Skiferie for begyndere - 10 tips til at blive en succes på pisterne

Skiferie for begyndere - 10 tips til at blive en succes på pisterne

Jeg glemte min pung, prøvede at klikke snowboardstøvler i et par ski og havde mange sjove fald. Hvordan skal din første skitur være?

Jeg kan ikke garantere, at du ikke ender i sneen mindst et par gange - men din første skitur kan blive en del bedre, hvis du lærer af mine fejl.

Jeg har skrevet en guide med 10 tips til skiferie for begyndere.

Leder du efter tips til et specifikt emne? Hop til afsnittet ved at klikke herunder:

Cirka 8 ud af 10 danskere har endnu ikke haft fornøjelsen af at suse ned af pisterne.

Mange har drømmen, men har endnu ikke turdet tage springet. Artiklen her er skrevet til dig, der gerne vil have de vigtigste ski-tips for begyndere, inden du rejser på skiferie for første gang.

Find skiferie for begyndere

1. Find den rette pris som nybegynder på ski

Her på redaktionen støder vi ofte på påstanden "skiferie er dyrt", men sådan behøver det ikke at være. Det afhænger naturligvis af, hvad du sammenligner med - men er du lidt fleksibel, behøver det ikke at sprænge budgettet.

En kør-selv skiferie for hele familien kan stadig findes til under 10.000 kroner - hvilket er billigere end den gennemsnitlige charterferie. Du kan finde skiferier i alle prislejer på Skisport.dk - Se alle skirejser her i vores database.

2. Bedste områder til skiferie for nybegyndere

Med mange hundrede rejsemål overalt i verden er kan det være svært at vælge, når du vil arrangere den bedste skiferie for begyndere. Der er flere tips og tommelfingerregler - her er vores bedste begyndertips:

Afstand til destination og transportform 
Hvordan foretrækker du at rejse? Du kan rejse med bil, bus, tog eller fly, hver transportform har sine fordele og ulemper.

Afstand til lift/skiskole/bakke 
Som nybegynder på ski vil du ofte være lidt udmattet efter en hel dag på bakkerne og lange traveture i skistøvler. Hav styr på afstanden til skibakkerne og evt. skibusser.

Husk også, at du ikke se, om hældningen på vejen er stejl eller ej, når du kigger på et kort over skiområdet - sølle 500 meter kan være rigtig langt at gå, hvis højdeforskellen er stor.


Begynderbakker/mulighederne 
Som begynder skal du ikke vælge destination efter antallet af pistekilometer. I stedet skal du fokusere på, om der er områder med mange/flere grønne og blå pister, som er de nemmeste indenfor alpint skiløb. 

Lande og områder
Hvis du skal afsted på skiferie for første gang, vil de fleste destinationer i Norge og Sverige opfylde dine behov. I Norden er der oftest masser af plads og passende udfordringer for nybegyndere på ski.

Her kan du eksempelvis overveje at tage til de sydsvenske ski-destinationer, hvis du blot skal på en kort skitur.

Du kan også overveje at prøve kræfter med skiferie for nybegyndere i Østrig. I Østrig er der gode skiområder for nybegyndere i blandt andet Maria Alm, Lofer og Wagrain

Sidst men ikke mindst kan det anbefales at tage til Italien - eksempelvis Livigno eller Passo Tonale.

3. Skiferie for begyndere starter på på skiskolen

Der er skiskoler på næsten alle destinationer, men har du børn med, kan det naturligvis være en stor fordel med en skilærer, der taler dansk.

I Norge og Sverige er sproget sjældent en barriere, men vælger du at starte karrieren i Alperne, så husk at undersøge, om der er danske skilærere, så du ikke selv ender som tolk ved børneskiskolen hele ferien.

Men er skiskolen nu nødvendig?

Kort og godt - Ja! Du kommer godt fra start med kyndig vejledning, hvad enten det er nogle få timer, eller om du følger et hold i flere dage - du får den nødvendige basisviden på plads, hvilket er vigtigt for nybegyndere på ski.

Det gælder både, hvis du er den eneste nybegynder, og hvis du rejser med en større gruppe med mange nybegyndere - for eksempel på en ungdomsskiferie for skoler.


4. Alternativer til skiløb

Når du planlægger en skiferie for begyndere, kan du med fordel vælge en destination, der byder på lidt andet end ‘bare’ skiløb. Er det shopping, badelande eller andre sportsaktiviteter, der frister i din familie eller vennegruppe?

Det varierer meget fra by til by, hvor mange aktiviteter der er. Derfor er det noget, du bør overveje, når du skal på skiferie første gang.

5. Overnatning på nybegynder-skiferie

Skal sengen stå i en hytte, på et hotel eller i en lejlighed/chalet? Selve opholdet er knap så svært at tage stilling til - lejligheder og hytter giver mulighed for selv at medbringe og lave mad. Det giver flere muligheder for familiehygge og afslapning på den første skiferie.

Mener du derimod, at ferien ikke skal tilbringes i et køkken, så bør du vælge et hotel. Men uanset om du er til hygge og charme eller gourmet og servering, kan de fleste destinationer byde på flere forskellige indkvarteringsmuligheder, så det er det mindste problem, når du arrangerer en skiferie for begyndere.

Find alle hoteller, lejligheder og hytter.

6. Færdig pakkerejse eller »pak selv«

Pakkerejsen giver for det meste mulighed for at trække på guide/rejseleder på stedet, og du har dansk kontor, der kan hjælpe dig med alle spørgsmålene inden rejsen.

Det har nogle klare fordele, når det kommer til skiferie for begyndere. Bureauerne er naturligvis et mellemled, men er også din sikkerhed for, at varen er i orden. Og så giver deres storindkøb af billetter og overnatninger rabatter, der betyder, at rejsen ofte er billigere, end hvis du booker den selv.

Husk på, skiløb kan være vanedannende

7. Udstyr - hvad skal jeg bruge?

Du kan leje skiudstyr på destinationen, eller du kan låne af dine venner, hvis de står på ski. Husk dog, at udstyret skal passe dig - ellers er det bedre at leje på destinationen.

Er budgettet eller behovet ikke til at investere i en ny garderobe, kan du med fordel finde en brugt skijakke eller en på udsalg/tilbud.

Du kan finde en masse billigt skitøj i vores online skibutik, hvor vi har alt til nybegyndere på ski. Her er det vigtigste udstyr, du skal have styr på (leje/låne/købe), når du tager på ski som begynder:

  • Ski
  • Skihjelm
  • Skistave
  • Skitøj
  • Skibriller
  • Skistøvler
  • Rygsæk

8. Skal jeg bruge liftkort på en nybegynder skiferie?

Allerførst nævner vi lige, hvad et liftkort er, hvis du er i tvivl. Et liftkort er ganske simpelt et kort, der giver dig adgang til at bruge liftene ved de forskellige destinationer.

Liftkort er meget forskellige, da nogle er begrænset til små områder, mens flere store destinationer deler liftkort til kæmpe områder. Heraf varierer prisen på liftkort naturligvis også, hvor nogle endda er gratis.

Til langrends-skiferier skal der ikke bruges liftkort. Når det gælder de alpine skiferier kan det variere, om du får behov for et liftkort de første dage.

Spørg rejsebureauet eller skiskolen, hvis du selv sammensætter din rejse. Nogle skiskoler kræver ikke liftkort, og tager du 3 dages skiskole, har du muligvis ikke behov for liftkort de første par dage.

9. Kør-selv-skiferie for begyndere

Der er mange ting, du skal huske, hvis du vil køre i egen bil til ski-området. Her opsummerer vi de vigtigste ting, du bør tænke over, inden du rammer E45 sydgående.

  • Vinterdæk, snekæder, pigdæk: Der er forskellige regler for både vinterdæk, snekæder og pigdæk alt efter, hvilket land du kører i. Du bør sætte dig ind i reglerne for de lande, du påtænker at køre igennem.

  • Motorvejsmærkater og vignetter: I Østrig og Schweiz skal du købe vignetter for at måtte køre på motorvejen. I Frankrig og Italien finder du en del forskellige betalingsveje, men du skal ikke købe på forhånd. Det samme gælder i Sverige og Norge.

  • Klargøring af bil og rute: Der er en masse ting, du bør have i bilen, og have tjekket, inden du kører. Det gælder eksempelvis sprinklervæske, olie, varmetæpper, førstehjælpsudstyr mm. Herudover bør du have en plan for ruten.

Vi anbefaler, at du læser vores store guide til skiferie i bil, inden du tøffer afsted på din første skiferie. Her kan du læse om de tre ovenstående punkter og meget andet nyttig information.

10. Det skal du have med på din første skiferie

Lad dig inspirere af vores pakkeliste til skiferien som begynder på ski. Her kan du få styr på alt, du skal købe, låne eller leje, inden du tager afsted på en skiferie for begyndere.

I pakkelisten kan du læse om alle de nødvendige ting, som du ikke nødvendigvis tænker over som nybegynder på ski - eksempelvis: skiseler til børn, rygsække, skivoks, solcreme, vabelplaster - og meget andet.

Det var vores guide til skiferie for begyndere - vi håber, du kunne bruge de 10 tips.

Find skiferie for begyndere


Relaterede artikler:

Skisport.dk er rangeret 4,9 stjerner ud af 5 - Baseret på 3564 anmeldelser.

Udgivet af: Frederik Mikkelsen

Find tilbud på skirejser

Gå til toppen