Åre - skiferie med et væld af aktiviteter for alle

Åre - skiferie med et væld af aktiviteter for alle

I Åre er der hver aften i sæsonen en lysløjpe åben fra kl. 18 til 20, hvilket er en kærkommen mulighed for de af os, som bare ikke kan få nok af skiløbet.

Enhver skiløber kender det at skulle rydde op i sine ting hjemvendt efter en tur i den hvide vidunderlige verden, og så falder man over sit pistekort, som er blevet nulret, bøjet og slidt efter at have ligget i en bukse- eller jakkelomme og af at have været hevet frem utallige gange. Med dette pistekort i hånden går man i gang med at genopleve alle de sjove oplevelser og spændende nedfarter. Nøjagtig den slags minder fremkalder pistekortet fra Åre også, og gør det svært at fremhæve nogle få specielle ting ved stedet, som gør det unikt.


Du får rigtig godt skiløb i Åre


Faktisk er Åre meget mere end et skisportsted, der er faktisk tale om et vinterressort, som byder på et væld af muligheder for at få en unik oplevelse samtidig med, at du har al den skiløb, du lyster. Som tog-skiturist i Åre får du ski-in/ski-out tog, hvor du faktisk kan stå af toget med skitøjet på og sidde i den første lift efter fem minutter.

Åre store kabinelift tager dig helt til toppen. Hvordan den rives ned er endnu ikke fastlagt


Tog-ski-in/ski-out i Åre

Tog-ski-in/ski-out i Åre startede faktisk lidt ved et tilfælde. I 1882 åbnede jernbanen til Åre, som siden hen var startskuddet til skiturismen i byen. Men jernbanen skulle faktisk slet ikke have gået igennem Åre. I stedet skulle den have gået igennem en by på den anden side Åreskutan, som er det største bjerg i Åre. Omme på den anden side var der nemlig en omfattende minedrift, som havde meget mere brug for en jernbane. Men et stykke omfattende lobbyarbejde af en mand fra Åre, som sad i Rigsdagen, fik gennemtrumfet den alternative rute for jernbanen gennem Åre. Det medførte i første omgang, at sommerturismen rykkede ind i Åre, hvor den friske sommerluft var grundlaget for et eftertragtet helseophold.

Denne helseturisme medførte, at den første lift i Åre - Åre Bergbana - blev åbnet i 1910 med det formål at fragte helseturisterne op på bjerget om formiddagen til en dag med sunde aktiviteter og ned igen om eftermiddagen til hotellerne nede i byen. Åre Bergbana var samtidig startskuddet for skiløbets udbredelse i Åre, men først i løbet af halvfjerdserne overhalede vinterturismen sommerturismen.


Bjerge og sne så langt øjet rækker

Foto: Skistar / Ola Matsson

Landskabet i Åre er fantastisk flotSkøn sne og en god plov hører sammen


Skiløbet

Åre er et stort skiområde efter nordiske standarder med over 40 lifter og over 100 pister. Egentlig er Åre delt op i fire områder med Åreområdet placeret i midten. Åreområdet hænger sammen med Bjöneområdet, som er et rigtig godt familieområde velegnet for kør-selv-gæster med børn op til 10 år. Her er børnene i centrum med aktiviteter og sjov for de mindste, og mange af lejlighederne i området ligger lige op af pisterne, og næsten alle har den eftertragtede ski-in/ski-out beliggenhed.

- Se Sveriges 5 største skiområder her


Fantasifulde træfigurer og masser af sjov i Bjöneområdet 


En tur op i liften gir en masse inspiration til den næste nedkørsel


På den anden side af Åreområdet ligger Tegefjäll og Duved, som henvender sig til familierne med de lidt ældre børn - ca. fra 8 til 16 år. Her er flere pister og udfordringer. Tegefjäll/Duved-områderne hænger ikke sammen med Åreområdet, hvilket måske er den eneste svaghed ved Åre. Men omvendt byder Tegefjäll og Duved på rigeligt med pister til, at børn kan få rørt sig, og den manglende forbindelse til Åreområdet er måske med til holde de mest inkarnerede pistefræsere væk, og dermed kan de unge boltre sig lidt mere beskyttet. Under alle omstændigheder er Åreområdet aldrig mere end en skibus væk.

Åreområdet er nerven i Åre. Her er de længste og sværeste pister, her en stor park med alle de udfordringer en twintip skiløber kan ønske sig, og de lokale skiguider kan give dig en fantastisk offpiste-oplevelse både ned ad uberørte bjergsider og gennem skønne skovområder.

Det kolde vejr så langt oppe i Sverige giver en skøn frost-let sne som kun i ydersæsonen oplever tøvejr. Ikke nok med, at det gør skiløbet på pisterne til en fornøjelse, men det betyder faktisk også at transportpisterne er en fornøjelse - selv sidst på dagen. En anden ting ved transportpisterne i Åre som er dejligt er, at de næsten alle har en dejlig hældning, som gør, at du kan køre og øve dit næsten perfekte carvingsving, uden du ustandselig skal stave dig af sted. 


Her er der plads til at øve de carvingsving vi alle elsker


Det første spring ud i Zipline kan være grænseoverskridende - især når man ikke kan se hvor den ender


Mulighed for aftenskiløb

I Åre er der hver aften i sæsonen en lysløjpe åben fra kl. 18 til 20, hvilket er en kærkommen mulighed for de af os, som bare ikke kan få nok af skiløbet. Men Åre har selvfølgelig også mange af de andre ting, som vi har vænnet os til skal være en del af et godt skisportsted. Her gode restauranter, afterski og diskotekerne er til fest i gaden hver aften.


Åre set fra en snescooter tur over på den anden side af søen


Åre er et stort vinterressort

Antallet af aktiviteter ud over skiløbet i Åre er stort. Mange andre skiområder kan sikkert hamle op med antallet af muligheder. Men der er to ting, som gør Åre til et godt sted at opleve en af de mange alternative vinteraktiviteter. Den første ting er byens placering. Åre ligger klemt inde mellem et bjerg og en sø. Det betyder at bjergaktiviteter, som heliski, paragliding, Zipline og isklatring ligger side og side med snescooter- og hundeslædekørsel, isfiskeri og ridning. Den anden ting er at næste alle aktiviteter kan bookes samlet gennem én aktør. Det har aldrig været nemmere at få en vinter oplevelse.


Her kan det rigtig ses hvor lille afstanden er fra togstationen til lifterne


Slalomkørsel på snescooter er meget nemmere nå nogen kører foran - En guide er et must


Åres pistekort er et af dem med mange minder, og dem smider man ikke ud ved en oprydning, så den bliver gemt til en anden gang, hvor der er behov for at blive mindet om hvor meget man savner sneen. Har du selv et nulret pistekort fra Åre, er vi mange, der gerne vil høre din mening og om dine oplevelser.

Læs mere om skifere i Åre her.

Udgivet af: Carsten Lajgaard Pedersen

Rejsebureauer til Åre
Fakta om Åre
Skiområdet: 380-1420 m.o.h.
Byen: 380 m.o.h.

89 pister i alt
18 stk.
34 stk.
30 stk.
7 stk.

Lifter: 42 stk. / 48.690 pers/time

Slæbelifter: 29
Tog/baner: 6
Stolelifter: 7
Kabinelifter: 1

Mere om skiferie i Åre

Find tilbud på skirejser

Gå til toppen