Tour de Colorado på ski, del 1: Service, skiløb, service og skiløb

Tour de Colorado på ski, del 1: Service, skiløb, service og skiløb

Hvis du kunne få 10 dage, til at udleve en absolut skidrøm, men du ikke helt ved hvad drømmen er, så kunne turen her måske være inspiration. 10 dage med besøg i 3 af Colorados bedste skiområder.

Vi skriver starten af december måned, efterårsvejret har dog endnu ikke sluppet Danmark, der er klædt i regn og rusk. Sneen venter og den sædvanlige sæsonopstartstur til Østrig er erstattet med debut-rejsen til USA. Forventningens glæde har været enorm, lidt som et lille barn hvor juleaften kommer 3 uger for tidligt. I mere end 15 år har Skisport.dk været en stor del af livet og et utal af rejser har præget vinteren. Alt lige fra endagsture til Sydsverige til spændende oplevelser i mere end 70 skiområder verden over. Turen her var der klare forventninger til. Den skulle slå de fleste af de tidligere rejser – og det gjorde den også.

Lad os bare starte med konklusionen: USA er fedt, skiområderne er enorme i areal og menneskerne har en fantastisk tilgang til service og engagement – en tur vi meget gerne gentager.

Mellemlanding i Reykjavik – første glimt af vinter

Rejsen til USA / Colorado

Med fly fra København via Reykjavik til Denver, er turen til Colorado utrolig nem. Flyvetid på ca. 12 timer inkl. mellemlanding/flyskift i Reykjavik. Køretiden fra Denver lufthavn til mit første stop Breckenridge var på omkring 2 ½ time ad gode veje. Generelt er det meget sjældent, at der er sne i selve Denver og ligger der sne, er det typisk blot i et par dage. Det skyldes at vinden kommer med golfstrømmen vestfra og nedbøren derfor næsten altid falder i bjergene, inden den når frem til Denver – netop derfor er der masser af sne i Colorados skiområder.

Der findes flere muligheder for transport fra lufthavn til skiområderne, vi kørte med Colorado Mountain Express fra lufthavnen og mellem de forskellige områder, en lejet bil havde været billigere, men knap så afslappende som blot at sætte sig og nyde naturen undervejs. Skal man blot opholde sig på én destination er turen med Colorado Mountain Express den billigste rejseform.

Colorado Mountain Express - direkte shuttle til skiområdet

Flybilletterne svinger i pris, men en returrejse kan fås for ca. 4.000 kroner på billigste klasse hvis du er ude i rimelig tid og du planlægger din rejse efter de dage, hvor du kan få de billigste flybilletter.

1. stop på ”Tour de Colorado” - Breckenridge

Autentisk mineby, er meget passende ord for førstehåndsindtrykket i Breckenridge. Det hele startede tilbage omkring 1860 hvor der blev fundet guld i bjergene, omkring det der i dag er Breckenridge by. I tusindvis af minearbejdere bor i byen de næste mange årtier, da der er flest op mod 8.000 indbyggere, et tal der når bunden i 1960 hvor kun ca. 300 mennesker er tilbage i byen. Men så går man i gang med at etablere skiområdet og siden da er byen igen vokset til de nuværende omkring 3.000 indbyggere. Byen bærer præg af historien, de gamle viktorianske huse er i flere tilfælde over 100 år gamle og byen oser af hygge og historie. Udover skiløbet er selve byen et godt argument for at slå turen omkring Breckenridge.

Varm kakao ved ildstedet foran Blue Stag Saloon

Hovedgaden ”Main Street” har mange butikker og cafeer. Tag eksempelvis en kop kakao eller en øl ved bålet uden for ”The Blue Stag” eller en af de mange andre hyggelige cafeer. Byens velkomstcenter, eller turistkontor om man vil, ligger også på Main Street og her findes en udstilling hvor historien og udviklingen af Breckenridge fra mineby til skiby kan opleves.

Blue Stag Saloon - Selvfølge skal afterski foregå på en Saloon

Klassisk amerikansk restaurant

Vil du besøge en sådan, så se om du kan få et bord på restauranten Hearthstone, den ligger på gaden Ridge Street som løber parallelt med Main Street. Restauranten ligger i et mere end 100 år gammelt hus, indrettet i to etager og har over de sidste 20 år vundet en del priser for deres gode køkken.

Hearthstone Restaurant i juleoppyntning

Skiområdet / skiløbet

Når man tager turen til USA for at stå på ski, så er det for de fleste jagten på powder og et adrenalin-kick der er i højsædet. Breckenridge by ligger i 2.962 meters højde og det er værd at notere sig, i forhold til kondition og akklimatisering, sidstnævnte vender vi tilbage til. 

Glem alt om grøn, blå, rød og sort. Her  er det diamonds, dobble diamonds mm. der præger pistekortet

Med base i næsten 3.000 meters højde og skiløb yderligere 1.000 meter op, til 4.000 meter er rammerne sat for masser af sne. Årligt falder der i gennemsnit 9 meter sne i området, det er som sådan ikke exceptionelt, flere steder i Europa falder der lige så meget. Det specielle her er de såkaldte bowls. Cirka en tredjedel af skiområdet er de såkaldte bowls, store gryder i terrænet hvor der oftest kun er en lift op fra, derudover blot kilometervis af hang til at køre offpiste på. 

Skipatruljerne er overalt. Servicemindede, men også alvorlige i forhold til at der ikke køres "over evne"

Forrest i terrænet finder man ”almindelige” pister i forskellig sværhedsgrad, men typisk svarende til blå og røde pister efter europæisk standard. Området er fordelt over 5 bjergtoppe, som helt simpelt er navngivet Peak 6, 7, 8, 9 og 10. Simpelt, men nemt at finde ud af når man skal finde rundt. Peak 9 var mit udgangspunkt, et ganske enkelt og simpelt familieskiferie-bjerg. Gode brede pister beliggende mellem træerne. Herfra er det så bare at bevæge sig ud i de mere ekstreme dele af området med Peak 10 som værende et rigtig fedt område med gode off-piste ruter i skovfyldt terræn eller videre til nordsiden af peak 9, som også byder på spændende løb.

Skiområdet dækker samlet 12 kvadratkilometer, som er fordelt på 187 nedfarter og 34 lifte. Sidstnævnte lyder måske ikke af så meget, men her skal man huske, at området er lagt meget an på de store bowls til offpiste og i disse gør den begrænsede liftmængde alt andet lige også, at der går længere tid, før det er ovre med frisk sne.

Der var flere "bananer" end gæster på pisterne i december. De fleste vælger Breckenridge for off-piste.

I næste del af denne lille serie fortsætter jeg til Vail, hvor jeg napper et par nætter på The Sebastian, det til dato lækreste hotel jeg nogensinde har boet på. Godt nok til Michelle Obama og bandet One Direction – så er det også ok og måske endda lidt for godt til mig (i hvert fald min pengepung).

The Sebastian i Vail. Breckenridge var fedt - Vail er "awesome"

Udgivet af: Rasmus Skov

Rejsebureauer til Breckenridge
Fakta om Breckenridge
Skiområdet: 2936-3963 m.o.h.
Byen: 2000 m.o.h.

133 pister i alt
21 stk.
38 stk.
74 stk.

Lifter: 33 stk. / 42.800 pers/time

Stolelifter: 32
Kabinelifter: 1

Mere om skiferie i Breckenridge

Find tilbud på skirejser

Gå til toppen