På toppen af Tyrol er der albuerum

På toppen af Tyrol er der albuerum

I en danskerforsamling får navnet ”Pitztal” givetvis ikke ligeså mange klokker til at ringe, som nabodalenes navne, og netop derfor er det et godt bud på næste skidestination.

Hør alt om Pitztal i videoen her:


Tyrol i Østrig flyder over med fantastiske skisportsområder, som er velbesøgte af folk fra hele verden, heriblandt hobevis af danskere. Sådan er det sandsynligvis, fordi bjergene er høje, skiløbet suverænt og stemningen hyggelig, og så kan de fleste sagtens leve med, at der af og til bliver lidt trængt i liften eller på pisten.

Imidlertid huser Tyrol mere end 80 skiområder, og det betyder, at udover de berømte mastodonter er der stadig masser af skjulte perler, hvor du ikke behøver at stå i kø ved liften eller konstant undvige andre skiløbere, når du trykker den af på pisten.

Pitztal er en af de perler. Ikke langt i fugleflugt fra Sölden, Ischgl, St. Anton og Innsbruck ligger den 40 kilometer lange dal med sine tre skiområder og passer sig selv. Det kan man godt undre sig over, at den får lov til.


Du finder rigtig gode pister i det overskuelige skiområde

Motorvejspister

Pitztal Gletscher er det af dalens skiområder, der skiller sig mest ud. Lige ved siden af Wildspitze, som med sine 3.774 meter er Tyrols højeste bjerg, ligger dette gletsjer-skiområde.

Det tårner sig op til 3.440 meters højde, hvor du kan starte med en kaffe på Østrigs højeste café for derefter at slippe din indre djævel løs nedad bjerget. Området har 40 kilometer præparerede pister af Østrigsk kvalitet, og at gletsjeren ligger så højt oppe betyder, at det stort set altid foregår på fantastisk sne.

Heroppe står menuen på gletsjerskiløb, når det er allerbedst. Pisterne er store og brede og i langt de fleste tilfælde dekoreret med røde skilte ned langs siderne. Der er også et par blå og sorte pister, men det er de røde pister, der brillerer, og som skal nydes i alt sin skønhed. 

Og at nyde skiløbet er der god plads til, for oppe på gletsjeren er der masser af albuerum til at slå ligeså store sving, som du kan klare.


Fordelene ved gletsjer skiløb er tit, at pisterne står knivskarpt også senere på dagen

(S)Pitztal

Hvis du nogensinde skulle få nok af det storslåede gletsjerskiløb, kan du bevæge dig ned mod dalen. Uden at klikke skiene af kan du fræse direkte over i Rifflsee, hvor der ligger 19 kilometer pister og venter på dig. Her er der flere blå pister, som er perfekte til skiløbere, der synes, at egnens forholdsvist mange røde og sorte pister ser lidt farlige ud.

På en solskinsdag er både gletsjeren og Rifflsee fantastiske, fordi de ligger over trægrænsen. Skulle himlen være grå og luften fuld af sne, er det imidlertid mindre fantastiske steder at opholde sig.

Her kommer Hochzeiger til undsætning. Skiområdet ligger længere nede i dalen, og tilbyder skiløb fra 1.450 meters højde og op til 2.450 meter. Det kombinerer altså god snesikkerhed med mulighed for at gemme sig nede mellem træerne, hvor der er betydeligt sjovere at være, hvis vejret viser sig fra sin hidsige side.

I denne ende af dalen vil især børn og nybegyndere sandsynligvis føle sig mere velkomne. De 40 kilometer pister er godt fordelt mellem blå, røde og sorte, og der er desuden flere områder, som specielt er designet til børn og andre nye skiløbere, der gerne vil have rolige omgivelser at udvikle deres skiløb i. Der er dog også udfordrende pister at finde; fx den sorte nummer 3, som den flerdobbelte World Cup-vinder i alpinskiløb, Benni Raich, har trænet sit talent på gennem hele sit liv.


Her køres der i Riffelsee skiområdet, hvor der er 19 km at køre på

Pudderparadis

Der, hvor Pitztal virkeligt er oppe og kæmpe med de store drenge, er, når det kommer til skiløb uden for pisten. For når de første snefnug begynder at falde i de lavereliggende skiområder, så bliver der allerede kørt frisk pudder på toppen af Pitztal Gletscher. Således er der især i ydersæsonerne enestående muligheder for god pudder her.

De utallige store bjergsider i Pitztal er som skabte til offpisteskiløb, og i modsætning til mange af de mere kendte områder så er de ikke overtapetserede med pister. Det har skiområdet her udnyttet ved at markere en masse freeride-ruter, hvor de har haft eksperter ude og tjekke, at det er sikkert (så sikkert som det nu kan være) at køre offpiste. Det betyder, at både nye freeridere såvel som erfarne pudderhunde har gode forudsætninger for at slå alle de fantastiske sving, de har benstyrke til.

Desuden er gletsjerområdet kendt for sine fantastiske muligheder for skitouring. Det er fx muligt at skitoure op til toppen af Wildspitze.

Foto. Pitztal.com

Mulighederne for offpist på Pitztal er i top - du kan virkelig finde nogle fede bjergsider

Alt i alt…

Pitztal har mange ting at byde på, og langt de fleste skiløbere vil godt kunne få en uge til at gå her. Der er dog en lille risiko for, at man de sidste dage kører lidt træt. Netop fordi de tre skiområder ligger lidt hver for sig, bliver skiløbet en smule fragmenteret. Det, man dog kan nyde i stedet, er et tyndt befolket område, hvor der virkeligt er albuerum til at stå på ski.

Uden for pisten er det de mange freeridemuligheder sammenholdt med de få mennesker, der giver Pitztal noget nær topkarakter. Enhver offpisteskiløbere vil nyde, at der er mulighed for at lave dybe sving i uberørt puddersne selv flere dage efter sidste snefald.

For det er skiløbet man skal komme for; byerne har ikke som sådan noget særligt at byde på, og afterskiløbet er heller ikke på niveau med det, man finder mange andre steder i Alperne. Derfor skal man gøre op med sig selv, hvad man kommer for. I Pitztal er det ene og alene glæden ved godt skiløb, der er i fokus!

Læs meget mere om skiferie i Pitztal her

Se de 5 gletsjere i Tirol

Udgivet af: Rasmus Bragh Schulz

Rejsebureauer til Pitztal
Fakta om Pitztal
Skiområdet: 1000-3440 m.o.h.
Byen: 900 m.o.h.

79 pister i alt
35 km blå
30 km rød
14 km sort

Lifter: 19 stk. / 15.700 pers/time

Slæbelifter: 11
Tog/baner: 1
Stolelifter: 5
Kabinelifter: 3

Mere om skiferie i Pitztal

Find tilbud på skirejser

Gå til toppen