Traditioner og luksus er i centrum i Kitzbühel

Traditioner og luksus er i centrum i Kitzbühel

I Kitzbühel betaler man som regel lidt ekstra, men belønningen kommer tifold igen, når man peger sine ski ned mod den traditionsrige by, hvor skiløbet har en central plads i historien.

For enhver, der har fulgt bare en smule med i skiracing, er der en god chance for, at navnet Kitzbühel sender kuldegysninger ned langs rygsøjlen. Den legendariske alpeby er nemlig hjemsted for det mest ærefrygtindgydende stop på World Cup-programmet, Hahnenkammløbet. Her flyver verdens bedste skiløbere ned over Streif, som går for at være verdens mest udfordrende piste.

Se vores 2 sidste besøg til Kitzbühel her:Verdens bedste skiområde

Heldigvis har Kitzbühel også en del andet end angstprovokerende styrtløbspister at byde på. Det lægger man mærke til, når man går en tur i byen. Her vidner velhavende mennesker iklædt dyre tøjmærker om, at Kitzbühel også er en destination for dem, der lægger ligeså meget værdi i en lækker by som i godt skiløb.

I 2015 blev Kitzbühel kåret som verdens bedste skiområde af World Ski Awards, som er en selvstændig organisation. Det kræver, at der bliver leveret på alle fronter, og det giver noget at leve op til. I 2020 blev de igen kåret til verdens bedste af en anden organisation, og det er ikke uden grund. 

Foto: Kitzbühel
Østrigerne er enormt stolte af, at Kitzbühelblev kåret til verdens bedste skiområde

Enestående Østrigsk kvalitet

Med det samme kan vi slå fast, at Kitzbühel er mange ting, men billigt er ikke en af dem. Når det så er sagt, så når priserne ikke tilnærmelsesvist samme niveau som i franske Courchevel eller schweiziske Zermatt.

Som det ofte er, så hænger kvalitet og pris uvægerligt sammen. Sådan er det også her. Kitzbühels hovedret er de omtrent 230 kilometer pister, som placerer området godt oppe på listen over de største skiområder i verden. Majoriteten af pisterne er blå eller røde, og generelt er området meget velegnet til den gennemsnitlige danske skiløber. Dog er der også et fornuftigt udvalg af sorte pister, hvoraf den førnævnte Streif traditionelt har kunnet få nogle af verdens bedste skiløbere ned med nakken.

Til at få dig fra byen i 800 meters højde op til de 2.000 meter, hvorfra skiløbet starter, er der 61 moderne lifter, som lever op til allerhøjeste Østrigske standard. Liftsystemet får konstant ros for at være blandt verdens bedste, og når man ser på de mange millioner euro, der årligt bliver investeret i det, giver det god mening.

Foto: Kitzbühel

Kitzbühel byder på skiløb i verdensklasse

Traditionernes by

Kitzbühels historie strækker sig tilbage til det 12. århundrede, og allerede dengang var det, i kraft af sin status som vigtig handelsby, et velhavende sted. Den dag i dag kan man stadig få fornemmelsen af at rejse tilbage i tiden, når man en aften flanerer rundt i byen, hvis centrum er omringet af en gammel bymur og fyldt med smalle brostensbelagte stræder samt kirker fra det 14. århundrede.

Heromkring har skisport været en fast del af livet i mere end 125 år, hvilket ifølge området selv gør det til den mest traditionsrige skisportsby i Alperne. Det skyldes sandsynligvis de let tilgængelige rullende bjerge, som ligger lige midt i Østrig, samt den høje snesikkerhed.

I dag bæres faklen videre af det traditionsrige Hahnenkammløb samt byens konstante stræben efter at blive et bedre skiområde for hvert år, der går. For ligegyldigt hvor mange kvinder i store pelsjakker, der spankulerer rundt nede i byen, så er det oppe på bjerget, at den virkelige magi sker.

Foto: Kitzbühel
“En alpin styrtløber kan blive verdensmester eller olympisk mester. Men han bliver først en ægte mand, når han har triumferet på Die Streif”. Sådan stod der i en artikel i avisen Berliner Zeitung.

Skiløbernes by

Fordelen ved, at der selv midt på dagen er masser af mennesker nede i byen, er, at selvsamme mennesker ikke fylder på bjerget, og derfor er der sjældent nævneværdige køer ved skilifterne.

Det giver dig albuerum til at nyde det fantastiske skiløb både på og udenfor pisterne. For offpisten heromkring er bestemt heller ikke at kimse ad. Bjergene omkring Kitzbühel er primært græsklædte, og det betyder, at der ikke skal specielt meget sne til, før der er fantastiske muligheder for freeriding.

Og selvom området kun strækker sig op til 2.000 meters højde, hvilket ikke er særligt højt i forhold til mange andre steder i Alperne, så vidner snehistorikken om, at chancen for at stå på god sne i Kitzbühel er langt større end risikoen for at stå på dårlig sne. Skisæsonen her strækker sig fra midten af oktober til først i maj - det er blandt de længste sæsoner i Østrig.

Foto: Michael Werlberger
Om du vil køre piste, park eller pudder så er der mulighed for det

Summa summarum

Jo, Kitzbühel er en halvpebret destination, hvor du ikke undgår at støde ind i det lejlighedsvise overklasseløg. Til gengæld kan du få lov til at fortabe dig i bjerge, der er som skabte til skiløb, og en historierig by, der tager varmt imod dig, når du kommer tilbage fra skiløbet. De relativt beskedne højdemeter betyder, at du ikke kan vide dig helt og aldeles sikker på, at temperaturen aldrig kigger over frysepunktet, men vejrstatistikken siger, at der altid er sne nok.

Kitzbühel er en anderledes oplevelse end Wagrain eller Sölden, og er man villig til at omfavne dette, kan Kitzbühel meget vel blive for dig, hvad det er blevet kaldt af mange; verdens bedste skiområde.

Læs mere om skriferie i Kitzbühel her

Udgivet af: Rasmus Bragh Schulz

Rejsebureauer til Kitzbühel / Kirchberg
Fakta om Kitzbühel / Kirchberg
Skiområdet: 800-2000 m.o.h.
Byen: 800 m.o.h.

160 pister i alt
72 km blå
66 km rød
22 km sort

Lifter: 58 stk. / 79.900 pers/time

Slæbelifter: 23
Stolelifter: 28
Kabinelifter: 5

Mere om skiferie i Kitzbühel / Kirchberg

Find tilbud på skirejser

Gå til toppen