Vaujany - hyggelig luksus bjerglandsby med forbindelse til Alpe d'Huez

Vaujany - hyggelig luksus bjerglandsby med forbindelse til Alpe d'Huez

Er du typen, der vil have et top skiområde, men stadig vil opleve den intime atmosfære i en fransk bjerglandsby? Så er Vaujany i Alpe d'Huez's baghave sikkert en mulighed for dig.

Denne lille franske perle ligger i 1250 meters højde på en stejl, solbeskinnet alpeside med to hurtige liftforbindelser til alle skiglæderne i det populære Alpe d'Huez, som er kendt både for storslået skiløb og for ofte at lægge bjergveje til verdens mest kendte cykelløb, Tour de France.

Skiløb for alle

Lad os først tage et kig på det, der virkelig betyder noget på en skiferie - skiområdet.
Vaujany/Alpe d´Huez området har stort set alt hvad et skihjerte kan begære. For begynderne er der lange, brede og flade pister lige uden for restauranterne i Alpe d´Huez, og carvingentusiaster vil helt sikkert være lykkelige for de mange brede pister med jævn hældning, hvor sving på sving kan skæres ind i bjerget. Ønsker man flere udfordringer, er terrænet rundt i yderkanterne af Vaujany/Alpe d´Huez området et godt tip til en skisafari. Her kan du finde alt fra smukke transportveje til sorte pister, der kræver koncentration og en velslebet kant på skien.
På toppen af det hele ligger Pic Blanc i 3330 meter som kronen på værket. Her kan du finde god sne selv i trange vintre og på en solbeskinnet dag er udsigten vurderet tre stjerner i Michelin guiden. Eksperterne kan på turen ned fra Pic Blanc området til mellemstationen køre igennem en tunnel i bjergsiden, som fører ud til en udfordrende stejl og pukkelpiste. Mindre øvede kan tage kabinen ned eller vælge verdens længste skipiste, La Sarenne rundt om bjerget tilbage til Alpe d'Huez by.

Offpiste ad libitum

Vaujany/Alpe d´Huez områderne tiltrækker mange skilærere og skibumser, og en væsentlig årsag er mulighederne for offpiste skiløb. Fra toppen af Pic Blanc og de mange andre lavere bjergkamme og toppe er der mulighed for et væld af smukke og udfordrende offpisteture. Dertil kommer at det næsten overalt er muligt at køre dybsne i kanten af pisterne, når forholdende tillader det.
Leder du efter en offpiste tur i særklasse, så er et godt tip altid at hyre en lokal skilærer, som kan sørge for sikkerheden, og samtidig tage dig lige præcis derhen hvor den bedste sne findes.
Tillader sneforholdene ikke en tur uden for pisterne, så er der masser af alternativ sjov i områdets to funparker, der ligger så tæt på Alpe d´Huez by, at det er muligt at suse ned og få en kop espresso imellem to ture på de mange hop og halfpipen.
Der arbejder mange danske skilærere i Alpe d'Huez, så der er mulighed for dansk skiskole på alle niveauer og for børnene.
Trænger du til afveksling fra aktiviteterne på pisterne, byder Vaujany både på en sportshal med 25 meter svømmebassin, og gratis skøjtebane.
Tæt ved mellemstationen midt i mellem Vaujany og Alpe d'Huez er det muligt at leje snescootere.

Let adgang med lift og rulletrappe

Det mindre skiområde tilknyttet Vaujany støder sammen med storebror Alpe d'Huez hen over en blød bjergkam, der rent visuelt og bevidsthedsmæssigt skaber en adskillelse imellem de to områder.
Fra midt i byen sørger en fire-personers gondollift og en kæmpe kabinelift med plads til 160 personer for problemfri adgang til begge områder, der til sammen udgør 248 pistekilometer.
Vi oplevede Vaujany sidst på sæsonen, hvor der ikke var antydning af liftkøer, og den store liftkapacitet gør det svært at forestille sig, at der selv i højsæson uger kan blive en transporttid på mere end en halv time fra hoteldøren til skiene bliver klikket på midt i området. Meget praktisk er selve turen fra hotellerne til liften suppleret med lange overdækkede rulletrapper, så du undgår en rutschetur på enden i de stejle landsbygader.

Charmerende afslapning

Når lifterne lukker er det tid at bevæge sig tilbage til roen og idyllen i den stille landsby, væk fra det hektiske liv i Alpe d'Huez. Med en kold øl eller en kop stærk kaffe efter fransk opskrift bliver det først rigtigt åbenbart, hvorfor Vaujany er noget helt specielt. Siddende i eftermiddagssolen med ryggen mod den solvarme mur bliver lejligheden eller villavejen derhjemme aldrig helt det samme. Udsigten til det kæmpe bjergmassiv Massif des Grandes Rousses er for de ægte livsnydere. I solens sidste stråler troner klippevæggen i dybe røde nuancer højt over både Vaujany og de daglige hjemlige bekymringer. En påmindelse om hvorfor en god skiferie bare er og bliver ren balsam for sjælen.

På den anden side

Så er der slet ingen mindre attraktive sider ved Vaujany? Njooo. Franskmænd er jo franskmænd og du kan stadig ikke forvente det store smil med mindre du udtaler samtlige franske gloser med korrekt udtale. Til gengæld snakker langt de fleste turistansatte i både Vaujany og Alpe d'Huez mindst en smule engelsk, så et stort smil og "parlez vous anglais?" rækker i 99 procent af tilfældene.
Afterski skal du tage til Østrig efter og er du ung med hang til fest hver aften er Alpe d'Huez et bedre bud.
Men er du skifanatiker på udkig efter en stille og hyggelig skiferie med strejf af den franske landhygge, så kan Vaujany meget vel blive dit næste stamområde.

Fakta om Vaujany

Skiområdet:

 • 1250 - 3330 meter
 • 248 km pister
 • 39 grønne
 • 31 blå
 • 36 røde
 • 17 sorte
 • 50 km langrend
For mere information: www.vaujany.com

Fordele ved området:

 • Helt egen charme - ikke fransk satellitlandsby
 • Solnedgang på terrassen
 • Lige så hurtigt på toppen, som fra Alpe dHuez
 • Rulletrapper til liften - dejligt i skistøvler

Ulemper ved området:

 • Meget få tilbud om aftenen
 • Stort set ingen afterski


Udgivet af: Rasmus Skov

Rejsebureauer til Alpe d´Huez
Fakta om Alpe d´Huez
Skiområdet: 1250-3330 m.o.h.
Byen: 1860 m.o.h.

222 pister i alt
56 km grøn
46 km blå
67 km rød
53 km sort

Lifter: 81 stk. / 90.000 pers/time

Slæbelifter: 44
Tog/baner: 5
Stolelifter: 23
Kabinelifter: 9

Mere om skiferie i Alpe d´Huez

Find tilbud på skirejser