninger om dette, men vi er af den overbevisning, at for megen vask slider for hårdt på tøjet. 

Vi har forsøgt at samle en oversigt over de forskellige slags produkter, du kunne have interesse i, at vaske og imprægnere med.

Du finder her en guide til, hvordan du vasker dit snavsede, beskidte, fedtede eller svedige tøj. Det vigtigste for at opretholde et produkts funktion og levetid, er at du vedligeholder det ordentligt. Du må give den alt det gas du vil i dit sportstøj, skitøj eller anden slags tøj, bare du sørger for at vedligeholde det som anbefalet fra producenten!

OBS: Du kan godt vaske dit skitøj, dunjakke eller anden beklædning uden at imprægnere det. Dog kan du ikke gå den anden vej og imprægnere uden at vaske rent først! Da vil lægge et beskyttelseslag oven på en masse skidt og snavs!

Video: Guide til vask og imprægnering af skitøj



Hvorfor skal du vaske?

Har du været aktiv i dit skitøj, sportstøj eller anden beklædning, er du højest sandsynligt begyndt at svede, det kan sætte sig i tøjet. Ved skitøj kan det tit klares ved, at du hænger dit tøj udenfor efter en skiferie, men ved høj fysisk aktivitet vil det sætte sig i tøjet. Er dit tøj blevet beskidt pga. jord, græs, chokolade, vin eller andet så behøver den en vask, da det er med til at forringe kvaliteten af membranen eller den vandtætte imprægnering/DWR, som sidder i tøjet (Durable Water Repellant). Det betyder at dine produkter, grundet skidt eller sved ikke har samme åndbarhed, som da du købte den, derfor skal du vaske det.

Hvor ofte skal du vaske/imprægnere?

Ved skitøj skal du kun vaske når du kan se der er et behov. Så medmindre den er beskidt eller lugter meget af sved, så behøves det ikke. Sportstøj kan sagtens klare en vask efter hver træning.

For at se om jakken også skal imprægneres, kan du lave en lille test som du kan læse nederst i artiklen.

Sådan gør du

Forskellige produkter skal vaskes og imprægneres på forskellig vis. Det vigtigste er at du læser vaskeanvisningen på tøjet, hvor det anbefales hvordan du gør. Vask ALDRIG dit membran tøj, som du vasker dit normale tøj. Drop dit eget vaske- og skyllemiddel og brug kun godkendte produkter der egner sig til at vaske, imprægnere og opretholde de funktionelle egenskaber i udendørs beklædning, fodtøj og udstyr.


Vaskeanvisninger kan se forskellige ud efter om det er skijakker, softshells, regnjakker eller andet

Vask og imprægnering af skitøj

Hvis dit skitøj ikke skal vaskes men kun genimprægneres, så spring afsnittet ”Vask af skitøj” over. Vi anbefaler dog ikke, at man bare genimprægnerer sit skitøj uden at vaske det først, da man ellers ikke åbner op for tøjet porer og fjerner skidt samt snavs. 


Dit skitøj vil oftest have en vis form for membran (typisk Gore-Tex) som gør at den er åndbar og vandtæt. Det skal vedligeholdes da holdbarheden ellers vil forsvinde gradvist år efter år.

Vask af skitøj

Tager vi udgangspunkt i en skijakke skal den vaskes, så membranen renses og holdes åndbar. Du vil muligvis kunne mærke, når din jakke ikke føles åndbar, hvilket kan skyldes at den er fyldt med støv eller skidt. Når det sker stoppes ”åndbarheden” og du vil ikke få den rigtige effekt ud af beklædningen. Til at rengøre dit skitøj findes flere forskellige produkter, hvilket du vælger er underordnet. Du skal bare sikre dig at det er velegnet til vask af åndbare og vandtætte artikler med en membran.

Rengøringsmidlerne er designet specifikt til, at genopfriske de funktionelle egenskaber, ved de materialer som dit tøj er lavet af. En klassisk skijakke eller fritidsjakke er altid forbehandlet med en holdbar vandafvisning (DWR) belægning, der sørger for, at tøjet ikke trækker/tager vand ind. Den belægning ødelægges af snavs, støv, sved osv.

Belægningen gøres åndbar og vandtæt igen ved brug af egnede rengøringsmidler som renser og genopfrisker belægningen/membranen på dit tøj. Åndbarheden er yderst vigtig, når du bruger dit skitøj, da du ellers vil blive fugtig og klam inden under tøjet. Så hvis du vasker dit skitøj, når der er behov for det, så vil den coating, der sidder på/i jakken, igen kunne ånde, og alt den fugt som din krop producere kan ledes ud.

Til vask af tekniks beklædning med membraner som f. eks. Gore-tex, Dermizax, Sympatex, HyVent eller lignende, kan du bruge produkter uden opløsningsmidler, der kan skade imprægnering og membran.

Nikwax Tech Wash

  • Tech Wash kan bruges på al teknisk beklædning med membraner. Det er også ideelt som vaskemiddel af til vask af nylon- og syntetiske telte, rygsække, markiser, tekstil tilbehør, kamera tasker, etc. 

Feldten Textile Wash

  • Feldten er rigtig smart, da det kan bruges sammen med Feldten Wash-In Proof i samme vaskecyklus. Textile wash gør det, at materialet bliver klar til at modtage imprægnering, og ellers sørger det for at holde dit skitøj åndbart.

Læs meget mere om Feldten vask og imprægnering i bunden af artikel under "Vask og imprægnering i samme vaskecyklus"

Når du har fundet dit produkt

Når du har valgt et renseprodukt, til at pleje dit skitøj eller anden teknisk beklædning, så er det vigtigt, at du som det første læser vejledningen igennem på produktet. Ved både Feldten og Nikwax skal du tilføje en mængde der passer til kg tøj (står på flasken). Det tilsætter du i vaskemaskine, der hvor du normalt tilføjer vaskemiddel. Efterfølgende vælger du program og temperatur efter anvisning, hvor der står om tøjet tåler almindelig vask, skånevask, ekstra skånsom vask eller kun må håndvaskes. Oftest vil det være lave grader og en skånevask som du bliver rådet til.

Husk aldrig at brug: Skyllemiddel eller andre vaskemidler hvori der er enzymer. De er nemlig med til at nedbryde membranen i dit tøj.

Forstå din vaskeanvisning - Ser her hvad de forskellige symboler betyder:


På en vaskeanvisning som denne har du 2 muligheder, enten vasker du den på 30 graders skånevask, eller giver den til din mor!


Inden du sætter vaskemaskinen i gang skal du huske (hvis det en jakke):

1. Luk jakken med den store lynlås

2. Luk lynlåsene under ærmerne – også kaldet ventilations lynlåse

3. Åben lommerne

4. Åben håndledsstropperne, som du normalt spænder til

5. Har du strammet elastikken i hætte eller livet på jakken, så skal de også løsnes.

Dit tøj er nu vasket og har muligvis behov for at blive genimprægneret. 

Skal dit tøj ikke genimprægneres, må du gerne smide det i tørretumbleren ved en lav varme. (Medmindre der står i vaskeanvisningen at du ikke må). Ved mange Gore-tex produkter anbefales det, at man tørrer sit tøj ved en svag varme efter imprægnering, da det fordeler wash-in imprægneringen ud.

Imprægnering af skitøj

OBS: Normalt imprægnere man, hver anden gang man vasker sit tøj. Hvis du altså vasker dit tøj sjældent. Hvis du vasker dit funktionelle tøj ofte (hver 2 måned), så skal det genimprægneres hver 5 gang. Du skal være opmærksom på, at man ikke kan/skal genimprægnere sit skitøj uden at vaske det først, da man ellers ikke for åbner for tøjets porrer og fjernet skidt samt snavs. En genimprægnering vil kun få sin maksimale effekt, hvis er blevet vasket først.  

Genimprægnering er yderst vigtig, hvis du ønsker, at beholde de funktionelle egenskaber ved tøjet. I det store og hele er imprægneringens funktion, at få vandet til at prelle af tøjet. Materialet er derfor vandafvisende, når der dannes vandperler på overfalden. Selve overfladen bliver slidt med tiden, og derfor skal der bruges genimprægnering til at genoprette DWR.

Det er samtidig yderst vigtigt, at få imprægneret dit tøj, da det ellers mister åndbarheden - Så snart dine tekstiler bliver våde og gennemblødt, kan produktet ikke transportere fugt og sved væg fra kroppen. Åndbarhed og vandtæthed går altså hånd i hånd!

Når du imprægnerer dit tøj skabes en fleksibel vandafvisende behandling på de indviduelle fibre, som forhindrer at vand og fugt trænger igennem.

Til imprægnering kan du bruge:

Nikwax TX-Direct Wash-in 

Nikwax TX-Direct Wash-in, 1000 ml

Feldten Wash-in Proof 

Holmenkol Wash Proof

Der står på produkterne hvordan de skal bruges. Oftest skal du bare putte dit tøj i maskinen og vælge et skåneprogram også tilføre imprægneringsmidlet i vaskemiddelskuffen. Om tøjet skal være tørt eller vådt, står på hvert enkelt produkt.

Når dit tøj nu er blevet genimprægneret skal det tørres. Hvis vaskeanvisningen tillader det, så smid tøjet i tørretumbleren, da genimprægneringen bliver fordelt bedre ud under svag varme i tørretumbleren. Oftest skal du dog hænge det til at lufttørre - men husk at tjekke vaskeanvisningen!

Spray imprægnering

Hvis du ikke ønsker, at kører en ekstra vask, efter at du allerede har vasket dit tøj en gang, så kan du også imprægnere dit tekstil tøj ved, at bruge en spray imprægnering i stedet for wash-in imprægnering. Den kan bruges på en tør jakke og en jakke som er våd og nyvasket. Der står på sprayflaskerne hvordan de skal bruges.

Du kan eksempelvis bruge:

Nikwax TX-Direct spray on 


Skal du både vaske og imprægnere, så tilbyder Nikwax og Feldten "sæt/pakker" der kan løse dit behov. Find alle produkter til vask og imprægnering her.

Vask og imprægnering af dunjakke

Vask af dunjakke

Har du en dunjakke du er rigtig glad for, men som skal vaskes, da den er blevet beskidt eller svedig, så kan du roligt vaske den, uden at ødelægge hverken dun eller ydersiden. Det er en fordel at vaske en dunjakke med godkendte dunvask produkter, som sørger for at opretholde åndbarheden.

OBS: Inden du går i gang, skal du ALTID tjekke vaskeanvisningen inde i jakken, hvori der står om dunjakken må vaskes i en vaskemaskine eller om den kun må vaskes i hånden!

  1. Fjern snavs med en klud
  2. Vend din dunjakke på vrangen
  3. Sørg for at alle lynlåse er lukkede, både den store, ventialtionslynlåsene på siden og dem ved lommerne.
  4. Stil vaskemaskinen på det program der anbefales i anvisningen (oftest et 30 eller 40 graders uldprogram)
  5. Brug et produkt som er egnet til vask af dun, brug ikke vaskemiddel eller sæbe som indeholder opløsningsmidler eller enzymer – Brug kun egnede dunvask produkter.
  6. Tilføj dit dunvaskemiddel i vaskemiddelskuffen, og juster mængde efter hvad der står på flasken.
  7. Start vaskemaskinen

Til vask af dunjakker, soverposter, dyner, puder og andre produkter som indeholder dun, kan du bruge vi:

Nikwax Down Wash 

Feldten Natural Wash 

Holmenkol WooDo Wash

Imprægnering af dunjakke

Har du en dunjakke som er vandafvisende, skal du vedligeholde den vandtætte imprægnering/DWR, som sidder i tøjet (Durable Water Repellant). Det kan du gøre enten med spray og med wash-in produkter.

Har du lige vasket din dunjakke skal du imprægnere din dunjakke på samme måde som en skijakke:

  1. (Har du ikke vasket din dunjakke inden, så sørg for at fjerne sæberester fra sæbeskuffen, som sidder fra tidligere vaske)
  2. Smid din dunjakke i vaskemaskine igen
  3. Vælg det anbefalede program som står i jakken og på imprægneringsflasken
  4. Tilføj den mængde der anbefales på flasken
  5. Start vasken
  6. Din vask er færdig

Der er vigtigt, at få så meget vand ud af dunene så muligt. Du må derfor gerne centrifugere din dunjakke flere gange, hvis ikke det allerede er gjort godt nok på et dunvask program. Vælg dog ikke en for hurtig centrifugering, da vådt dun er tungt og kan indeholde store mængder vand. Hvis det kastes for hurtigt rundt, risikere du at ødelægge de indvendige kamre.

OBS: Tør ikke din dunjakke i tørretumbleren hvis der står på vaskeanvisningen at du ikke må!

Alt efter hvad produkt du bruger til genimprægnering af en dunjakke, skal der følges forskellige vaskeanvisninger. De fleste imprægneringsvæsker er lavet så de ikke bøhøves tørretumbling, for at øge tøjets DWR. Det kan dog anbefales, at du tørretumbler din dunjakke, da du kan ende med at ødelægge den fuldstændig, hvis dine våde dun bare ligger tunge og fugtige.

Hvis der står i vaskeanvisningen, at jakken må tørretumbles, så følger du den anvisning, som oftest vil være tørring ved lav/medium varme. Står der, at du ikke må, så sørg for at hænge produktet til lufttøring. Gem endelig ikke produktet væk, før det er helt tørt. Et lille fif kan være at ruske lidt i dunjakken under tørring, for at få dunene til at falde på plads. Må den komme i tørretumbleren, så smid 1-2 dryerballs/tennisbolde ind i maskinen.

Til imprægnering af dunjakker kan du eksempelvis bruge:

Nikwax Down Proof 

Nikwax TX-Direct Spray on 

OBS: Tør ikke din jakke i tørretumbleren hvis der står på vaskeanvisningen at du ikke må.

Vask af uld

Ved uldvask er det vigtigt, at du tjekker vaskeanvisningen på din uld beklædning. Uld skal oftes vaskes skånsomt, hvorfor at din vaskemaskine højest sandsynligt har et uldprogram. Du skal dog KUN vaske dit uld tøj, når det er beskidt. Tøjet behøver ikke vaskes så tit. Brug altid uldvask vaskeprodukter og ikke normalt vaskemiddel. Vaskeprodukter som er velegnet til uldvask sørger for at fjerne snavs og lugt i dit uldtøj, hvad enten om det er merino uld, eller almindelig uld.

Sådan vasker du dit uld tøj.

  1. Tjek vaskeanvisningen
  2. Smid uldtøjet i vaskemaskinen
  3. Læs på uldvask pleje produktet, hvor stor en dosering der anbefales
  4. Tilføj uldvask vaske produktet i vaskemiddel skuffen
  5. Vælg det anbefalede progoram, som står i tøjet eller på uldvask flasken (oftest programmet uldvask)
  6. Dit tøj er færdigt

Så snart dit tøj er færdigt, skal du tage det ud af vaskemaskinen hurtigst muligt, det skal til tørre med det samme - og du skal IKKE smide det i tørretumbleren, men sørge for at hænge det til tørre udenfor eller på badeværelset. Er det store uldtrøjer, så læg dem på et håndklæde udenfor eller på badeværelset. Hæng dem ikke på en bøjle, da du risikerer at din store striktrøje bliver alt for lang. Visse uld produkter kan godt komme i tørretumbleren, dog krymper de med 5-10 procent så det anbefales ikke.

Til uldvask findes eksempelvis følgende vaskemidler:

Nikwax Wool Wash

Feldten natural Wash 

Holmenkol WooDo Wash

Vask af sportstøj

Ligegyldig om du er top atlet eller bare dyrker sport på amatør niveau, så sveder du. Nogle sveder mere end andre, men lige meget hvad, så er det ens for os alle. Sveden sætter sig i tøjet!

Selvom sportstøjet er lavet i svedtransporterende materialer, kan det ikke undgås, at det lugter lidt, selv efter en ny vask. Her gør mange folk, det forkerte, at de bruger skyllemiddel ved næste vask, for at få tøjet til at dufte rent. Det må du aldrig gøre, da det ødelægger tøjets funktionelle egenskaber. Visse personer mener også, at det bedste husmor trick er en skefuld eddike, hvor vi fra erfaring mener, at du får meget mere ud af dit sportstøj, ved an investere i diverse sportsvask produkter.

Vil du passe godt på dit sportstøj og fjerne svedlugt, så skal du bruge produkter som er udarbejdet til at vaske, vedligeholde og pleje sports- og fitnesstøj. De udviklede sportsvask produkter fjerner selv de mest vanskelige lugte og efterladet tøjet rent, blødt og velduftende (fås også uparfumeret). Det som produkterne gør, er at de går ind og neutraliserer og fjerner lugtmolekylerne hver gang.

Sådan vasker du dit sportstøj:

  1. Tjek vaskeanvisningen på tøjet
  2. Læg det i vaskemaskinen med den normale side ud og vend det ikke på vrangen.
  3. Sæt maskinen på det program og den temperatur, som der anbefales i tøjet og på sportsvask flasken
  4. Doser sportsvaskemiddel i vaskemiddel skuffen – mængde justeres efter antal kg. tøj.
  5. Start vask

Så snart din vask er færdig, er det vigtigt at du hurtigst muligt får tørret dit tøj. Det gør du ved at hænge det til tørre (gerne udenfor). Brug endelig ikke tørretumbler da det ødelægger stof, elastikker og sømme i sportstøjet (kan dog variere alt efter hvad tøj du har – tjek vaskeanvisningen hvor det står om tøjet tåler tørretumbling.)

Til vask af sportstøj findes eksempelvis:

Nikwax Base Fresh

Nikwax Base Wash


Vask og imprægnering af softshells

Softshells skal vaskes specielt, for at vedligeholde de funktionelle egenskaber. Følg vaskeguiden i toppen omkring vask af skitøj, da der her skal bruges samme procedure.

Du kan bruge disse produkter til vask af softshell:

Nikwax Tech wash eller Feldten Textile Wash 

Du kan bruge disse produkter til imprægnering af softshell:

Feldten Wash-in proof

Spray

Holmenkol Natural Proof eller Nikwax TX-Direct spray on

Vask og imprægnering af sko

Af og til skal et par sko vaskes, renses eller bare plejes. Det skal gøres da de er blevet beskidte eller fordi de lugter efter en lang gåtur, sport eller en lang arbejdsdag.

Sko skal behandles forskelligt alt efter om det er sportssko, udendørssko, lædersko, osv. Du kan dog med de fleste sko-renseprodukter komme rigtig langt.

Vi har listet en del forskellige produkter der kan hjælpe dig med, at få rene eller friske sko igen. Der er produkter til både rengøring og nogle til at fjerne en dårlig/svedig lugt.


Ser dine sko således her ud, så trænger de til en god og grund vask :)

Vask/rengøring af sko
Til vandtætte og outdoor- og sportssko kan du bruge Nikwax Footwear Cleaning Gel. Ligesom andre sko rengøringsprodukter, går det ind og giver en fornyet åndbarhed. Det er godt til sko med Gore-Tex, eVent og Sympatex. Skal du have rengjort et par sneakers, læder-, syntetisk-, tekstil eller almindelige sko så kan du bruge en Feldten Power Cleaner, der fjerner snavs.

Imprægnering af sko

Til almindelige sko og støvler som er vandafvisende kan du bruge Holmenkol Natural Proof. De vedligeholder imprægneringen i skoen, og sørger for at den forbliver vandtæt og åndbar. Har du en sko i børstet mat læder, (nubuck) så kan du bruge en Nikwax Nubuck og Suede Proofing, der fastholder støtten samt tekstur i læderskoen. 

Må du komme dine sneakers/sko i vaskemaskinen?

Du må gerne smide dine sko i vaskemaskinen, men du skal være opmærksom på, at det ikke er godt for skoene, da det slider. Så vask dem ikke på mere end 30 grader, og gerne på et skåneprogram (uden vaske- eller skyllemiddel). Kan du køre et kort program, så gør det. De behøver ikke skylles igennem 5-6 gange for at få fjernet alt snavs.

Et fif er dog, at lægge en masse håndklæder med i vasken, så bliver skoene ikke kastet så voldsomt rundt, ellers kan du pakke dem ind i et net/hovedpudebetræk. Vi anbefaler ikke at du vasker lædersko. 

Når dine sko er færdige, skal de sættes til at lufttørre. De må ikke komme i tørretumbleren. 

Bemærk at når du vasker dine sko i vaskemaskine bortfalder din reklamationsret hvis skoen går i stykker i maskinen. 

Vask og imprægnering i samme vaskecyklus

Som udgangspunkt skal man altid først vaske produkter, inden man kan imprægnere beklædningen. Dog er der kommet et nyt produkt på markedet, som gør at du nu kan vaske og imprægnere i samme vaskecyklus. Så slipper du for at køre 2 vaske.

Feldten er specialister indenfor overflade behandling og har i år udviklet vaske- og imprægneringsprodukter, der kan køres i en vask. Det foregår således at man vælger at proppe Feldten’s Textile Wash i vaskemiddel skuffen og Feldten’s wash-in proof i skyllemiddel skuffen, for så derefter at smide skitøjet i tørretumbleren, så imprægneringen sætter sig godt (hvis tøjet kan tåle at komme i tørretumbleren – se vaskeanvisningen)

Ved at vaske og imprægnere i samme vask, spares håndtering, energi og du kan lettere få vedligeholdt dit funktionelle tøj hele sæsonen.

Ønsker du at vaske og imprægnere i samme vaskcyklus kan du bruge:

Feldten vask + imprægnerings pakke

Hvorfor kan du vaske Feldten vask og imprægnering i samme vaskecyklus, når du ikke kan ved Nikwax eller andre mærker?

Det skyldes at udviklingsafdelingen hos Feldten, har skabt en ny sammensætning af de elementer, som trænger ind og skyller beklædningen, som gør at rense produkterne ikke går i vejen for imprægneringen men i stedet, renser dit produkt inden imprægneringen trænger ind.


Det eneste vask og imprægnering som kan køres i samme vaskecyklus

Den simple imprægneringstest

Hvis du vil teste imprægneringen på dit udstyr og se om dit tøj stadig er vandtæt, så kan du teste det på en bestemt måde. Hæld vand på dit tøj/sko og se om vandet samler sig i små dråber på ydersiden. Samler vandet sig til mindre dråber, er det et tegn på at imprægneringen ingenting fejler og er vandafvisende. Samler vandet sig ikke, men trænger i stedet ind i tøjet, og danner ”mørkere pletter”, så betyder det at vandet absorberes i tøjet/skoen og det ødelægger åndbarheden. Det er et tegn på, at din vandtætte DWR/imprægnering ikke virker som den skal. Du har derfor brug for at imprægnere dit produkt med wash-in eller spray.


Laver dit tøj små vandperler, så er dit tøj stadig vandafvisende. Trænger det derimod ind i tøjet skal det imprægneres.

Hvis du har spørgsmål eller fif angående vask og imprægnering, så kommenter gerne nedenfor eller læs mere om andres erfaringer på vores forum. Forum indlæg 1: Vask af gore-tex skitøj  Forum indlæg 2: Imprægnering af skijakke

Du kan finde hele vores butikskategori med imprægnering og vask af skitøj her.

Se de bedste tilbud på vaskepakker med vask og imprægnering her.   

Udgivet af: Claus Loft Madsen

Find tilbud på skirejser

Gå til toppen