« Til oversigten

Pontedilegno-Tonale - 120 km varieret snesikkert skiløb

Passo Tonale har de seneste tre sæsoner indtaget flere og flere skirejsebureauers vinterkataloger og er i dag repræsenteret i 8-10 af de danske skirejsebureauers program, så det måtte vi have et kig.

Skisport.dk´s udsendte besøgte i starten af marts 2007 skiområdet Pontedilegno-Tonale, med udgangspunkt fra Passo Tonale.

Byen Passo Tonale er beliggende i dalen Val di Sole (Sol-dalen), som ligger i regionen Trentino i norditalien. Afstanden fra Hamborg er ca. 1.170 km. hvis man tager turen i bil/bus. Vælges flytransport er der ca. 2½ times kørsel til lufthavnen i Verona. Toget standser i Bolzano ikke langt fra Passo Tonale og er helt sikkert en attraktiv rejseform til dette rejsemål.


Køber man liftkortet SKIRAMA DOLOMITI adamello Brenta dækker det masser af andre skiområder i omegnen, eksempelvis Andalo, Folgarida, Marilleva, Madonna di Campiglio, Pinzolo og Monte Bondone. Vi havde indkvarteret os i Folgarida og besøgte Passo Tonale på en dagstur, men der er masser af indkvarteringsmuligheder i Passo Tonale, og disse er alle særdeles tæt på lifterne. Transporttiden mellem byerne er ca. 30 minutter i bil, og lidt længere med skibussen.
SKIRAMA DOLOMITI adamello Brenta liftkortet giver total set adgang til mere end 380 km. pister.

Skiområdet Pontedilegno-Tonale 

Skiområdet Pontedilegno-Tonale består af områderne omkring de tre byer, Passo Tonale (1884 m.o.h), Ponte di Legno (1260 m.o.h) og Temù (1121 m.o.h). Samlet 120 km pister beliggende fra 1.300 - 3.050 meters højde.Et særdeles varieret skiområde, hvor man lige omkring selve Passo Tonale finder store brede begynderbakker med god plads til skiskoler og de mindre øvede løbere. Herfra går der pister længere op ad bjerget ind mod henholdsvis passet Passo del Contra Brandieri og Cima Bleis. Lækre røde boulevarder med tilpas hældning så carvingskiene rigtigt kommer til sin ret.

Presena-gletcheren

På den modsatte side af dalen/byen går Paradiso-liften som fører op i mod Presena-gletscheren som gemmer sig i 3.000 meters højde og byder på super sneforhold og en fantastisk udsigt. Gletscheren er som sådan hurtigt overskuet, men det er garanti for sne hele vinteren. Man kan sågar dyrke skiløb i maj.

 

Starter man turen fra toppen af gletscheren i 3.050 meters højde kan man løbe på ski med et fald på 1.800 meter ned til Ponte di Legno. Selve turen under Paradiso er krævende og på pistekortet markeret som sort piste. Men på de fleste strækninger er den at sammenligne med rød piste, og klarer du de første par hundrede meter klarer du også resten. En af områdets absolutte oplevelser synes vi.

Herfra følger en piste på mere end 4 km, som bugter sig under liften som forbinder områderne, en mere end 3,5 km lang gondollift direkte fra Ponte di Legno til Passo Tonale.

Undervejs ned passeres det man påstår er verdens første hundeslædeskole, en mulighed for at prøve kræfter med en anderledes sneaktivitet, og helt sikkert en oplevelse som også mange børn vil værdsætte.

Fra Ponte di Legno går det igen op med liften og her findes røde og blå piste som ligger under trægrænsen, det giver læ og det i kombination med stoleliftene vil uden tvivl gøre det til et attraktivt sted på dage hvor solen måtte svigte og kulden bider.

Skiruter og off-piste

Udover de 120 km pister byder området også på flere skiruter og muligheder for off-piste med guide.Italienske specialiteter

Efter dagens skiløb byder byen på afterski i centrum, hovedgaden gennem byen er centrum og her findes sportsbutikker og barer/restauranter. Der er ligeledes mulighed for en tur i svømmehal eller en kælketur.Opsummering

Der er ingen tvivl om at Passo Tonales sammenbygning med Ponte di Legno har gjort området langt mere interessant for en bredere vifte af skirejsende. Området vil egne sig godt til eksempelvis familier med børn eller andre grupper bestående af både øvede skiløbere med behov for udfordringer og begyndere samt mindre øvede.

Pistekort over Passo Tonale. Klik på billedet for at se det i stort formatEn af de mange moderne stolelifte i området

Skiferie forslag i Passo Tonale

Hotel Pian di Neve Hotel Pian di Neve Bil fra 2.165,-/pers.
Hotel Panorama Hotel Panorama Bus fra 5.460,-/pers.
Hotel Adamello Hotel Adamello Fly fra 5.915,-/pers.
Hotel Delle Alpi Hotel Delle Alpi Bil fra 4.844,-/pers.
Nulstil   Udvidet søgning