7 ting du skal opleve på din skiferie i Val Gardena

7 ting du skal opleve på din skiferie i Val Gardena

Val Gardena ligger lige midt i verdens største skiområde, men selvom skiløbet er eminent, er der masser af andre grunde til at valfarte til den italienske dal i Dolomitterne.

Skiområdet Val Gardena ligger lige på grænsen mellem den italiensktalende og den tysktalende del af Norditalien. Det har tidligere fået os til at bemærke, at Val Gardena kombinerer en østrigsk tilgang til pister og liftsystemer og en traditionel italiensk tilgang til mad.

Ydermere er egnens bjerge så smukke, at de har landet sig en plads på UNESCOs verdensarvsliste, og skiområdet ligger på den solrige sydside af Alperne, hvilket betyder, at der er mere end almindeligt gode chancer for solskin i Val Gardena.

Alt i alt er det en ret unik kombination, som måske kan være med til at forklare, hvorfor området er blevet det 6. mest populære italienske skiområde blandt danskere.

Val Gardena er også en del af verdens største skiområde, Dolomiti Superski, som i alt indeholder mere end 1.200 kilometer pister – heraf kan omkring 500 kilometer nås på ski fra Val Gardenas tre byer, Selva, St. Christina og Ortisei.


De 3 største og mest kendte byer i Val Gardena dalen er Sëlva, Santa Christina og Ortisei

De tre byer er meget forskellige. Hvor Selva repræsenterer det sporty, skisportsorienterede klientel, er Ortisei spækket med fine hoteller, gode restauranter og lokal kultur og kunsthåndværk.

Læs om vores seneste tur til Val Gardena her.

Disse 7 ting skal du opleve i Val Gardena

Val Gardena har altså noget for enhver smag. Her er vores bud på 7 ting, du skal opleve, når du tager på skiferie i Val Gardena.


The Legandary 8 byder på godt skiløb og flot udsigter


”The Legendary 8”

 Hvis du primært er i Val Gardena, fordi du elsker godt og varieret skiløb, er disse et must. ”The Legendary 8” består af de otte pister, som lagde underlag til FIS Alpine World Ski Championships i 1970. De danner ramme om en over 100 år gammel tradition for skiløb i Val Gardena, og den ene af pisterne, Saslong, er den dag i dag stadig en berømt pist, som er en fast del af FIS World Cup kalenderen.


Saslong slynger sig ned mod St. Christina og er med sine mange sving og varierende hældning mellem træerne kendt for at kunne få selv de mest veltrænede ben til at syre til. De andre pister i ”The Legendary 8” er lidt mere medgørlige. Fælles for alle de otte pister er, at du får serveret enestående udsigter ud over de enestående Dolomitter, som ikke ligner nogen andre bjerge i verden.Har du endnu ikke prøvet en tur med snesko, så gør det! Det er en skøn oplevelse og du oplever naturen på en anden måde


Vandring med snesko

Det er netop Dolomitternes helt særlige udformning, som har landet egnen en plads på UNESCOs verdensarvsliste. Og mens de bjerge fint kan opleves på ski, fortjener de også, at man en gang imellem sætter farten helt ned og lad sig overvælde af de voldsomme klippevægge og enorme spir.

Til dette er snesko helt perfekt. Der er masser af forskellige guidede ture ud i terrænet, hvor man kan opleve komplet ro, der kun bliver afbrudt af dine og din gruppes snesko, der lægger sig oven på sneen. Turene kan vare nogle timer eller nogle dage, men uanset hvad kommer du til at se bjergene og naturen i og omkring Val Gardena i et helt nyt perspektiv.En tur rundt i byen efter mørkets frembrud er en oplevelse man sent vil glemme

Fakkelvandring

Val Gardena er udover sit skiløb og sin natur også kendt for sin tradition for kunsthåndværk og for sin romantiske atmosfære. Begge disse ting kan med fordel opleves på en guidet vandretur med en fakkel i hånden efter mørkets frembrud. Du kan både opleve ”Troi Unika” vandrestien som er en slags udendørs kunstudstilling, der kombinerer kunsthåndværk og natur, og du kan opleve byen Ortiseis smukke og hyggelige gader i den medbragte ilds skær.Oftest oplever vi bare skiområderne om dagen, men om aftenen og natten er der også et hav af oplevelser 


Særlige aftenoplevelser

I det hele taget Val Gardena et godt sted at udnytte aftenerne. Der er guidede aftenture på både Fatbike, snesko, langrendsski og kælk, og du kan naturligvis også fortabe dig i de tre byers hyggelige gader, butikker og restauranter. De fleste af de guidede ture er kombineret med spændende madoplevelser, hvor du endnu engang kan blive mindet om, hvad det egentligt er, der gør Val Gardena til noget helt særligt.


Læs om skiområdets seneste udvidelse her.Det måske største plus ved Val Gardena er maden

Madoplevelser

Og nu hvor vi allerede er ved sagen, kan vi ligeså godt slå to streger under det: Maden i Val Gardena er noget helt særligt. Næsten på alle bjergrestauranter i Alperne kan man få sig nogle hæderlige pastaretter, men der findes meget få steder, hvor de er bare halvt så gode, som de er her.

En ældgammel tradition for de bedste lokale råvarer og en italiensk stolthed ved det perfekte måltid udmunder i, at det er grænsende til kriminelt, hvis man ikke fra tid til anden bruger bare lidt flere penge på mad, end man ville gøre andre steder i alperne. Nogle af de særligt anbefalelsesværdige restauranter oppe i terrænet er Baita Cuca Hutte og Baita Sofie.Zipline er en sjov og sikker måde at få et sus i maven på
ZIPline Monte Pana

Oppe for enden af Monte de Sëura-liften findes en oplevelse for dem, der lige har brug for et ekstra skud adrenalin midt på dagen. Her kan du få en sele på og blive spændt på en overdimensioneret stålwire, hvorefter du så kan glide halvanden kilometer ned ad bjerget med en fart på op til 100 km/t, mens du svæver omkring 100 meter over jorden. Det er et adrenalinsus uden lige, samtidigt med at det er en utroligt smuk oplevelse, hvor du kommer til at svæve gennem – og over – Val Gardenas enestående natur.Er du i Dolomiti Superski, så skal du tage en tur rundt om Sella Ronda. Start tidligt, så du får de bedste pister

Sella Ronda

Vi slutter med et af de vigtigste punkter på listen; Sella Rondaen. Områdets legendariske skitur, hvor du kører hele vejen rundt om bjergmassivet Sella, som ligger lige i midten af Dolomiti Superski. Turen er ca. 40 kilometer på ski, og du kommer til at køre gennem de fire dale Val Gardena, Alta Badia, Arabba and Fassa. Det vil tage de fleste grupper det meste af en skidag at nå hele vejen rundt. Det er forholdsvist nemt at finde vej, fordi ruterne (der er forskellige at vælge imellem) er godt afmærkede og desuden er de alle sammen tegnet ind på pistekortene.

Udover at turen i sig selv er en fantastisk skioplevelse, er det også en god måde at lære området at kende. Man kommer igennem mange dale og byer med hver sin personlighed, og man kommer til at køre på et utal af forskellige pister.

- Læs mere om skiferie i Val Gardena her

- Læs om vores sidste besøg til Val Gardena her

Udgivet af: Rasmus Bragh Schulz

Rejsebureauer til Val Gardena
Fakta om Val Gardena
Skiområdet: 1563-2520 m.o.h.
Byen: 1563 m.o.h.

175 pister i alt
53 km blå
105 km rød
17 km sort

Lifter: 78 stk. / 115.553 pers/time

Slæbelifter: 25
Tog/baner: 15
Stolelifter: 30
Kabinelifter: 8

Mere om skiferie i Val Gardena

Find tilbud på skirejser