Ischgl er kendt for mange ting - glamour, skiløb, spektakulære koncerter oppe i skiområdet tre gange om året og meget mere, men Ischgl er ikke det eneste skisportssted i Paznaun dalen.
å hver sin side af ligger to områder, der måske har færre pister og er mindre kendte. Men det gør dem langt fra mindre interessante. De to områder hedder Kappl og Galtür.
Skisport.dk satte sig for at finde ud af hvad disse to af Paznaun dalens mere oversete destinationer havde at byde på. Vi besøgte derfor Kappl og Galtür i håb om at finde nogle små perler, der kunne leve op til dalens ry på hver deres måde. Dalens ry er i stor grad styret af Ischgls høje kvalitet og glamour.
Ischgl er stedet, hvor du kan finde rigtig godt skiløb for den øvede skiløber. Der er ikke så mange pistekilometer, som i nogle af de store østrigske og franske områder. Til gengæld er ikke mange “spild”-kilometer her. Næsten alle kilometre er udfordrende og antallet af transportløjper i Silvretta Arena er minimal. Det er også en legeplads for de rige og kendte - dog ikke udelukkende de rige og kendte, der besøger Ischgl. Her finder du også den mere almindelig turist, der nyder skiløbet for det, det er - fantastisk.
Det ændrer dog ikke ved, at Ischgl har rigtig mange 4- og 5-stjernet hoteller. Sammen med eksklusive shopping muligheder. Det er ikke et særsyn med en butik, der f.eks. sælger et par håndlavede ski til 40.000 Euro. Målgruppen for sådan et par ski, kunne meget vel også være medlem at Mountain VIP klubben, der koster 6000 Euro i årligt kontigent, og kun optager nye medlemmer, der er blevet henvist til klubben af et allerede eksisterende medlem.
Det mondæne islæt, som Ischgl har - og gør meget for at beholde - er langt fra noget, der kan mærkes i hverken Galtür eller Kappl. Man kan tværtimod nemt komme til at overse de to destinationer skjult i skyggen af deres storebror - men på hver deres måde er Galtür og Kappl meget interessante.
Når man er blevet lidt mere erfaren på ski men stadig har brug for at blive udfordret lidt, så man kan blive bedre, tager man i Adventure World. De forskellige pister/nedkørsler er lavet med henblik på at tage skiløbet et skridt videre. Et eksempel er Traffic Route, hvor du skal følge trafikreglerne, der er angivet med skilte og trafiklys.
I Action Park’en har de mere erfarne mulighed for at teste evnerne til at køre stærkt og prøve kræfter med et mindre funpark område. Tager du skridtet videre og prøver kræfter med “A Place for Heroes”, får du dog et par enormt store hop, som kræver mere end almindelig mod at give sig i kast med. Her er også mulighed for at øve sig i brugen af lavine bippere, så du er klædt ordentlig på, når du tager med en af de lokale ud i offpisten.
Endelige er der “Ski Run Paradise”, som er et par lange pister, der er vel præparrerede og har en god placering i forhold til solens gang hen over bjerget. Tanken er, at her skal det være ren velvære at løbe på ski.
Selvom at Galtür er et meget kompakt område, hvor alt skiløb ligger på et bjerg, formår det stadig at levere 40 kilometer pister og være døren til et stort randonee område. Det begrænsede antal pistekilometer vil afholde en del fra at vælge området, men for en familie med et alsidigt behov vil Galtür være værd at kigge nærmere på. Desuden er Ischgl ikke så langt væk, så er der brug for lidt afvigelse, kan man tage et par dage hertil.
Det er klart at Kappl’s fokus på at tiltrække begyndere og børnefamilier, samt det at indkvarteringen i Kappl også bliver brugt, som en slags billig alternativ til at bo i selve Ischgl, gør, at skiområdet primært har brugere i begynderområdet, og at resten af området kun har et begrænset antal brugere. Det betyder også at mere avancerede brugere er lidt af et særsyn i Kappl. Det er således et af de få skiområder, hvor vi har oplevet, at der er fantastisk og næsten uberørte offpiste meget tæt på pisterne en uge efter sidste snefald. I Ischgl var alt offpiste kørt op i løbet af en formiddag. Da vi et par dage senere kom til Kappl tog en lokal os på en lille tur, hvor vi hverken skulle kravle op ad eller af skiene for at komme til noget af det bedste offfpiste vi længe har set. Alene denne tur gør, at vi vil anbefale at bruge et par dage i Kappl. Hvis det er så hurtigt at finde perfekt skiløb - hvad kan man så ikke finde på et par dage!!!
Kappl er givet vist træt af at stå i skyggen af Ischgl. Derfor har de længe arbejdet på at blive forbundet med St. Anton, som ligger en dal væk. Faktisk kan man stå på toppen af Alblittköpfe og kigge over på en masse spor, som offpiste løberne fra St. Anton har lavet. Eftersigende kræver det to eller tre lifter at oprette forbindelsen, og så vil Kappl med et slag være rigtig interessant.
Problemet er bare, at 2 lifter er en rigtig stor udskrivning, og ingen andre end Kappl selv har rigtig den store interesse i at Kappl får denne udvidelse. Ischgl får som sådan ikke nogen glæde af det - måske tværtimod. St. Anton får en lille smule ud af en sammenlægning, men sikkert langt fra noget, det kan retfærdiggøre en investering i 2 eller flere lifter. Derfor er Kappls ønske om at være lagt sammen med St. Anton i 2012 lidt af et drømmescenarie.
Det kan vi andre så gå og glæde os over, mens vi i fred nyder det mere avancerede skiløb i Kappl og leder efter endnu flere små guldkorn på skråningerne omkring Kappl. Resten af ugen kan så bruges på en randonee tur i Galtür, eller de mange glæder, vi kender fra Ischgl. En ting er helt sikkert - Paznaun dalen kan levere al den skiløb, vi har behov for inden for bare en times kørsel.