« Til oversigten

Amager bakke - en verdensunik skibakke på amager

Masser af skiløb, hop og udfordringer, men også alt fra trekking og klatring til vandsport! Det er en stor legeplads for alle sportsglade sjæle - og så allerede fra december 2017!

Som læser på Skisport.dk har du formentligt en stor interesse for skiløbet, ligesom jeg selv (Trine), min bror Rasmus Dalberg Jørgensen og Playground Snow’s event Manager Laura Kornerup. Som nogle af Danmarks største ski entusiaster, blev vi inviteret op på Amager Bakke til en snak om fremtidens muligheder for skiløb i Danmark. Amager Bakke er et enestående projekt, som for første gang nogensinde kombinerer et moderne og miljørigtigt forbrændingsanlæg med en skibakke på toppen. ”Fritidsmekkaet” er 85 meter højt, 320 meter langt, og varierer fra 45 graders hældning på den sorte ujævne pist til 14 graders grøn pist i slutningen. Midten af bakken er en blå pist, hvor to forskellige liftsystemer forbinder grøn, blå og sort piste med et rullebånd og en T-lift.

Lidt om, hvad bakken kan tilbyde

Ovenpå de 85 meter bygges en tilhørende café/restaurant drevet af folkene bag Spisestedet Skank og Juicy fra Vesterbro. De fokuserer på at servere sund, nærende danske tapas retter til en fair pris samt picnic kurve, man kan nyde på Bakken med rosé, bobler eller vand. Der vil selvfølgelig også være sandwiches til den hurtige ski sult. Udsigten siger spar to, når man hviler benene og kigger gennem det store glasparti i restauranten, hvor du kan se over til Sverige. Du har desuden Copenhagen Cable Park for foden af bygningen, hvor skiene kan skiftes ud med et wakeboard på vandet. Apropos udsigt – alle turisternes 10.000 billeder af den lille havfrue bliver med Amager Bakke i baggrunden, verdensomtalt attraktion på en sommer? – ja det tror jeg nok vi kan regne med!

Foto: ARC
Bakken i sig selv bliver også et syn!


Hvis du skal til toppen af bakken uden ski på, kommer du op via elevatoren gennem forbrændingsanlægget, eller via vandrestien langs bakken ude i siden. Skibutik, udlejning og ski lounge område ligger nedenfor Bakken, her kommer Steep & Deep til at servicere skigæster med deres ekspert viden og sublime boot fitting. Tænk at man fremover kan købe støvler i Danmark ved at teste dem på Bakken og få dem ”fittet” til perfektion, inden man drager syd eller nordpå til længere skiferier. Ved siden af butik/udlejning vil der også være en mindre skilegeplads og en kælkebakke, samt ”hangout place” på taget, hvor der også vil være scene til koncerter og afterski. Udover de nævnte bjergaktiviteter bliver gavlen af forbrændingen udstyret med en klatrevæg, der med sine 85 meter bliver Nordeuropas højeste.

Foto: ARC


85 meter høj klatrevæg

Bakken kan bruges året rundt til flere forskellige aktiviteter

Hvornår åbner den så?

Nu er projekteringen af det rekreative område i gang, og Patrik Gustavsson, direktør for Fonden Amager Bakke forventer et travlt og spændende 2017. ”Ifølge den nuværende tidsplan regner vi med, at anlægget kan åbne i december 2017. Men da skibakken stadig er under projektering, vil tidsplanen kunne ændres. I løbet af foråret 2017, hvor projekteringen af anlæggets vitale funktioner er færdige, vil vi være klogere på en præcis åbningsdato”. 

Udsigten på toppen er unik, se lidt video derfra her:

Driften af skibakken er på plads!

Danmark får altså en multibakke med et areal på mere end 11.000 kvadratmeter, du aktivt kan boltrer dig på hele året rundt. Jeg har snakket med Christian Ingels, som har fået realiseret sin drøm om at vinde udbuddet af driften, af sin arkitekt granfætters Amager Bakke. Christian vil med firmaet CopenHill A/S være med til at gøre alle ski entusiasters drømme realistiske. Bakken har ikke kun fokus på skiløb, den kommer også til at blive samlingsstedet for koncerter, afterskiing, erhvervsevents mm.

Anlægget kommer også til at fungerer, som et elitecenter for klubber og forbund i nogle forskellige sportsgrene, da der f.eks. også er en trekking og løberute i siden af pisten.

Foto: ARC


Løbe og trekking rute ved siden af skibakken

Skibakken kommer på skoleskemaet!

Danmarks skiklubber kommer til at udbyde træningsaktiviteter, som for eksempel at kunne gå til skiløb flere gange om ugen med faste trænere, ligesom man kender fra fodbold, håndbold osv. Der vil være instruktører til begyndere, øvede og eksperter, alt efter om det er første dag på pisten, eller om du skal prøve kræfter med freestyle træning på hop og rails. Alle folkeskoler får tilbudt skiløb på skoleskemaet, dem der vælger at tage eleverne på Amager Bakke bliver instrueret i skiteknik og sporty, sund livsstil – yndlingsfaget over alle? – ja, jeg kan ikke forestille mig andet!

Visionen er, at hvis vi som skientusiaster kan stå talrigt sammen, så bliver årsabonnementerne billige. Målet er at komme ned på priser under 1.000,- pr. årskort, hvilket ifølge Christian kan lade sig gøre, hvis nok melder sig på i løbet af 2017, samt de rigtige erhvervspartnere støtter op med sponsorater. Der kommer meget mere om det inden Bakken åbner, det bliver et spændende 2017, hvor vi venter på at få vores legeplads igang.

Foto: ARC

Øverst på den sorte piste vil der være ujævnheder i terrænet, som gør oplevelsen autentisk! 

På besøgsdagen lå tågen tykt på toppen af bakken, og gjorde oplevelsen til en autentisk ski dag på bjerget med dårlig sigt i højderne. Øverst på den sorte piste er der indbygget ujævnheder i underlaget, som også gør det mere udfordrende ligesom i et rigtigt skiterræn. ?Det er hammerfedt lavet, og vi kan takke arkitekten Bjarke Ingels for den fedeste, udviklende legeplads nogensinde på dansk jord.

Hør lidt om konstruktionen her:


Sidst der skete noget lignende i Danmark var i Aarhus, selvom det på ingen måde kan sammenlignes alligevel.. 


Vi glæder os i hvertfald til Amager Skibakken, gør du også? Smid endelig en kommentar med dine tanker nedenfor:


Næste »« Forrige

Se alle nyheder