7 af de længste pister i Europa

7 af de længste pister i Europa

Der er flere skisportssteder, der kæmper om retten til at have Europas længste skipiste. Lige som det samlede antal pistekilometer er en måde at fremhæve sig på for et skisportssted

så er skisportsstedets længste piste det også. Og faktisk har vi flere af verdens længste pister i Europa.

Hvordan måles det?

Der er stor forskel på, hvordan en piste måles og dermed også relativ stor variation på opgivelsen af længderne. Flere skisportssteder har desuden en tendens til at sminke deres tal, så fx det samlede antal pistekilometer og længden på deres længste piste er lidt længere end i virkeligheden. Vi har gennemgået Europas skisportsområder og giver jer her vores bud på 7 af de længste præparerede nedløb. (ikke nødvendigvis én piste, men ét konstant nedløb fra top til bund)

Dôme de la Lauze - 17 kilometer, Les 2 Alpes, Frankrig

Franske Les 2 Alpes er ifølge vores beregninger verdensrekordholdere med et nedløb på ikke mindre end 17 kilometer fra toppen af Dôme de la Lauze og ned til den lille by Mont de Lans. Fra toppen i 3.568 meters højde er der et imponerende vertikalt fald på 2.288 højdemeter, hvilket i øvrigt også er den største højdeforskel for et nedløb på en præparerede piste – i hele verden! Nedløbet hører ikke til det stejleste og der er flere skovruter undervejs ned mod Mont de Lans.

Sarenne - 16 kilometer, Alpe d’Huez, Frankrig

Fra toppen af Pic Blanc i 3.300 meters højde løber den sorte Sarenne-piste hele 16 kilometer ned i 1.860 meters højde – et fald på næsten 1.500 højdemeter fordelt over de 16 kilometer, som pisten er opmålt til. Pisten er sort og ganske krævende, dog med et par fladere stykker undervejs.

Her turen afbilledet på pistekortet 

Her på vej ned af netop Sarenne, fra vores tidligere besøg i Alpe d'Huez

Matterhorn glacier paradise - 15,3 kilometer, Zermatt, Schweiz

I Zermatt er udgangspunktet 3.820 meters højde – det højeste du kan komme op med en skilift i Europa. Alene det giver et godt udgangspunkt for et langt nedløb. 

Cascades - 14 kilometer, Flaine, Frankrig

Franske Flaine kan prale af at have Europas længste blå piste. Fra 2.500 meters højde i Flaine går turen gennem et fantastisk landskab, hvor man flere gange ikke ser andet end det uberørte franske alpelandskab. Turen slutter i Sixt i 700 meters højde, hvorfra man kan tage en gratis shuttlebus retur.

Turen starter 1 og 45 sekunder inde i filmen:

Ventina - 11,5 kilometer, Cervinia, Italien

Fra Plateau Rosa i cirka 3.500 meters højde og ned til Cervinia i 2.000 meters højde er der 11,5 kilometer. Den røde piste er flere gange blevet kåret som en af verdens bedste pister. Italienerne er stolte af Ventina-pisten og opgiver den selv til 14 kilometer…

Her pisten markeret af.
Her lidt video af den lange tur:

Eleven - 11 kilometer, Ischgl, Østrig

Pisten har fået sit navn på baggrund af dens længde. Eleven begynder på Greitspitze i 2.872 meters højde og slutter først i Ischgl i 1.400 meters højde. Pisten begynder som en sort piste, men bliver undervejs knap så krævende og skifter også farve til en rød piste.

Tag den lange tur ned her på 17 minutter:

L’Escargot - 10 kilometer, Val Cenis, Frankrig

Det 10 kilometer lange nedløb i franske Val Cenis er Europas længste nedløb på en grøn piste. Pisten begynder i 2.050 meters højde og ender i 1.398 meters højde – det vertikale fald på godt 650 højdemeter er med til at understrege, at det bestemt ikke er piste for snowboardere – for her er rigtig mange flade glidestykker. En flot tur ned, der dog måske egner sig bedst til nybegyndere, der gerne vil prøve noget andet end de kortere begynderpister.

Her kommer yderligere bud fra læsere, på nogle af de længste pister i Europa:

Davos, Schweiz - 12 km: Her kører du fra toppen af Weissfluh og ned til den lille by Küblis 12km. En tur med en højdeforskel på 2.034m.

Laax/Flims, Schweiz - 14 km: Her tager du turen fra toppen af gletscheren Vorab og ned til Flims "Der Weisse Schuss". En tur med en højdeforskel på 1.918 m.

Saas-Fee, Schweiz - 14 km: Her starter turen på toppen af Alalin gletscheren og føre dig ned til Saas-Fee, en tur med en højdeforskel på 1.800 m.


Udgivet af: Jesper Varming

Find tilbud på skirejser