Samöens – Overset fransk skiområde for familier

Samöens – Overset fransk skiområde for familier

Sjældent er vi blevet så positivt overrasket. Ingen liftkø, over 250 pistekilometer, skønne restauranter og noget til alle aldre og niveauer. Samöens er hyggeligt og enormt snesikkert.

”Danskerne har brug for at høre om noget nyt!” Sådan var min tanke inden projekt ”Tour de France” blev planlagt. Normalt er vores læsere nemlig mest interesseret i Østrig eller Norden, og når de bevæger sig til et fantastisk ski-land som Frankrig, så er det tit Val Thorens, Tignes, Avoriaz eller Val d’Isére som bliver valgt.

Det er jeg selv et klassisk eksempel på, jeg har selv brugt mange uger i Val Thorens og Tignes, og min egen opfattelse af de franske skiområder er, at de måske ikke er så familievenlige, men kan det virkelig være rigtigt? Der må da også gemme sig nogle skjulte perler i det franske. Og det gør der! Masser!

Se video om vores besøg i Samoëns i Frankrig:Tour de France – 1. stop

I samarbejde med KIA, kørte vi 2 personer til Haute-Savoie i Frankrig. Vi skulle besøge 3 skiområder på 9 dage, derfor var det oplagt at have egen bil. Første stop på turen var Samoëns, herefter gik turen videre til La Clusaz og Morzine. Hvis du er interesseret i at følge turen stop for stop, så kan du se et hav af billeder og video her. Der kan du også se hvordan dagene forløb time for time, da det hele veldokumenteret på Instagram. Se bl.a. InstaStory fra Samöens her

Med egen bil, bliver man pludselig meget fleksibel og kan hurtigt teste en masse skønne skiområder

Hvorfor er Samoëns ikke populært for danskere?

Vi bliver indlogeret på det skønne Hotel des Glaciers i midten af byen, og efter at have talt med receptionisten og lidt folk i baren, kan jeg forstå at det ikke er danskere de får flest af. Skiområdet er nemlig ukendt for de fleste danske skiløbere.

Byen ligger idyllisk i Giffre dalen med udsigt til et hav af snedækkede bjergtoppe, hvor du føler dig som verdens mindste mennesker. Naturen her er enorm og rå, du bliver med ét betaget af landskabet.

Som et af de få franske skiområder, finder du faktisk masser af historie her. Byen byder på masser kultur og med 2400 indbyggere bliver den lokale arv holdt i live. Med smukke kirker, stenhuse, hoteller, ruiner, etc. er er flere æstetiske kvaliteter ved byen.

Har du ikke set videoen ovenfor endnu, og kan du ikke overskue at læse hele artiklen, så kan jeg gøre det kort. Din næste skiferie med familien SKAL gå til Samöens, her er noget for alle niveauer og aldre, samtidigt er det under 1 time fra Geneve lufthavn – hvad venter du på.


Foto: Samoens.com / Christian Martelet

Samoëns er charmerende med smukke kirker, stenhuse, gamle ruiner og hyggelige restauranter Det er hyggeligt at bevæge sig rundt i byen og kigge på de gamle og fine bygninger


Samöens, en del af Le Grand Massif i Haute Savoie

Samöens er den del af det enorme skiområde Le Grand Massif, hvor du får over 250 pistekilometer fordelt på 5 byer:

 • Samöens
 • Morillon
 • Les Carroz
 • Sixt 
 • Flaine


Liftkortet gælder til alle byer/områder, og med over 60 lifte og 139 pister har du nok til en hel uge på ski. Samtidigt er der enormt store kontraster mellem byerne, hvilket gør, at du aldrig føler at du kører det samme. Det ene øjeblik kører du på den flotteste piste, som snor sig mellem træerne og efterfølgende kører du i et helt åbent landskab med den flotteste panorama udsigt mod Mont Blanc.


Le Grand Massif har:

 • 25 grønne pister
 • 59 blå pister
 • 44 røde pister
 • 11 sorte pister


Det store Le Grand Massif byder på godt skiløb over og under trægrænsen


Frankrigs 7. Største skiområde

Selve Le Grand Massif skiller sig som sagt ud, da hvert af de 5 små områder er meget forskellige.

Samoëns by ligger i 700 meters højde og som du kan se på liftkortet ligger Sixt, Samöens, Morillon og Les Carroz alle mellem 700-1200 m.o.h., disse områder har derfor masser af træer, som giver flot skiløb med hyggelige pister. Samtidigt er disse områder ekstremt gode, hvis det sner, eller hvis der er dårlig sigt. Træerne skaber nemlig noget dybde, som gør at du stadigvæk kan give den gas, uden at skulle være nervøs for hvornår solen kigger frem.

Bevæger du dig til gengæld over mod sne-magneten Flaine, så er det som, at stå på ski i et helt nyt land. Her er store brede pister, med flot udsigt over dalen. Samtidigt får du en magisk udsigt mod Mont Blanc i toppen af området.

Diversiteten i Le Grand Massif gør at du kan finde:

 • Brede åbne pister
 • Skiløb blandt træer
 • Områder for børn
 • Fantastisk offpiste
 • Funparks
 • etc.


Her ses det tydeligt, at der findes skønne skov-pister samt store åbne arealer


På toppen af Flaine findes en fantastisk panoramaudsigt over hele Mont Blanc-massivet


Tag flyveren til Geneve, det bliver ikke lettere

Da vi var på en større tur rundt i Frankrig, havde vi taget bilen og kørt fra Danmark, hvilket tog 14 timer fra den danske grænse, kun 3 timer mere end til eksempelvis Wagrain. Dog kommer de fleste turister til Samoëns ved at flyve til Geneve lufthavn, hvilket vi også vil gøre fremover.

Samöens ligger nemlig kun 1 time fra lufthavnen og flyvetiden fra Danmark er på 2 timer. Du kan derfor flyve om morgenen og stå på ski eftermiddagen. Fra lufthavnen kan du vælge at tage en taxa, eller hoppe på en af de små eller store busser som kører mod skiområdet. 

De Franske Alper byder på noget af det bedste, hvis ikke de bedste skiområder i Europa. Har du aldrig stået på ski i Frankrig før, så kan det kun anbefales at hoppe på en flyver og komme afsted, du bliver positivt overrasket. 


Foto: Egen tilvirkning fra Fatmap.com

Her ses på et 3D kort, set fra Vest, hvordan Samëons stort set er det første af område man kommer til fra vest. Det er derfor utrolig let at køre til. På kortet kan du også se, Mont Blanc som det højeste bjerg bagerst i midten af billedet. 


14 km lang nedfart

De 265 pistekilometer i området byder på noget for alle niveauer:

 • 135 km grønne/blå pister (51 %)
 • 95 km røde pister (36 %)
 • 35 km sorte pister (13 %)

Er i en familie, vil i derfor opleve at der er noget til alle. Vil i opleve en piste som får benene til at syre til, så skal i tage op på toppen af Flaine og vælge pisten ”Les Cascades” som slutter i Sixt. En flot og anderledes piste. 


Området er utrolig alsidigt. Det ene øjeblik giver du den gas på store brede boulevarder for derefter at køre blandt træerne 


Et af Europas mest snesikre skiområder

Le Grand Massif bliver kaldet en snemagnet, hvilket skyldes at det ligger i det vestlige område af Alperne. De Franske Alper er altså det første som møder en snestorm når den kommer fra vest. Det betyder at når snefaldet/snestormen kommer fra vest så ”suger” i sær Flaine i Le Grand Massif alt sneen til sig, hvilket gør at hele området altid har fantastisk sne. Samtidigt er det yderst snesikkert sidst på sæsonen. Du kan derfor være sikker på, at her er sne nok når du skal afsted.  


Du skal ikke være nervøs for sne i området. Flaine bliver i folkemunde kaldt en snemagnet


Offpiste i topklasse

Som mange andre skiområder, så byder Samoëns og Le Grand Massif på fantastisk og let tilgængeligt offpiste. Som du kan se i videoen i toppen, så kørte vi i noget fantastisk sne. Vi var selvfølgelig heldige med, at der lige var kommet et ordentligt snefald, men da området er så stort som det er, så vil du ofte kunne finde god sne selv flere dage efter et stort snefald.

Vil du være 100 % sikker på, at få noget dyb sne under fødderne, så kan jeg kun anbefale at hyre en guide. De kender bjergene som deres egen baglomme, og kan vise dig de steder som turisterne ikke finder. 

Samoëns byder på skøn offpiste og piste skiløbMulighederne for offpiste i Le Grand Massif er uendelige. Her peger guiden på den næste linje vi skal køre


Område decideret til børn

Lige når man kommer op i området i Samoëns, bliver man mødt af et gigantisk børneområde med rullebånd, t-lifte og stolelifte. Her er der hældninger til nybegyndere og dem som kun har stået på ski i 1-3 år. Samtidigt er her sjove udfordringer som slalombaner, funparks, etc., alt sammen til børn og begyndere. 


Lige oven for Samoëns by ligger Samoëns 1600, et godt mødested, som samtidigt er et gigantisk børneområde


Foto
: Samoens.com

Her er lifte og rullebånd til børn, så de let og problemfrit kan lære/blive bedre til at stå på ski


Foto
: Samoens.com

Samtidigt er der masser af sjove udfordringer og funparks de yngste kan lege på


Lokale specialiteter og brød i topklasse

Et af de allerstørste plusser ved at stå på ski i Frankrig, er den fantasiske mad. Her har man virkelig lyst til at bruge tid på at nyde et godt måltid til frokost og aftensmad. De franske skiområder gør enormt meget ud af, at tilbyde lokale varer. Derfor kan du på de fleste restauranter få et lille stykke historie med til dit måltid. Du er derfor garanteret lokale specialiteter, som er med til at gøre skidagen lidt bedre. Nogle af de gode retter du kan prøve er eksempelvis:

 • Raclette
 • Tartiflette
 • Fondue
 • Crozets
 • Le Farçon
 • Diots
 • Tarte aux Myrtilles
 • Brioche de Saint-Genix
 • Gateau de SavoieI Frankrig tager man sig god tid og nyder sin frokost, da der virkelig bliver gjort noget ud af maden


Fotografen var her så forhippet på at smage de lokale delikatesser, at billeder blev taget halvvejs inde i retten :)


Er du interesseret i af hvad hver enkel ret eller kage er, så kan du Google lidt på, eller bestille det næste gang du er på skiferie i Frankrig. Du bliver bestemt ikke skuffet. Bare husk at skylle ned med en Genepi. 


En god frokost skylles ofte ned med en Génépi lavet på lokale planter. En lille gave til fordøjelsen.

- Det skal du smage på skiferien i Frankrig
- 18 Michelin-restauranter du skal opleve på skiferien i Frankrig


Meget mere end bare godt skiløb

Samöens vinder rigtig meget på sin lokale charme, som gør at stedet også er interessant for folk som ikke står på ski. Er i flere generationer på ski, er der nok at give sig til. 

Der er mulighed for at cykle på Fat bike, køre på snescooter, flyve helikopter, stå på skøjter, sejle SUP på floden, klatre på frosne vandfald og meget, meget mere.


Samöens som ligger ved det største naturreservat i Haute-Savoie regionen (Sixt-Fer-ä-Cheval/Passy), byder på en fantastisk rå og flot natur. Her er vi kørt ud til "Gorges des Tines, en seværdighed som 100 % er et kort visit værd. Vi anbefaler at i fortsætter helt ind i Giffre-dalen (det tager 15-20 minutter fra Samöens), hvor i for enden vil opleve en enorm kalkstens-verden, der byder på en bred viftet af former. Området er massivt og du føler bliver omringet af de enorme bjerge.


Som at være der selv - Instagram

I løbet af de dage vi bruge i Samöens. delte vi over 40 billeder i vores InstaStory - Som du kan se på lige her

Ellers kan du på vores Instagram profil trykke på den runde "Samöens Story" og se en masse live billeder fra turen, så du føler at du næsten selv er der.


Klik på den runde "Samoens InstaStory" på Instagram, hvis du vil have en live oplevelse af besøget


Skal vi tilbage til Samöens og Le Grand Massif?

Samöens var det første besøg på vores Tour de France, men det er bestemt ikke sidste gang vi har været her. Området er klart en overset perle, når det kommer til familievenlige skiområder, da niveauet på pisterne er for alle. Om vi kommer til at bo i Samöens eller en af de andre små byer næste gang, er ikke til at sige, men tilbage til Le Grand Massif det skal vi!

- Se alle skirejser til Samöens her


Find din skirejse til Samoens her


Se flere billeder fra turen her:


OBS: Husk at se videoen i toppen af artiklen for at få det fulde indblik, samt de bedste videooptagelser


På vej op til toppen af området, hvor udsigten til de enorme bjerge tager al fokus


Vi kan ikke sige det nok gange. Altid book en skiguide. På den måde er du garanteret at få vist de bedste pister eller offpiste. Samtidigt har de styr på alt historie om skiområdet, du kan derfor hurtigt lære en masse om den lokale kultur. 


En anden fordel ved en skiguide, er at de kender alt og alle i området! Så da der var problemer med en skistøvle, blev vi henvist til en lokal skistøvle-ekspert, som siges at være blandt de 5 bedste inden for hans felt i Europa. Vil du selv have den bedst tænkelige service, så smut forbi Sport 2000 Lionel Sports i Sixt. Det er service på ekstremt højt niveau. 


Efter en fantastisk dag, vendes snuden mod Samoëns igen. Udsigten fra den vindblæste piste er fantastisk


Vi starter dagen med et hike på 20 minutter, for at køre i uberørt puddersne! Det var det hele værd, se det i videoen i toppen


Der findes mange små steder i Samoëns, som du kan få for dig selv, hvor der ikke kommer mange andre


Skyerne blæser afsted og suger sig fast omkring Mont Blanc der klatrer 4.808 meter op over havets overflade

Udgivet af: Claus Loft Madsen

Rejsebureauer til Samoëns
Fakta om Samoëns
Skiområdet: 720-2500 m.o.h.
Byen: 720 m.o.h.

265 pister i alt
50 km blå
190 km rød
25 km sort

Lifter: 70 stk. / 60.000 pers/time

Slæbelifter: 37
Tog/baner: 1
Stolelifter: 27
Kabinelifter: 5

Mere om skiferie i Samoëns

Find tilbud på skirejser