« Til oversigten

Fysioterapeuten har talt – Sådan undgår du skader på skituren

Fuld gas og aktivitet fra morgen til aften ender hvert år galt for 10.000 danskere, der er for dårligt forberedte til årets skitur.

Jo før du forbereder dig på skituren, jo bedre. For at få det bedste ud af ferien i sneen, er det vigtigt, at du er i god form, så kroppen kan holde til den belastning, du kommer ud for, når den står på mange timers skiløb hver dag.

Og det nytter ikke noget at træne intensivt en uge før ferien. Du skal bruge god tid til at opbygge muskler, øve balance og forbedre din udholdenhed, så du ikke ender på den kedelige liste over de 10.000 danskere, der hvert år ender med at skade deres knæ, ledbånd, arme og skuldre, som det især går ud over, når der sker uheld. 


10.000 danskere kommer hvert år til skade. Halvdelen af skaderne kunne undgås, hvis de var i bedre fysisk form.

Halvt så mange uheld

Op imod halvdelen af alle uheld kan undgås, hvis du er i god fysisk form, mener fysioterapeut Mikael Germann Jørgensen fra FysioDanmark, der har speciale i ski. 

- "Det er vigtigt at forberede kroppen for at undgå overbelastning og alvorlige skader, især hvis du normalt ikke er aktiv. Vi ser ofte skader, som folk må leve med i mange år eller resten af deres liv, fortæller Mikael Germann Jørgensen, der anbefaler, at træningen før årets skitur begynder minimum 6-8 uger før ferien." 

En god forberedelse betyder, at musklerne bliver stærkere og mere smidige, at udholdenhed og reaktionsevne bliver forbedret, så du bliver en bedre skiløber, og risikoen for at falde bliver mindre.

Foto: Sos Danmark

Grafik over det hyppigste skiskader

Kraniebrud og brækket ryg

Hvert år tager omkring en halv million danskere på skiferie, og selv om mange kommer til skade, har bedre sikkerhedsudstyr betydet, at nogle af de farligste og værste skader er for nedadgående.

- "Vi har de seneste år heldigvis oplevet en nedgang i de meget alvorlige skader som brækket ryg og kraniebrud, fordi folk er blevet gode til at bruge hjelm og rygskjold. Men der er desværre en del andre skader, der sætter en trist stopper for skiferien. Skader, der helt kunne have være undgået ved bedre forberedelse", mener Mark Bartram, der er nordisk chef for Marketing og Kommunikation ved Europæiske ERV. Skihjelm og rygskjold har minimeret antallet af ulykker med kraniebrud og brækket ryg

Udover dem, der reelt kommer til skade, er der også mange, der får mindre gener eller småskader, som ikke optræder i statistikken, når muskler og led bliver overbelastet. Det sker især på skidag nummer 2 og 3, hvor musklerne værker og kræver måske hviledage, hvor du enten må droppe skiene helt eller holde mange flere pauser på pisterne. Så det er bare med at komme i gang med træningen, så du får maksimalt udbytte af den næste skiferie.

Kører du endnu ikke med rygskjold eller hjelm, så er det bare med at komme i gang. Find sikkerhedsgodkendte skihjelme og rygskjold her. 

Hjælp til selvhjælp

Vi har samlet en del gode øvelser her så du kan komme i skiform inden skiferien.

Se de simple skiøvelser her

Fysioterapeut Mikael Germann Jørgensen fremhæver 5 fokusområder.

 1. Træn balancen
  Balance - stå på et ben, fx når du børster tænder, snakker i mobil mv. Gør det evt på et vippebræt eller hop fra et ben til et andet.

 2. Forbedr udholdenhed
  Bliv mere udholdende og forbedr din reaktionsevne ved fx løb, cykling, især MTB, svømning og raske gåture. Pulsen skal op, så du bliver stakåndet.

 3. Styrk de vigtige muskler
  Styrketræning af især ben, ryg og mave, som du bruger mest på ski. Mave- og rygtræning og squats er vigtige.

 4. Du bruger andet end benene ved skiløb
  Overkroppen er også et vigtigt fokusområde. Lav fx push-ups og plankeøvelser og start med knæene i gulvet, hvis det er for svært at stå på tæerne.

 5. Stræk, stræk og stræk
  Stræk dig smidig, så dine led og muskler bedre modstår svære vrid, som ofte sker i løbet af skituren. Brug fem minutter på at strække efter træning, og hold hvert stræk minimum 30 sekunder.

Vi har lavet mange andre artikler, som omhandler emnet skiskader, se de relevante artikler herunder:

- Bag facaden når uheldet er ude

- Skiøvelser med bold (Let og elegant eller av og elefant)

- Gratis skitræning og videoinstruktion