Vores guide til Tirols perler

Vores guide til Tirols perler

Tirol i Østrig er en af de regioner i alperne, som hver vinter huser flest skiglade gæster fra Danmark samt fra resten af Europa. Her er vores guide til delstatens bedste skioplevelser.

Tyrol er hjemsted for mere end 500 bjergtoppe på over 3.000 meter, og hele 600 gletsjere pryder landskabet - så giver det pludseligt mening, at delstaten også er malet over af mere end 3.000 kilometer pister fordelt på over 80 skiområder. For at hjælpe dig med at finde hoved og hale i, hvad der er over- eller undervurderet har vi skrevet den her guide til skiløb i delstaten. Vi har highlightet nogle af de områder, som vi synes, er de allermest nævneværdige i Tirol.

Inden vi går i gang: artiklen handler om Tirol. Uanset hvor i regionen, du befinder dig, er landskabet så gudesmukt, at ord ikke yder det retfærdighed. Derfor vil jeg ikke længere kommentere på landskabet - det er per definition fantastisk.

Ötztal

Vil man skrive en artikel om skiløb i Tirol, kommer man ikke uden om Ötztal. Her finder du skiområderne Sölden, Obergurgl og Hochgurgl, hvoraf de to sidste er forbundet af en lift.

Sölden er danskernes absolut favoritsted i Tirol, og området ligger nummer to på listen over de områder i Østrig, som er hyppigst besøgt af danskere. Skiområdet kan prale af tre bjergtoppe på mere end 3.000 meter og to gletsjere, som hver tilbyder helt fantastisk skiløb fra efteråret til sidst på foråret hvert år. Sölden er desuden kendt for at være et sted, som først bliver rigtigt fantastisk, når du virkeligt har styr på, hvad du laver på dine ski. Bjergene er store og nedfarterne er lange og til tider stejle. Kan du klare den udfordring, så er Sölden perfekt. Ober- og Hochgurgl er lidt mere afslappede steder at køre på ski.

Læs mere om skiferie i Ötztal her

Fra i år er det mulighed for at købe liftkortet Pow(d)er Card, som giver dig ubegrænset adgang til både Sölden, Obergurgl og Hochgurgl - i alt 254 kilometer pister. Med den tilføjelse, kan Ötztal nu tilbyde noget af det mest varierende skiløb du overhovedet kan støve op i alperne.

Læs mere om det nye liftkort her.

Ski Juwel Alpbachtal-Wildschönau

Det her område, som ligger lige ved Zillertals indkørsel, er muligvis et af de allermest oversete områder i hele Tirol. Området byder 109 kilometer velpræparerede pister, som ligger fra 825 - 2.125 meters højde over havets overflade. Lidt over halvdelen af alle pisterne er røde, mens de resterende kilometer fordele sig nogenlunde lige mellem de blå og sorte skilte. Området kan prale af hele 47 lifter, og i år har de endda udvidet med en opgradering af områdets travleste lift. I forvejen er det her et ret tyndt befolket område, men med den nye lift kan området næsten garantere, at du slipper for kø ved liften.

Læs mere om den nye lift her

Et stort område uden nævneværdige liftkøer, er i sig selv næsten grund nok til at bestille en tur derned, men det, som området især kan være stolt af, er, at det er et af de få områder i Tirol, som stadig ligner, lyder og dufter stærkt af det ægte Tirol. Det er nemlig næsten kun østrigere og enkelte tyskere, som har opdaget den her let tilgængelige, men skjulte perle. Og det er et af de allerstørste kvalitetsstempler, et skiområde i alperne kan opnå.

Læs mere om skiferie i Wildschönau her

Kitzbühel

Kitzbühel går for at være et af de mest betydningsfulde skisportsområder i verden. Her er der nemlig blevet afholdt skiløbskonkurrencer siden 1800-tallet, og i dag er området stadigt kendt for ræset ”Hahnenkammrennen”, der er kendt for at være den sværeste skikonkurrence i verden. Skiområdet strækker sig op til ca. 2.000 meter over havets overflade, men ligger heldigvis geografisk ret godt i forhold til at få en masse sne, så du kan nyde godt af områdets 215 kilometer prisvindende pister - yep, de har faktisk vundet en pris for deres pistekvalitet.

Noget man også skal drage nytte af, når man ankommer hertil, er den fantastiske by. Den er større end de fleste alpebyer, og dens rødder strækker sig helt tilbage til middelalderen. Der er meget få skibyer i alperne, som byder på ligeså fantastiske muligheder for fantastisk afterski, shopping, gode restauranter og så meget hygge, som Kitzbühel gør.

Læs mere om skiferie i Kitzbühel her

Serfaus-Fiss-Ladis

Det her skiområde har endnu ikke slået igennem som en rigtig dansker-magnet, men det varer måske ikke så længe endnu. Her på kontoret er det i hvert fald blevet lidt af en favorit. Området råder over 68 lifter, som servicerer hele 214 kilometer nydeligt vedligeholdte pister. Derudover er det et ekstremt børnevenligt sted, som også har hele ni toptrimmede snowparks samt en masse godt offpiste-terræn - her kommer ingen i familien til at kede sig. Når du så kører ned fra skiløbet om eftermiddagen, så lander du lige midt i en af de tre historiske byer, som i hundredevis af år har ligget på det solbeskinnede plateau.

Serfaus-Fiss-Ladis ligger lige på grænsen mellem Østrig, Schweiz og Italien, og kan med sine 2.000 årlige timer solskin kalde sig for det solrigeste sted i Tirol.

Læs om en fantastisk tur vi havde til Serfaus-Fiss-Ladis her

Læs mere om skiferie i Serfaus-Fiss-Ladis her

Foto: Mayer Serfaus 

St. Anton am Arlberg

St. Anton am Arlberg er med sine 305 kilometer sammenhængende pister brutalt stort. Det er mange gange blevet kaldt for alpinskiløbets fødested, og den dag i dag er det stadig et sted, hvor gode skiløbere fra hele verden valfarter til, for at vise hvad de er værd. Og for at man virkeligt skal kunne nyde godt af alt, hvad St. Anton er og står for, så skal man også være en dygtig skiløber. Pisterne er velpræparerede, mange og varierede, men det, der for mange gør St. Anton helt specielt, er områdets fantastiske muligheder for offpiste skiløb. Terrænet har ubegrænsede muligheder for offpisteture af enhver sværhedsgrad, og St. Anton nyder godt af et klima, som gør det til et af de absolut snerigeste og mest snesikre steder i alperne. Der er desuden også masser af muligheder for at boltre sig i skiområdets snowparks, hvis man altså er sådan en type.

Læs mere om skiferie i St. Anton her

Der er desuden fantastiske muligheder for at tage på ture i skiområdet. Det hænger nemlig sammen med byerne, Lech, Zürs, Stuben, Warth og Schöcken. St. Anton ligger i Tirol, mens mange af de andre byer ligger i delstaten Vorarlberg.

SkiWelt Wilder Kaiser - Brixental

Et af Østrigs største sammenhængende skiområder tilbyder 284 kilometer pister af fremragende østrigsk standard. Området er utroligt afvekslende, og kan man godt lide at tage på dagsture rundt i skiområdet, så får man virkeligt noget for pengene her. Endnu en kæmpe fordel ved det SkiWelt Wilder Kaiser - Brixental er, at det ligger lige ved ”indkørslen” til Alperne. Det er exceptionelt nemt og hurtigt at komme til, uden at du behøver at bøvle med snekæder midt om natten, fordi familiens stationcar skal bakses op over et eller andet tilsneet bjergpas. Det tager desuden kun i omegnen af en times tid at komme hertil fra Innsbruck, München eller Salzburg lufthavn.

Læs mere om SkiWelt Wilder Kaiser - Brixental her

SkiWelt Wilder Kaiser består bl.a. af byerne Söll, som er kendt for sin livlige atmosfære, og Westendorf, som er kendt for at være et fremragende eksempel på ægte østrigsk bjergidyl. De eneste, som rigtigt holder det her skiområde fra rigtigt at cementere sig som et af verdens måske bedste skiområder er, at alt skiløbet ligger under 2.000 meters højde - noget som bliver godt opvejet for af at SkiWelt kan dække mere end 250 kilometer af deres pister med sne fra snekanoner.

Ischgl

Ischgl er så velkendt et navn blandt danskerne, at der går rygter om, at ordet ender i næste udgave af Restskrivningsordbogen. Eller måske ikke. Ikke desto mindre er Ischgl blevet verdenskendt for sit super varierede skiløb, sit vanvittige afterski og for den velsmurte maskine, som skiområdet er. Her fungerer alting bare. Medmindre man vil op med hovedliften kl. 9 sharp, står man meget lidt i kø, og skiløbet er så afvekslende, som det overhovedet findes. Her er der ca. 172 kilometer pister, god offpiste og snowparks af den allerbedste slags. Desuden strækker området sig op til 2.872 meter over havets overflade, så snesikkerheden er også helt i top.

Et lille tip: det er en ret fantastisk oplevelse at tage den gamle ”smuglerrute” ned til den schweiziske by Samnaun, hvor du kan nyde den uspolerede atmosfære og købe toldfrit.

Læs mere om skiferie i Ischgl her


St. Johann in Tirol

På flere måder er St. Johann i Tirol måske det mest beskedne område her på listen. Området markedsfører sig på at være skræddersyet til dem, som godt kan lide at tage det roligt. Hvis du elsker kulsorte pister i 3.000 meters højde eller vildt offpiste skiløb på en store, åbne bjergsider, er det nok ikke her, du skal søge hen. Alligevel er det et sted, som i mange år har været højt elsket af det danske folkefærd, netop fordi det er det helt perfekte sted at tage hen og slappe af med familien i en uges tid. Desuden har områdets skiskole et særdeles godt ry for at være meget børnevenligt. 

St. Johann er en del af Scheewinkel-området, som tilbyder mere end 170 kilometer pister spredt ud over et par forskellige skiområder, som er godt forbundet med skibus. En lille bonus er også, at St. Johann har flere bjergrestauranter pr. pistekilometer end noget andet sted i Østrig. Og så ligger det ikke specielt langt inde i alperne, hvilket betyder, at det er relativt nemt at komme til fra Danmark.

Læs mere om skiferie i St. Johann in Tirol her

Foto: Skistar.com

Zillertal & Tuxertal

De to dale huser et utal af fantastiske skiområder, som tilsammen tilbyder noget nær 500 kilometer pister. Zillertals største sammenhængende område er Zell am Ziller, som strækker sig over flere bjergtoppe helt over til byerne Hochkrimml og Königsleiten i Salzburger land, og som tilbyder 166 kilometer sammenhængende pister.

Længere oppe i Zillertal finder du Mayrhofen, som også er en af de mest besøgte skisportsdestinationer i hele Tirol. Byen er lidt større end mange andre østrigske bjergbyer og det afspejler sig i livet - her er der altid gang i den. Hvad end det foregår på områdets fantastiske pister eller på en af byens mange barer, så kommer du ikke til at kede dig. Et højresving og et par kilometer længere inde i dalen, og så befinder du dig i Tuxertal, som også huser skiområdet Tux, men som er allermest kendt for sit gletsjerskiområde - Hintertux. Som det eneste sted i Østrig, kan du her få stillet dine skiabstinenser 365 dage om året. Om vinteren er der på den gode side af 60 kilometer pister, mens du i sommermånederne må ”nøjes” med 18.

Et bette tip: Hochfügen i Zillertal har fantastisk offpiste. Læs mere om offpiste i Hochfügen her

Læs mere om skiferie i Zillertal her

Fieberbrunn (Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang)

I slutningen af 2015 fusionerede det tyrolske Fieberbrunn med Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang i Salzburger Land, og så var et af de mest afvekslende skiområder i Østrig født. De 270 kilometer pister gør det til et af Østrigs største skiområder som serviceres af 70 lifter (og næsten ligeså mange rustikke bjergrestauranter).

Alle byerne har hver deres personlighed, og især Fieberbrunn skiller sig ud fra resten, fordi det først er for ganske nyligt at den er blevet en del af det enorme skiområde, som hvert år tiltrækker et utal af turister. Fieberbrunn har desuden fået sig et fantastisk ry blandt offpisteentusiaster, både grundet det fantastiske og yderst snerige mikroklima, som gør at det får mere sne end de andre dele af Skicircus, men også fordi terrænet bare er helt fantastisk. Udover det, promoverer Fieberbrunn sig også som værende rigtigt gode for familier, der bare vil nyde det autentiske Østrig.

Læs mere om skiferie i Saalbach her


5 gletsjere i Tirol

Af Tirols mere end 600 gletsjere er mange af dem farbare på ski. Her er du sikret masser af sne, selv når der er tørvejr. I Tirol kan du altid finde god sne!

Hintertux er allerede berørt her i artiklen. Hele vintersæsonen er der 60 kilometer pister, snowparks og ”racetracks”, som skiløbere fra hele verden kommer fra at træne på. Gletsjeren har åbent hver dag, hele året rundt, så selv om sommeren, kan du nyde godt af 18 kilometer smukke pister.

Læs mere om skiferie på Hintertux her

Stubai Gletsjeren har længe været blandt de bedste gletsjerskiområder i Europa. Hele 64 kilometer pister dækker den familievenlige gletsjer, som har åbent fra september til maj hvert år. Desuden er den kendt for sin snowpark, Stubai Zoo, som nye såvel som professionelle freestyleskiløbere og -snowboardere valfarter til for at træne på hvert efterår.

Læs mere om skiferie på Stubai gletsjeren her

Pitztal er Ötztals glemte lillebror. Eller måske storebror. På Pitztaler Gletsjeren finder du nemlig det højest beliggende skiløb i hele Østrig. Lifterne fragter dig helt op til 3.440 meter over havet hvorfra du enten kan nyde udsigten eller drøne ned over skiområdets 39 kilometer pister eller det tilsvarende antal freeride-ruter.

Læs mere om skiferie på pitztal gletsjeren her

Sölden er hjemsted for de to gletsjere; Rettenbach og Tiefenbach. Førstnævnte ligger til den stejle side og er hvert år hjemsted for det første stop på FIS World Cup touren. Sidstnævnte er den magiske familiegletsjer hvor pisterne er noget af det bredeste, du overhovedet kan forestille dig. Sammen tilbyder de lige knap 35 kilometer pister, der er så fremragende at danskere i tusindvis valfarter dertil hvert efterår for at teste ski i de ideelle forhold, som området tilbyder.

Læs mere om skiferie i Sölden her

Kaunertal er Tirols yngste og måske mest oversete gletsjer. Her kan du fra september til juni hvert år nyde godt af skiområdets omtrent 32 kilometer pister, der appellerer ligeså meget til familier, som deres snowpark gør til freestylere - aspirerende såvel som professionelle. Det beskedne område har ni lifter, og her kan du desuden nyde godt af, at skiområdet stadigt ikke er kommet på alt for mange skiløberes radar - her står du aldrig i kø. 

Læs mere om skiløb på Kaunertal gletsjeren

Udgivet af: Rasmus Bragh Schulz

Find tilbud på skirejser

Gå til toppen