⚡ BLACK FRIDAY - ALT er nedsat -
« Til oversigten

Lavinerygsække - sikkerhed eller falsk tryghed?

Salget af lavinerygsække er de seneste år steget markant, men er en oppustelig ballon på ryggen en stor ekstra sikkerhed eller skaber den en falsk tryghed, der gør os dumdristige og overmodige?

Det har sneet kraftigt de seneste dage, men nu trækker skyerne væk og det tegner til en flot solrig dag i alperne. Du klikker i dine brede offpiste planker og tjekker sikkerhedsudstyret, inden du som det sidste tager din nyindkøbte lavinerygsæk på – og så er det afsted mod topliften og jagten på den ultimative offpiste oplevelse.

Lyden af liften forsvinder i det fjerne og efterlader kun lyden af dit eget åndedræt. Du er nu uden for pisternes sikkerhed og har bevæget dig ud, hvor det er naturen, der bestemmer over din skæbne. Pludselig hører du et hult ”dump”, som når der falder sne ned fra et tag, og sneen under dine ski begynder at bevæge sig, mens du stadig står stille. Du er til din skræk fanget midt i en lavine – du trækker i udløseren til lavinerygsækken og håber på det bedste, mens du kæmper for at blive i overfladen af lavinen, som til alt held er en mindre frisksneslavine, der ikke begraver dig mere end til hofterne. Det gik heldigvis godt – denne gang.

Offpisten er blevet lettilgængelig

I de seneste år er der flere og flere, der er begyndt at bevæge sig uden for pisterne. Skiens udvikling med 100, 120 ja helt op til 150 mm brede under foden/bindingen giver en opdrift, der kompenserer for eventuel manglende teknik og kondition i den bløde sne.

Til at begynde med betød det et øget salg af blandt andet hjelme og rygskjold. Senere blev også lavinebippere, sonder og skovle en del af udstyret i de fleste rygsække. Senest er antallet af lavinerygsække steget betydeligt, og taskerne bæres også ofte af skilærerne på forskellige skisportsdestinationer, når de har feriegæster med på offpiste-eventyr.

Hvad siger forskningen?

Der findes flere producenter af lavinerygsække og langt de fleste producenter af rygsække har også en rygsæk, der enten har et integreret system eller som er kompatibel med et system fra fx ABS eller BCA. Producenterne er alle enige – lavinerygsække redder liv. Ifølge deres egne resultater er der helt op til 97 % chance for at overleve, hvis du fanges i en lavine med en lavinerygsæk. Men det er en sandhed med modifikationer. For hvor mange af de 97 % ville overleve uden en rygsæk?

Forskellige undersøgelser tyder på, at helt op til 80 % af alle involverede i en lavine har en chance for at overleve, lavinerygsæk eller ej. Men langt de fleste undersøgelser påpeger, at en lavinerygsæk faktisk forhøjer chancen for at overleve en lavine. Hvor meget dine chancer forhøjes, er der ikke enighed om, men det er også en svær data at indsamle, fordi de færreste laviner er ens.

Antal indrapporterede laviner i Norge, Østrig, Schweiz, Frankrig og USA i vinteren 2015/16:

Glem tallene - Tænk dig om

Selv om en lavinerygsæk forbedrer overlevelsesevnerne, i tilfælde af at du bliver fanget i en lavine, så glem alt om tallene. At blive fanget i en lavine er stadig en leg med døden, som der er nogle, der ikke vinder. En ballon på ryggen til at holde dig oppe er ikke lig med, at du overlever – desværre. En undersøgelse af blandt andet den canadiske forsker, Pascal Haegeli, konkluderede i 2014, at en lavinerygsæk redder halvdelen af de, der ville omkomme i en lavine uden en lavinerygsæk. Der er flere grunde til, at det ikke er alle, der overlever: nogle får af forskellige årsager aldrig udløst deres rygsæk, mens andre får alvorlige skader undervejs – rammer sten eller træer – og dør af følgeskaderne, selvom de ikke er begravet under sneen.

Konklusionen må derfor være: En lavinerygsæk forbedrer dine overlevelseschancer, hvis du bliver fanget i en lavine, men den giver dig ikke vinger. Kendskab til den lokale snesituation er derfor stadig en nødvendighed, hvis/når du bevæger dig uden for pisternes sikkerhed – og er du det mindste i tvivl, så bliv på pisten.

Skiområderne skilter hver dag med hvor høj lavinefare der er - Tal der skal tages seriøst!


Eksempler på lavinerygsække i brug 

Videoen nedenunder er en førstehåndsoplevelse af en østriger fanget i en lavine. Læg især mærke til hvor hurtigt han bliver opslugt og hvor langt han egentligt kommer på ganske kort tid. Selv om han når at hive i udløseren, så bliver hans lavine airbag kun pustet halvt op


Spansk freerider, Aymar Navarro, overlevede en stor lavine takket været hans lavinerygsæk

Ikke alle mennesker har lige stor respekt for laviner, se eksempelvis den svenske freerider Sverre Liliequist slippe fra en lavine og fejrer det med et backflip - at han så gør det med stil er en helt anden sag.


Lavineudstyr