La Rosiére - skønt skiløb, by og indkvartering

La Rosiére - skønt skiløb, by og indkvartering

La Rosiére - skønt skiløb, skøn by, skøn indkvartering

Skisport.dk slog turen omkring franske La Rosiére sidst på sæsonen, nærmere bestemt i uge 12. Skiene var knap tørre fra sidste skirejse, så det var med forventninger om en uge der skulle byde på masser af gode ski-oplevelser, god mad og vin samt en form, der var i top!

Mod sædvanen havde vi denne gang selv taget bilen og kørt de 1.472 km fra Århus til Tarentaise-dalen i det sydøstlige hjørne af Frankrig.


La Rosiere, beliggende i 1850 meters højde. Le McKinley i baggrunden

La Rosiere er en del af skiområdet Espace San Bernardo som, udover La Rosiére, også omfatter italienske La Thuile. Kombinationen af det italienske og franske køkken samt et højt beliggende skiområde lokkede sidst på sæsonen, sammen med ønsket om en indkvartering af en rimelig god standard. En standard hvor lejlighedshyggen omkring Uno-spillet kan ske på andet end en kuffert i stuen. Efter kort tids søgen, havde vi hjemmefra udset os lejlighederne Les Cimes Blanches. Nybyggede chalet-lejligheder med indendørs parkering til bilen, morgenbrødsservice, wellness-center og beliggenhed tæt ved pister og lifter. Det fortrød vi ikke.


Les Cimes Blanches, nyere lejligheder med god plads

Ved ankomsten var der overskyet og de første dage bød desværre på overskyet vejr og en så stærk blæst, at lifterne og pister, som forbinder den franske og italienske del af skiområderne, var lukket. Vejrguderne kan man ikke klage over, men naturligvis ikke det man drømmer om efter 20 timer i en bil. De tre dage blev dog brugt til at lære det nære skiområde at kende og se lidt på byen.


Velvære. hvis ikke vejret er til sol og ski, så er det rart med lidt luksus

La Rosiére består af flere bydele, de ældste dele af byen ligger med udsigt over Tarantaise-dalen og består af enkelte lidt større lejlighedshuse, men er ellers præget af mindre hoteller og chaletter. Noget som byen ligger meget vægt på at fastholde. Her skal der være fokus på kvalitet og aktiviteter. Vi løber først på ugen ind i byens turistchef Eric Lemaire , som siger: "Tidligere handlede det om at skabe senge i Frankrig, i dag handler det om at skabe kvalitetssenge, med mere plads og service omkring gæsterne". I forlængelse af denne sætning nævnes et par luksushoteller langt fra vores pengepung, som er under opbygning. Vi glæder os over den lejlighed vi bor i, som vi finder super til vores behov.

Aktiviteter som indendørs skøjtebane, bowling og lørdagens marked i hovedgaden, var blot nogle af de aktiviteter som Eric også fremhævede. I La Rosiére vil man, som alle andre steder, gerne tiltrække endnu flere gæster, og her er fokus på familier, og gerne familier i op til tre generationer.


Skøjebane og bowlingbane er blot et par eksempler på aktiviteter i La Rosiére

Efter 3 dage med snevejr, fortvivlede bedsteforældre i hovedgaden, der troede, at påske-skiferie var garanti for brug af faktor 30-solcreme og solbriller, da skete det pludselig - opklaringen kom og hele skiområdet åbnede.

Skiløbet i Espace San Bernardo

Skiområdet byder på 150 km pister jævnt fordelt på alt lige fra nemme grønne pister til den op til 73 % stejle Franco Berthod piste, der løber ned mod italienske La Thuile. En piste der har været brugt til flere World Cup løb. Pisten er 4 km lang, og vil du enten finde den eller undgå den er det piste nr. 3 på pistekortet, du skal holde øje med.


Franco Berthod pisten med hældning på op til 73 %... 


Højeste skiløb, som kan nås med en lift, er i 2.641 meters høje på toppen af La Belvedere, men vil man endnu højere op, er det muligt at komme på helikopterskiløb, dette starter på den iItalienske side (det er forbudt at lette med turister, med det formål at lave helikopterskiløb, fra Frankrig). Med helikopter er det således muligt at nå til toppen af eksempelvis Gletscheren Rutor i op mod 3.500 meters højde.


Mulighed for helikopterskiløb - her afgang mod Gletscheren Rutor Skimæssigt er området tæt ved La Rosiére og bydelen Les Euchets begge super gode områder for de mindre øvede, grønne og blå pister gør det overkommeligt for de fleste niveauer, at få en god start fra byen. Søger man flere udfordringer kan man så bevæge sig længere ud i terrænet.


Piste på mellemstykket god plads og rimelig hældning, og masser af sne 


Vi syntes bedst om den midterste del af området, med pister der løb ned mod Col du Petit Saint Bernard, også kaldet sektor Col du Petit Saint Bernard på pistekortet. Her fandt vi forholdsvis brede røde pister, med god hældning og fantastisk præparering.

Det italienske- og franske køkken

På den italienske side i skiområdet ramte vi på vor vej, den hyggelige bjergrestaurant "Maison Carrel". Maison Carrel bød på et godt køkken og ikke blot cafeteria, det vil sige lækre tilberedte retter og desserter, samt velassorteret udvalg af vine og andre drikkevarer. Bestemt et anbefalelsesværdigt mål for en dagstur fra La Rosiére til La Thuile, med indlagt frokost på "Maison Carrel". Man kører næsten hen over restaurantens tag, hvis man tager liften Argilien Express. Vi kan anbefale det meste, men måske skal deres Tiramisu specielt fremhæves.


Spisning i La Thuile på Maison Carrel

På terrassen ved Maison Carrel kan udsigten til bl.a. Rutor nydes og i det hele taget ligger restauranten bare stille og roligt, for dem der ikke drømmer om et cafeteria med pommes fritter og hakkebøffer.

På den franske side må man ikke snyde børn og barnlige sjæle for en gang pandekager og varm chokolade på restauranten ved Le McKinley, som findes ved bunden af liften Roches Norres Express, en relativt ny 6-stols lift som går direkte op i terrænet fra La Rosiére by. Prisniveau: en pandekage med tilhørende varm chokolade koster ca. 30 kroner - og så kan man selv vælge, om den skal have sukker, syltetøj eller bare nutella ud over det hele! Pandekagerne på Le McKinley blev ikke vort sidste bekendtskab med stedet. Et par dage senere, hvor alle kræfter var brugt ude i sneen, var det tid til at lade lejlighedens komfur holde friaften, og der blev bestilt pizzaer - dog ikke helt fra italien, de blev leveret til døren fra selve bar/restaurant McKinley, som også kunne tilbyde udbringning.Udbringningspizza fra Le McKinley

Er lysten til andet end pizza byder La Rosiére på masser af spændende spisesteder, med mulighed for at spise traditionelt, såvel som at prøve udvalgte franske specialiteter. Le Ancolie ligger i bydelen Les Eucherts, og byder på franske specialiteter, her skal/bør der dog bestilles bord. Restauranten ligger helt yderst i bydelen, noget der mest af alt minder om en fransk privat beboelse på afstand.

Mere centralt i Les Euchets finder man La Grange, som også byder på et rigt udvalg af såvel almindelige grillretter, som franske specialiteter.

Perlen i Tarentaise

Spørger man turistchefen vil La Rosiére om 5 år gerne være kendt som et "Godt resort, med gode indkvarteringssteder og services" eller bare "Perlen i Tarentaise" som det blev udtrykt. En perle er La Rosiére på rigtigt mange områder, gode restauranter, en fantastisk smuk panorama udsigt over hele dalen og et skiområde som løbende forbedres med nye lifte og pisteforbedringer. Til vinteren 2008/09 er der bl.a. investeret mange penge i et større snekanonanlæg i området. Selvom beliggenheden traditionelt betyder store snefald.

Ideen om at tiltrække familier i flere generationer ser ud til at være velvalgt og om man så kan underholde ikke-skiløbere en hel uge, vil altid være udfordringen for et skiområde. Her er kampen i hvert fald taget op, og det ser man mange steder, med pister og lifter forberedt på fodgængere. Der er sat tider på, hvor langt der er til fods mellem lifter og restauranter i terrænet, og folk på snesko vandrende i sneen, er et hyppigt syn.

La Rosiére tilbyder ydermere gratis liftkort til personer over 75 år, og attraktive liftkortpakker til familier bestående af to voksne og to børn.

Skisport.dk var i La Rosiére med hjælp fra "Les Cimes Blanches"Mulighed for off piste turer med guide


La Thuile

Udgivet af: Marianne Skov

Rejsebureauer til La Rosière
Fakta om La Rosière
Skiområdet: 1173-2641 m.o.h.
Byen: 1850 m.o.h.

150 pister i alt
10 km grøn
42 km blå
75 km rød
23 km sort

Lifter: 37 stk. / 46.000 pers/time

Slæbelifter: 19
Stolelifter: 16
Kabinelifter: 1

Mere om skiferie i La Rosière

Find tilbud på skirejser

Gå til toppen