10 skiområder til eksperten

10 skiområder til eksperten

Søger du udfordringer og stiller store krav til din skidestination? Her får du 10 gode skiområder, som vil udfordre selv eksperten på ski.

Der er ikke noget værre end, når skiferien lige er startet, men alle pistekilometerne er kørt igennem på blot en dag eller to. Har du efterhånden fået en del erfaring i benene og kører med samme hastighed og stil som profferne, så kan du godt begynde at sætte andre krav til sin skiferie. Det er ikke længere nok, at skidestinationen er børnevenlig, har mange pistekilometer eller en hyggelig hytte, hvor eftermiddagskaffen kan nydes.

Hvis du kan nikke genkendende til dette, så er du endt det helt rigtige sted. Vi vil her guide dig til nogle af Europas bedste skiområder til den øvede skiløber.


10 skiområder for øvede og ekspert skiløbere


For eksperten på pisten handler det i højere grad om stejle røde og sorte pister , offpist skiløb med masser af pudder og udfordrende pukler. Ikke alle skiområder kan rumme det hele, men vi har samlet nogle af de bedste skidestinationer, hvor den øvede skiløber med garanti ikke vil komme til at kede sig.


St. Anton er et sandt offpiste mekka


St Anton, Østrig 

St. Anton er en velkendt skidestination for mange danskere, og det er ikke uden grund. Siden vinteren 2016/17 er St. Anton også Østrigs største sammenhængende skiområde med hele 305 pistekilometer. Fordelingen af pister er også i eksperten favør, hvor der er klart overvægt af røde pister og knap 20 procent af områdets pister er sorte.

Foruden de præparerede pister kan du gå på pudder eller pukkeljagt på en af områdets 19 markerede skiruter. Det er estimeret, at der er mere end 200 kilometer offpist, og i St. Anton sætter kun kreativiteten grænser for offpist, når eksperten jagter det dybe sne. St. Anton er et mekka for offpist skiløbere og man skal tidligt op, for at få de første spor i uberørt sne – men det er uden tvivl det værd.

Selvom St. Anton er kendt for sine offpist muligheder, så har skiområdet også et gennemført funpark område på Rendl. Parken har intet mindre end 34 forskellige udfordringer til freestyle skiløberne og egen lift for at prioritere, at tiden skal bruges på sneen og ikke i lift.

Når vi taler om St. Anton, kan vi heller ikke komme udenom, at området rummer Østrigs – muligvis – bedste afterski. Men det er blot en sidegevinst. 


 • Største skiområde i Østrig 
 • Østrigs bedste offpist muligheder
 • Overvægt af røde og sorte pister

Læs mere om skiferie i St. Anton herChamonix er nok det sted i Europa, hvor det dygtigste skiløbere og klatrere får testet deres evner i det hårde terræn. 

Chamonix, Frankrig

Med Mont Blanc i baggrunden danner Chamonix rammerne om et af verdens mest udfordrende terræner for ekspertskiløberen. Selv de professionelle strømmer hver vinter til Chamonix, og det er næsten utænkeligt, at der skulle gå et år uden, at de store freeridekonkurrencer som Freeride World Qualifiers slår vejen forbi Mont Blanc’ baghave. 

Dalen kan opdeles i seks forskellige områder, men det er Grand Montets ovenfor Argentière som tiltrækker flest eksperter. Offpist mulighederne er uendelige i op til 3.275 meters højde, hvor der findes nogle af de længste og mest udfordrende nedfarter.

Valleé Blanche har også et godt udbud til eksperterne. Her findes en skiroute, som er en smule mindre krævende end umarkeret offpist, til gengæld er den hele 21 kilometer lang og har så mange muligheder, at den kan varieres efter humør og niveau.

Er sneen – utænkeligt – ikke til offpist, så kan eksperterne kan også boltre sig på hop og andre udfordringer i parken. Der er hele fire forskellige snowparks i Chamonix, som alle byder på forskellige udfordringer efter temperament.

Chamonix byder også på udfordringer på pisterne. Prøv eksempelvis kræfter med de to sorte fra toppen af Grand Montets, hvor chancen for udfordrende pukler er stor, mens der er garanteret en utrolig udsigt hele vejen ned.

Et kæmpe plus for den øvede skiløber er, at Chamonix har 55 røde pistekilometer, mens hele 41 kilometer er sorte. 


 • Udfordrende offpist – og meget af den!
 • Overvægt af røde og sorte pister
 • 4 snowparker

Læs mere om skiferie i Chamonix her


Vi har tidligere kørt Couloir des pisteurs i Val d'Isère, hvor man skal have tungen lige i munden


Val d’Isère/Tignes, Frankrig

Intet mindre end en fransk klassiker, som altid er svær at komme udenom, når vi taler om gode skidestinationer. Espace Killy skiområdet, som dækker både Tignes og Val d’Isère , råder over hele 300 pistekilometer i et velsammenhængende område. Der er mulighed for skiløb på to gletsjere, to store funparker og snesikkerheden er i top, da det er et af de højst beliggende skiområder i alperne.

Offpist mulighederne i Espace Killy er endeløse og let tilgængelige fra områdets lifter. Det betyder, at du hurtigt kan nå mange ture i den løse puddersne, uden at selv at gå særligt meget opad. Skiområdets størrelse gør, at det næsten altid er muligt at finde uberørt sne. Men er der faldet en halv meter over natten, så kan det godt betale sig at stå tidligt op, for området er populært og velbesøgt af offpist entusiaster fra hele verden. Faktisk er offpist mulighederne så gode, at flere internationale freeride konkurrencer holdes i Espace Killy hvert år.

Er den halve meter over natten udeblevet, er det stadig muligt at finde udfordringer på anden vis. Giv dig eksempelvis i kast med den ikoniske sorte pist La Face de Bellevarde fra mændenes styrtløb til OL i 1992. Face, som den i daglig tale går under, løber fra toppen af Bellevarde ned mod Val d’Isère og har lange stejle strækninger, som med garanti vil udfordre selv de mest øvede skiløbere. Kommer man sidst på dagen er Face dækket af et samspil af pukler og isede plamager, som stiller yderligere krav til teknikken. 


 • To gletsjere
 • Mange kilometer nemt tilgængeligt offpiste
 • Masser lange og stejle røde og sorte pister

Læs mere om skiferie i Val d'Isère og Tignes her

Læs 11 ting du skal opleve i Tignes/Val d'IséreVal Thorens er flere gange kåret til verdens bedste skiområde, og det er med god grund. Området er fantastisk!


Val Thorens, De tre dale, Frankrig

Med titlen som verdens største skiområde og Val Thorens’ beliggenhed som Europas højeste skiby, så er Val Thorens og De Tre Dale selvskrevet på listen for eksperterne.

Intet mindre end 600 pistekilometer fordelt på de tre dale stiller store udfordringer til skiløbere, hvis målet er at nå hele vejen rundt. Så selv hvis man bruger al sin tid på præparerede pister, så er der ingen risiko for at løbe tør for pistekilometer. Ikke engang, hvis man udelukkende vil bevæge sig rundt på røde og sorte pister, skal man være bange for at løbe tør. Der er hele 204 kilometer rødt, mens der er 60 kilometer sort fordelt i skiområdet – det er tilsammen mere end hvad mange andre skidestinationer har i alt.

Hvis de præparerede pister skal afveksles med nogle hop, boxes og rails, så er der også rig mulighed for det. I de tre dale er der tre snowparks. I Meribel ligger den kendte DC Area 43 park, som er for de helt øvede, men både Courchevel og Val Thorens har en park med udfordringer for alle niveauer og temperamenter.

Ligesom både Chamonix og Espace Killy er der også rig mulighed for offpist i de tre dale. Skiområdets høje beliggenhed betyder, at der altid er snegaranti og chancen for uberørt puddersne er stor hele sæsonen igennem. På grund af områdets store størrelse og effektive liftsystem er det hurtigt og nemt at komme til at slå sving i den dybe sne.

Det er dog vigtigt at understrege – for alle offpist destinationer - at store snemængder og alpernes stejle faldlinjer ikke altid er en sikker kombination, så vi anbefaler altid at man orienterer sig hos en guide, som kender området og medbringer det fornødne udstyr. 


 • Verdens største skiområde
 • 100 procent snegaranti
 • Tre snowparker

Læs mere om skiferie i Val Thorens her

10 ting du ikke må gå glip af i Val ThorensI Avoriaz er snesikkerheden altid i top og så har du masser af pistekilometer at boltre dig på


Avoriaz, Frankrig

Avoriaz (https://www.skisport.dk/frankrig/avoriaz/) er god til den øvede skiløber, fordi skiområdet kan lidt af det hele. Byen ligger som en del af det store Portes du Soleil skiområde på grænsen mellem Frankrig og Schweiz. Fra Avoriaz er det let at få adgang til de 600 pistekilometer, som Portes du Soleil i alt dækker over.

Selvom Avoriaz ligger en anelse lavere end andre franske skidestinationer, så er der garanteret sne fra december til april, for området er kendt for at få mere sne end gennemsnittet – op imod otte meter på en sæson! Det betyder også, at der er rig mulighed for at spænde de brede ski på og nyde uberørt sne i offpisten.

Selvom Avoriaz kan levere både i pist og offpist, så er den helt store tiltrækningskraft områdets ekspertise indenfor snowparker og freestyle. Allerede tilbage i 1990’erne da freestyle skiløb begyndte at sætte rødder, var Avoriaz med helt fremme, og det er de stadig i dag. Skiområdet har hele 10 forskellige snowparker, hvor freestyleskiløbere kan boltre sig på hop, rails, boxe og i half-pipes.

Det er desuden i Avoriaz, at de Danske Mesterskaber i Freestyle bliver afholdt hvert forår.


 • Freestyle mekka
 • Mere sne end gennemsnittet
 • Adgang til 600 pistekilometer

Læs mere om skiferie i Avoriaz herLa Grave er et offpiste mekka med kultstatus, når du først er på toppen har du offpiste hele vejen ned til byen


La Grave, Frankrig

I Frankrig findes et skiområde, som adskiller sig fra resten af listen. Her mener vi selvfølgelig La Grave , som med sin enkelte blå pist kun egner sig til eksperten, som søger den ultimative offpist skiferie. 

I La Grave fører en kabinelift øvede skiløbere op i 3.200 meters højde, hvorfra det kun er fantasien – og skiniveauet – der sætter grænser for ruten ned. Skidestinationen lægger vægt på, at bjerget er op til fri fortolkning og har utallige muligheder. Det er dét, som gør La Grave unikt – HELE bjerget er ekspertens legeplads. Alt efter temperament kan nedfarten byde på alt fra åbne områder med uberørt sne, stejle klipper, udfordrende couloirs og skiløb mellem træer.

På bjerget får man den ultimative højalpine følelse med panoramaudsigt over det uspolerede bjerglandskab.

Det kan ikke understreges nok, at La Grave kræver højt skiniveau, kendskab til sikkerhed på bjerget og stor erfaring med offpist. Det anbefales desuden altid at tage en lokal guide med, både af sikkerhedsmæssige årsager, men også for at få de sjoveste linjer og den bedste sne. 


 • Udelukkende offpist
 • Unikt bjerglandskab
 • Kun velegnet for eksperten

Læs mere om skiferie i La Grave herSchweiziske Zermatt ved Matterhorn er et sted hvor alt bare fungerer og så er udsigten magisk


Zermatt, Schweiz

Zermatt ligger med det ikoniske bjerg Matterhorn i baggrunden og er kendt for lange nedfarter og ekstraordinært højalpint skiløb. Her findes Schweiz’ største vertikale højdeforskel på 2.375 meter og skiløb i op til 3.900 meters højde på Matterhorn gletsjeren.

Skiområdet Zermatt-Matterhorn hænger sammen med det italienske Breuil-Cervinia (https://www.skisport.dk/italien/cervinia/) og giver god mulighed for at tage en tur over grænsen. I alt er der 358 pistekilometer at udforske, hvoraf der er stor overvægt af røde og sorte pister.

Der findes store åbne områder mellem lifter og pister, hvor det er masser let tilgængelig offpist. Men rygtet siger, at det tager en livstid at opdage de rigtig gode offpist ruter, så det er derfor anbefalelsesværdigt at tage en offpist-guide med for at optimere nedfarterne i den uberørte sne.

Takket være skiområdets høje beliggenhed er der snegaranti hele sæson. De mange nordvendte bjergsider i området, hvor solen ikke når at varme sneen op betyder, at det oftest er muligt at finde frisk puddersne mange dage efter sidste snefald.  


 • Europas højest beliggende skiløb
 • Stor overvægt af røde og sorte pister
 • Ubegrænset offpist muligheder

Læs mere om skiferie i Zermatt herVerbier med de fire dale er et kæmpe område, med noget for alle typer af skiløbere


Verbier, Schweiz

Verbier kan levere verdensklasse offpist, som er så tilgængeligt, at det kun kan ligestilles til enkelte andre områder. I Verbier kommer du helt derop, hvor man virkelig kan tale om en følelse af højalpint skiløb, og du får et helt unikt udsyn over de omkringliggende bjergtoppe.

Verbier er Schweiz’ største sammenhængende skiområde, som dækker over fire dale med adgang til hele otte andre områder og 410 pistekilometer. Skiområdet blev kåret til Schweiz’ bedste i 2018.

Men Verbier er skidestinationen til eksperterne. Nok er der mange pistekilometer, men man skal ikke tage til Verbier, hvis man skal køre på pisten hele dagen. Det Verbier virkelig kan er offpist. Området byder et utal af forskellige muligheder for offpist-linjer og gør det muligt at nå meget pudder på kort tid i varieret terræn. Der findes både gletsjerskiløb, smalle couloirs, skjulte dale og åbne områder, hvor den uberørte sne bare venter. Det er både dybt og stejlt, og så kræves der minimalt arbejde til og fra start og slut af en offpist-linje. 


 • 410 pistekilometer
 • Offpist!
 • Varieret terræn

Læs mere om skiferie i Verbier herI Andermatt vil du opleve at du har det hele for dig selv! Og det er et kæmpe plus!


Andermatt, Schweiz

Andermatt i Schweiz blev i tidernes morgen overhalet af naboskidestinationerne, og det ledte til, at man i Andermatt valgte at lægge fokus på alternative vinteraktiviteter, og har i mange år været hjembyen for en træningsbase for den schweiziske hær. Det er altså en relativt beskeden fortid for det mindre kendte schweiziske skiområde.

Det til trods må Andermatt ikke undervurderes, området er nemlig gået hen og blevet et paradis for offpist skiløbere og bjergentusiaster. Egyptiske investorer er i fuld gang med at videreudvikle byen og satser hårdt på at fordoble dens størrelse inden længe – så det er nu, hvis man vil have det hele for sig selv!

Andermatt er omringet af høje bjergtinder, og det er muligt at stå på ski i over 3.000 meters højde. Området har ca. 100 kilometer pist og ligger derfor langt nede af skalaen, hvis pistekilometer var afgørende. Men færre pistekilometer vidner om mere plads til uberørt sne og udfordrende pudder. Tager man gondolen op til toppen af Gemsstock lander man i en freeriders paradis, hvorfra mulighederne for offpist er uendelige.

Tilsætter man, at området har snegaranti og ikke er overrendt af turister, så er det sød musik i enhver skieksperts ører. 


 • Det er ikke for begyndere
 • Snegaranti
 • Fokus på offpist

Læs mere om skiferie i Andermatt her

Se vores video, fra vores sidste besøg i Andermatt herArabba i hjertet af Dolomitterne har en spændende historie fra 1. verdenskrig og tilbyder en spændende "rundturspiste"


Arabba, Italien

Det er ikke kun de store og kendte områder, som kan være gode for den øvede skiløber. Arabba er en mindre by, som ligger i forbindelse med Sella Ronda skiområdet i Dolomitterne tæt ved Canazei.

Det er en fordel for den øvede skiløber, at Arabba er en forholdsvis lille by. Det betyder, at der er færre turister og dermed både mindre kø og mere plads på pisterne. Pisterne er i fokus i Sella Ronda skiområdet, og det er eksperten, som elsker at køre pist, som denne skidestination er oplagt til.

Fra Arabba er det muligt at nå ud til hele 435 pistekilometer. Skiområdet byder på nogle af Italiens stejleste pister, og området er så godt sammenhængende, at det er muligt at køre rundt fremfor ud og hjem. Det betyder, at det er muligt at tage en rundtur i området på 40 kilometer, hvis man kører direkte. Søger man mest de røde og sorte pister, så er det også en fordel i Arabba. Mange af de sorte og røde pister ligger placeret mod nord, så selv på de solrige, varme dage vil disse pister forblive gode.

Arabba ligger i 1.600 meters højde, og skiområdet strækker sig op i 3.250 meters højde. Den høje beliggenhed betyder også, at snegarantien i området er i top hele vinteren. 


 • Lille by, færre turister
 • Adgang til 435 pistekilometer
 • Godt sammenhængende område

Læs mere om skiferie i Arabba her


Læs også:
- Her er de stejleste pister i Alperne

- Skiferie for den øvede børnefamilie


Udgivet af: Sofie Ærthøj

Fakta om St. Anton
Skiområdet: 1304-2660 m.o.h.
Byen: 1304 m.o.h.

305 pister i alt
131 km blå
123 km rød
51 km sort

Lifter: 110 stk. / 114.407 pers/time

Slæbelifter: 28
Stolelifter: 47
Kabinelifter: 12

Mere om skiferie i St. Anton

Find tilbud på skirejser