En insiders guide til Trysil

En insiders guide til Trysil

Trysil er danskernes favorit destination i Norge. Så man kan roligt gå ud fra, at langt de fleste danske skientusiaster har været i Trysil – minimum én gang

Personligt lærte jeg som 3–årig at stå på ski i Trysil, og har grundlæggende gjort det lige siden. Derfor var jeg også begyndt at tænke, at der da umuligt kunne være mere i Trysil, der kunne overraske mig! Men der tog jeg grueligt fejl. 

For det gode ved destinationer som Trysil er, at selvom man har været der 20 gange – og selvom de i netop i år kan fejre 50-års jubilæum som skiresort - kan man stadig finde ting, som man endnu ikke har prøvet. Jeg fik lov at spendere end weekend i Trysil med nogle meget inkarnerede Trysil beboere, der i den grad fik vist mig, at jeg tog fejl, jeg kendte på ingen måde Trysil så godt, som jeg selv troede. 

1. Spis elgpizza hos Kort og Godt

Ja du læste rigtig, Elgpizza. Jeg var også en lille smule skeptisk, om end ret nysgerrig. Det lille pizzeria og bageri ”Kort og Godt” er eget af det sødeste ægtepar, som åbnede det for tre år siden. De serverer nogle helt fantastiske hjemmelavede pizzaer, som kombinerer det bedste fra det italienske køkken med det bedste fra det norske køkken. Hvilket for eksempel er endt ud i en lækker pizza med elgkød. Og ja, den var faktisk lækker! 

Elgpizza er overraskende lækkert – og på pizzeriaet er der kræset for alle detaljer. 

Hele atmosfæren på restauranten er meget hjemlig, den er ikke så stor, så det kan godt være man skal time sit besøg lidt uden for de normale spisetider. De har åbent både til frokost og aften, og man kan sagtens komme dertil på ski. Men da restauranten ligger på Fageråsen – lige ved Raddison blu Mountain resort – kan det være en fordel at spise frokost der, hvis man bor tættere på turistcenteret, så man slipper for at skulle tage taxa om aftenen, men i stedet bare kan klikke skiene på når man er færdig med pizzaen.  

Der er derudover også kræset for både vinen og øllen på restauranten, som er personligt udvalgt af den ene ejer, og en del af det er til og med lokalt! Derudover har de både glutenfrie og laktosefri pizzaer, som også varmt kan anbefales!  

2. En time på langrend med Anita Moen

Okay, det er ikke sikkert, at man får lov at få undervisning af Anita Moen, men om ikke andet er det i hendes ånd! Anita valgte nemlig, efter hun trak sig tilbage, at starte en langrend skole, for at give noget tilbage til sporten. Den skole driver hun i Trysil, hvor hun også selv bor. Og hvis ikke du er så heldig at få hende som underviser, kan du være heldig at støde på hende en hverdagsmorgen, hvor hun tager en masse gæve lokale kvinder med ud på en seriøs workout session på langrend.  

Langrend er i den grad en yndet sport i Trysil. Der findes over 100 km med langrendsspor i Trysil 

Under alle omstændigheder kan et par timer med langrendsundervisnings anbefales! Og så er det lige meget, om det er fordi du endnu ikke er helt sikker på dine langrendsski (som undertegnede), eller du bare gerne vil blive endnu bedre. Man får i den grad øjnene op for en helt ny del af Trysil, og får set steder man aldrig ville se på alpine ski.  

3. Tag på stjerne- og nordlysjagt med Tim fra Star hunting Trysil

Tim har de sidste to år taget folk med ud på guidede ture i Trysil om aftenen/natten, for at vise dem den ro, man kan finde ved at lade sig fortabe i en stjernehimmel. Tim drives af en utrolig fascination af både stjernerne, de mange planeter og nordlys, og det kan mærkes. Han kender alle de bedste steder at spotte stjerner i Trysil, og ved hvor man skal tage hen for at få så lidt lysforstyrrelse som muligt.

Det er svært ikke at forelske sig i Trysil når man står under sådan en himmel. 

Det er faktisk lidt af et eventyr, som jeg på ingen måde ville have været for uden! Den aften vi brugte med Tim var på alle måder magisk. Han hentede os i sin egen bil, og kørte os fra A til B. Han var hyggelig og god til at fortælle, og brændte helt tydeligt for det han lavede. Og mest af alt, så havde han helt ret: den ro og stilhed man oplever her, kan man ikke andet end at tage med sig hjem igen. Man bliver simpelthen mindet om, hvor fantastisk naturen er, og hvor meget man glemmer at sætte pris på den i hverdagen – selv herhjemme i flade Danmark.  

4. En omgang morgen yoga på Raddison 

Findes der nogen bedre start på dagen? Okay, indrømmet, det troede jeg faktisk. Jeg er hverken morgenmenneske eller stor fan af yoga. Men jeg blev dybt overrasket. Det var en fantastisk måde at starte dagen på, især fordi alle i rummet vidste, at der ventede os en helt fantastisk, men også lang dag på ski. Lokalet man sidder i har store vinduer, så man kan kigge ud på sneen og se alle de folk, der lige så stille begynder at komme ud på ski. Det fik mig blot til at værdsætte den kommende dag på ski endnu mere. Efter en god omgang yoga er hele kroppen varm, og klar til en dag med fysisk aktivitet og jeg er fan.  

Morgen yoga på Raddison blu mountain resort er for alle – også dem som ikke bor der. 

5. Nyd Trysil by – og et gennemført autentisk Trysil måltid

Jeg var dybt overrasket, da det gik op for mig, at jeg egentlig ikke havde besøgt Trysil by. Jeg har selvfølgelig været der for at købe ind og til jul for at gå i kirke, men jeg havde som sådan ikke set Trysil og det var en fejl! Nogle skiresorter lever kun om vinteren, og er bygget rundt om skiløbet og de mange turister. Sådan er det ikke med Trysil – byen lever i den grad hele året rundt, og dens indbyggere er på den måde ikke afhængige af de mange turister. Byen har derudover en lang og fantastisk historie når det kommer til skiløb. Den kan man få et nærmere kig på, ved at besøge skimuseet i Trysil, som har fantastiske gamle ski og en udstilling med den første lift der nogensinde blev bygget i Trysil. Man kan også bare tage en gåtur gennem Trysil, for at mærke at byen faktisk er en vaskeægte by, med vaskeægte mennesker. 

Og til sidst, når nu I alligevel er helt nede i Trysil by, vil jeg anbefale jer at spise på Bar Fladhagen. En hyggelig restaurant med en utrolig intim atmosfære, der gør brug af lokale råvarer til nogle virkelig virkelig lækre retter. Vi fik en 3-retters menu, efter kokkens valg, med en menu af lokale øl valgt af tjeneren ved siden af. Retterne er både æstetisk flotte og der er kælet for alle detaljer, også når det kommer til smag! Hele restauranten og dens atmosfære indbyder til hygge og gode samtaler – og det smitter. 

På Bar Fladhagen er de også gode til at tage hensyn til allergier – så tøv endelig ikke med at spørge. 


>> Søg skiferier til Trysil her <<


Se flere billeder fra Trysil herunder







Læs også:

Udgivet af: Nanna Vedel-Hertz

Fakta om Trysil
Skiområdet: 350-1100 m.o.h.
Byen: 360 m.o.h.

65 pister i alt
20 stk.
17 stk.
17 stk.
11 stk.

Lifter: 32 stk. / 35.200 pers/time

Slæbelifter: 17
Stolelifter: 6

Mere om skiferie i Trysil

Find tilbud på skirejser

Gå til toppen