Trysil oplagt til familieskiferie

Trysil oplagt til familieskiferie

Trysil har længe været et af danskernes yndlings steder, men hvorfor?

Skisport.dk’s udsendte satte kursen mod det kolde nord for at tjekke en af danskernes foretrukne skisportssteder ud. Vel hjemvendt kommer han med sit bud på, hvorfor danskerne er så vilde med Trysil i Norge og lad os allerede nu afsløre, at nøgleordet er ”familie”.


Trysil er en af danskernes fortrukne skisportssteder i Norge. Ud af sæsonens omkring 1 million gæster står danskerne for ca. 40% og nordmændene og svenskerne for ca. 20% hver. Der er mange gode grunde til at så mange danskere tager til Trysil. I denne artikel vil vi sætte fokus på nogle af grundene og samtidig klæde dig på til at afgøre, om Trysil også skal være et af dine fremtidige skisportsrejsemål. 


Nogle af årsagerne er ret åbenlyse – Trysil hører blandt de største skisportssteder i Norge, hvis det da ikke er det største. Her findes et meget bredt udvalg af pister - lige fra en masse grønne i området ved Trysil Høyfjellssenter til de sorte, som næsten alle ligger i området ved Høgegga. Med andre ord giver det udfordringer til skiløbere uanset niveau.Skisport.dk's udsendte i offpisten.

Sorte pister i de norske fjelde som var man sydpå

Mange har sikkert hørt, at en sort piste i de norske fjelde ikke kan sammenlignes med en i alperne, men det er ikke tilfældet for Trysil - her lever de sorte pister op til kategorien. Det gode ved Trysil er, at 90% af de sorte pister er samlet i et område og dermed kommer man kommer ikke i karambolage med mindre øvede skiløbere.

Men som mange andre norske skisportssteder er det ikke antallet af sorte pister eller antallet af pister i det hele taget, de lokker os danskere med. Det er de børne/familie venlige kvaliteter der er i fokus, og Trysil er ikke nogen undtagelse her.
Børneområdet ved Trysil Turistsenter er for nyligt blevet udvidet og ligger helt i bunden og aflukket fra de mere ”voksne” pister. Der er masser af aktiviteter og ski-lærere tilstede hele dagen. Og det er altid en øjenåbner at se hvor hurtigt og frygtløst de små poder kaster sig ud i en slalomkonkurrence, mens en kødrand af forældre får lommekameraet til at arbejde på højtryk.


Ta’ skiene på ved hoveddøren

Trysil har også en anden vigtig ting, som vi som danske skiturister sætter stor pris på: Ski-in ski-out. Hele vejen rundt i skiområdet ligger hyttelandsbyerne helt op ad pisterne. Her skal der ikke bruges tid på at skrabe bilen fri for sne om morgenen for at kunne komme på ski. I Trysil spænder du skistøvlerne, hopper i bindingerne og så af sted.

Mange andre skisportssteder i Norge tilbyder også ski-in og ski-out, og der kommer hele tiden flere til. Men i Trysil er det specielt gennemført fordi ”hyttelandsbyerne” er bygget op langs pisterne. Man springer bare i skiene ved fordøren, hopper på pisten og kører ned i dalen for igen at blive trukket op på fjeldet med liften.

Den store hyttelandsby ”Trysil Høyfjellssenter” er en af danskernes foretrukne. Den ligger op ad et stort antal grønne pister og også børneskiområdet ved Høyfjellssenteret, der er blevet udvidet, så både børn og voksne kan komme godt i gang med at lære skiløbets mange glæder at kende.

Mange danskere foretrækker at bo i hytter - det giver stor fleksibilitet og mulighed for at kunne lave mad selv, spise ude eller hvad man nu har lyst til. Det giver også mulighed for at tage bedsteforældre eller et hold venner med og bo sammen i en større hytte. Igen er Trysil yderst velegnet da der først og fremmest er rigtig mange hytter, og de alle ligger centralt.


Trysil er meget velegnet til børnefamilien

Plads til forbedringer

Skiområdet er overordnet ”velindrettet”. Det er ikke så stort som nogle af de store konkurrenter i Østrig, Frankrig og Italien, men der er nok pistekilometre til at kunne underholde de fleste.
Men som alle andre skisportssteder er der ting, der kan forbedres. Trysil selv ønsker sig en ny stolelift, som de ønsker skal gå fra ”Skihytta” og op til toppen af fjeldet. Det er forståeligt når man har prøvet de T-lifter, der er på strækningen i dag. Strækningerne er lange og det tager lang tid at komme hele vejen op.
Men om liften bliver udskiftet indenfor den nærmeste fremtid er ikke så sikkert. En ny lift er dyr og Trysil er ejet af Skistar, der også har fire andre skisportssteder at vedligeholde og udbygge. Skistar’s budget for udvidelser var i 2009 på 200 millioner. Af dem fik Trysil kun 20 millioner, hvilket rakte til udvidelser af børneområderne og andre mindre ting. Skal der penge til en ny stolelift og en ny restaurant, som også står på ønskesedlen, skal Skistar punge ud med helt andre summer.

Skiområdet kan føles en smule opdelt. Der fornemmes en linje ned gennem området fra Knettsetra og til toppen. Vil man fra den ene del af området (Turistsenteret) til den anden (Høyfjellssenteret), er den hurtigste vej at tage én af to slæbelifter. Ved begge skal man via andre lifter først. Afhængig af ruten man vælger, skal man først med en slæbe- eller tallerkenlift. Strækningen ved tallerkenliften på ”Hesten” er meget stejl, og her syrer benene nemt til. Det gør, at man fristes til at blive i det område, hvor man bor, hvilket er en skam, for Trysil’s perler er nemlig spredt ud over hele området.


Så kommer vi ikke højere op på fjeldet - rød piste forude

Rigtig god sne

Trysil er det skiområde i Norden, der ligger længst fra havet. De lokale mener, at det giver en udsøgt sne, som er mere ”tør” end andre steder, da luftfugtigheden er lavere, jo længere man er fra vandet. Om det er forklaringen på den gode sne tør vi ikke gætte på, men faktum er, at under vores besøg i februar var sneen rigtig god, og pisterne var en fornøjelse. Snemængden var godt nok ikke helt på højde med året før, men det lykkedes os alligevel at finde lidt udsøgt offpiste og her var sneen blød og lækker, når blot man kom lidt ned af bjerget. På toppen var sneen pakket godt af vinden. Det er en helt speciel fornemmelse at vælte rundt i så meget puddersne, at man føler, at man ikke kan bunde.

Trysils charme og mulighederne er specielt danskervenlige - et rigtigt godt skisportssted for dig, din familie og dine venner. På Skisport.dk nyder vi at komme på ski, og Trysil er et af de steder som vi helt sikkert vil vende tilbage til.Læs mere om skiferie til Trysil her >>

Udgivet af: Carsten Lajgaard Pedersen

Fakta om Trysil
Skiområdet: 350-1100 m.o.h.
Byen: 360 m.o.h.

65 pister i alt
20 stk.
17 stk.
17 stk.
11 stk.

Lifter: 32 stk. / 35.200 pers/time

Slæbelifter: 17
Stolelifter: 6

Mere om skiferie i Trysil

Find tilbud på skirejser