På offpiste eventyr i Gasteinertal

På offpiste eventyr i Gasteinertal

Skisport.dk's eventyrlystne udsendte var i foråret i Bad Gastein - ikke for første gang, og helt sikkert ikke for sidste. Denne gang havde vi spurgt ham, om han ville dele lidt ud af guldkornene udi offpistens lyksageligheder i Gasteinertal området. Efter nøje overvejelser lukkede han op for godteposen, og da han først var kommet i gang, kunne han fortælle om alt lige fra småt besøgte offpiste-strækninger til ultimative bjergsider med 1.600 faldmeter, og store mængder uberørt sne.Foto: Foto Factory, Copyright: GASTEINERTAL TOURISMUS GMBH

- Da jeg blev spurgt, om jeg ville skrive lidt om offpiste mulighederne i Bad Gastein, var jeg i syv sind. Jeg er i mange år kommet i Bad Gastein og betragter vel efterhånden byen som mit andet hjem i vinterhalvåret. Ville en artikel - som i højere grad gik på offpistemulighederne frem for de mere velkendte temaer om byens historiske arkitektur, fantastiske spa & wellness, vilde natteliv, topmoderne liftsystem, storslåede hoteller og så videre - ikke kunne betragtes som ét stort selvmål?

Hvorfor nu ikke bare holde det hele for mig selv - sandsynligheden for at kunne sætte skiene i "untracked powder" bliver større for hver turist på brede ski, der endnu ikke har hørt om fortræffelighederne. Lad dem endelig fortsætte med at tage til "lemminge-destinationer" længere vestpå i Arlberg eller endnu længere vestpå i klippefyldte baguetteland.

Men ak nej... den indre dæmon, som kæmper en daglig kamp for at få mig til at blive betragtet som en flink fyr, fik mig overtalt til at berette bare lidt om hemmelighederne i Gasteinertal.

No friends in powder - no others but friends in the powder

Som antydet er offpisten i Gastein kendetegnet af, at du i udstrakt grad kan have den for dig selv. Her er al den off-piste der kan nåes fra lifterne - altså uden at skulle gå videre op - ikke kørt op på en halv dag. Det skyldes kombinationen af, at mulighederne er tæt på uendelige og at der reelt ikke er mange, som bevæger sig udenfor de velpræparerede pister.
Vi lever og ånder for den type skiløb, som kaldes freeride. Formålet med freeride er at finde bjergsider, hvor sneen ligger tykt og fint uden andre spor end dem, de lokale bjerggeder har sat.

Foto: Foto Factory, Copyright: Gasteinertal Tourismus

Meget varieret terræn

Skiløbet i Bad Gastein foregår i 4 forskellige delområder. Man har godt nok typisk liftkort til hele Ski Amadé, men man har som udgangspunkt rigeligt i de 4 nærområder.
Hvert delområde har sine styrker og charme. Bor man i Gastein er det mest oplagte at rippe de to bjergtoppe kaldet Stubnerkogel og Schlossalm. De er begge fine kegleformede bjerge hvor det er muligt at stå på ski på samtlige sider. Her er rige muligheder for både åbne bjergsider til store freeride sving, og mere hygsomt skov-skiløb på dage med dårligere sigt. Fra liften er der nem adgang til rigtigt meget, og har man mod på at gå lidt, er der adgang til endnu mere.

Er man i Gastein i en periode med dårligt vejr - dvs. dårlig sigt og meget vind - kan det være en idé at bevæge sig til Dorfgastein. Det ligger lidt lavere i terrænet og har derfor typisk mere læ, og desuden foregår det meste af skiløbet under trægrænsen.
Antallet af lange offpiste-ture er ikke så imponerende som i Bad Gastein, men til gengæld er kvaliteten af dem ganske fantastiske. Og så er mulighederne for små svipture imellem træerne helt i top.
Dorfgastein er et typisk østrigsk familieområde med præcis den gemütchlichkeit, vi som nordboer sætter så stor pris på i det østrigske. At det er en udpræget familiedestination giver blot en ekstra bonus - at du i offpisten ikke finder andre end dig og dine venner.

Er der kaiserwetter skal Sportgastein opleves. Det er ægte højalpint skiløb med store åbne sletter og mulighed for stejle couliours og klippespring. Det er her der falder mest sne i løbet af en sæson, men er også det delområde, som er mest sårbart med hensyn til vind og lav sigtbarhed.

Det sidste af de 4 delområder er Graukogel. Det er et meget lille område med kun 3 lifte. Området er hovedsageligt omgivet af træer, og er fantastisk når sneen er landet. Her er sjældent mange mennesker, så her kan du finde pudder uger efter seneste snefald.

Schareck - den ultimative offpiste-tur i Gasteinertal

Ét er at begive sig rundt i de forskellige delområder. Noget helt andet er at begive sig på ture som kun få prøver hver sæson. Hver gang vi er i Gastein, forsøger vi at finde nye hang og ture. Vi har i et par år gået og kigget på bjergtoppen Schareck, der troner sig i højden med 3.122 meter.
Schareck er et af de 3 højeste bjerge i "Goldberggruppen" - midt i det snerige grænseland mellem nord- og sydalperne. Mod syd er du på Mölltaler gletscheren i forbundslandet Kärnten, og mod nord er du i Salzburgerland med de mest fantastiske hang ned mod Sportgastein.
Når du er i Sportgastein, knejser Schareck sig flot over det højre terræn og fremviser en indbydende nordside.

Dette er en af Østrigs uopdagede perler og en offpiste udfordring af højeste karat. Eller som en af verdens førende skijournalister, Jimmie Petterson fra USA, skriver i sin bog "Skiing around the World" fra 2005:
"A skier lives on dreams. One day, I will conquer Schareck or maybe I won't, but it really makes no difference. Schareck symbolizes the dream of adventure, and at the end of the story the dream will live on."

Som afslutning på en forrygende uge i offpisten i alle delområderne, havde vi et udtalt ønske om at slutte af med netop en besejring af Schareck. Timingen var perfekt - først på ugen var sneen væltet ned, og vejrudsigten lovede højtryk med blå himmel. Vi hægtede os derfor på en lokal guide, som skulle få os sikkert igennem dagen og finde den optimale sne til os.

Lad det være sagt med det samme. Schareck er ligeså meget en oplevelsestur som det er en skitur. Man skal ikke tage på turen for at få flest mulige sving på kortest mulige tid. Det er lidt en rejse at komme til toppen af Schareck.

Vi mødtes med vores lokale guide kl. 8 i Bad Gastein. Derfra gik det i minibus mod Böckstein, hvor vi kørte med biltoget, som bragte os til Mallnitz. Herfra med taxa til Mölltaler Gletscheren. Det er Østrigs sydligste gletscher og beriges hvert år af imponerende mængder sne. Mölltaler Gletscheren er således et af de steder i alperne hvor man hvert år måler de største snefald.

Oppe på gletscheren varmer vi op med et par runs i den suveræne sne. Vi er helt ekstatiske, for bliver hovedretten blot halvt så god som forretten, ved vi ikke, om vi kan klare desserten. Vi sætter os til bords for at indtage hovedretten. Vi bevæger os mod toppen i den hurtige Gletscher Jet og hiker de allersidste højdemeter for at nå helt til toppen. Deroppe føler vi os for alvor på toppen.


Foto: Foto Factory, Copyright: Gasteinertal Tourismus

Stor faldhøjde

Vi kigger ned på Sportgastein, som ligger dybt under os og nyder synet af de hang, som venter os. Her ser det ud til at der altid er god sne, og samtidig ingen andre skiløbere, der har ridset bjergsiden med deres ski - før os.

Vi smiler indforstået til hinanden, giver high-fives og forsøger på overfladen at lade det skinne igennem, at vi er "nogle helvedes karle". Inderst inde er vi nok alle lidt anspændte og sætter større pris på end vanligt, at have en stedkendt offpiste-guide med. Der er faldet meget sne og vi er i fuldstændig ukendt terræn på en stejl nordside.

Vi sætter af til første drop og hurtigt viser det sig, at sneen er lige så perfekt som den så ud. Det ene sving afløser ubesværet det andet, og smilene breder sig over lykkelige ansigter.
Med 1.600 fuldstændig uberørte højdemeter er der plads til både leg og eksperimenter. Vores guide starter lidt forsigtigt ud med lidt old school snæver svingradius, men skifter siden over til store sving med høj fart. Det viser sig siden, at vores guide er tidligere mangedobbelt europamester i powder-8. Ikke så underligt at han kunne stå på ski og give den lidt gas - det var ren lykke.

Turen ned byder på alle typer terræn og hældninger - lige fra meget brede og flade "højsletter" til smalle og stejle couliours med bundløs powder og sagelige ansigtsudtryk til følge.
Den store faldhøjde betød flere sammenhængende puddersving end nogensinde før i vores liv. Vi nærmerede os meningen med livet.

Men selv de lykkeligste stunder har en ende og de ellers "uendelige" hang var ved at rinde ud. Vi lander sikkert i bunden ved langrendssporene i Sportgastein, og en af de bedste ture er desværre ved at være slut.

Turen kan klares af alle rutinerede

Mulighederne fra Schareck er så mange at guiden kan sammensætte en rute, som matcher niveauet i gruppen.
Man skal ikke nødvendigvis være verdensmester for at prøver kræfter med Schareck, men det skal heller ikke være den første deciderede offpistetur man er på. Har man mod på lidt ekstra eventyr er dette kun en tur vi kan anbefale.

Skisport.dk besøgte Bad Gastein i samarbejde med Alpeferie.dk.

The Perfect Day - Skiing Schareck in Sportgastein, March 2010


 

Udgivet af: Thomas Jensen

Fakta om Bad Gastein
Skiområdet: 835-2686 m.o.h.
Byen: 1100 m.o.h.

201 pister i alt
60 km blå
117 km rød
24 km sort

Lifter: 47 stk. / 71.261 pers/time

Slæbelifter: 15
Tog/baner: 1
Stolelifter: 18
Kabinelifter: 10

Mere om skiferie i Bad Gastein

Find tilbud på skirejser

Gå til toppen