Manden der ændrede Vrådal

Manden der ændrede Vrådal

Petter Johnsen købte for 25 år siden skiområdet Vrådal og har efterhånden investeret mange millioner kroner for at holde område nyt og moderne.

Det er ikke så tit at et lille skiområde som Vrådal er med helt fremme med deres lifter og pister. Men Vrådal har en ting eller rettere en person, som andre ikke har - Petter Johnsen.

Petter købte skiområdet og en del af jorden omkring skiområdet i slutningen af 80'erne og har siden arbejdet hårdt på at få området opdateret. Der er investeret omkring 230 mio. NOK siden han tog over. Et resultat heraf er, at Vrådal var den første norske destination, der fik en 8-stolslift. Det skete tilbage i 1998. Liften løfter stadig gæster op i området og sørger for, at der aldrig opstår liftkøer. Det er i dag områdets ældste lift.Til den kommende sæson er begynderområdet udvidet med et nyt skibånd, og det er dermed gjort større. I slutningen af 2014 bygges et nyt parkområde - en investering til 10 mio. NOK.

Spørgsmålet er, hvordan formår Petter Johnsen at vedholde denne aggressive udvidelse og vedligeholdelse af skiområdet. Det spurgte vi ham om under vores besøg. Svaret er simpelt og stirrede os i øjnene, da vi ankom. Han bygger hytter og sælger dem. At området også er lækkert at holde ferie i på andre tider af året, gør det nemmere at overbevise køberne om at slå til. Hytterne finansierede hans køb af Vrådal og betaler alle de udvidelser, han foretager.Om sommeren er søen i Vrådal op til 20 grader varm, og vandet er lækkert og klart. I jagt-sæsonen giver Petter sine husejere lov til at gå på jagt på hans jord for et beløb, der svarer til det, han selv skal betale for jagt. Så fordelene ved at have en hytte ved skicenteret i Vrådal er store, og Petter har ikke problemer med at sælge nye hytter.

Skiløbet

Med 18 pister, 5 lifter og 3 skibånd er Vrådal ikke noget stort skiområde. Der er dog en fornemmelse af, at her er noget unikt og eksklusivt, lige fra du kommer ind i skiudlejningen. Skiudlejningen er forholdsvis ny og ser ud til at have det nyeste udstyr til deres kunder. På sammen måde fremstår resten af skiområdet og de hytter, der ligger i det. Alt er lækkert lavet, og man føler sig privilegeret, når man kører rundt i området.

Hoveddelen af pisterne ligger på fjeldsiden, der går fra bunden af 8-stolsliften (Vrådalsbanen) og til toppen af den. Resten af området ligger oppe på fjeldplateauet, hvor der er forholdsvist flat. Det gør, at pisterne i Vrådal primært er grønne og blå pister, da alt oven for Vrådalsbanen hovedsageligt er grønne pister.Pisterne i Vrådal er lækre at løbe på, og der er god plads på dem. Der findes nogle enkelte udfordrende sorte og røde pister - eksempelvis Millionhenget. Der er tre parker med sværhedsniveauerne Børn, Begynder og Middel. Dermed er der også fine muligheder for at lære lidt andre ting end at svinge perfekt.

Der er kun to til tre glide stykker i hele området. Resten er regulære pister. Så du spilder ikke tiden med at stå og svinge med skistavene. Den største udfordring ved at stå på ski i Vrådal er derfor, at området er så kompakt.Pisterne krydser hinanden hele tiden, hvilket gør, at du konstant skal være på vagt for krydsende skiløbere. Det kan ikke understreges for mange gange, at det er vigtigt at vise hensyn. Men tag for eksempel Millionhenget, som ikke er speciel lang. Den krydses alligevel 3 gange af andre pister. Så når det går allerbedst, og du virkelig har gang i skiene, skal du skifte til at koncentrere dig om at holde tilbage for løbere på den blå Telemarksløypa.

Charme, selvtillid og lækkerhed

Vrådal er et dejligt sted og har en lækkerhed, som de fleste skiområder må misunde. Alt, der har med skiløb at gøre, er moderne og velholdt. Området er ikke stort og ligger lidt væk fra resten af Vrådal. Men selvtilliden er i orden både hos skiområdet og hos Petter Johnsen - og de har noget af have det i. De har måske ikke det samme antal pistekilometer, som andre områder i Norge har. Men pisterne er godt lavet, og de giver dig mulighed for at vise dit skiløb frem i ren italiensk charme stil.

Læs hvad gæsterne mener og se mere om skiferie i Vrådal her

Udgivet af: Carsten Lajgaard Pedersen

Fakta om Vrådal
Skiområdet: 260-735 m.o.h.
Byen: 262 m.o.h.

15 pister i alt
7 km grøn
4 km blå
2 km rød
2 km sort

Lifter: 6 stk. / 6.000 pers/time

Slæbelifter: 4
Stolelifter: 1

Mere om skiferie i Vrådal

Find tilbud på skirejser

Gå til toppen