« Til oversigten

9 gode langredssteder i Østrig

Mange forbinder langrend med en tur til vores nordiske naboer, men Østrig er et overset langrendsmekka. Her får du vores bud på de 9 af de bedste steder til at løbe langrend i Østrig.

Flere og flere danskere ønsker at kombinere det alpine skiløb med lange ture på langrend, for hvad du får i fart og spænding på alpinskiene får du i naturoplevelser og ro, når langrendsskiene rammer de præparerede spor og glider fredfyldt gennem naturen. 

Langrend er for alle, og både børn og ældre kan være med på den alternative træningsform, som kan byde på lige meget familiehygge som intensiv træning. 

Langrend i Østrig

Selvom det ikke er langrend, Østrig er kendt for blandt danskerne, så er de lange ture ud i terrænet i langrendsspor meget udbredt i Østrig.

Det er en smuk oplevelse at have alperne som baggrund, mens man bevæger sig gennem de højalpine spor, og der er ikke noget at sige til, at det er en disciplin som østrigerne har dyrket i mange år. De mange års erfaring med langrend i Østrig har betydet, at områderne i dag er fuldt optimeret med mange ruter, stor variation og god tilgængelighed.


Der findes masser af langrendsspor i Østrig, både oppe ved skiområderne samt i de forskellige dale

Vi har her samlet et udvalg af de bedste langrendsdestinationer i Østrig. Så er der ingen undskyld for ikke at få pakket langrendsudstyret, når skiferien går sydpå. 

Vil du til Østrigs langrendshovedstad så kan vi anbefale Seefeld. Læs alt om langrend i Seefeld her

Her er vi i Gastein dalen på langrend:


9. gode langrendsområder i Østrig


1. PillerseeTal

PillerseeTal ligger i toppen, når vi taler om langrendsdestinationer. Dalen ligger i det nordøstlige Tirol og tæt på populære skisportsområder som Fieberbrunn og St. Johann in Tirol.

Her findes intet mindre en 100 kilometer langrendsspor fordelt på 18 forskellige ruter til alle niveauer. Der findes både korte og lange ture, og udvalgte ruter er desuden oplyst, så det er oplagt at spænde langrendsstøvlerne og løbe en aftentur.

Grunden til at PillerseeTal er yderst populært til langrend er, at det er et af de mest snerige områder i regionen, og det giver gode forhold til at kunne præparere perfekte spor hver dag. Grundet den store snemængde vedligeholdes de mange kilometer langrendsspor fra slut november til start april hver vinter.

Dalen tilbyder ligeledes en række langrendsevents fordelt på sæsonen. Eksempelvis holdes der hver uge Biathlon for områdets besøgende, hvor man kan prøve kræfter med disciplinen skiskydning. 

Foto: Kitzbüheler Alpen

Du finder altid friske langrendsspor i Piilerseetal

2. Saalfelden-Leogang

Saalfelden-Leogang kan man heller ikke komme udenom, når vi ser på langrend i Østrig. Området har et stort netværk bestående af 150 kilometer langrendsspor, og det er let at besøge naboområderne Maria Alm, Zell am See og Hochfilzen for alpintskiløb eller endnu flere langrendsudfordringer. Området ligger altså også tæt på førnævnte PillerseeTal, hvis man utænkeligt skulle løbe tør for kilometer.

Langrendssporene varierer fra familievenlige flade spor til stejler bakker med større udfordring. Derfor er området velegnet til både begyndere og øvede, men også af de lokale topatleter træner her.

Når man løber langrend i Saalfelden-Leogang foregår det oftest højalpint med fantastisk udsigt, og halter teknikken så er der flere skiskoler i området som tilbyder undervisning i langrend. 


3. Achensee

Midt i Tirol ligger endnu en populær langrendsdestination ved Achensee. Achensee er Tirols største sø og er omgivet af ikke mindre end 200 kilometer langredsspor rundt om søen. Naturen omkring søen indbyder både til smukke landsskabsruter langs søbredden og mere udfordrende stigninger i Karwendel dalene.

Er det første gang man står i langrendsstøvler og knap ved hvordan man får langrendsskiene på, så findes der en særlig løjpe, hvor førstegangsløbere trygt kan prøve teknikkerne af, inden de begiver sig ud på lange ture. Har man brug for hjælp står hele syv skiskoler til rådighed i området, og der afholdes flere gange i løbet af vinteren langrends-camps. Her stilles udstyr og kyndig vejledning til rådighed, inden gruppen guides af professionelle ud på en naturskøn tur gennem Nature Park Karwendel.

Ved Achensee er der for alvor plads til alle. I Pertisau, Maurach og Achenkirch er der designet et særligt langredsspor til kørestolsbrugere, ligesom der findes et område, hvor hunde også er velkomne til at løbe frit, mens resten af familien følger de præparerede spor. 

Foto: Tourismusverband Achensee

Achensee 3-Täler-Lauf, stort langrendsløb i området

4. Salzburger Sportwelt

I det østlige Salzburgerland findes Salzburger Sportswelt, som er en sammenslutning af syv forskellige skisportsområder og omfatter blandt andre danskerfavoritterne Wagrain, Flachau og St. Johann. I Salzburger Sportswelt findes i alt 260 kilometer langrendsspor, og det giver sammen med de alpine udfordringer i områderne rig mulighed for en varieret skiferie.

60 kilometer af sporene er Tauern ruten, som i afvekslende terræn binder Salzburger Sportswelt sammen. Det skyldes, at disse langrendsspor kan nås fra seks forskellige alpine områder.

Området har tre højalpine spor, hvor man kan træne eller blot nyde det naturskønne område midt i Salzburger alperne. 


5. Ramsau am Dachstein

Som en del af Schladming-Dachstein regionen ligger Ramsau am Dachstein som en uovertruffen langrendsdestination. I alt er der 220 kilometer langrendsspor fordelt på 150 kilometer til klassisk langrend og 70 kilometer præpareret til skøjtende langrend. Sporene er ligeledes meget varierede og i alle sværhedsgrader. Der findes langrendsspor på op til 30 kilometer, 13 loop-spor og alle spor ligger i 1.100 til 2.700 meters højde – så kan man tale om højalpine spor. Alle ture er snesikret hele sæsonen og de er ligeledes tilrettelagt, så der er mange muligheder for at finde både mad og drikke undervejs på selv de lange ture.

Ramsau am Dachstein tilbyder ligesom PillerseeTal, at besøgende kan prøve kræfter med skiskydning. 

Foto: Tourismusverband Ramsau am Dachstein

Ved Ramsau finder du fantastiske langrendsspor både i dalen samt i det højalpine


Her er den klassiske Dachstein runde afbilledet på et kort


6. Serfaus-Fiss-Ladis

Serfaus-Fiss-Ladis kan ikke være med helt i toppen på antal af kilometer, men til gengæld er der lagt vægt på, at det skal være nemt og ekstra naturskønt at løbe langrend netop her. De beskedne 30 kilometer langrendsspor præpareres dagligt og er fordelt på kort ture på bare en kilometer op til lange ture på 22 kilometer. Området kan derfor stadig imødekomme langrendsløbernes forskellige præferencer og niveauer. 8,4 kilometer spor er højalpine og ligger i over 2000 meters højde, hvor langrendsløbere er garanteret en fantastisk udsigt over bjergtoppene i Tirol.

Liftsystemet i området sørger for, at det er nemt og komfortabelt at komme op til de højalpine spor, og området er særdeles velegnet til en dagstur, da der findes omklædning og bad til besøgende langrendsløbere ved Komperdell liftens mellemstation.

Serfaus-Fiss-Ladis er ikke kun et genialt skiområde for familier, de tilbyder også god langrend


7. Obertilliach

I Østtirol ligger Lesachtal, hvor Obertilliach er det højest beliggende by. Obertilliach har ligeledes et af Østrigs højst beliggende langrendsområder i 1.401 til 2.250 meters højde. Her er 84 kilometer langredsspor fordelt, og 19 kilometer er kategoriseret som højalpine. Da området ligger så højt, så er der en naturlig snesikkerhed af området og kun enkelte snekanoner til at sikre udsatte steder. Det betyder, at man her kan finde præparerede langrendsspor i perfekte forhold fra midten af december til starten af april. I gennemsnit har langrendsdestinationer i Østrig 56 solskinsdage på en vintersæson, men Obertilliach har hele 76, og det gør området endnu mere attraktivt for langrendsløbere. 


8. Silvretta-Bielerhöhe im Montafon

På grænsen mellem Tirol og Vorarlberg i det sydlige Østrig ligger Silvretta-Bielerhöhe im Montafon. Her finder man i 2.032 meters højde de højest beliggende langrendsspor i Vorarlberg. Langrendsløberne er her isoleret i et unikt landskab ved Silvretta-Stausee søen og omgivet af høje bjergtinder. Dette er en oplagt langrendsdestination for løbere, som ønsker unikke naturoplevelser og kortere spor. Der er nemlig blot 22 kilometer langrendsspor, til gengæld er de vel fordelt på 8 forskellige ruter, som alle er vel præpareret og tilrettelagt til både klassisk langrendsstil og skøjtende langrend. Det unikke ved Silvretta-Bielerhöhe im Montafon er, at det er muligt at løbe langrend over den frosne sø og nyde en fantastisk panoramaudsigt hele vejen rundt. 


9. Olympiaregion Seefeld

Endnu en østrigsk langrendsperle gemmer sig i Tirol tæt ved Innsbruck. Olympiaregion Seefeld rummer både alpint skiløb og langrend, og kan på grund af de gode sneforhold og ”snowfarming” tilbyde perfekte forhold til begge typer skiløb hele vinteren. Området rummer hele 245 kilometer langrend for alle niveauer, og der er taget højde for, at der skal være plads til alle og ikke bare børn, voksne og ældre. Ligesom Achensee har de designet nogle særlige ruter, som er velegnet til kørestolsbrugere, som gerne vil give sig i kast med langrend, ligesom hunde også er velkomne langs udvalgte langrendsspor.

Særligt for Olympiaregion Seefeld er, at de har udviklet et særligt sikkerhedssystem for langrendsløbere i området, så sikkerheden er i top og hjælpen er inden for kort rækkevidde, hvis uheldet skulle være ude. Det er det eneste sikkerhedssystem af sin slags i verden. 


Langrendsudstyr

Kunne du tænke dig at give dig i kast med langrend, men ligger ikke inde med udstyr til det, så skal det ikke stoppe dig.

Langrend kræver generelt ikke ligeså meget udstyr som alpint skiløb. Langrendstøj kan udgøres af et sæt vintertræningstøj, som er lidt tykkere end normalt, og en tynd jakke.

I forhold til ski og støvler, så har mange områder udlejningsbutikker, som er specialiseret i langrend, hvor du kan leje både langrendsski og langrendsstøvler.

En bonus ved langrend er også, at dagspas til brug af langrendsspor kun koster en brøkdel af et liftkort, mens det ligeledes også typisk er langt billigere at leje langrendsski og støvler frem for alpint.

Du finder et stort udvalg af skitøj her. 

Find også brugt langrendsudstyr her.


De 10 FIS regler for langrend:

1. Vis hensyn til andre

2. Følg anvisninger på ruten og angivne løbeteknik

3. Hold til højre

4. Overhaling er tilladt både højre og venstre om. 

5. Hold til højre ved modkørende. Er der ikke plads har nedadkørende langrendsløber forkørselsret.

6. Hold stavene tæt på kroppen når du overhaler eller bliver overhalet

7. Tilpas din hastighed efter landskab, trafik og sigtbarhed

8. Ved pause eller styrt søges ud til side, så sporet er frit

9. Alle har pligt til at hjælpe ved uheld

10. Medbring ID i tilfælde af ulykke (også vidner skal kunne vise ID)


Læs mere om langrend i Norge her

Læs mere om langrend i Sverige her