La Plagne: Ti byer er rammen om paradisisk skiløb

La Plagne: Ti byer er rammen om paradisisk skiløb

La Plagne er ikke én skidestination, men et kæmpemæssigt skiområde, bestående af ti små byer og satellitbyer. De vinder hverken priser for skønhed eller natteliv. Til gengæld er skiløbet virkelig godt

Jeg sidder i stoleliften og sludrer med Sébastian, min franske skiinstruktør fra skiskolen Evolution2. Det er min anden dag på ski i La Plagne, og Sébastian er i færd med at vise mig alle afkroge i terrænet.

Kort før vi slår bøjlen op, får jeg øje på en af de typiske pyramideformede satellitbyer beklædt med mørkt træ. 

”Er det Plagne 1800”, spørger jeg på engelsk.
”Non, det er Belle Plagne”, svarer han høfligt.
”Nå øh okay, mumler jeg og famler efter liftkortet i brystlommen.
Sébastian aflæser min forvirring og kommer mig til undsætning:
”Sådan har alle det. Jeg har været skiinstruktør på andre store steder. Men her i La Plagne tog det mig en halv sæson at lære området at kende”

Jeg vurderer, at det er en henrivende men grotesk overdrivelse fra hans side. Men der er en del sandhed i hans ord. For La Plagne er ikke én men ti byer, hvoraf en del af dem ligner hinanden. Byer som ligger spredt over et større område – forbundet af et netværk af lifte – og som tilsammen udgør det 225 pistekilometer store skiområde, La Plagne.

Læs mere om skiferie i La Plagne.

Et forvirrende netværk af byer

Jeg boede i den nok hyggeligste by af dem allesammen, nemlig Montchavin. Med sine 1.250 moh. er det den lavest beliggende by i La Plagne-komplekset. Det er en lille og stille men dog original alpelandsby.  Det er den eneste skiby, jeg nogensinde har oplevet, der stadig har en kostald fuld af dampende og drøvtyggende kreaturer liggende midt i byen. Her er nogle restauranter – heriblandt et par rigtigt gode, nogle butikker og en skiskole. Men her er intet natteliv af betydning. Og ingen nævneværdige aktiviteter for småbørn. Det mønster går igen i stort set alle byerne. Bare så du ved det.
Foto: Olivier Allamand
 Aftenbillede fra La Plagne - panorama

Fra Montchavin tager man en lift op til byen Les Coches og videre opad til et virvar af satellitbyer (selvforsynende minisamfund): Plagne Bellecote, Belle Plagne, Plagne Centre, Plagne 1800, Plagne Soleil, og hvad de ellers hedder. Det er byer, der blev bygget fra starten af tresserne, og som – undskyld mig – ikke er specielt charmerende. I turistbrochurer fra La Plagne hedder det, at byerne har deres ”egen kunstneriske stil”. Yeah right!
Til gengæld har jeg sjældent set byer, hvor det i dén grad giver mening at tale om ski in-ski out. 
Foto: Philippe Royer
Restaurant midt på pisten

Og selv om jeg er faldet pladask for små franske alpe-skibyer som La Rosière og La Clusaz, må jeg jo indrømme, at langt det meste af dagen foregår på pisterne. Hvis man har en lejlighed, et supermarked og et par restauranter, er man langt hen ad vejen home free. Men er du typen, der kun står på ski nogle (få) timer om dagen. Eller elsker du stemningen i de ”ægte” byer, der har flere butikker, flere restauranter, mere varieret natteliv osv, skal du ikke tage til La Plagne-området.

Men skiløbet er paradisisk

La Plagne er til gengæld et mekka for skiløb. Siden 2004 har man kunnet tage Vanoise Expressen fra Les Coches og over til skiområdet Les Arcs. Turen i kabineliften tager kun fire minutter og åbner op for yderligere 200 kilometer skiløb. 

Samlet kalder skiområderne i La Plagne, Les Arcs og Vallandry sig for Paradis Ski Area. De mener at være gode for 435 kilometer skiløb fra 1.200 meters højde og til gletscheren i La Plagne i 3.250 meters højde. Hvilket gør det til verdens næststørste skiområde.
Og La Plagne praler af at være verdens mest besøgte skiområde med 2,5 millioner besøgende per sæson. Så mange mennesker ville næppe komme, hvis der ikke var noget at komme efter.


Der var lige faldet 70 cm nysne, og forholdene var perfekte, da Skisport.dk´s udsendte var et smut i La Plagne i marts

På min to dages ski-rundtur med Sébastian i marts 2016 oplevede jeg da også et nærmest paradisisk skiløb. Og alle kan stå her. Jeg fik afpudset stilen på blå og røde ”boulevarder”. Jeg blev taget med på et marathonlangt, actionmættet slalomløb mellem træer. Jeg blev taget på både let og (for) svær offpiste i metertykke dyner af sne. Jeg fik vist bagsiden af bjerget Bellecote (bag gletscheren Glacier de la Chiaupe), hvor mine offpisteevner i hvert fald ikke rakte. 
Her finder du sorte, upræparerede pister som Rochu og Bellecote. Selv om vinteren 2016 var begunstiget med store mængder sne, ligger der klipper og lurer på det første og vanvittigt stejle stykke. 


Skisport.dk´s skiguide, Sébastian, hviler ud på Chalet du Friolin efter en hæsblæsende tur mellem træerne øverst i billedet. Cafeen er den bedst beliggende i La Plagne.

Vi nåede aldrig at stå på ski på selve gletscheren. Men selv om den ligner andre gletschere med gigantiske hvide flader, der får én til at tænke på skiløb i den lette ende, findes der KUN røde og sorte pister her! 
Den eneste gang, vi oplevede tung og ”slushet” sne, var, da Sébastian tog mig ned til byen Champagny i 1.250 meters højde. Det skyldes, at Champagny ligger på en sydvendt skråning (Champagny er den sydlige indgangsportal til til La Plagne skiområdet, hvor Montchavin er den nordlige) Vil du gerne opleve skiløbet ned til Champagny, som består af blå og røde pister, er det klogt at tage dertil så tidligt på dagen som muligt.
Foto: Elina Sirparanta

Andre aktiviteter lokker

Jeg oplevede et velfungerende og hurtigt liftsystem, der er bygget med omtanke for, at man ikke for enhver pris skal plastre landskabet ind i metalstolper og stålwirer.
For snowpark-elskerne er der en stor park omkring byen Plagne Centre. 

Når der ikke lige står skiløb på programmet, er der andre ting at tage sig til. Udvalget ligner det, man også finder på andre, større skisportssteder blandt andet kan man prøve skitouring. Man kan suse i en zipline fra Belle Plagne til Plagne Bellecote. Man kan køre på fatbikes. Man kan køre i bobslæde. Man kan gå guidede ture med snesko osv.

La Plagne er mest velegnet for:

  • Par uden børn
  • Vennegrupper
  • Familier med større børn
  • Skiløbere/snowboardere, der vægter et gigantisk skiområde højere en autentisk alpe-landsby-hygge
  • Offpiste freaks (her er virkelig noget at gå om bord i)

Udgivet af: Jesper Svennum

Rejsebureauer til La Plagne
Fakta om La Plagne
Skiområdet: 1250-3250 m.o.h.
Byen: 1250 m.o.h.

239 pister i alt
12 stk.
132 stk.
66 stk.
29 stk.

Lifter: 117 stk. / 207.044 pers/time

Slæbelifter: 58
Tog/baner: 2
Stolelifter: 46
Kabinelifter: 12

Mere om skiferie i La Plagne

Find tilbud på skirejser

Gå til toppen