Lavineudstyr

Mange af os elsker offpisten, og vi kan ikke få nok af dyb pudder og friskfalden sne. Der er dog en stor risiko forbundet med denne glæde. Når vi kører uden for pisten, vil der altid være fare for laviner. Offpisten er aldrig risikofri, selvom den ved første øjekast kan se sådan ud. Derfor er det vigtigt at have udstyret i orden. Ønsker du at køre offpiste, skal du som minimum bruge en lavinerygsæk, en skovl/spade, en sonde og en bipper/transceiver.

Udover de klassiske 3 ting, som man altid skal have med i rygsækken, findes der også diverse tilbehør, der kan være en god idé at have med på skituren. Dette kan eksempelvis være et førstehjælpskit i tilfælde af ulykker eller en bivuak, der kan holde dig varm og tør.Køb lavineudstyr for at beskytte dig selv og andre

Der er en risiko forbundet med at køre i offpisten, og du er ikke kun ansvarlig for dig selv men også over for dem, som du kører sammen med. Har du dit udstyr i orden, er det mere sikkert at køre backcountry for både dig og dine venner. Ønsker du at køre i offpisten, skal du bruge følgende:

  1. Rygsæk - ikke nødvendigvis ABS (Læs om lavinerygsække her)
  2. Lavinebipper
  3. Skovl
  4. Sonde

Læs også artiklen: Ting du skal have med i rygsækken, når du kører offpiste

Med dette udstyr er din sikkerhed steget betydeligt. Rygsækken skal du bruge til at opbevare skovl og sonde, mens lavinebipperen skal sidde spændt fast om bryst eller mave. På den måde sikrer du, at bipperen bliver på kroppen. Selvom du bliver revet rundt i en lavine, er den er nem og hurtig at få fat på, hvis det skulle blive nødvendigt at søge efter en anden. Alle fire genstande er lige nødvendige. Lavinebipperen sender et signal, så du kan blive fundet, og så du kan søge efter en anden. Skovlen bruges til at grave en person fri, og med sonden kan du lokalisere det nøjagtige punkt under sneen, hvor en person er begravet. Rygsækken skal du bruge til at opbevare dit lavineudstyr, når du kører på ski.

Vær opmærksom og kend dit grej

Ønsker du at køre offpiste er det første skridt at købe lavineudstyr. Det er dog desværre ikke sådan at lavineudstyret gør dig usårlig i offpisten. Husk at lavine udstyr ikke må blive en falsk tryghed. Det er vigtigt at være opmærksom, da det sikreste er, helt at undgå laviner. Læs altid vejrudsigten og sneforholdende inden en dag i offpisten. Skulle du alligevel stå i en situation hvor du får brug for lavineudstyret er det vigtigt, at du kender det grej du kører rundt med. Læs derfor guiden til dit udstyr grundigt og test dit udstyr i praksis inden du bruger det. Begrav f.eks. jeres rygsække med en tændt bipper i sneen og prøv derefter på skift at finde dem ved hjælp af jeres udstyr.

Gode råd hvis du vil køre i offpisten

Her er nogle få hurtige råd, som du bør følge, når du kører ski i offpisten:

• Kør aldrig alene
• Kør aldrig langt fra hinanden og lav små stop undervejs, selvom det kan være træls i uberørt puddersne.
• Kør aldrig uden for pisten uden lavineudstyr – der er altid en risiko.
• Kør aldrig offpiste med folk uden lavineudstyr - det er uansvarligt af både dig og dem.
• Lær dit grej at kende. Test og træn i praksis.
• Når det ser det farligt ud, så er det farligt. Lad være. Der kommer andre gode dage.
• Test altid om alle har tændt deres lavinebipper, om den virker, og om i kan finde hinanden.
• Hav altid styr på proceduren i tilfælde af ulykke eller lavine: Hvem skal du ringe til? Hvordan kommer du ned? Hvad har du af forsikring?

 

Brug for hjælp?

Tlf. 87 300 634
(Kl. 8-15:30 på hverdage)

shop@skisport.dk

Chat med os

Få svar på spørgsmål

Oftest stillede spørgsmål

  • Levering 1-2 hverdage
  • Levering fra 39,-
  • Gratis levering fra 999,-
  • Fuld returret
  • 103 % Prisgaranti