Cyber Monday - ALT er nedsat!
Her er de 7 stejleste pister i Alperne

Her er de 7 stejleste pister i Alperne

Har du prøvet nogle af Alpernes stejleste pister? Her får du en top syv-liste, der nok vil overraske dig lidt.

Hvis du gik og troede, at Harakiri eller Le Mur Suisse var blandt Alpernes allerstejleste pister, så tro om igen. De stejleste har en hældningsprocent på hundrede eller derover. Se top 7 listen her. 

NOTE: Listen gælder kun sikrede pister – ikke bjergsider med offpiste.
I bedømmelsen er pisten vurderet på det stejleste “generelle” sted. Det betyder, at et ultrakort stejlhang ikke tæller. Listen er udregnet i stigningsprocent. Nederst kan du se et skema over, hvad det svarer til i stigningsgrad.

1. Manni Pranger, Steinach am Brenner, Østrig. Stigning: 102 procent

Her finder du Alpernes stejleste præparerede piste. Manni Pranger er en World Cup piste, hvor hældningsprocenten svarer til 45 grader, og hvor kun særlige pistemaskiner kan klare at arbejde. Mere behøver vi vist ikke at sige her.

2 Langer Zug, Lech, Østrig: Stigning: 100 procent

Langer Zug gik længe for at være Alpernes stejleste piste med en stigningsprocent på 142. Nærmere granskning har vist, at den “kun” lige kniber sig op på 100 procent. Hvilket stadig er nok til en andenplads. Turen ned er 6,5 kilometer lang, og den anbefales kun til virkeligt, virkeligt dygtige skiløbere. En speedskier fik angiveligt hastigheden op på 248 km/t her.

3. Gamsleiten, Obertauern, Østrig. Stigning 100 procent

Den ligner en sukkertop, og den ser både frygtindgydende og indbydende ud på samme tid. Men vov dig ikke op på Gamsleiten, hvis du ikke tror, at skiløb på Alpernes stejleste pukkelpist er noget for dig. Den går under kategorien “mørkesort”. Og den giver selv eksperter kamp til stregen.

Foto: Tourismusverband Obertauern

4. Kandahar, Garmisch-Partenkirchen, Tyskland. Stigning: 92%

Den 7 kilometer lange World Cup-strækning går for at være en af de mest krævende. Den er ikke lige stejl over det hele, men Kandahar byder blandt andet på strækningen “det frie fald” med 92 procents stigning. Svigter modet, kan man vælge at stå af på Kandahar-ekspressens mellemstation og undgå de allersværeste hang.

Styrtet efter 1:53 vanvittigt!5. Die Streif, Kitzbühel, Østrig. Stigning: 85%

De fleste skiløbere kender det legendariske Hahnenkamm-styrtløb, der hvert år finder sted i Kitzbühel. Løbet foregår på pisten Die Streif.
Dette World Cup-løb går for at være sæsonens hårdeste og farligste. Selv mange af de professionelle skiløbere løber tør for kræfter hér og må udgå før målporten. Vil du lige se den lidt an, kan du krydse djævlepisten et par gange ad røde pister. Vover du dig direkte ned ad Die Streif, bør du være en meget øvet skiløber, anbefales det.

6. Laber Nordhang, Oberammergau, Tyskland. Stigning: 84%

På sjettepladsen finder vi listens eneste upræparerede piste, Nordhang. Tyskerne nævner selv to muligheder: Tag med den nostalgiske gondol op til toppen, nyd udsigten og tag liften ned igen. Eller kast dig ud i det.
Fra toppen er den første tredjedel af pisten et pænt skræmmende syn, hvor stejlheden når op på 84 procent. Begyndere skal IKKE prøve kræfter med Nordhang, der er Tysklands stejleste. For der er ingen escape-ruter.

7. Forcella Staunies, Cortina D’Ampezzo, Italien. Stigning: 84%

Så fik vi lige Italien med på listens syvendeplads. Men med maner. Her i Cortina D’Ampezzo findes den spektakulære men også skræmmende Forcella-piste. Man tager en af de flotte, røde eller gule gondoler op mellem forrevne klipper og kigger ned på en U-formet slugt, hvor bjerget hælder med hele 84 procent. Det værste stykke er på dette sted, men set ovenfra kræver det godt med mod at kaste sig ned i slugten mellem klipperne.
 

Masser af andre stejle pister :

Måske tænker du: Jamen hvad så med alle de pister, jeg troede ville være på top-syv listen? Så her får du en lille fortsættelse:
8. Harakiri, Mayrhofen, Østrig. Stigning: 78%
Foto: Frank Bauer

9. Couloir Tournier, Meribel, Frankrig. Stigning: 78%
10. Mont Fort, Quatre Valléé, Schweiz. Stigning: 77%
11. Mur de Chavanette, Champéry, Frankrig/Schweiz. Stigning: 76%
12. Speedski-banen, Les Arcs 2000, Frankrig. Stigning: 76%

HUSK: Hældningsprocent siger ikke alt. Selv om den sorte piste Pic Blanc/”Le Tunnel” i franske Alpe D´Huez ikke er på listen herover, betyder det ikke, at den ikke kan være farligere. Når man kommer ud af tunnelen, finder man et giftigt og ofte isglat stykke, der gør den til en af de mest forbudte sorte pister i Alperne.
Derfor: Kast dig ikke dumdristigt ud på en af ovennævnte pister. Der er en grund til, at de er nævnt i denne artikel.
Her får i lige en sidste video, Alpe d'Huez, Le Tunnel:

Omregning fra hældningsprocent til grader:
500 % = 78,7 grader
100 % = 45 grader
50 % = 26,6 grader
20 % = 11,3 grader

Udgivet af: Jesper Svennum

Rejsebureauer til Obertauern
Fakta om Obertauern
Skiområdet: 1639-2350 m.o.h.
Byen: 1740 m.o.h.

100 pister i alt
60 km blå
36 km rød
4 km sort

Lifter: 27 stk.

Slæbelifter: 6
Stolelifter: 19
Kabinelifter: 2

Mere om skiferie i Obertauern

Find tilbud på skirejser