Serfaus-Fiss-Ladis snesikkert familieparadis

Serfaus-Fiss-Ladis snesikkert familieparadis

Vi er ikke meget for traditioner, når vi planlægger familieferien. Vi vil hellere prøve et nyt skiområde hver gang. Så hvad var mere oplagt end at hoppe på nyheden om skiområdet Serfaus-Fiss-Ladis.

Det fristede og lød som netop det, en familie med to små børn har brug for : En på blot 4 måneder og den store på 3 år og klar til sin 3. uge på ski. Så med bilen pakket til bristepunktet gik turen sydover mod Serfaus-Fiss-Ladis beliggende i Tirol. Forventningerne var skruet helt i top i månederne op til afgang.

Vejen til en glad familie

Gør børnene glade. Det er noget, de virkelig har luret i Serfaus-Fiss-Ladis. Da vi nærmede os bommen til Serfaus, hvor vi skulle bo, stod de lokale maskotter Bertha og Murmli klar med ugeprogrammer og vingummier til børnene. Et sikkert hit ovenpå 1.234 km i bil.
Men hvorfor var her en bom for vejen? Jo, Serfaus er bilfri, så ved ankomst kører man frem til sit hotel/lejlighed, hvor man må man parkere hele ugen men ikke køre rundt i byen. Ved bommen tjekkes det, at det er gæster med bopæl i byen og ikke endagsgæster, der kommer.
Foto: Andreas Kirschner Fiss
Her maskotterne Murmli og Berta

Førstehåndsindtrykket skuffede ikke, da vi trillede ind i byen. Skidagen var lige slut, og stemningen i byen var ikke til at tage fejl af: Her stresser vi af. Vejen var lige så meget fodgængernes som bilernes, og da vi nærmede os centrum, var der et mylder af glade familier med ski på nakken og røde kinder.

Foto: Foto Mayer Serfaus 
Serfaus ved aftentiden

U-bahn gør byen bilfri

Frem til vinteren 1985 lignede Serfaus mange andre skibyer. Skibusser tøffede frem og tilbage gennem byen med støj, dieselos og irritation for såvel gæster som indbyggere. I december 1985 blev byens U-bahn taget i brug. Den 1.280 meter lange undergrundsbane medtager 300 gæster pr. tur hen til skiområdets start ved de tre lifter, Sun Liner, Komperdellbahn og Alpkopfbahn. Det var særdeles fremsynet tænkt i 1985. Og her 30 år senere er U-banen stadig et kæmpe aktiv for byen. Nu har den dog nået grænsen for, hvor mange den kan transportere. Vi oplevede dog aldrig, at vi ikke kunne komme med første vogn, mens vi var i Serfaus. Som børnefamilie med barnevogn/klapvogn kunne man dog ønske sig, at der var en elevator på stationerne, hvilket der ikke er. Så skal man have barnevogn med op i terrænet, skal man enten tænke i at indkvartere sig i den ende af byen, der ligger tættest på lifterne, eller være forberedt på en gåtur til liften. Praktisk gjorde vi det, at vi delte os, så én gik med barnevogn og den mindste til lifterne, mens den anden forælder tog det store barn med i U-banen.


Der var god plads i U-banen 

En by der er (bedste)forældreklar…

Byens hoteller har masser af udeservering på terrasser, og der er hyggelige caféer i forbindelse med byens bageri, vinbar og en del sports- og modeforretninger. Så har man ikke barnepassertjansen, er der lidt at slentre rundt til/i. Bevares, det er ikke strøget i Aarhus, men byen er langt fra død i lifternes åbningstid. Det er også muligt at gå i svømmehal på Kinderhotel St. Zeno. Turen til bydelen St. Zeno kan foregå til fods over en flot hængebro. Broen er samtidig en genvej til St. Zeno, da man slipper for at slange sig hele vejen gennem byen langs asfaltvejen.

Et super skiområde med masser af velpræparerede pister venter

Gratis børnelift i byen

For førstegangsskiløbere findes der et øve-transportbånd i byen, som er gratis at bruge. Her kan de mindste og førstegangsskiløbere lege og hygge i sneen. Vi brugte området som et alternativ til terrænet, men primært til at kælke. Man kan snildt overveje at tage de første dage her på bakken, der er 50 meter, hvis man ikke sender børnene på skiskole. Selvfølgelig er udsigten ikke den samme hér, som når man tager op i terrænet.

Øvebakken i byen – gratis at benytte

Skiområdet Serfaus-Fiss-Ladis

Er du kommet hertil i din læsning, tænker du måske, at Serfaus-Fiss-Ladis er et lille skiområde hvor det vrimler med børn… men det er langt fra tilfældet.
Området byder på hele 212 km pister i absolut topklasse. Jeg har stået på ski i mere end 60 skiområder, og området her er absolut et top-5 område. Årsagerne er rimelig enkle: Højt beliggende og snesikkert, super liftstruktur tilsat østrigsk hygge og service når det er bedst.
På Komperdell plateauet/mellemstationen har du et højt beliggende børneterræn med god sne og central placering i terrænet. For familier er det reelt muligt at skilles direkte ved mellemstationen på Komperdell-liften og lade en del af familien fortsætte til toppen af Lazid. Så er den ene voksne på vej ud i skiområdet, inden den anden næsten når at få sagt farvel til børnene i skiskolen. Når man skal mødes til frokost, er man midt i terrænet og skal ikke bruge 15 minutter og tilhørende tidsbuffer på at tage ned i dalen til børnene.
Foto: www.skischule-fiss-ladis.at
Skiskolen på Komperdell plateauet

Lifterne er topmoderne. Vi taler så godt som udelukkende om moderne ekspres-stolelifter og gondollifte. Liftpersonalet er tydeligvis skolet i at være der for gæsten og ikke for at løse den kryds og tværs i lift-buret, som jeg synes er erfaringen fra mange andre områder. Det er trods alt nemmere at hjælpe et barn hurtigt, som falder på vej ind i liften, når man står lige ved siden af og ikke sidder inde i buret. En anden detalje omkring lifterne er forsøget på at gøre liftturen mindre stressende. Her har Serfaus-Fiss-Ladis været med til at opfinde og introducere easyboarding konceptet. Det er en form for kø-system, der medvirker til at fylde alle lifter op. Det betyder mindre skubben og stress, når man skal i liften. Og det hjælper samtidig med til at nedbringe ventetiden, da lifterne fyldes 100 %. 

Video: Easyboarding-konceptet illustreres nemmest med videoen her. 

Skiområdet har en overvægt af blå og røde pister, men også ca. 30 km sorte pister og en del skiruter for eksperterne. Det hele er særdeles velpræpareret. Området præpareres dagligt, og ved snefald præpareres der nærmest fra lifterne lukker, og til de åbner igen. Modsat en del andre skiområder præpareres der ikke i lifternes åbningstid. Her ønsker man ikke at stresse gæsterne med arbejdende maskiner i dagtimerne.

Masnerexpress pistemaskine som bringer ikke skiløbere på udflugt i terrænet

Der findes flere muligheder for off-piste, vi har skrevet om mulighederne for at komme på ski-touring i Serfaus-Fiss-Ladis her 

Til børnene er der lavet sjove ruter med figurer og underholdning, der skal skabe glæde og leg om skiløbet. Vores favorit blev Murmli sporet, hvor to figurer med Murmli og Berta byder de små velkomne på eventyr. Undervejs er der forskellige stop, hvor man kan høre historier, sidde på en bjørn eller se billeder.


Bärenpiste – en af de sjove børne-”stier”

Udover Murmli sporet findes ”Dino-sporet”, hvor dinosaurer er klar til at underholde børnene. Vores personlige favorit blev Bärenpiste, hvor man kører igennem en stor bjørn og flere andre forhindringer, der medvirker til at udvikle barnets skiløb. På pisten ned mod Serfaus er det muligt at tage en afstikker igennem Tierpark, en skov fyldt med dyr som v.h.a. bevægelsessensorer siger lyde efterhånden som de passeres. Små sjove indslag som bare gør det sjovere at være far på ski med sin datter, og som ikke mindst gør indlæringen meget sjovere og meget mere spiselig.


Tierpark-pisten med dyrelyde der aktiveres af bevægelsessensorer

700 skilærere klar til at undervise !

Skiskolen er et kapitel for sig. 700 skilærere til et område, der på årets største dag har besøg af 24.000 skiløbere. Er du fiks med lommeregneren, vil du hurtigt regne dig frem til, at det er ca. én skilærer pr. 35 gæster – det er uhyggelig meget. Det skyldes ifølge skiskolen selv, at de bare er gode!

Ret skal være ret, skiskole-konceptet er virkelig gennemarbejdet til topklasse, men når man er 3 år og kun taler dansk, så er det et must at have en dansk skilærer. Det kunne vi ikke få, mens vi var i området. Det skulle dog være muligt, men overvejer du Serfaus-Fiss-Ladis og er dansksproget skiskole et must, så anbefaler vi at tage kontakt og bestille skilæren hjemmefra.


Skilærer ved indskrivning med iPad 

Skiskolen har starttider kl. 09.30 og 10.30. Det lyder banalt, men med op til 1.600 børn på skiskole på en gang giver dobbelte starttider mindre trængsel ved start og omkring frokostpauserne. Skiskolen råder over egne restauranter, der er bygget og indrettet udelukkende med børn for øje. Her er underholdning og indlæring tænkt sammen. Der er iPads med skispil, en pistemaskine børnene kan lege i, udstoppede dyr og et utal af andre effekter som bruges som en del af undervisningen og motivationen i skiløbet.

Foto: www.foto-mueller.com


Et af rummene i børnerestauranten Starrest. En gammel pistemaskine er en del af indretningen. 

Skiskolen – er også en historie om et monopol

Der findes én skiskole i Serfaus-Fiss-Ladis. Vi tillod os at spørge, om én skiskole giver den rigtige pris og frie konkurrence, hvortil svaret var, at man jo kan sammenligne priser med skiskoler i byer hvor der er flere skiskoler og se, at priserne er ca. de samme som i Serfaus-Fiss-Ladis. Samtidig mener man, at den energi man i andre byer ser skiskolerne bekrige hinanden med, her omsættes til et bedre produkt og koncept. Som eksempel på dette fremhæves, at eksempelvis Snow-V er opfundet i Serfaus-Fiss-Ladis, den har vi tidligere skrevet om læs om det her 

Foto: Sunkid
Snow-V, maskinen der hjælper barnet med at stå i plov

Serfaus-Fiss-Ladis bør være på din ”et sted der skal prøves”-liste

Som det nok fremgår ovenfor, var vores ophold i Serfaus ret perfekt. Vi fandt, hvad vi søgte til hele familien og havde nogle fantastiske dage. Selv om skiområdet byder på spændende udfordringer for alle, er dette et familieområde med børnene i centrum. Så tag familien med og ellers gem området til du kan vise det for børnebørnene.

Der er et stort ugeprogram med mange aktiviteter. Onsdag aften står den på adventure-night med aftenskiløb og flot ski-show på bjerget med mange optrædende og kæmpe fyrværkeri. Og der er muligheder for at komme på flere relativt eksklusive arrangementer, eksempelvis:

  • Solopgangsturen ”Hexen Sunrise”, den har vi tidligere skrevet om her 
  • På rundvisning bag kulisserne, hvor man ser snekanonanlæg, pistemaskiner og høre mere om historien og praktikken bag det at drive et skiområde
  • ”De første spor”, 28 deltagere slippes løs ledsaget af enten ledelsen fra skiskole eller liftselskab. Mrgenturen starter kl. 07.30, og efter 2 timer med højt tempo på pisterne, som man har helt for sig selv, serveres der eksklusiv morgenmad i enten Genussrestaurant Zirbenhütte i Fiss eller i Ski Lounge ved Komperdell mellemstationen i Serfaus.
  • På tur pistenbully, en aftentur hvor man bliver co-driver i en af pistemaskinerne på aftenvagten. Så drømmer man om at sidde på 600 hestekræfter og se hvor omhyggeligt et arbejde, der ligger bag at gøre pisterne klar, er det en mulighed for de motorglade

Solopgang på Hexen Sunrise turen 

Se også Thomas sidste besøg i Serfaus-Fiss-Ladis:


Besøg turistkontorets hjemmeside her
Du kan læse mere om skiferie i Serfaus-Fiss-Ladis her.

Udgivet af: Rasmus Skov

Rejsebureauer til Serfaus-Fiss-Ladis
Fakta om Serfaus-Fiss-Ladis
Skiområdet: 1200-2820 m.o.h.
Byen: 1427 m.o.h.

214 pister i alt
47 km blå
123 km rød
44 km sort

Lifter: 68 stk. / 90.000 pers/time

Slæbelifter: 11
Tog/baner: 1
Stolelifter: 16
Kabinelifter: 11

Mere om skiferie i Serfaus-Fiss-Ladis

Find tilbud på skirejser

Gå til toppen