Stöten i Sälen: Stor snesikkerhed, børnevenligt og attraktive priser

Stöten i Sälen: Stor snesikkerhed, børnevenligt og attraktive priser

Stöten i Sälen: Stor snesikkerhed, børnevenligt og attraktive priser

I februar 2014 satte vi kursen mod Stöten for at prøve et par dage i det nordligste af skiområderne i Sälen. Et skiområde med stor snesikkerhed og masser af hygge. Vor udsendte fik også en lektion i det svenske sprog og lærte at ”gratis” betyder tillykke og at ”Skid-torget” ikke er et offentligt toilet...

Stöten i Sälen ligger midt i Sverige, 3,5 km fra den norske grænse. Der er ca. 240 km’s kørsel fra Oslo og ca. 500 km’s kørsel fra Gøteborg. Der er ca. 50 km til Trysil i Norge. På en klar dag kan man se Trysil fra toppen af løjperne. Skiløbere, der kender sneen i Trysil, vil opleve den samme type sne, blot får man mere for pengene på den svenske side af grænsen. Vi oplevede markant forskel på prisniveauet på de 2 destinationer og vekselkursen på svenske kroner er aktuelt ca. 80 DKK for 100 SEK.

Skidtorget i StötenSkidtorget med indkøbsmulighed, køb af skipas, afterski, restaurant og natklub. Foto: www.stoten.se

Der er mange forskellige boligformer i Stöten. Der er unge der bor sammen på store værelser, skihytter til familier med ski in/out og stort hotel med konferencefaciliteter op til 300 personer og så er der campingplads Stöten Ranch Camping til både campingvogne og autocampere.

Vi fornemmede en dejlig rolig og rar stemning overalt. Børnefamilierne er dem der vil blive satset mere på fremover i Stöten, der er etableret særlige "børneuger" i uge 2-6 og 10-15. I de uger kan et barn under 8 år, gratis følge med på alt en voksen betaler for. Det gælder ved køb af liftkort, skileje, skiskole, frokost og aftensmad m.m.

Foto: Lars Horn, Baghuset pressefotos

Og så er man velkommen. Det mærkes allerede når man ankommer på skiftedagene fredag og lørdag. Man mødes af en 1,5 km lang fakkeloplyst indkørsel og fra første kontakt med de ansatte oplevede vi stor imødekommenhed, svar og løsninger på alt. Og så forstår de dansk.

Omvendt var det svenske sprog lidt sværere at forstå for undertegnede. Ofte oplevede jeg, at det gik bedst når vi talte dansk og de svarede på engelsk, eller begge talte engelsk. Lidt faldgrupper: ”Gratis” betyder tillykke og ”Skid-torget” er ikke et offentligt toilet, men det centrale mødested i Stöten.

Skiområdet er tidligere kåret til Sälens bedste

Stöten er tidligere kåret som det bedste skiløb i Sälen (foran Hundfjället, Lindvallen, Tandådalen, Kläppen og Högfjället), og der gives snegaranti hele sæsonen. Området ligger 850 m. over havet. Det er et forholdsvis lille skiområde, der er 33 pister. Den længste piste er 2.600 m. Der er alle sværhedsgrader i nedkørslerne. Snekanoner og præparering af løjperne er upåklagelig.

Skiområdet i Stöten - stejlest mod Vest (til højre på pistekortet)

De forskellige sværhedsgrader er fordelt ret praktisk omkring Stöten midt. Undervisning og de grønne løjper ligger for sig ved Soltorget. Til højre derfor ligger de grønne og blå løjper, så man kan øve sig sikkert efter undervisning uden at lande på en sort. På Skidtorget ligger lifterne der tager de dygtigere løbere op på toppen. Husk at drej til højre på toppen, og kør ned mod Brantatorget, det er her de røde og sorte ligger lidt isoleret for sig selv.

Der findes præparerede langrendsløjper på 3 (belyst), 4, 5, 7 og 8,5 km - alle tosporede. Derudover findes der flere længere løjper på toppen af fjeldet, disse er lidt mere udsatte for vind og vejr.

Mange aktivitetsmuligheder

Området er lidt undervurderet af børnefamilierne. Der er mange gode børneaktiviteter. Børn vil nyde at opholde sig i legelokalet eller på legepladsen. Vargy, Stötens maskot, hjælper også med at underholde børnene. Mange taler dansk på skiskolen, og der er børnehave med pædagoger.

Børneskiskole. Foto: Lars Horn, Baghuset pressefotos

Afslapningsmulighederne efter en dag på ski omfatter boblebad, sauna og massagebehandlinger. Der er bowlingcenter, mulighed for at køre om kap på kælk, ture med hundespand og snescootersafari. Der er mulighed for at arrangere alpin 3 kamp (slalom, storslalom og ”styrtløb”) og World Cup Race for både store og små med tidtagning.

Snescootertur – hvis du har benzin i blodet

Hvis man aldrig har prøvet det før, så er en guidet tur i terrænet på snescooter noget af det sjoveste undertegnede har prøvet længe! Der er plads til to, så det koster 200 DKK pr. person, men de 500 SEK er godt givet ud, hvis man har lidt benzin i blodet og vil kører alene. Det er guidede ture på ca. halvanden times varighed, hvor man kører op og ud i fjeldet.

Vi nåede lige at få fornemmelsen af at være 12 år igen. Lige indtil vi mødte et par politibetjente på snescootere. Der er styr på tingene i Sverige,
tænk at man som politibetjent i Sverige kan få penge for at køre på snescooter hele vinteren og så afspadsere hele sommeren ;o)

Afterski og spisesteder

Stöten er ikke indbegrebet af afterski, men der er livemusik fra kl. 15 på Brasseriet på Skidtorget. Priserne er ca. som på en dansk café. Her sidder hele familier med små børn, vi gamle og dem midt imellem.

Der var godt gang i musikken, så selv de trætte ben begyndte at røre på sig. Foto: Lars Horn, Baghuset pressefotos

Af spisesteder er der 11 stk. Man spiser både godt og billigt. De flydende varer kan dog med fordel medbringes hjemmefra. På Skidtorget findes et ICA, der minder om Rema 1000 både i udvalg og prisniveau. Oppe på løjperne er der ikke fyldt med spisesteder, men der ligger en stor Tippi på nedkørslen der hedder Losvängen. Her må du ikke snyde dig selv for at prøve en kebab med rensdyrkød.

Opsummeret: Ret god oplevelse og usædvanligt billigt ift. Norge, som vi besøgte kort tid før dette besøg.

Snescootersafari. Foto: Lars Horn, Baghuset pressefotos

Læs mere om skiferie i Stöten her

Udgivet af: Bo Larsen

Rejsebureauer til Stöten
Fakta om Stöten
Skiområdet: 483-848 m.o.h.
Byen: 483 m.o.h.

40 pister i alt
18 stk.
12 stk.
5 stk.
5 stk.

Lifter: 21 stk. / 18.000 pers/time

Slæbelifter: 18
Stolelifter: 2

Mere om skiferie i Stöten

Find tilbud på skirejser