Pillerseetal – 3 skiområder med noget for enhver

Pillerseetal – 3 skiområder med noget for enhver

En varm weekend i marts pakkede vi skiudstyret og besøgte Pillerseetal. Flere spændende skiområder med mange muligheder

Havde vi kigget lidt mere i vejrudsigten, burde vi have været mere bekymrede inden vores tur til Pillerseetal, men vi tog af sted i sidste halvdel af marts – glædede os bare til at komme på ski, uden at have lavet den helt store vejr-research…

At komme til et nyt skiområde er altid spændende. Der er altid noget som overrasker. Normalt ved man en del allerede før ankomsten enten gennem andres erfaringer eller gennem forberedelsen op til turen. Denne gang var vi taget af sted helt uden nogen af delene. Den første overraskelse kom allerede ved ankomsten. Uden for vores hotel var der ca. 18 grader i skyggen og ikke sne at se. De lokale forsikrede os dog om, at Pillerseetal normalt er et meget snesikkert område, som tit har flere meter sne i højsæsonen. Til trods for det udeblevne vintervejr havde Pillerseetal heldigvis mange andre kvaliteter at vise frem.

Fieberbrunn - off piste og freeride

Byen og området er opkaldt efter brønden i byen. Historien går på at en adelsfrue kom gennem området. På turen blev hun meget syg med feber. I Fieberbrunn stoppede hun op og drak af brønden, hvilket fik hendes feber til at forsvinde. Der af navnet Fieberbrunn (feber brønd). Der er siden 2017 blevet holdt DM i Freeride i Fieberbrunn

Masser af plads på pisterneMasser af plads på pisterne midt i marts

Fieberbrunn er kendt for sine freeride muligheder og har rigtig gode lifte. Der er overvældende mange gondoler, når områdets begrænsede størrelse tages i betragtning. Fem ud af elleve lifte er gondollifte. Det giver rigtig god mening for freeriderne, der gerne vil hurtigt til toppen for dernæst at vandre ud i terrænet. Skiløberne kommer også hurtigere til toppen og kan nyde de lange, hovedsageligt røde, nedfarter. Selv om områdets fokus er offpiste er pisterne overraskende gode og gør området til en fornøjelse selv.

Udsigten i Alperne bliver man aldrig træt afFantastisk udsigt over Alperne

At pisterne er primært røde gør området svært at gå til for begyndere. Skiskolen er heller ikke lagt an på begynder segmentet. Det er primært lokale skilærere på højt niveau, der tilbydes. Skilærere der underviser og guider i områdets offpiste muligheder. Der findes også dansk undervisning i offpiste.

Pistekort FieberbrunnFieberbrunn byder på masser af moderne lifter

I fremtiden bliver mulighederne for skiløb på pister i Fieberbrunn bedre, da det er planlagt at forbinde området med Sallbach Hinterglemm Leogang med en piste og en gondol. Dette skulle stå klart til begyndelsen af 2015/16 sæsonen. På den måde kan børnefamilier med fordel eksempelvis placere sig i Hinterglemm og forældrene kan stå på ski til Fieberbrunn og få tilfredsstillet deres freeride lyst. Sammenlægningen skulle også åbne op for at udnytte endnu flere af de mellemliggende offpiste muligheder mellem de to områder.

St. Johann im Tirol – trygt skiløb den blandede gruppe af begyndere og øvede

Ligesom Fieberbrunn har St. Johann mange røde pister. Men de ligger øverst på bjerget. I bunden er det blå pister, hvilket giver begyndere et sted at holde til og lære skiløbets euforiserende glæde. Området er ikke specielt stort (det er ingen af områderne i Pillerseetal, hvilket gør sammenbygningen af Fieberbrunn med Saalbach særdeles spændende), men kombinationen af at have brede røde pister med grantræer mellem pisterne i toppen og lange flade blå stykker i bunden gør det hyggeligt og nemt at lave flot skiløb for let øvede og trygt at lære skiløb for begynderen. Dermed er der plads til at grupper med skiløbere af blandet niveauer kan nyde et besøg sammen. For offpiste løberen er der også muligheder i St. Johann, dog ligger området i en højde hvor der er lidt flere grantræer man skal udenom...

God plads på pisterneSkiferie midt i marts = God plads

Om det var tidspunktet på sæsonen eller det lidt varme vejr vides ikke. Men for et område med St. Johann im Tirol’s muligheder var der overraskende få skiløbere på pisterne under vores besøg. Ved middagstid var sneen blevet lidt tung. Men der var til gengæld stort set heller ikke andre løbere end os tilbage på pisterne og hele formiddagen havde antallet af skiløbere også været meget sparsomt.

Familiehygge med KaiserschmarrnFamiliehygge - energidepoterne tankes op med Kaiserschmarrn. PR-Foto: Stefan Eisend

Der bygges et nyt vand reservoir i 2014 samtidig med at sneproduktionsmulighederne udbygges i Eichenhof delen af området. Udbygningen fortsættes i 2015 med et nyt hotel og en lift. Der arbejdes på 5-6 år ude i fremtiden at få lov til at forbinde St. Johann med Kitzbühel. Det vil kræve et par lifte og nogle pister. Men det er endnu for usikkert at sige om liftbyggeriet kommer til at ske så hurtigt, eller om det, som det har været tilfældet mange andre steder, hvor drømmen var at bygge skiområder sammen - løber ud i sandet. Det er nemlig uhyre svært at få lov til at bygge nye lifter i Østrig - især på grund af meget fredet natur.

Steinplatte

Der er tre adgangsveje til Steinplatte. En lift går op fra den tyske side af grænsen, hvilket gør at området frekventeres en del tyskere især i weekenden. En vej ind gennem bjergene ender ud i en lille parkeringsplads ved bunden af en ældre lift. Den sidste er med liften nede fra Pillerseetal.

Afslapning på toppenUdsigten nydes mens der slappes af på toppen. PR-foto: Andreas Schaad for Global Newsroom

Ved bunden af liften fra Pillerseetal bliver det også tydeligt, hvorfra området har sit navn. Udsigten op mod bjerget giver indtrykket af at kigge direkte ind i en stor sten væg eller Steinplatte, som det hedder på tysk. På toppen af Gondelbahn Wandring Steinplatte er det ellers nemt at få det indtryk at området var navngivet “Platte” fordi det her virker fladt som en tallerken. Det er heldigvis ikke tilfældet. Der er et fint fald på pisterne i hele området, som består mest af blå pister, en del røde og en enkelt sort.

Steinplatte har mange pister på et lille område. De går på kryds og tværs, men pisterne er generelt brede og har den perfekte hældning til store rolige carvingsving såkaldt “feel good” skiløb.

Skilærer foran Kitzbühler HornSkilærer foran Kitzbühler Horn. PR-foto: Bergbahnen St. Johann in Tirol

Steinplatte er overraskende velbesøgt. Vejret var ikke med os, under vores besøg regnede det og sigtbarheden var meget dårlig. Med andre ord var det ikke den bedste skidag og med baggrund i udlægningen af området med krydsende pister burde det have fået flere til at blive hjemme. Men i weekenderne kommer her en del tyskere, da området er nemt tilgængeligt for dem. I hverdagene er her formentlig mere luft. Der skal dog ingen tvivl være om at Steinplatte er et godt lille skiområde for begyndere og let øvede skiløbere. Vi ville blot have ønsket os at se det under bedre vejrforhold.

Overraskende velegnet til freeriders, blandede grupper og familier

Hver af de tre områder vi besøgte bød på overraskelser. Fieberbrunn er et dejligt skiområde, som tiltrækker mange freeriders. På grund af dets mange gondoler og skønne pister er det også attraktivt for øvede skiløbere, der foretrækker at blive på pisterne. Til trods for St. Johann im Tirol’s store variation var det overraskende lidt besøgt under vores ophold. Omvendt er Steinplatte forbløffende velbesøgt. Men fælles for de tre områder gælder det, at de på trods af dårlige vejrforhold tog sig rigtig godt ud og var en fornøjelse at besøge.

En lille video fra Fieberbrunn optaget i forbindelse med Freeride World Tour i 2017.

Skisport.dk var inviteret til Pillerseetal af Østrigs Turistkontor.

Udgivet af: Carsten Lajgaard Pedersen

Rejsebureauer til Fieberbrunn
Fakta om Fieberbrunn
Skiområdet: 790-2020 m.o.h.
Byen: 790 m.o.h.

270 pister i alt
140 km blå
110 km rød
20 km sort

Lifter: 70 stk. / 120.000 pers/time

Slæbelifter: 20
Stolelifter: 22
Kabinelifter: 28

Mere om skiferie i Fieberbrunn

Find tilbud på skirejser