Livigno - En skidestination for alle

Livigno - En skidestination for alle

Livigno er skidestinationen for alle: Store og små, rige og mindre rige, nybegyndere og ekspertskiløbere. Hvis I ikke har været der endnu, så er det på tide at få det afprøvet.

I 1800 meters højde på grænsen til Schweiz ligger den Italienske by og eftertragtede skidestination Livigno. Ligeså isoleret den er, ligeså populær er den blandt danske skientusiaster, der rejser til destinationen i løbet af hele vinterhalvåret. Faktisk er danskerne byens femte mest besøgende nationalitet, og samtlige rejsebureauer, som er noget ved musikken i det danske skimiljø, er repræsenteret på destinationen. Sidste år lagde ikke mindre end 58.000 danskere vejen forbi. Sammen med det er Livigno toldfri – et trækplaster for at kompensere for byens afsondrede beliggenhed. Det kan derfor absolut betale sig at tage den lidt større kuffert med på turen – især sidst på sæsonen kan man få kastet de helt store mærkevarer i nakken til næsten ingen penge.


Carosello og Mottolino

Livigno ligger i en dal med to større skiområder på hver sin side, henholdsvis Carosello og Mottolino. Men når det er sagt, så mangler der ikke noget nogen af stederne, og det er ligeledes uproblematisk at bevæge sig rundt i skibusserne, som kører mindst fire gange i timen. Der er masser af skiløb, park og ski-cross på begge sider af dalen. Vigtigst af alt kan du starte i bunden adskillige steder i byen, hvilket gør det super familievenligt i forhold til skiskole, da du ikke skal transportere dig alt for langt med familien. Der er ligeledes dansk skiskole i Livigno, noget der kan være afgørende for de lidt mindre børn, men selvfølgelig også de lidt større – kommunikationen kan være alfa omega for en hurtigere progression og en sjovere oplevelse.


Du finder brede boulevarder med masser af plads til store carvingsving

Gode offpist forhold

Familiens freeridere bør ikke fortvivle, for I Livigno er der tænkt på det hele og på alle. På begge sider er der adgang til flere offpiste-områder, der er evalueret som lavrisiko samt ikke er ”backcountry”. Sammen med det findes der freeride-porte, henholdsvis på toppen af Caroselloliften og Valfinliften på Mottolinosiden, der markerer om din lavinebipper er tændt og udsender et signal inden du kører ud i offpisten. For den mere seriøse backcountry-skiløber er der et hav af muligheder – book en bjergguide og noget heliskiing og få en oplevelse for livet.Offpisten i Livigno er fantastisk

Italiensk mad når der er bedst

Maden er – som mad er i Italien – helt fantastisk, og så er det langt billigere at spise ude end mange andre steder i alperne. Pizza og pasta koster i området af 7-10 euro, og på afterski koster en Aperol Spritz omkring 5 euro. Jeg er selv stor fan af det populære mejeri Latteria, der byder på italiensk is af den højeste standart samtidig med, at man kan følge produktionen at produkterne, der finder sted under restauranten. 

En kop kaffe fra Latteria er en oplevelse i sig selv

Masser at give sig til

Skulle vejret slå fejl, er der fortsat ubegrænsede muligheder for at underholde sig i dalen udover at fortære pizzaer og shoppe mærketøj. Sportscenteret Aquagranda tilbyder alt fra fitness og wellness til vandrutsjebaner og badeland for de mindste. Det er meget normalt, at professionelle atleter besøger fitnesscenteret og svømmehallen for at højdetræne, så hav pen og papir klar, hvis du lige løber ind i en kendt. Det andet alternativ, som jeg hurtigt vil nævne her, er fat-el-bikes. Det er en helt fantastisk måde at opleve Livigno i hele sin længde, og så er det sjovt at køre i sneen og på pisterne på andet end ski og snowboard.


Dalen med to større skiområder på hver sin side, henholdsvis Carosello og Mottolino

Du bliver ikke skuffet

Den direkte vej til Livigno er fra Schweiz og igennem tunellen Munt La Schera. Husk at tjekke åbningstiderne inden I tager af sted, for tunnellen er ensporet, og dermed kun åben i en retning i adskillige timer ad gangen. Samtidig kan sneforholdene have betydning for, hvorvidt den overhovedet er åben eller ej. Skulle det hænde, at den er lukket i forbindelse med vejret, så må man ud på en længere omvej. En engelsk journalist fortalte mig en gang, at turen til Livigno ofte var kompleks, men at det var det hele værd, for når han først nåede frem, blev han aldrig skuffet. Så se at komme af sted og husk snekæder.

Læs også: 10 ting du ikke må gå glip af i Livigno

Udgivet af: Tamar Barbara Andersen

Fakta om Livigno
Skiområdet: 1816-2796 m.o.h.
Byen: 1816 m.o.h.

74 pister i alt
28 stk.
36 stk.
10 stk.

Lifter: 33 stk. / 46.000 pers/time

Slæbelifter: 15
Tog/baner: 3
Stolelifter: 15

Mere om skiferie i Livigno

Find tilbud på skirejser

Gå til toppen