10 ting du ikke må gå glip af i Val Thorens

10 ting du ikke må gå glip af i Val Thorens

Ud over, at du kan være sikker på sne november til maj, kan du spise på Michelin-restauranter, køre fantastisk off piste, tage en zipline med 100 km/t. eller besøge en af Europas mest kendte afterskib

Val Thorens er den højst beliggende skisportsby i Europa – beliggende i 2.300 meters højde. Her er snesikkert fra november til maj. Skiområdet er kæmpestort og meget varieret. Blandt andet derfor er Val Thorens kåret til verdens bedste skisportssted i både 2013 og 2014. Vi har samlet ti ting, du bør opleve, næste gang, du tager til Val Thorens.

Val Thorens, omkranset af bjerge.

1. Gå på trestjernet Michelin restaurant

Val Thorens har i de senere år kæmpet indædt for at vaske sit ry – eller rygte – af sig som en legeplads for de unge og vilde.
Men det er synd, hvis par og familier bruger det som en grund til ikke at tage hertil.

Hvor ellers finder du et skiområde, hvor du kan vælge mellem hele to Michelin-restauranter? Den ene hedder Jean Sulpice og ligger i L’Oxalys-komplekset i Val Thorens. Den har to Michelinstjerner og er verdens højest beliggende Michelin-restaurant.

Er én Michelin-restaurant ikke nok, kan du køre tyve minutter ned i dalen – til St Marcel (Mellem Les Menuires og St Martin). Her finder du restauranten La Bouitte, som ejes af to brødre, og som ligeledes byder på fremragende menuer. La Bouitte er klassificeret til hele tre stjerner i Michelinguiden.
På billedet er det: Glaserede brislinger , Agria kartoffel , peberrod "den russiske cigaret " og slutteligt tilsat bøge røg. En opskrift de fandt på i 2007 på La Bouitte 

2. Eller snup en burger på den danskejede Johns

Lyder det en kende for dyrt med Michelin-gourmetmad? Ja så kan I slå jer ned på den danskejede burgerrestaurant, Johns American Restaurant. Det kan godt være at danskerne ikke kan stå på ski, men burgere, det kan de lave. Den er ejet af Thomas Fogsgaard, der for over ti år siden forlod Danmark for at udleve sin drøm om at starte en restaurant i Val Thorens. Restauranten er med årene blevet lidt af en institution. Selvfølgelig især for danskere. Thomas Fogsgaard har også åbnet restauranten Johns Scandinavian i byen. Det er en “lidt finere” restaurant, med skandinavisk seafood og grill.

3. Ræs over dalen med 100 km/t

Det vakte stor opsigt, da en ny og forrygende hurtig énpersons zipline blev taget i brug i 2014 i Val Thorens. La Tyrolienne, som den hedder, kan transportere dig fra Val Thorens til Orelle (fra Mauriennedalen til Tarentaisedalen) med en hastighed på op til 105 kilometer i timen, hvis vind- og vejrforhold er til det.

La Tyrolienne er først og fremmest en gang fed action. Men den forbinder rent faktisk to skiområder. Og da du kan have skiene med dig, ja så kan den godt gå for at være en forbindelseslift.


Turen starter i 3.220 meters højde og ender i 3.000 meters højde. Den tager godt halvandet minut. Undervejs passerer man en gletscher 250 meter under sig.

Med en pris på 50 euro er det ikke en helt billig fornøjelse. Men turen med zip-linen skulle efter sigende være vanvittig fed.
Se video af turen her.

4. Se en af verdens vildeste fly-landingsbaner

Har du købt liftkort til De tre Dale, kan du løbe til Courchevel og se én af verdens vildeste og farligste fly-landingsbaner.
Med sine kun 515 meter er det en af de korteste landingsbaner i verden. Indflyvningen hen til landingsbanen foregår i særdeles farligt luftrum – gennem dybe dale. Som alle alpine skiløbere ved, kan vind og vejr skifte med sekunders varsel. I et fly kan det være livsfarligt, og derfor skal piloter, der lander i Courchevel, have et særligt certifikat til at måtte lande her. Her er der ikke mulighed for go-around, altså at prøve igen, hvis første forsøg kikser.
Se et fly lande i Courchevel her:

5. Tag en eftermiddagstur i en 70.000 kvm snowpark

Hvad er et skisportssted uden en snowpark? Sådan er det næsten blevet, siden Glenn Plake, Scot Schmidt og Mike Hattrup tilbage i 1988 vakte freestyle til live med deres ekstremski-film ”Blizzard of Aahhhs”.

Er du freestyle-freak, skal du prøve Val Thorens Snowpark. Den ligger på Plateau Pistes (tag op med Moutière stoleliften og et hak længere op med slæbeliften) Heroppe finder du 70.000 kvadratmeter at boltre dig på. Vent med at tage herop til om eftermiddagen, når solen har gjort sneen lidt blødere end om morgenen, hvor den godt kan være ret hård.

Alle løb er mærket efter sværhedsgrad. Og parken er inddelt i fem zoner. Den rummer bl.a. ”bølgebakke” snevæg, slidebokse og half pipe.

Var der nogen der sagde familiekonkurrence på bølgebakken? Det tror jeg nok ! :)

6. Hyr en off piste-guide og find perlerne

Mange skiområder byder på rigtigt god off piste til ski eller snowboard. Det gælder selvfølgelig også Val Thorens. Du kan sikkert “snuse” dig frem til nogle af stederne selv. Men skal man lytte til råd fra skiløbere/snowboardere, der kender Val Thorens, bør du hyre en lokal off piste guide. Mange af de allerbedste off piste-hang ligger nemlig som små perler, gemt af vejen for skiløberens puddersøgende blik. Eller også ser de utilgængelige ud for det utrænede øje. Hér er en off piste guide guld værd.

7. Gå på “vanvittig” afterski på La Folie Douce

La Folie Douce betyder noget i retning af Den blide Galskab. Og så er det navnet på en restaurantkæde, som en mand ved navn Luc Reversade grundlagde i Val d’Isere i 1981. Og som nu også findes i Val Thorens.
Folie Douce er en highend restaurant fuld af gode franske råvarer. Men det er MEGET mere end det. Det siges, at Luc Reversade altid drømte om at underholde sine gæster med open-air optrædender og klubstemning fra en bjergtop. Og det må man sige, han har haft held til.

La Folie Douce er blevet til et af Europas mest kendte og livlige afterski-steder, hvis man da ikke går efter den klassiske tysk/østrigske afterski.

Kodeord: Saxofonist, der spiller live hver dag, champagne og skistøvledans på bordet. Kommer du forbi i uge 7, vil du helt sikkert opleve et hav af skandinaviske DJ’s, som for eksempel Morten Breum. Her er tætpakket med folk, men du skal unde dig selv at besøge La Folie Douce.

Pas dog på, når du skal ned efter afterski, for pisten ned til byen vrimler med berusede folk. Du kan tage liften Plein Sud til La Folie Douce.

8. Eller gå på Café Snesko

Café Snesko er vinterens svar på Ibiza, skrev en anmelder for nogle år siden. Og det er ikke helt forkert. Nok er Snesko opfundet af en franskmand. Men det er en franskmand med blik for den skandinaviske øltørst.
På trods af sit navn er det ikke just kaffe eller chailatte, der serveres her, når skidagen går på hæld. Men øl i stride strømme.
Selv om Café Snesko ikke syner af voldsomt meget udefra, kan der let stuves omkring hundrede mennesker sammen herinde til støvletramp, og skrålen.

Gang i baren på Café Snesko.

9. Tag familien med til gokart på is

Herhjemme er det er blevet stadig mere populært at tage en time eller to på en gokartbane. I Val Thorens kan du få temmelig meget sjov ud af at tage venner eller familie med på is-gokartbanen. Banen er 300 meter lang og fem meter bred. Den ligger ved Alain Prost isbanen.
Det er en særlig oplevelse at køre gokart på is. Her får du virkelig testet dine køreevner og kan lære tricket med at glide rundt i svinget uden at miste kontrol – måske. Faktisk er det en god træning i at styre en bil på glatte underlag.

10. Tag børnene med på Europas længste kælkebakke

Tag Péclet-gondolen op til foden af den storslåede Péclet-gletscher i 3.000 meters højde. Herfra kan du og familien tage Europas længste bobslædetur, Le Toboggan. Turen er fire kilometer lang, og den kan tage op til tre kvarter. Det er ikke nogen farlig tur, men banen er alligevel så varieret, at den byder på fin underholdning dernedad. En tur koster 14.50 euro inclusive leje af bobslæde og hjelm.
Du køber dagbilletter til bobslædeturen ved Chalet du Toboggan, i bunden af Cascades stoleliften. Banen er åben fra 10.00 – 15.00 (15:30 fra februar)
For otte euro ekstra per person, kan I tage turen, når skidagen er slut– dog kun onsdage, torsdage og fredage. Aftenbilletter skal bookes i et billekontor i byen. Og man skal være ved Chalet du Toboggan senest kl. 17.00 for at hente udstyr. Aftenløbet foregår mellem 17.00 og 18.00 (17.30-18.30 fra februar. 

Se klip fra kælke turen her:

Find flere fakta om skiferie Val Thorens her.

Udgivet af: Jesper Svennum

Fakta om Val Thorens
Skiområdet: 1300-3200 m.o.h.
Byen: 2300 m.o.h.

600 pister i alt
200 km blå
250 km rød
150 km sort

Lifter: 189 stk. / 260.000 pers/time

Slæbelifter: 86
Tog/baner: 3
Stolelifter: 66
Kabinelifter: 35

Mere om skiferie i Val Thorens

Find tilbud på skirejser

Gå til toppen