« Til oversigten

Obergurgl/Hochgurgl - drømmeski med Østrigsk charme

Obergurgl/Hochgurgl

Der findes sandsynligvis ikke en skiløber, som ikke drømmer om at have brede lange nedfarter med den helt korrekte hældning, helt for sig selv. Er du til offpiste er det sikkert den uberørte sne, der har den helt rigtige pudderkonsistens, som du drømmer om. Vi går alle og drømmer om de perfekte forhold for den ultimative oplevelse uanset om det er fart, perfekte sving eller smukke kurver ned i offpisten.

Inden jeg tog til Obergurgl/Hochgurgl var mine oplevelser med den fantastiske skisport præget af overfyldt pister og opkørt offpiste. Så drømmen om skiløberens Utopia var netop det - en drøm. Men et par dage før mødte jeg en bekendt, der havde været i Obergurgl. Hans eneste kommentar var - glæd dig det føles som om du har det hele for dig selv. Nu blev jeg selvfølgelig nysgerrig for det er en fantastisk følelse, som ellers kun kan opleves den første halve time på pisterne, hvis du er med den første lift op. Så har du den første tur ned af bjerget for dig selv. Resten af dagen må du dele. Så det var med en vis portion spænding, at jeg første dag fik skiene på og kom af sted.
Se vores sidste besøg i området her:Obergurgl/Hochgurgl består, som navnet også antyder, af to separate områder. Men for nogle år siden blev der lagt pres på mange af de små områder i Ötztal for at få større og mere sammenhængene områder. Derfor blev de to familier, som ejere lifterne og de fleste hoteller i de to byer, enige om at de ville forbinde skiområderne med en stor kabinelift. Kabineliften er den eneste måde (ude over med bil eller bus) at komme i mellem de to dele af området.

Der har været stået på ski i området siden ca. år 1900 men det første lift blev først bygget i 1948. Turister begyndte at komme til området, da det første hotel (Edelweiss i Obergurgl) blev bygget i 1889. Der har dog boet mennesker i området i ca. 10.000 år og ved Ötztaler gletcheren blev Ötzi - en mumie fra kobberalderen - i 1991 fundet efter at have ligget 5300 år i isen. I dag bor der fast ca. 420 mennesker i området og om sommeren kommer de italienske fårehyrder, som de altid har gjort det, over bjergene med deres fåreflokke for at lade dem græsse.

Skiløbet i Obergurgl/Hochgurgl

Lifterne er det første jeg ligger mærke til. Det ser aldrig ud til, at der er kø ved nogen af dem. Uanset tidspunktet føles det som om du kan gå direkte fra pisten og i den næste lift, der kommer uanset om det er en gondol, stole eller slæbelift. Følelsen af at have pisterne for sig selv skyldes altså ikke at det er besværligt eller tager lang tid at få en lift op. Forklaringen må ligge et andet sted.

Begge byer ligger højt - Obergurgl i 1.930 m.o.h. og Hochgurgl i 2.150 m.o.h. de 110 km. pister i skiområdet ligger alle mellem 1.800 m.o.h. og 3080 m.o.h. hvilket gør området meget snesikkert i hele skisæsonen, der løber fra midten af november til 1. maj. Alene i Hochgurgl er der 3 lifter, der går over de 3.000 meter. Skulle nedbøren lade vente på sig er det ikke noget problem - 90 % af pisterne er dækket af snekanoner. Tinderne i Obergurgl er ikke helt så høje, til gengæld er her et større udvalg af pister og de er mere udfordrende. For begge områder gælder det dog, at pisterne er tilpas brede og giver god mulighed for at lave en masse lækre sving. En anden ting der er værd at bemærke er de meget få transportløjper og de der er, har hældning så det ikke bliver trættende.

Så tæt på Italien og alligevel så langt fra

Området ligger et stykke væk fra de to nærmeste områder - Sölden og Vent. Nok mest fordi de begge ligger på bjergene på den anden side af dalen. Obergurgl/Hochgurgl ligger på grænsen til Italien og på den anden side af tinderne hedder bjergkæden Dolomitterne. Det er dog ikke muligt at komme til Italien på ski - hverken on- eller offpiste. Nedfarten på den anden side er så godt som lodret. Der går en lille vej gennem bjergene. Men den er kun fremkommelig i sommerhalvåret. Om vinteren skal du hele vejen ud af dalen for at komme til Italien, så har du været dum nok til at prøve lykken i offpisten til Italien er der ingen vej tilbage.

Masser af off-piste muligheder i Hochgurgl

Det er dog ikke offpiste muligheder, der mangler i skiområdet. Er du i tvivl skal du blot tage liften til toppen af Wurmkogl i Hochgurgl. Her kan du side i den nye Top Mountain Stars panoramabar og blive overvældet med de mange muligheder for at lade skiene pløje gennem urørt sne. Du gør dog klogt i at hyre en af de lokale guider, for der er store områder med lavinefare. Men mulighederne er så mange og så tæt på fordi de to områder er de eneste på denne side af dalen og fordi de ligger lidt forskudt, så der er offpiste på begge sider og i mellem dem.

Langrendsløjper og hytter på den anden side af Obergurgl

Længst væk på den anden side af Obergurgl er mulighederne nærmest uudtømmelige. Der er en række hytter, som kan overnattes i og det gør området ideelt til randonneé. En af hytterne har plads til hele 60 overnattende. Der er også fantastiske langrendsløjper oppe i terrænet, hvor du f.eks. kan besøge Schönwieshütte, der ligger midt inde mellem bjergene. Her kan du nyde stilheden over en kop skoldhed jägertee og en apfelstrudel mens du føler hverdagens travlhed stille siver ud af hukommelsen.

Du tænker måske som jeg gjorde, at dette skiområde simpelt hen er for godt til at være sandt. Det har da også nogle få fejl om end de er små og næsten ubetydelige. Den første er at 110 kilometer pister måske er lige i underkanten, hvis du er en pistefræser, der giver den gas og hurtigt bliver træt af at køre på de samme pister. Men er det tilfældet var det måske på tide at give dig selv et offpiste kursus. Her er rige muligheder for at få udviklet skiløbet.

Attraktivt område med kun 5.000 sengepladser

En anden ulempe er faktisk det der samtidig gør området så attraktivt. Fordi området ligger så langt inde i dalen og indtil for få år siden var to adskilte områder har de levet en stille tilværelse, hvilket har gjort dem attraktive for de velhavende tyskere og englændere, som ønsker fred og ro når de holder ferie. Det har resulteret i at der i dag stort set kun er 4 og 5 stjernede hoteller i området og pensioner er der næsten ingen af. Her er ingen satellitbyer, hvor du skal med skibus for at komme til lifterne og alle hoteller ligger direkte ved pisterne. Kravet om fred og ro har også holdt antallet af sengepladser på et lavt niveau. Således er der kun ca. 5.000 sengepladser i området. Frem for at investerer penge i flere sengepladser har de to store familier i området i stedet investeret i større og bedre lifter og forbedringer af de hoteller der var i forvejen. Således er der en liftkapacitet på 37.000 personer i timen. Med et maksimalt antal skiløbere på et sted mellem 5.500 og 6.500 personer på en dag kan hver skiløber tage en lift 5 gange i timen uden problemer. Her har vi endelig forklaringen på hvorfor Obergurgl/Hochgurgl føles som det ultimative område.

Kun 4 og 5 stjernede hoteller - Måske lidt dyrt?

Hvis du lige som jeg tænker, at dette område må jeg bare besøge, er det ved at være på tide at gøre op med dig selv hvad du er villig til at betale for en ferie med drømmeski. Med udelukkende 4 og 5 stjernede hoteller og meget få sengepladser vil en ferie i Obergurgl/Hochgurgl gøre et anseeligt indhug i pengepungen og du skal være ude i god tid for at få et sted at sove.

Nu skal du ikke lade dig afskrække fra at besøge området Sölden er ikke langt væk og besøges hvert år af rigtig mange danskere. Så tag en dag eller to ud af din ferie til Sölden og giv dig selv den gave at opleve et par dage med drømmeski. Krydr din oplevelse med en aften i Nederhütte, der ligger i terrænet i Obergurgl. Du bliver kørt til og fra hytten i pistemaskiner og du er garanteret en aften med god mad, dans på bordene og Østrigsk stemning - Så bliver det næsten ikke bedre...

Tak til Østrigs Turistbureau og Ötztal Turitsmus.


Udsigt fra Top Mountain Star
Udsigt fra Top Mountain Star

Midt i offpisten
Midt i offpisten

University Centre i Obergurgl
University Centre i Obergurgl

Bunden af dalen
Bunden af dalen

Her ser du Italien
Her ser du Italien

Muligheder for offpiste!
Muligheder for offpiste!

Hvem har lyst til at køre her?
Hvem har lyst til at køre her?

Schönwieshütte 2270 m.
Schönwieshütte 2270 m.

Langrend over 2000 m.
Langrend over 2000 m.

Skiferie forslag i Obergurgl / Hochgurgl

Hotel Austria & Bellev... Hotel Austria & Bellev... Bil fra 4.888,-/pers.
Nulstil   Udvidet søgning