Herretur til Hintertux – eller hvorsomhelst

Herretur til Hintertux – eller hvorsomhelst

Drenge i enhver alder har vel én eller anden opfattelse af, hvad en herretur er for noget.

Denne artikel behandler den særlige variant af begrebet, der har at gøre med skiløb og tilhørende rekreative aktiviteter for mindre grupper af ligesindede hankønsvæsner.

Mine kumpaner og jeg kan ikke tage æren for at have opfundet herreturen som koncept. Vi bilder os heller ikke ind, at vi kom først med ideen om at kombinere skiløb og mandehørm. Vi er dog lidt stolte over at have dyrket og forfinet denne særlige samværsform on/off gennem de seneste 15-20 skisæsoner. Med denne artikel har vi fået lov at videregive vores erfaringer og anbefalinger på området – og forhåbentlig også vores begejstring!

"Herretur"... for nogen lugter det måske lidt af sure gamle mænd med tophue, cerut og to meter lange Kneissl-ski (lilla med mintgrønne stafferinger). Alt efter temperament og nærmere omstændigheder kan drengetur, kollegatur, spritsafari, farfarferie eller noget helt sjette naturligvis frit bruges som benævnelse. Det handler om det samme:

Herretur how-to

  • Fyld et rummeligt automobil med 4-5 fordragelige mandspersoner en torsdag aften. En Porsche Cayenne er fortræffelig til formålet, men en (marginalt) mere spartansk ekvipage kan dog gå an. Tagboks model XL er naturligvis et must, hvis man skal have egne ski med.
  • Fut til Østrig i ly af natten. Med udgangspunkt i fx Aarhus behøver det ikke tage mere end 11-12 timer. Turen kan med fordel opdeles i én ca. 300 km tjans bag rattet pr. snude, så alle med lidt held kan få en smule sammenhængende søvn undervejs.
  • Duk op til morgenmad på hotellet/pensionen nogenlunde udhvilet, lån et motionsrum el. lign. til omklædning, få bagagen opmagasineret (værelserne vil typisk først være klar senere på dagen, og at komme hjem fra første skidag til stivfrossen shampoo og sweatshirt ude i bilen er jævnt træls), og find så den lift!
  • Stå på ski fredag/lørdag/søndag, sov igennem til mandag morgen og læg så fra land hjemover (de hårde sætter sig bare direkte i bilen med skitøj på, når lifterne lukker søndag eftermiddag).

Skisport.dk indeholder allerede adskillige artikler om de praktiske aspekter af at tage på skitur (tips & tricks, gear & grej, pakkelister og så fremledes). I denne artikel vil vi derfor i stedet – med afsæt i egne erfaringer – fokusere på en række kortfattede destinationsanmeldelser og runde af med nogle generelle observationer og anbefalinger.

1-2-3 hyg!

Diktatoren nyder en velfortjent morfar til dessert oven på sin karrypølse og fadbandit.

Her er jeg nok nødt til at ofre en sidebemærkning på min faste rejsemakker Diktatoren (a.k.a. Lommeadvokaten) på billedet ovenfor. Han og jeg har gennem årene – med enkelte undtagelser – været fast inventar på vores lille rejsehold, hvis skiftende persongalleri bl.a. omfatter Skabsautisten, Skriveren, Schmidthuber, Knudsen (a.k.a. Svoge') og Nabo-Ole.

Den ovenstående kavalkade af besynderlige pseudonymer er selvfølgelig intetsigende for langt de fleste, og den er såmænd bare medtaget for at levere pointen: Kælenavne kan være med til at stimulere hyggen og munterheden på en herretur. Og enhver der nogensinde har været på skitur ved jo, at der nok skal komme mindst én eller to mindeværdige episoder undervejs, som kan levere inspiration til lidt godmodig hån. Hygge, humor og højt humør er i det hele taget nøglebegreber i forbindelse med enhver herretur. Lidt mere om dét i de afsluttende bemærkninger. Nu hastigt videre til en række punktnedslag i Alpelandet:

Hvor skal vi hen, du?

Hvorfor Østrig? Tja, Østrig synes bare i vores optik at være den optimale kombination af køreafstand, snesikkerhed, prisleje og Gemütlichkeit. Det kan andre naturligvis have andre meninger om, men vores lille klike har nu engang – indtil videre – foretrukket østrigske destinationer som udflugtsmål. Enhver må selvfølgelig vælge ud fra sin personlige opfattelse af herlighedsværdi og praktisk/økonomisk overkommelighed. Vi udtrykker os på baggrund af vores egne præferencer og erfaringer i vores "ratings" (på en skala fra 1 til 5) og kommentarer nedenfor.

Vores primære kvalitetskriterium er "det gode skiløb" – altså hvor stort, varieret, snesikkert, veludstyret osv. er selve skiområdet. Det giver vi en selvstændig karakter for. Det er næsten lige så vigtigt at spise og sove godt. Derfor er der også point for indkvarteringsmuligheder. Så er der alt det andet: wellness, wireless, Rodelabend, butikker, barer og alt det andet man kan foretage sig (hvis man altså orker efter 6-7 timer på ski). Økonomien er naturligvis også en faktor, og i den sammenhæng er billigere lig med bedre. Endelig opgør vi det såkaldte ØFH-indeks, der angiver... ja, præcis: "Ski smart, party hard". Som de siger... :-j

Hvis det her ikke ser indbydende ud, så ved jeg snart ikke...

Oplagte destinationer til herretur på ski:

Kappl/Galtür

Kappl og Galtür ligger på hver side af Ischgl i Paznaun-dalen i det vestligste Østrig. Begge destinationer er forholdsvis små og byder på overskuelige skiområder, hyggelige landsbymiljøer og en overvejende stilfærdig atmosfære. Er man tørstig efter kulørte shots, må man tage en taxi til Ischgl. En mere udførlig artikel om Paznaun-området findes i øvrigt allerede på Skisport.dk, og kan læses her.

Skiområde: 3

Indkvartering: 3

Alt det andet: 3

Økonomi: 4

ØFH-indeks: 2

Zillertal / Hintertux (Tux)

Er en af vores favoritdestinationer med et rigtig udmærket skiområde ved byen Tux (hvor der er et varieret udvalg af indkvarteringsmuligheder) og få kilometers afstand til skiområdet på Hintertux-gletsjeren i bunden af Zillertal. Prisniveauet er moderat – dog med en klart stigende tendens de senere år.

Skiområde: 4

Indkvartering: 4

Alt det andet: 4

Økonomi: 3

ØFH-indeks: 3

Sölden

Byder både på et rigtig lækkert skiområde og en by med mange muligheder for shopping og andre adspredelser. I hovedsæsonen er hele det sammenhængende område af øvre (gletsjer) og nedre pister åbent. Har man fokus på godt og afvekslende skiløb, er Sölden blandt de bedste destinationer i Østrig. Hotelindkvartering er normen, men man kan stadig finde små, charmerende morgenmadspensioner som fx Haus Herta.

Skiområde: 5

Indkvartering: 4

Alt det andet: 5

Økonomi: 2

ØFH-indeks: 5

Panoramaudsigt over Eggalm i Tux-Lanersbach.

Werfenweng

Werfen by og bjergfortet Festung Hohenwerfen lagde i sin tid kulisse til filmklassikeren Ørneborgen. Som skiområde betragtet er Werfenweng knap så storladent som filmen, men det er absolut et besøg værd. Også to – men lad der gå nogle år imellem. Prismæssigt er vi i den lavere ende af skalaen. I Werfenweng kan man i øvrigt komme op at flyve med paraglider (tandem). Der er takeoff direkte fra en af de øverste pister og landingsplads ved foden af bjerget.

Skiområde: 3

Indkvartering: 3

Alt det andet: 3

Økonomi: 4

ØFH-indeks: 2

Saalbach

Saalbach markedsfører sig sammen med nabobyerne Hinterglemm, Leogang og Fieberbrunn som "Skicircus" – et af Østrigs største, sammenhængende skiområder. Man kan sagtens få en hel dag til at gå med at traversere i én retning om formiddagen og tilbage igen om eftermiddagen. Dagen efter kan man tage en tilsvarende tur i modsat retning. Indkvarterings- og forlystelsesmuligheder er upåklagelige. Det lokale afterski-sted Hinterhag Alm er blandt landets mest velansete – hvis man kan sige sådan om en bjælkehytte, hvor transvedende turister i skiundertøj kampbæller fadøl til en tordnende kakofoni af schlagersang og rytmeboks. Her kan man læse mere om Saalbach.

Skiområde: 4

Indkvartering: 4

Alt det andet: 4

Økonomi: 3

ØFH-indeks: 4

St. Anton am Arlberg

En smule overvurderet/opreklameret efter vores begreber. Skiterrænet er mere uensartet (smalle/stejle pister med mange sving/hang) end de fleste andre steder, og kan ikke anbefales til nybegyndere på ski. Nattelivet fejler ikke noget. Det gør priserne heller ikke – synes de lokale. Du finder mere info om St. Anton her.

Skiområde: 2

Indkvartering: 4

Alt det andet: 4

Økonomi: 2

ØFH-indeks: 4

Diktatoren (th) og undertegnede får en forfriskning i pistekanten. De lokale lurer lidt, når man sådan konstruerer en stol af ski og stave, sætter sig ned og knapper en dåse Harrislee op. Efter deres begreber bør dén slags vist foregå på en Bergalm.

Der er over 400 skidestinationer alene i Østrig, så det er jo nærmest ikke engang et krads i lakken vi præsterer ovenfor. Kig selv videre på Østrigs destinationer her.

Løst og fast om lidt af hvert

Hvorfor herretur? Det er da rart at have familien med og være aktive og slappe af og hygge sig sammen. Det er jo svært nok at få plads til i en travl hverdag...

Selvfølgelig skal man da på familieskitur. Herreturen er ekstra, den er krymlet på flødeskummet på lagkagen. Herreturen er selvforkælelse, opladning af batterierne. Den er en udvidet pendant til dagligdags mandeaktiviteter som badminton, billard og bowling med gutterne. Herreturen er et forlænget frikvarter, et frirum.

Men går det ikke bare op i for meget mandehørm?

For det første kan man ikke bruge begreberne "for meget" og "mandehørm" i samme sætning. Det giver ingen mening. Overhovedet. For det andet: Hvilken af komponenterne "herre" og "tur" er det der frembyder forståelsesmæssige udfordringer her?

På en herretur er det forventeligt – grænsende til obligatorisk – at man lige løsner slipset en anelse. Det er ok at fortælle virkelig gustne vitser. Og skraldgrine af dem. Også sine egne. Det er fuldkommen naturligt at artikulere sin begejstring over en velskænket Zillertal Märzen med et øresønderrivende ræb. Helst udendørs, der er bedre ekko. Man har i det hele taget rigelig anledning til at opføre sig harmløst uforstandigt, få brændt noget "krudt" af og komme hjem til konen og chefen (for visse stakler er det synonyme begreber) med restitueret underdanighed.

Puh, er det ikke en forfærdelig lang køretur?

Puh, jo. Med fire mulige chauffører i bilen skal hver af dem holde fast i rattet i hvad der i runde tal svarer til strækningen København-Esbjerg. Skræmmende! Nå, spøg til side: Der er 12-1300 km fra midt i Danmark til midt i Østrig. Man kan holde en kadence på godt og vel 100 km/t nedover – inkl. pauser. Det slår særdeles sjældent fejl, navnlig hvis man kører om natten.

Det er faktisk lidt ligegyldigt om man kører 140, 160 eller sågar 180 (der hvor man nu må den slags), nettoresultatet lander på godt og vel 100. Hvis man nu lader være med at lægge alt for hårdt fra land, kan man jo altid vride øret en kvart omgang rundt, hvis (læs: når) der helt som forventeligt opstår forsinkelse pga. Stau i forbindelse med vejarbejde eller uheld undervejs.

Aarh, men det må da ihvertifald være ret dyrt at tage så langt væk så kort tid?

Med det ovenfor skitserede torsdag-til-mandag format "veksler" man to fridage til tre skidage. Det er vel en ok byttehandel. Derudover koster noget selvfølgelig noget: brændstof, proviant, logi, liftkort, lommepenge, evt. skileje, Panodil, ...

Med dagens prisniveau skal man regne med fra 3.500 kr. og opefter pr. næse. Det kan gøres så dyrt det skal være. Kunsten er at gøre det billigst muligt. Det kan kræve lidt benarbejde hjemmefra. Den største post er indkvarteringen, og det kan godt koste et par håndfulde telefonopkald/e-mails at finde det helt rigtige. Og hvis det skal koste en tøseweekend i London som "smørelse" til Fru Fantastisk-ide-skat, så kommer det naturligvis oven i budgettet.

Hvis man er snusfornuftigt anlagt, kan man jo allerede nu lave en opsparing til næste års herretur. Så har man et helt år til at gå og glæde sig, lægge vidtløftige planer og nyde synet af alle de rare kroner der fosser ind på kontoen... :-j

Så slap dog af!

Jeg sidder og læser en sidste korrektur på ovenstående, da det går op for mig: Der er jo kun liggestolsbilleder! Men det er vel egentlig ganske rammende for det jeg faktisk betragter som en perfekt herretur: Gedigen afslapning fra ende til anden. Ren terapi.

Og nu bliver jeg altså nødt til at smutte. Der står et ellerandet med "word count" og blinker i bunden af min skærm – det skal jeg lige have tjekket. Jeg håber det har været inspirerende og fornøjeligt at læse med...

Herretur er go' tur. Go' herretur!

Af Jakob Møller

Få overblik over de korte kør-selv skiferier her.
> Få overblik over de korte skiferie med fly fra Billund her og fra Kastrup her.
> Læs mere om weekendski/korte skiture her.

Udgivet af: Jakob Møller

Find tilbud på skirejser

Gå til toppen