Sölden – højt, bredt og lækkert!

Sölden – højt, bredt og lækkert!

Sölden gennemgående et fabelagtigt sted for alle der søger et spændende, varieret udbud af pister, en høj snesikkerhed, gode hurtige lifter og et rigt udbud af afterski og natteliv.

Find en skiferie til Sölden her: DANSKI | FJÄLLFERIE | NortlanderSlopetrotter | SneXpressen | SnowTrex.dk | Sunweb | Trip Tour | Østergaard Rejser

I 1.377 meters højde, lang inde i Ötztaldalen, finder man Sölden by og et skiområde der byder på 144 km sammenhængende pister, fordelt i 3 større grupperinger omkring toppen ved Gaislachkogl, Tiefenbachkogl og Rotkogljoch. Området har med sine to gletchere Tiefenbach og Rettenbach skiløb helt op til 3.350 meters højde. Her er der gode og snesikre forhold, næsten uanset sæsonens nedbør. Desuden er der, på liftkort på mere end 2 dages længde, mulighed for at besøge Obergurgl/Hochgurgl, der med 110 kilometers pister, giver uendelige muligheder for masser af spændende skiløb.


Se video fra vores besøg i Sölden:Pistekort Sölden:

Sölden er et stort område med skiløb til alle niveauer


BIG 3 og alle detaljerne

Sölden indbyder skiløbere til at gå efter BIG 3, som er en rute rundt i området, hvor man kommer forbi de 3 højeste toppe, ved Gaislachkogl 3048 m, Tiefenbachkogl 3.250 og Schwarze Schneid 3.340 m. Det er ret tydeligt, da vi bevæger os nysgerrige ud i området, at vi her er landet i en decideret velsmurt maskine. Intet mindre.

Her er der gode lifter overalt og med de mange høje toppe – mange smukke udsigtspunkter. Som den mest spektakulære bør dog fremhæves glasbroen på toppen ved Tiefenbachkogl, hvor du kan stille ski/board for en stund og slentre ud på glasbroen og tage udsigten ind – hvis du tør!

Som familie med legesyge børn, kommer vi også altid forbi og tester områdets funpark, hvis der findes en sådan. Sölden har naturligvis også en funpark og denne findes i den større ”gryde” ved Giggijoch liften, et område hvor også skiskolerne holder til. Funparken ligger langs den blå piste nr. 15 og er sjov og relativt lang, med både tunnel, hop og plastichænder at give high-five til. Ligeledes her findes der en alm. park med hop og rails.

Pisterne i denne ”gryde” er brede og flyder sammen i bunden ved 3 forskellige stolelifte og gondolen, der også kan benyttes til nedfart fra bjerget. Enkelte steder er hældningen på pisterne ret udfordrende af blå pister at være, men det handler om at finde de rette steder at køre ned, hvor hældningen er knap så stejl. Pisterne har et bakket-flow, så det ofte ikke er synligt for skiløberen, hvor stejl pisten er på den anden side af kanten, før man reelt står på kanten…

Vores ferieuge i Sölden var nytårsugen 2019/2020 og der var da også en del andre mennesker i området i netop denne uge. Ofte oplever vi, at disse børne- og begynderområder, som netop har så brede pister, at det hele flyder lidt sammen, kan være de mest ubehagelige steder at komme, da der er SÅ mange mennesker. Indimellem kan der både være tvivl om retningen for grupper, folk der pludselig skal krydse og køre på tværs af pisterne mod en lift, samtidig med de skiløbere der kører afsindigt hurtigt ned gennem hele menneskemasserne.

Således kan vi varmt anbefale at man i stedet tager til områdets modsatte ende på den blå piste nr. 2. I denne del af området er der ikke nær så mange mennesker og den blå piste er rigtig fin til nybegyndere, både hvad angår hældning og bredde. Pisten kan tages helt ned til byen (via nr. 8 ), en fin skovpiste, med masser af små baner mellem træerne langs pisten, så selv den mest legesyge løber får stillet lysten.

Vi benyttede os også en del af restauranten ca. midtvejs nede af piste nr. 2, Heidealm. Bortset fra at de kun tager imod kontanter, serverer de skønne retter, både indenfor i den meget hyggelige restaurant, eller ude på terrassen, som vender perfekt mod solsiden, med en super smuk udsigt over dalen ”Venter Tal”.


Solen nydes på Heidealm


Hyggelige restauranter inde i skoven

Der findes i denne del af området også flere restauranter, som dog putter sig lidt inde i skoven. Dem kan du kun nå, hvis du vover dig ud på en skiroute-afstikker fra piste nr. 2.

Vores gruppe napper nu også gerne nogle pister med mere hældning og her kan Sölden virkelig også tilbyde meget. Vores skidage startede altid med et løft af gondolen Gaislachkogl. Vores bedste tip må derfor være at køre med gondolen helt op til toppen fra morgenstunden. Med Bond-museum og fancy restaurant bag dig, kan du nyde en virkelig god rød piste (nr. 1 og senere 4 eller 5) og i godt vejr, endnu et fabelagtigt view ud over hele området. Undervejs kan du holde til højre og nappe et kort stykke sort piste med, som med sine 78,5%’s hældning er områdets stejleste hang. Stykket er ikke ret langt og den røde piste følger parallelt, omend i en lille bue, så hældningen langt fra er lige så vild her. Helt ny-præpareret og uden for mange mennesker endnu, får man her altså et godt langt stykke skiløb, rigtig godt at starte ud med fra morgenstunden.

Den sorte piste nr. 14, når du med 4-stol liften Rosskirpl. En rigtig god sort piste, som holdets 9-årige dreng synes var helt ok. Er der masser af kræfter tilbage i benene, kan man jo vælge at fortsætte helt ned til byen på sort piste, via nr. 20.


Gletscherskiløb Sölden

Hvis du vil over og køre på pisterne på Rettenbach og Tiefenbach gletscherne kan det ligeledes være et tip, at sætte kursen mod dette fra morgenstunden. Vi fandt det som en lidt lang tur, der fra toppen af Rotkogljoch bliver som en sluse, hvor folk strømmer over mod området. En tur der indbefatter et kort stykke på en blå piste og derefter hele 3 ture i lift, med gåstykke imellem det 2. og 3. løft.

Selve pisterne på gletscherne fejler dog intet og du får i denne del af området også mulighed for at køre i skygge, da pisterne på Rettenbach gletscheren ligger på skyggesiden. For foden af pisterne på begge sider finder man nogle store cafeteriaer, med plads til mange mennesker.

Nå ja, så er der altså også lige turen retur, som skal have en kommentar med på vejen. Vælger du at sætte kursen direkte retur mod Giggijoch bjerget, skal du således igen på en tur med mere flad liftkørsel, kontra den anden vej, som er blå piste nr. 30, der fører dig langs vejen, ned gennem dalen ”Rettenbach”. En ret lang og visse steder noget flad piste….


Moderne lifte og brede pister


Gampe Thaya

Hvis man er mere til de mindre og måske mere stemningsfyldte pauser, kommer vi ikke udenom områdets ultimative treat, restaurant Gampe Thaya, som man finder på den sidste del af den røde piste nr. 11. Som det populære sted det er, er der ofte fyldt og det kan være svært at finde ledig plads, men om det så blot er for en snack og en kop kaffe, bør man ikke snyde sig selv for at opleve stemningen her, eller se sig om indenfor, som er mange små hyggelige spisekroge og stuer, i forskudte plan, i det gamle skæve hus. Vi droppede ind til en tidlig formiddagspause og havde dermed held til at hvile i sofaerne udenfor, med endnu en skøn udsigt til de omkringliggende bjerge, i bragende solskin.


Vi var heldige at finde et ledigt spot på Gampe ThayaBeliggenheden fejler ingenting

Og så er der også Bond, James Bond

For en (som undertegnede), der er vokset op med en stribe af grå VHS-bånd med samtlige James Bond film i barndomshjemmet, er der egentlig ikke nogen vej udenom. Bond-museum, beliggende midt i et nyligt brugt bond-film location, skal da bare opleves. Således fik vi reserveret en besøgstid og købt billetter. Museet er bestemt en stor oplevelse - nok mest hvis man kender til 007-legendens mange prøvelser og universet omkring denne fiktive figur.

- Læs mere om 007 og Sölden her


Er man Bond-fan, så er museet klart et besøg værd


Stedet lever til fulde op til filmenes visual effects, hvor du ligeledes på museet bliver lukket ind i et rum ad gangen og ved hjælp af video, lyd- og lyseffekter, befinder dig midt i fortællingen om tilblivelsen af filmen ”Spectre,” som er optaget netop i Sölden i 2015. At kunne besøge en meget fin restaurant i sine skistøvler, må også siges at høre til de mere sjældne oplevelser, i Ice Q restauranten er dette scenariet.


Her ses historien om Bond


Kan du, som undertegnede, ikke helt styre dig, når du til sidst lukkes ud i merchandise-butikken, er det dog værd at huskepå, hvorledes du kom dertil – nemlig på ski. En taske på ryggen til dine mulige indkøb vil være den nemmeste måde, at få både dig og souvenirs sikkert ned af bjerget på. 


Scener fra filmen Spectre


Sölden by

Vores ophold i Sölden var på hotel med både morgen- og aftensmad. Således var det yderst begrænset, hvad vi fik set af selve Sölden by. Det var dog nemt for enhver hurtigt at spotte de mange festlige barer og afterskisteder, som side om side med indkvarteringer, sportsbutikker og hoteller lå på hver side af den hovedvej der løber igennem Sölden by. Der er tale om en forholdsvis langstrakt by, med en gondol-lift i hver ende af byen.

I midten, ikke så langt fra vores hotel fandt vi den lille by-elevator (Zentrum Schuttle), som giver et løft op (eller ned) mellem hovedgaden og børneområdet ved Innerwald, som også er her den blå piste nr. 9 kan nås. Vi afprøvede en dag at gå hen til liften og køre på piste 9 til bunden, som ender ved gangbroen over til gondolen Gaislachkogl. Vi fandt dog, at det var mere enkelt at hoppe på skibussen, som kører ofte og i løbet af et stop, ligeledes kunne sætte dig af ved samme gondol, så dette blev den foretrukne vej ud på ski.


Hvem, hvornår og hvorfor?

Opsummeret er Sölden gennemgående et fabelagtigt sted for alle der søger et spændende, varieret udbud af pister, en høj snesikkerhed, gode hurtige lifter og et rigt udbud af afterski og natteliv. Du får det hele her, men søger du ro og knap så mange mennesker, er dette formentlig ikke stedet.

Skisport.dk rejste til Sölden med Danski


Andre ting at opleve i Ötztal: Aqua Dome

Forkæl dig selv med et besøg til det populære Aqua Dome


Læs også:
- 11 ting du skal opleve i Sölden

Find din skirejse til Sölden her

Udgivet af: Rasmus Skov

Fakta om Sölden
Skiområdet: 1377-3250 m.o.h.
Byen: 1377 m.o.h.

141 pister i alt
45 km blå
73 km rød
23 km sort

Lifter: 33 stk. / 61.000 pers/time

Slæbelifter: 9
Tog/baner: 3
Stolelifter: 19
Kabinelifter: 2

Mere om skiferie i Sölden

Find tilbud på skirejser

Gå til toppen