Beskyt din hud mod kulde og sol på din skiferie

Beskyt din hud mod kulde og sol på din skiferie

Her har vi samlet et par gode tips til, hvordan du passer på din hud, når du er på skiferie.

Frostvejr, solskin og masser af sne er altafgørende for, om skiferien bliver en succes - men både hård frost og solskin er hårdt ved huden, så man skal beskytte sig fornuftigt.

Hvordan skiløberen bedst beskytter sin hud afhænger af, hvor skiferien går hen, og hvornår man holder den. Endelig er ens hudtype af stor betydning. 

I denne korte oversigt kan du blive klogere på, hvordan du beskytter din hud mod henholdsvis frost og sol.

#1 Beskyt dig mod frosten

Kommer du ud i frostvejr uden at have beskyttet din hud, kan du straks mærke, hvordan den bliver tør og ru. Endnu værre bliver det, hvis det blæser.

En skiløber, som i vindstille vejr og ti graders frost bevæger sig med 18 km/t, påvirkes af kulde svarende til 21 graders frost. Jo lavere temperaturen er, jo mere reduceres hudens fedtproduktion i huden.

Det er uheldigt, for det er hudens eget fedtlag, der bedst beskytter mod frosten. Derfor er det vigtigt at bevare fedtlaget.

Da sæbe og varmt vand er med til at vaske fedtlaget af, bør man ikke vaske sig i ansigtet om morgenen, og det samme gælder for barbering.

Det er bedst at tage bad og pleje huden om aftenen efter dagens skitur, og det er en god idé at anvende en god fugtighedslotion til kroppen lige efter badet.

Til ansigtet bør man bruge et egnet hudplejemiddel både morgen og aften. Bruger man solcreme, hvilket der ofte er brug for, kan man vælge at bruge solcremen om morgenen og almindelig creme om aftenen.

Valg af hudplejemiddel

Hvis man opholder sig i bidende frost, er det allervigtigste at undgå, at huden bliver våd. Det er vigtigt, at huden kan ånde gennem cremen og sveden fordampe fra hudoverfladen.

Hvis man anvender en vandfri creme, lægger sveden sig i hulrummet mellem huden og cremen. Derved dannes der et iskoldt omslag, som kan give frostsprængninger.

Man bør derfor smøre sig med en fed vandholdig creme. Kun under ekstreme forhold skal man anvende en vandfri creme. 

Husk solcreme til både store og små 

#2 Beskyt dig mod solen

Solen kan vi ikke få nok af om vinteren - tror vi. Men vintersolen skal man også tage sig i agt for.

Nyfalden sne kaster 90% af sollyset tilbage, mens gammel sne reflekterer 50%. Til sammenligning reflekterer vand kun 9%.

Når sollys reflekteres fra sne og vand, rammer strålerne dele af kroppen, der ellers aldrig udsættes for sollys. Man kan eksempelvis blive forbrændt bag ørerne eller under hagen.

I bjergene, hvor solen er langt stærkere end den danske sol, skal man passe ekstra meget på. For hver 1600 meter man kommer over havoverfladen, stiger den ultraviolette bestrålings styrke med 20%.

Derfor bør man anvende en solcreme med forholdsvis højt faktortal. 

- Find solcreme til skiferien.

Brug gode solbriller

Det er vigtigt at beskytte øjnene mod det stærke lys. De ideelle briller skærmer på én gang mod sne og vind, så øjnene ikke løber i vand, og beskytter mod ultraviolette stråler.

- Find solbriller til skiferien

Andre gode råd

  • Al medicin bør medbringes hjemmefra
  • Medbring altid et smertestillende lægemiddel på skiferien
  • Medbring plaster og elastikbind til eventuelle vabler og overbelastede led
  • Spørg på apoteket om velegnede hudplejemidler
  • Forbered ferien i god tid, så du kan nå at komme i form.

Kilde: Danmarks Apotekerforening, www.dpa.dk


Relaterede sider:
Skisport.dk SkiShop - køb skitøj her

Udgivet af: Rasmus Skov

Find tilbud på skirejser

Gå til toppen