Langrend i Tyskland: Her er 11 af de bedste områder

Langrend i Tyskland: Her er 11 af de bedste områder

Langrend er en ældgammel tradition og transportform, der er cirka 4.500 år gammel - og nej, vi har ikke sat et ekstra nul på. Her kan du blive meget klogere på populære områder til langrend i Tyskland

Mange danskere forbinder langrend med Norge og Sverige, men sandheden er faktisk, at langrend i Tyskland er kæmpestort - og utroligt smukt. Vi har lavet en beskrivelse af 11 fantastiske områder, så du kan blive inspireret til, hvad du kan lave i din næste vinterferie. Læs også vores guide til en vinterferie med sjove aktiviteter i Tyskland.

Overblik over populære destinationer til langrend i Tyskland

Inden vi gennemgår alle 11 langrendsområder i Tyskland, kan du få et hurtigt overblik her:

Område Langrendsløjper (km)
Thüringer Wald 1400 km
Bayerischer-wald 800 km
Oberwiesenthal 146 km
Ruhpolding 130 km
Bodenmais 114 km
Willingen 107 km
Oberstaufen 100 km
Winterberg  50 km
Garmisch-Partenkirchen 28 km
Berchtesgaden  9 km
Bad Reichenhall 5 km


1. Thüringen Wald, Thüringen

Løjpekilometer: 1400 km

For dem, der har en passion for langrend, er Thüringen stedet at besøge. Her er der mere end 1.400 km langrendsløjper, du kan udforske. På turen kan du udfordre sig selv på forskellige ruter, både for begyndere og øvede, eller tage på flerdages skiture gennem Thüringer Wald.

Den længste rute er den imponerende Rennsteig Skiwanderweg på 142 kilometer. Det er den den mest omfattende markerede langrendsrute i Centraleuropa, og du kan gennemføre den på to til seks dage.

- Læs mere om Thüringen

2. Bayerischer-Wald, Bayern

Antal løjper: 33 | Løjpekilometer: 800 km

I den kæmpestore nationalpark har du utallige muligheder for fantastiske oplevelser på langrend i Tyskland. Her kan du prøve kræfter med 33 løjper i forskellige sværhedsgrader. Den 150 km lange "Bayerwaldloipe" er særlig populær, her kan du opleve urørt natur og de smukkeste udsigter. Den store nationalpark varierer fra højdemeter på 750 til 1.050 m.o.h. Én af de særlige kendetegn ved dette område er mangfoldigheden af dyr i den store, uberørte nationalpark.

Copyright: DZT/Felix Meyer

3. Oberwiesenthal, Sachsen

Antal løjper: 12 | Løjpekilometer: 146 km

Oberwiesenthal er den højeste by i Tyskland. Alpint skiløb er dominerende, men med cirka 146 kilometer langrendsløjper er området også populært blandt langrendsløbere. Generelt er Oberwiesenthal-løjperne ret kuperede og kan primært beskrives som moderat-svære. Hvis du foretrækker lettere stier, kan du søge mod Bozi Dar, som ligger på den tjekkiske side af grænsen.

4. Ruhpolding , Bayern

Antal løjper: 8 | Løjpekilometer: 130 km

I Ruhpolding finder du et imponerende netværk af langrendsløjper, gode sneforhold og et magisk bjerglandskab - alt i alt noget af det bedste langrend i Tyskland. Det er et sandt paradis for langrendsløbere - ligegyldigt, om du er begynder eller øvet. Her kan du slå dig løs på mere end 130 km løjper i alle sværhedsgrader, som hvert år tiltrækker langrendsløbere fra hele verden. Det store højdepunkt i området er den snesikre Seen-Loipe.

5. Bodenmais, Bayern

Antal løjper: 24 | Løjpekilometer: 114 km

Du har mulighed for at prøve kræfter med 114 kilometer løjper i Bodenmais – og du kan nyde både klassisk langrend og skøjteski. I området er der høj snesikkerhed, flere lange ruter og en masse fantastiske udsigtspunkter over den bayerske skov. Ét af højdepunkterne i området er den 30 kilometer lange løjpe, der snor sig fra Bretterschachten til Eck. Her vil du opleve lange og udfordrende stigninger, spektakulære nedkørsler og afslappende flade sektioner - den perfekte opskrift på langrend i verdensklasse.

6. Willingen, Hessen

Antal løjper: 11 | Løjpekilometer: 107 km

Hvis du vil opleve noget af det smukkeste og bedste langrend i Tyskland, kan du vende snuden mod Willingen. I området er der cirka 100 kilometer præparerede løjper i højder på mellem 580 og 843 m.o.h. 6 af de i alt 11 løjper er DSV-certificeret, hvilket betyder, at de er anerkendt af det tyske skiforbund. Den korteste løjpe er cirka 2 kilometer lang, og den længste er omkring 18 kilometer lang - så der er udfordringer til alle niveauer og temperamenter.

Læs mere om Willingen her. 

Find indkvarteringer i Willingen her.

Copyright: DZT/Florian Trykowski

7. Oberstaufen, Bayern

Antal løjper: 13 | Løjpekilometer: 100 km

I Oberstaufen kan du udforske dalene og de smukke landskaber på de i alt 13 præparerede langrendsløjper. Her er der løjper til både begyndere og øvede, der vælger at opleve langrend i Tyskland. De fleste af løjperne er forbundet med hinanden, så du let kan sammensætte den rute, der passer til dit niveau. Enkelte løjper er oplyst om aftenen, mens de fleste lukker for at gøre klar til den efterfølgende dag. 

8. Winterberg, Nordrhin-Vestfalen

Antal løjper: 14 | Løjpekilometer: 50 km

I Winterberg finder du et netværk af præparerede stier og omkring 35 km premium-løjper, der strækker sig rundt om Kahler Asten. Løjperne er omhyggeligt præparerede med topmoderne udstyr og er godt skiltet - perfekt til begyndere, der vil have de bedste forudsætninger. Winterberg ligger i en af de mest snesikre områder i regionen, og du kan opleve langrend i op til 850 meters højde. I området kan du også nyde det smukke landskab, efter det er blevet mørkt. Her er der nemlig minimum én oplyst løjpe.

Læs mere om Winterberg her. 

Find indkvarteringer i Winterberg her.

9. Garmisch-Partenkirchen, Bayern

Antal løjper: 9 | Løjpekilometer: 28 km

Det idylliske bjerglandskab gør Garmisch-Partenkirchen til en drømmedestination for langrendsløbere. Her finder du cirka 30 kilometer langrendsløjper i forskellige sværhedsgrader. Løjperne præpareres hver dag, og du kan bruge dem helt gratis.

Her kan du blandt andet tage turen på løjpen, der fører dig fra det lokale bjerg til det olympiske skistadion. Den er omkring tre kilometer lang og byder på en fantastisk udsigt over de omkringliggende alper - en oplagt tur for nybegyndere.

Læs mere om Garmisch-Partenkirchen her. 

Find indkvarteringer i Garmisch Partenkirchen her.

10. Berchtesgaden, Bayern

Antal løjper: 3 | Løjpekilometer: 9 km

Omkring Berchtesgaden Oberau finder du 9 km præparerede løjper, der er skabt til både klassisk langrend og skøjteteknik. Her kan du opleve langrend i Tyskland på i alt tre løjper i forskellige sværhedsgrader. Vi anbefaler, at du tager til Berchtesgaden, hvis du vil udforske den smukke natur på langrendsski i et mindre og mere overskueligt område.

Læs mere om Berchtesgaden her. 

Find indkvarteringer i Berchtesgaden her.

11. Bad Reichenhall, Bayern

Antal løjper: 2 | Løjpekilometer: 5 km

Det sidste (og mindste) langrendsområde i Tyskland, vi har taget med til dig, er Bad Reichenhall, som byder på blot 2 forskellige løjper. Den første er en 3,8 kilometer lang løjpe i klassisk langrendsstil, der fører nordvest for Bad Reichenhall over bakker gennem landskabet og rundt om Marzoll Slot. Turen er let og egner sig godt til begyndere. Det samme gælder for den næste løjpe, Karlstein-løjpen, der med sine 1,4 kilometer er relativ flad.  

Tyskland er en af verdens største langrendsnationer

Vidste du, at 21% af tyske vintersportsudøvere foretrækker langrend og dyrker det som sin hovedsport? Nej, det gjorde vi heller ikke. Men det svarer faktisk til, at langrend i Tyskland bliver udøvet af mere end 5,8 millioner tyskere.

I Tyskland er der i alt næsten 4.000 kilometer langrendsløjper i følge DSV, som er det tyske skiforbund. Ifølge nyere undersøgelser bliver langrend i Tyskland mere og mere populært i dagens samfund. Én af de primære grunde til det er, at flere prioriterer tiden i naturen og velværet - samt, at langrend er en perfekt aktivitet for større grupper, der vil have gode oplevelser sammen.

Vil du vide mere om vinteraktiviteter og ferie? Læs mere om vinterferie i Tyskland.

De mest snesikre områder til langrend i Tyskland

Vil du ikke risikere at lande i en grøn skov med alt din oppakning i bilen? Bare rolig, vi guider dig til de mest snesikre områder. Langrendssæsonen i Sydtyskland begynder oftest i december og varer indtil slutningen af marts.

Måned Snedybde Maks. temperatur
December 10 - 50 cm 1ºC
Januar 20 - 110 cm 1ºC
Februar 10 - 80 cm 1ºC
Marts 10 - 100 cm 6ºC

Som du kan se i tabellen, er især januar et sikkert valg, hvis du vil være garanteret sne i alle langrendsområder. I hele sæsonen kan du trygt tage til de mest snesikre områder, som inkluderer: 

  1. Bayerischer-Wald
  2. Berchtesgaden
  3. Bodenmais
  4. Oberwiesenthal

Copyright: DZT/Michael Neumann


Skisport.dk er rangeret 4,9 stjerner ud af 5 - Baseret på 3564 anmeldelser.

Udgivet af: Rasmus Skov

Fakta om Thüringen / Thüringer Wald
Skiområdet: 560-920 m.o.h.
Byen: 560 m.o.h.

10 pister i alt
4 stk.
2 stk.
4 stk.

Lifter: 21 stk.

Slæbelifter: 19
Stolelifter: 2

Mere om skiferie i Thüringen / Thüringer Wald

Find tilbud på skirejser

Gå til toppen