Morzine – Gigantisk, genialt og gennemført

Morzine – Gigantisk, genialt og gennemført

Over 650 pistekilometer, yderst snesikkert, børnevenligt, masser af liv, spændende kultur, mad i verdensklasse og ca. 1 time fra Geneve Lufthavn, hvad mere kan du ønske dig?

3. stop på vores ”Tour de France” var skønne Morzine. En charmerende, flot og autentisk ski-by, som ligger lige i hjertet af Portes du Soleil, lige mellem Frankrigs højeste bjerg Mont Blanc og Genevesøen. Byen byder på masser af historie, traditionel arkitektur og alt i som par, familie, venner, firma kunne drømme om, for at få en fantastisk skiferie.

Inden vores besøg til Morzine, havde vi været forbi Samoëns og La Clusaz. To skiområder der lagde en urimelig høj linje for, hvad vi kunne forvente af de måske lidt mindre kendte skiområder i Frankrig. Barren var derfor sat højt, da vi rullede ind i den yndige landsby, men om området blev vores favorit, kan du læse i bunden af artiklen.


Se Test/Anmeldelse fra vores besøg i Morzine Frankrig:


Du kender sikkert Avoriaz, men har du hørt om Morzine?

Morzine er endnu et område, som er gået under radaren for mange. Normalt når man taler om kendte franske skiområder så er det oftest Val Thorens, Avoriaz, Alpe D’huez, Montgenevre og Tignes som ryger over folks læber. Men lige præcis Avoriaz ligger faktisk i samme store skiområde som Morzine, Les Portes du Soleil, hvor du får over 650 pistekilometer. Modsat Avoriaz, så er Morzine en hyggelig og kulturel by, hvor der er meget andet i fokus end bare skiløbet.

Den høje snesikkerhed, de autentiske gader med hestevogne og det magiske skiløb, gør nemlig at Morzine ryger lige ind på listen over Skisport.dks gemte perler. Det er ikke bare en klassisk satellitby, i stedet er der flot arkitektur, charme og liv i gaden. Med andre ord så har byen SJÆL!


Morzine er en hyggelig og charmerende by med flot arkitektur, floder og masser af liv


Der findes en masse "markeder" i løbet af ugen både om dagen, hvor man kan købe ost og skinke, samt om aftenen, hvor man kan købe lidt lækkert - Det er skønt at tage en gåtur i byen om aftenen


650 pistekilometer fordelt ud over 12 destinationer

Sammen med ”De tre dale” som bl.a. tæller Val Thorens, så er Portes du Soleil et af de 2 største skiområder i Frankrig, med over 200 lifte og et areal på og hold nu fast, 400 km2! Størstedelen af området er forbundet med lifte, hvor visse af de små byer dog kun kan nås med bus, men fra Morzine har du alt du behøver, som kan nås på ski. 

Det enorme skiområde byder på 12 destinationer fordelt på tværs af den fransk/schweiziske grænse, hvor du får adgang til 7 franske og 5 schweiziske områder, som er:


  • Champery
  • Les Crosets
  • Champoussin
  • Morgins
  • Torgon


Her ses hvordan de 12 områder er fordelt ud over det 400 km2 store område! Hvor Morzine ligger perfekt i hjertet af skiområdet


I hjertet af Portes du Soleil

Med 12 områder, hvorfor skal man så vælge Morzine?

Det skal man af flere grunde, men de to vigtigste er:

1. Fordi at Morzine ligger lige i hjertet af Portes du Soleil, hele skiområdet ligger derfor for dine fødder, hvor du hurtigt kan vælge hvor dagens udflugt skal gå til. Peger du skiene mod nordøst, så vil du kunne bevæge dig rundt i det snesikre og moderne Avoriaz der ligger 1.800 m.o.h.

Herfra har du mulighed for at lave afstikkere til det yderste af området, til de hyggelige Schweiziske områder som Les Crosets, Champery og Champoussin. Herovre ved Les Crosets, har du også mulighed for at teste ”The Swiss Wall”. En 1 km lang piste, med en hældning på 76 %, som ligger på grænsen mellem Frankrig og Schweiz. 


Her er "indkapslet" Morzine/Avoriaz delen af området, hvor du får fantastisk godt skiløb, og mulighed for at krydse over til skiområderne i Schweiz, som du kan se på det STORE Portes du Soleil pistekort længere oppe


Kører du i stedet mod sydvest så rammer du bl.a. det familievenlige og skønne Les Gets og holder du dig i Morzine-området, så kan du tage liftene helt til toppen, hvor du får et flot udsyn til Frankrigs højeste bjerg Mont Blanc. Herovre finder du et godt udvalg af røde og blå pister, en masse lange og sjove nedfarter.


Mod sydvest er her "indkapslet" Morzine/Les Gets området


Her ses et zoomet kort over Morzine/Les Gets-delen. I princippet er her nok til en uges skiferie, hvilket fortæller hvor MEGET skiløb du har i hele Portes du Soleil


Vi boede ret genialt på "Champs Fleuries Hotel", hvorfra man lynhurtigt kan tage sig op i Morzine/Les Gets området, med gondolen som er 2 meter fra hotellet. Vil man mod Avoriaz hopper man bare på toget, som kører uden for døren hvert 20 minut. 


Den anden vigtigste grund til at vælge Morzine er, at det er den største by i Portes du Soleil. Byen har længe været en førende ski-destination i Europa grundet placeringen i det store område. Derfor får du også meget mere end, hvad du ellers vil opleve i en klassisk ski-by. Der er et enormt udvalg af hoteller og lejligheder, samtidigt er det en rigtig by, som du vil kunne bo fast i.

Derfor finder du skønne butikker, et hav af rigtig gode restauranter, hyggelige barer, små markeder, etc. Det er altså en by, som også er sjov at være i efter skiløbet er slut.


Her ses det hyggelige tog, som hurtigt fragter en rundt i byen. Bl.a. hvis man vil over mod liften på Avoriaz-siden


Stå på ski med ørne, høge og ugler – Perfekt for børn

Som de eneste sted i verden (hvad vi ved af), så er det muligt at stå på ski med trænede ørne. På liftkortet vil du se et sted, hvor der er markeret ”Eagle Park”, et sted du ikke må misse, da det er en oplevelse for alle aldre og især de små. Ikke langt fra Morzine centrum findes ”Les Aigles du Léman”, en form for vinterpark oppe på bjerget, hvor turister får mulighed for at se de majestætiske dyr i deres naturlige habitat.


Bare rolig, de er trænet til IKKE at flyve ind i lifte/gondoler eller folk på pisten 


Det hele bliver styret af dyrelivseksperter, som sørger for at det højeste niveau af dyrevelfærd opretholdes. Disse eksperter kan selvfølgelig fortælle en masse om dyrene, og samtidigt sørger de for, at du kan se dyrene flyve rundt i området. Showet er gratis, og kan opleves hver dag kl. 12.

I tilfælde af dårligt vejr, rykker de indenfor, hvor fuglene vil flyve rundt i restauranten, mens du sidder og spiser. En oplevelse man sent vil glemme.


Er det overskyet/snevejr, rykkes showet inden for - Se vores videoklip fra det her 


Områder for børn og over 30 funparks

Hvis du tager Pleney liften op fra Morzine, så kommer i op til et børneområde med en Penguins Park/Indianer-område. Et område med grønne og blå pister, så begyndere og børn kan lære at stå på ski. Her finder du også en masse sjove forhindringer/rekvisitter for børn, som gør skiløbet lidt sjovere.

Er du på jagt efter funparks eller skicross baner, så findes der intet mindre end 30 i hele området. De unge som vil ud at lave tricks, kan derfor hurtigt finde nogle gode parks. 


Der findes masser af sjove børnepister samt områder, hvor børnene kan lege indianer, pingvin, etc. 


Skiløb og udfordringer til alle niveauer (også om natten)

Der findes skiløb til alle niveauer, hvad enten du vil køre på en grøn, blå, rød eller sort piste. Er i en større flok afsted, vil i derfor fint få kunnet tilfredsstillet alles behov.

Er i på jagt efter noget anderledes, så findes der er utal af muligheder som isklatring, professionel ishockey, fat bike, snescooter, etc. Personligt valgte vi at tage en guidet tur med skitouring. 


Vi startede med at "skitoure" efter en god lang skidag, mens det stadigvæk var lyst og sluttede på toppen i mørke


Da lyset næsten var forsvundet, klikkede vi et på randonnée ski og støvler, hvorefter turen gik op ad. Randonnée er en skøn form for skiløb, som samtidigt giver god motion. Med en slags ”hesteskind/nylon” under skiene kan du nemlig gå op, som du kan se i videoen i toppen. Vi fik derfor mulighed for at se skiområdet i mørke, hvor stjerner og månen lyste klart fra en skyfri himmel. Til vores held var der fakkeloptog den dag, så vi fik æren af at ”joine” på vej ned. En oplevelse man aldrig glemmer. 


Vi endte med at fange dette fakkeloptog på vej ned fra toppen - og hvilken modtagelse


Genevesøen giver større snefnug

Morzine ligger i ca. 1.000 meters højde, men selvom Portes du Soleil ligger lavere end andre populære franske skiområder som Val d’Isére, Alpe D’huez, etc. så får området urimelige mængder sne, som gør at her er gode forhold fra november til april. Mikroklimaet i området er nemlig med til at skabe større snefnug, som gør at snefaldet oftest er kraftigere her end andre steder i Frankrig - derfor får de ca. 8 meter sne om året. Alt dette sker, da Morzine ligger så tæt på Genevesøen.


Med et gennemsnitligt snefald på over 8 meter, er man altid garanteret gode forhold omkring Morzine


Genevesøen skaber meget fugt i luften, som gør at når vinden kommer fra vest, så bliver snefnuggene større og giver dermed mere sne over Morzine og Les Portes du Soleil, området bliver derfor til en snemagnet, som suger sne til sig. 


Og hvem elsker ikke sne?


Vores guide fandt nogle fantastiske uberørte steder, hvor vi kunne køre i bundløs pudder


Mikrobryggeri hvor du aldrig får bord

På vores besøg i Morzine besøgte vi ”selvfølgelig” et hav af barer og restauranter, så vi kunne give dig det bedste billede over hvad byen rummer af gastronomi og hygge. Et af de første steder var det lokale mikrobryggeri ”Bec Jaune Brewery”, en bar som må betegnes som yderst trendy.

Vi fik med nød og næppe skaffet et bord, og havde det ikke været fordi, at vi skulle super tidligt op og stå på ski, så kunne vi have blevet her til de lukkede. Udvalget af øl er meget bredt, og samtidigt spiser du fantastisk. Her bruger de et godt udvalg af lokale og økologiske råvarer, og du bliver bare mæt!


Hvis du er på jagt efter en hyggelig aften eller en solid brandert, så er dette the place to be! De løber i hvert fald ikke tør for øl. Det var et sted som ingen af os ville hjem fra!


Maden her var lige hvad man havde brug for efter en god skidag - Jeg valgte platten til højre og lad os bare sige - jeg var proppet 


Et af de største plusser, ved at være på skiferie i Frankrig er maden, du må derfor ikke snyde dig selv for at besøge de mange dygtige restauranter. På ”Laz Dez Alpes” sørger familien Anthoniaz for, at du får en kulinarisk oplevelse med lokale must-haves. Bl.a. Fois Gras med Mango Chutney, confiteret and med kantareller og meget mere! Et charmerende sted med traditionel fransk mad. 


Maden på Laz Dez Alpes var udsøgt - de lokale franske specialiteter var lavet til perfektion 


Er i nogle rigtig gourmet-elskere på jagt efter en gastronomisk oplevelse i verdensklasse, så book et bord på La Chamade. Det var Morzines første restaurant, som i sin tid tiltrak folk med deres magiske pandekager, der er dog sket mange ændringer i årenes løb, og i 2013 renoverede familien Thorens restauranten og satte fokus på at kombinere det moderne med det traditionsrige.

I dag er det et utrolig raffineret køkken, hvor de forsøger at kombinere lokale produkter med sjove og nye tanker, som skaber retter der udfordrer dine smagsløg. Bl.a. bestod en af vores forretter af 4 iskugler med smag af rød peber, sennep, jordskok og hø. 100 % et besøg værd.

Her bare NOGLE af de skønne retter, som besøget på La Chamade bød på:

Når forret nr. 2 er fire iskugler med rød peber, sennep, jordskok og hø, så ved man at det bliver en spændende oplevelse


Den anden sidste dessert blev sluttet af med, at der blev hældt karamelsauce ovenpå chokoladekuglen, hvori der gemte sig en bærsorbet - Har du fået nok?  


Dette var bare nogle eksempler på kulinariske oplevelser man kan få i Morzine, hvor der er et godt udvalg af restauranter og hyggelige barer. Er du på jagt efter afterski, så findes der også diskoteker/pubs/barer hvor du kan give den gas.


Der findes sågar afterski-barer som er bygget af sne/is


Hvorfor har man bygget flere badeværelser i byen

Tag flyveren til Geneve, så bliver det ikke lettere. Fra lufthavnen til Morzine er der lidt over 1 time. Det er let og simpelt at tage sig fra lufthavnen med shuttlebusser, private busser eller små taxier.

Da vi var på vores ”Tour de France”, hvor vi skulle besøge 3 områder med bil, så var vi kørt fra Danmark, men når vi skal besøge Morzine igen, så bliver det med fly til Geneve. Så kan man tage fra Danmark om formiddagen og stå på ski om eftermiddagen, så bliver det ikke meget bedre. 

Beliggenheden tæt på lufthavnen gør at Morzine er oplagt til korte skiferier.


Morzine ligger kun lidt over 1 time fra Geneve Lufthavn


Det har mange andre turister også luret. Derfor har hotellerne udvidet med flere baderum/badeværelser ved receptionerne, således at man kan nå en god skidag eller måske en halv, inden man tager et hurtigt bad og drøner mod lufthavnen.

Morzine var eksempelvis det sidste stop på vores Tour, så efter en god skidag kørte vi ned til hotellet, fik et bad og vendte KIA’en mod Danmark. 


Havde vi ikke kørt til Morzine, så havde vi også 100 %nappet et fly hjem - det bliver ikke lettere


Byen i bjerget

I 1960 vandt franskmanden Jean Vuarnet til Vinter OL i Squaw Valley, efterfølgende bad Morzine ham om at gøre Morzine til et stort og anerkendt skiområde. Derefter gik det hurtigt, da der blev bygget 2 gondoler og samtidigt blev Avoriaz skabt. Da Morzine ikke ønskede at ødelægge den flotte og rå natur, var planen at Avoriaz skulle designes/bygges således at det gik i et med naturen og klipperne. 


Avoriaz ligger i 1.800 meters højde - bygget i en arkitektur der gør, at den er svær at se fra dalen


Den plan lykkedes, så når du står i Morzine og kigger op på Avoriaz, så vil du kunne ane en by i højden, men grundet den rå arkitektur, går byen godt i ét med naturen. Når du er på skiferie og bor i Morzine, så vil du uden tvivl stå på ski i Avoriaz-delen af området, hvor du oplever en fantastisk flot, rå og storslået natur. Det skønne ved at bo i Morzine er derfor, at du bor i en hyggelig by men om dagen bevæger du dig op i det gode og store skiområde. 


Bygningerne er anderledes og blender godt ind i den rå natur


Morzine er kendt fra Tour De France

Har du ligesom mange andre, også siddet i dine boxershorts om sommeren og suttet på en Sportscola eller en kold pils, mens Tour de France har rullet over skærmen, så har du sikkert hørt om Morzine før. Byen har nemlig flere gange været slutstation for etaperne på Touren, da der er nogle stejle og hårde stigninger, som river tænder ud. 


Morzine er en kendt destination i Tour de France


Offpiste i verdensklasse

Det enorme område byder på en masse let tilgængeligt offpiste, som du også kan se i videoen. Vi var ude at køre med en skiguide (hvilket du altid skal booke, da de finder den bedste sne), og vi endte med at køre bundløst pudder – hver dag. 

- Derfor skal du booke en offpiste-guide


Elsker du offpiste, så er Portes du Soleil de helt rigtige sted


De Franske Alper byder på skiløb og offpiste i verdensklasseSom at være der selv – Instagram

I løbet af de dage vi var i Morzine, delte vi over 40 billeder i vores InstaStory – Som du kan se lige her. 

Ellers kan du inde på vores Instagramprofil trykke på den runde ”Morzine Story” og se en masse live billeder fra turen, så du føler du selv er der. Skal vi tilbage til Morzine og Portes du Soleil?

Morzine var det sidste stop på vores ”Tour de France, hvor vi inden havde besøgt Samoëns og La Clusaz.

- Læs om vores besøg til Samöens her

- Læs om vores besøg til La Clusaz her


Barren var sat højt, efter at vi havde testet de 2 andre perler, men man må sige, at vi gemte det bedste til sidst. Morzine er nemlig alt det vi elsker ved et skiområde, en god kombination af godt skiløb og en by med sjæl.

Med over 650 pistekilometer, så er der virkelig mulighed for at få test nogle pister af og se en masse forskelligt. Vi vidste på forhånd godt at Portes du Soleil var enormt, men efter at have kørt rundt i 3 dage, var der stadigvæk mange steder vi ikke havde besøgt og endnu bedre var, at vi ikke skulle stå lang tid i kø. Folk er nemlig fordelt godt i området, så du finder ikke bare en masse flaskehalse i den enorme vinter-legeplads.

Vi skal 100 % tilbage til Morzine – Det bliver ikke meget bedre end det!


Find din skirejse til Morzine her


Se flere billeder herunder:


Vi boede på skønne Champs Fleuries Hotel, som ligger lige ved pisten


Morzine er en charmerende og dejlig by i hjerter af Portes du Soleil


Her ses Avoriaz på lang afstand


"The Swiss Wall" - En 1 km lang piste, med en hældning på 76 %, som ligger på grænsen mellem Frankrig og Schweiz


Naturen i området er storslået og når du sidder i liften suger du det hele ind


Har man børn med er det sjovt at se de forskellige ugler og ørne i Eagle Park


Det er svært at beskrive stemningen på Bec Jaune Brewery, som var helt i top


Skisport.dk var inviteret af Morzine/Avoriaz og Atout France

Udgivet af: Claus Loft Madsen

Rejsebureauer til Morzine
Fakta om Morzine
Skiområdet: 1000-2466 m.o.h.
Byen: 1000 m.o.h.

650 pister i alt
170 km blå
380 km rød
100 km sort

Lifter: 223 stk. / 225.000 pers/time

Slæbelifter: 126
Stolelifter: 79
Kabinelifter: 14

Mere om skiferie i Morzine

Find tilbud på skirejser

Gå til toppen