Zauchensee - lille og overset

Zauchensee - lille og overset

Sjældent har vi været så lille et sted med så få lifter, med så lidt "gang i den", i en så lille by med så få indkøbsmuligheder, og hvor faldhøjden har været så begrænset.

MEN! Det underlige er, at vi sjældent har været et sted som vi er så begejstrede for! 

Se hoteller i Zauchensee.

Skisport.dk testede Zauchensee, Østrig.

Skisport.dk´s udsendte måtte forud for rejsen sande, at Zauchensee på alle objektive kriterier fremstod som en "bette flække" med begrænsede muligheder. Alligevel har vores udsendte været i Zauchensee adskillige gange forinden. Og hver gang har konklusionen været, at det var en af de bedste skiferier!

Zauchensee ligger godt 1.200 kilometers kørsel fra Kolding. Der er motorvej næsten hele vejen, bort set fra de sidste 25 km. Der er ingen decideret bjergkørsel med serpentinersving eller høje pas som skal passeres.

Området er en lille snelomme midt i gigantiske Ski Amadé ca. en times kørsel syd for Salzburg. At kalde Zauchensee for en by tilnærmer sig en overdrivelse. Zauchensee er reelt blot en samling af hoteller og lifte for enden af en lang blind vej. Det kan også ses når man ser byen på afstand - man skal ikke langt væk førend man får alle huse i byen med på billedet.
Men hvorfor er vi så faldet pladask for stedet, når nu alle fakta taler for det modsatte?

Gode turmuligheder i Ski Amadé

Liftsystemet i selve Zauchensee er af meget begrænset størrelse. Rent faktisk er der kun 15 lifte i alt som servicerer kun godt 50 km pister. Det kan gode skiløbere hurtigt køre igennem. Men gode skiløbre sætter også pris på gode pister. Og i Zauchensee er hver en piste-kilometer af høj, høj kvalitet. Der alt fra nemme pister som bringer knap så øvede rundt i terrænet, til de stejle pister med meget store udfordringer for øvede skiløbere. Der er ingen transportstykker hvor man falder i søvn eller hænger, eller som hælder forkert i forhold til løbsretningen. Alt er bare regulært og ligetil.

Læg dertil at Zauchensee er en del af Ski Amadé, så vil man gerne på længere dagsture kan man uden større besvær komme rundt i store dele af SkiAmadé til byer som f.eks. Wagrain, Flachau og mange andre steder. I praksis har vi dog ofte ikke ønsket at bevæge os væk fra selve Zauchensee - simpelthen fordi forholdene har været perfekte her. Men liftkortet gælder altså til 860 km pister - ikke sammenhængende som man måske kender fra Val Thorens eller lignende. Men alligevel så rigeligt til at man kan få tur-lysterne styret.

Sublime træningsmuligheder for konkurrenceløbere

Zauchensee er præget af familien Walchofer, hvilket måske ikke siger os danskere så meget. Men enhver østriger kender Michael Walchhofer. Han er verdensmester, olympisk medaljetager og mange gange World-cup vinder i styrtløb, og er derfor i Østrig en sand helt. Han er fra Zauchensee og det mærker man tydeligt i byen. Om det er på grund af familien Walchofer at området værdsætter gode skiløbere og konkurrrenceløbere vides ikke, men faktum er, at vi os bekendt ikke finder bedre træningsbetingelser for skiklubber og konkurrenceløbere nogen steder. Her er et helt lille delområde hvor man som skiklub kan bestille tid på forskellige hang. Så afspærres området, så kun I har adgang. Alt udstyr (porte, boremaskiner, etc.) låses inde om natten så man er fri for at bøvle rundt med det.
Dette er helt sikkert noget den almindelige danske skiturist ikke vil værdsætte synderligt. Men et direkte resultat af denne kræsen for skiklubber og konkurrenceløbere er, at niveauet blandet skiløberne er meget højt. Helt tilfældigt er det da heller ikke, at der hvert år afholdes World-cup i Zauchensee.


Liftkøer og fyldte pister er et fremmedord

Antallet af sengepladser i Zauchensee kontra lift- og pistekapaciteten er ensbetydende med at liftkøer stort set er et ikke-eksisterende begreb. Der er simpelthen ikke senge nok i byen. Selv ikke i uge 7, oplevede vi nævneværdige køer. Det skulle da lige være når rejsebureauer fra Wagrain kom forbi med deres pistevisninger. Her er altid plads på både pister og i liften. Man kan virkelig få sig noget effektivt skiløb der. 

Fremragende muligheder for offpiste

Det vi i vores flok nok sætter mest pris på ved Zauchensee er mulighederne for offpiste. Her er ganske enkelt suveræne muligheder - specielt i den lettere kategori. Bjergsiderne som omkranser Zauchensee er relativt åben skov. Det betyder at man kan køre de fleste steder. Der er også et par deciderede skiruter som er afmærkede ture som aldrig præpareres. Det giver uøvede udi offpisten gode og sikre muligheder for at lære sig kunsten.

Bjergene omkring Zauchensee kan på mange måder minde om langt mere kendte offpistesteder i Canada. Her er områderne bygget op af "bowls" hvor sneen kan få lov at drysse vindstille ned og lægge sig som perfekte bløde tæpper. Dette gør sig også gældende i Zauchensee - vi har til dato aldrig oplevet hård vind eller decideret møgvejr i byen. Vi bilder os ind det skyldes dets placering højt for enden af dalen.

At der dertil statistisk falder rigtigt megen sne i Zauchensee gør det kun endnu bedre.

Super park i Flachauwinkel/Kleinarl

Tilhører man typen som har det sjovest i en park er det ikke i selve Zauchensee det foregår, men i Flachauwinkel/Kleinarl. Her finder man en park der indeholder alt hvad folk i alt for stort skitøj kan ønske sig - lige fra chillarea, store kickers til begynderlinier. Husk at vende næsen hjemad inden sidste lift retur til Zauchensee. Der er langt hjem hvis man bliver hængende i den forkerte dal.

Indkvartering i Zauchensee

Der er ingen danske rejsebureauer som rejser til Zauchensee. Og det er jo både godt og skidt. Til gengæld går mange rejser til de nærliggende byer, f.eks. Wagrain og St. Johann im Pongau. Den typiske indkvartering i byen er i den lidt eksklusive ende af skalaen, men man kan dog også finde rimelige priser. Alt dette taget i betragtning betyder, at den typiske gæst er en lokal østriger eller en skiturist fra det sydlige Tyskland. Det giver sig også til kende i byens hjerte hvor der er en stille og rolig atmosfære, og stemning af kvalitet og afdæmpethed.

Med andre ord. Skiferie i ren østrigsk bjergidyl.

Læs mere om skiferie i Zauchensee her.

Udgivet af: Thomas Jensen

Fakta om Zauchensee
Skiområdet: 1350-2188 m.o.h.
Byen: 1350 m.o.h.

41 pister i alt
24 km blå
11 km rød
6 km sort

Lifter: 14 stk.

Slæbelifter: 5
Tog/baner: 1
Stolelifter: 6
Kabinelifter: 3

Mere om skiferie i Zauchensee

Find tilbud på skirejser