Levi – Finlands største og bedste skiområde

Levi – Finlands største og bedste skiområde

Man forbinder normalt ikke Finland med super skiløb, men det er en fejl! For Levi i Lapland er et område, som jeg gerne vil besøge igen. Skisportsstedet byder på meget mere end bare godt skiløb.

Jeg researcher alt jeg kan, inden afgang til Levi. For jeg skal være ærlig og sige, at min viden omkring skiløb og skiferie i Finland er begrænset. Som mange andre, har jeg kun hørt om Finlands største skiområde Levi pga. FIS World Cup, som er blevet afholdt hvert år i november, siden 2004. Et arrangement som byen lever højt på, hvilket også ses, da flere lifte/gondoler er prydet med ansigter fra tidligere World Cup vindere. Vinderen hvert år får forresten. et rensdyr som præmie, hvilket er et godt symbol på hvilken fantastisk natur vi faktisk bevæger os rundt i.


Se min video fra Levi her:Levi – 170 km nord for Polarcirkelen

Levi i Lapland er et af de mest nordlige skiområder som findes – og klart det bedste skiområde i Finland. Som et kæmpe plus så ligger det kun 15 minutter fra Kittilä lufthavn, så du føler nærmest at du lander i skiområdet. Samtidigt er Levi kun 1 time og 20 minutter i fly fra Helsinki, det er derfor simpelt nok at komme her til.

For at give dig en ide om området, får du her lidt hurtige facts:

Indkvartering og restauranter

- 750.000 skigæster om året

- 25.000 senge (og de mangler flere)

- 60 restauranter

Skiområdet:

- 44 pister

- 26 lifte og 2 gondoler

- 10 børnepister

- 3 rullebånd til børn

- 230 km langrend

- 20 km vinter hiking ruter

- 886 km snescooter spor

Sjove facts:

- 2053 saunaer

- 17 pools

- 24 iglos

- 16 super flotte ”Nordlys” hytter

- 111 dage om året, hvor man kan se nordlys

- En gennemsnitligt snedybde på 75 cm

- 480 slædehunde (Huskies)

- 12.000 rensdyr i området

- Verdens reneste luft (Den er god nok!)


Facts omkring Levi, som er markeret med et hjerte på kortet

Rigtig gode og børnevenlige pister

Bjerget fungerer rigtig godt, forstået på den måde, at man får en god kombination af gondoler, stolelifte og træklifte. Samtidigt er det et 360 graders skiområde, hvilket betyder at du kan stå på ski hele vejen rundt om bjerget. Området er udnyttet til fulde, da du får pister hele vejen rundt og ikke kun på en eksempelvis nord- eller sydsiden.

Det betyder at du i princippet, kan starte med at køre mod vest og bare fortsætte til du kommer tilbage til start igen, hvilket gør at du aldrig kommer til at køre på den samme pist igen og igen. Det betyder også at området hænger sammen på en genial måde, som gør at du altid bare kan tage op på toppen, og derfra kan du køre ned til hvor du startede, hvilket du ikke oplever i mange andre skiområder, hvor du oftest skal ned i en dal og over i en anden for at komme hjem.

Ved de bedste og mest børnevenlige pister er der også stolelifter

Der er 43 pister, som varierer fra lette blå til udfordrende sorte. Når det så er sagt, så er det ikke svære pister. Du kan sagtens blive udfordret her, men jeg vil kategorisere området som et fantastisk familie skiområde, da her er noget for alle niveauer.

Et af de populære børneområder ligger ved den store pist på sydsiden (billedet ovenfor det her), så børnene kan køre her, mens de voksne kører på den store piste, så er man hele tiden tæt på hinanden

Har man børn med, så kan de bruge flere timer i de store funparks som kommer fra begyndere til professionelle, imens de voksne kan give den gas på World Cup strækningen, eller nyde et glas på en af bjergrestauranterne.

Du får knivskarpe pister! Også sidst på dagen, hvor det aldrig bliver tungt eller opkørt

Noget af det mest fantastiske ved skiløbet i Levi, må siges at være de flotte panorama views, som du oplever mens du suser ned af pisterne. Landskabet er meget fladt, derfor føler du dig hævet over hele verden, og kan se lige så langt øjet rækker.

Når man kombinerer den fantastiske udsigt med en sne i topkvalitet, så er man garanteret en god skidag. De lavere temperaturer sørger nemlig for, at sneen ikke bliver slushy, tung og opkørt, men at du får skarpe pister hele dagen – og her skal det siges, at jeg testede området af i slutningen af april.


- Video: Se et af børneområderne her:


- Video: Du troede jeg løj, men parken er faktisk rimelig proff!Du kan tage til Levi uden at stå på ski

Selvfølgelig skal du teste skiområdet af hvis du er der. MEN, det som Levi kan kontra mange andre områder er, at de tilbyder hundredvis af sjove attraktioner/oplevelser/udflugter.

Hæng på, for nu går det stærkt: nordlys-tur, rensdyrsafari, hundeslædekørsel, huskypark, isfiskeri, kælke, hike, ride på hest, køre gokart på en frossen sø, se julemandens by, overnatte i is-hotellet, spille lazer tag, escape room, skate i indendørs skatepark, badeland, prøve en af de 2053 saunaer, køre på snescooter, løbe langrend, spille badminton, volleyball, basketball, klatre, tage i biografen, overnatte i iglo, isdykke i en af de 718 søer eller noget helt andet! 

Der findes masser af aktiviteter, men det mest populære er nok en "nordlys-tur", som de fleste kommer for at se

Du kan simpelthen alt. Hvilket giver mulighed for at kombinere skiferien med andet sjov. Jeg mødte flere familier, som eksempelvis tog på ski indtil kl. ca. 14, hvorefter de tog på en guidet snescootertur eller. En mulighed, som gør skiferien lidt anderledes og tilføjer lidt ekstra krydderi i min optik.


Måske en tur på hesteryg i Lapland vil kunne udfordre Hr. og Fru. Danmark på en god måde


Personligt oplevede jeg selv:

- Guidet snescootertur

Der findes 886 km snescooterspor i og omkring Levi, hvilket giver mulighed for nogle fantastiske ture rundt i området. Snescootere er en del af hverdagen, når man er så langt nordpå, derfor drøner alle rundt på dem. Det giver mulighed fra at se Lapland fra en anden side, end det man ser fra skiområdet og når man kører på vejene, man kan komme helt ud i backcountryen med en snescooter.

Snescooterture er yderst underholdende hvad enten man er 6 eller 70 år

På vores guidede tur, som varede 2-3 timer, var der mulighed for at give den fuld gas, og snescooter er noget, som alle bare skal prøve. Vi sluttede turen af i en tipi, med lidt lokal kaffe og finske røverhistorier. Hele turen var af høj kvalitet og vi blev mødt med en høj gæstfrihed.


Du ser området på en helt anden måde, når du bare blæser afsted ude midt i ingenting


- Huskypark og hundeslædekørsel

Er du vokset op i 90’erne, så kan du helt sikkert huske Ulvehunden Silver – et fantastisk tv-show. Forestil dig 50 af de hunde! Lige præcis det oplevede jeg i Levi Husky Park. Her lever de fleste af de ”film” hunde (primært huskies) som bruges i populære film verden over.

Er du en dyreelsker, så SKAL du lave et stop her. Du vil møde et utal af søde små hunde, ræve og rensdyr og så skal du slutte af med at køre hundeslæde. Det går meget hurtigere end du kan forestille og det er en oplevelse du ikke lige glemmer.

Der er fuldt fart på, når du blæser hen over de frosne søer 


I huskyparken vil du også opleve andre skønne dyr, som dette mix af en ræv og en sibirisk hund

- Langrend

Jeg vil ikke kalde mig selv en langrendstype, eller nogen ørn til sporten. Men det fangede lynhurtigt min interesse! Der starter masser af forskellige spor omkring Levi og du har 230 km at udforske. Det flotte ved langrend i Lapland, er at du vil opleve at løbe på en af de mange, hvor du får et helt åbent landskab. Så der er garanti for flotte naturomgivelser.

Langrendsmulighederne i Levi, Lapland er fantastisk

- Sauna/badeland

Du kan ikke besøge Finland uden at tage i en sauna. Man siger at der findes en sauna for hver 2. finne. Jeg vil blive overrasket hvis du booker en hytte, som ikke har egen sauna. Jeg havde min egen på mit hotelværelse, samtidigt prøvede jeg en i det lokale badeland. Her sad jeg med nogle lokale arbejdere, og lad os bare sige, at de smed noget mere vand på kullene end jeg var vant til.

Du finder en sauna i hvert et værelse i Levi

Is-hotel

Det her er muligvis det sejeste sted på jorden! I samarbejde med HBO har man bygget et is-hotel med et Game of Thrones tema! Man bygger det op fra bunden hvert eneste år (med forskellige temaer hvert år) med 400.000 kg is, hvilket tager 6 uger og man begynder i slut oktober, når sneen begynder at falde.

Hotellet/restauranten har over 83.000 besøgende om året – og det er med god grund.

Dette sted er et MUST-VISIT! Alt er lavet efter scener fra Game of Thrones


Detaljerne i de forskellige isskulpturer er til UG plus og slange


Der er sågar en biograf, hvor du kan se Game of Thrones


Er du i området, så skal du opleve de fantastiske isskulpturer og værelser. Er du rigtig sej, så tager du en overnatning i is-hotellet, hvilket koster ca. 300 euro pr. nat. Så får du også et diplom, samt morgenmad, og skulle du blive lidt romantisk efter et par drinks i is-baren med din kæreste, så er der mulighed for at blive gift ved is kapellet. Nå ja, og så er der tæske koldt!


Selv glassene er lavet af is i barenWinter is coming

En moderne ski-by

Levi er som ski-by meget up-to-date. Du finder alt du kender fra store skiområder. Godt udvalg af skibutikker, et hyggeligt torv, 60 restauranter, og mange barer. Der er derfor et fint liv i byen med en kombination af alle aldre. Finnerne forstår nemlig også at give den gas på afterski.

Selvom det er et familie område, så er der god mulighed for afterski

I hele området er der 25.000 senge, fordelt ud på hoteller, hytter og lejligheder, men der mangler faktisk senge grundet områdets store popularitet. 

Der er fine forbindelser med busser, så selvom du ender på sydsiden af bjerget, kan du let tage bussen tilbage til hvor du bor. 

Levi er en moderne og hyggelig by


Der er et fint liv i byen i løbet af dagen samt på de mange restauranter om aftenen


Skal din næste skiferie gå til Levi?

Ja! Jeg har besøgt et hav af skiområder, og der her skilte sig rigtig meget ud fra de andre. For det første blev jeg overrasket over den flotte udsigt, som man oplever når man står på ski. Noget de fleste kender nok fra deres skiferie i Norge eller Sverige. Levi rammer dog utrolig bredt, da det som sagt har noget for alle aldre og niveauer. Hvis jeg var en familie med 2 børn, så kunne jeg godt finde på at tage til Levi.

Det ville jeg også af den grund, at jeg kan kombinere min skiferie med oplevelser jeg ikke ville få andre steder. At blæse afsted med 22 km/t efter 10 vilde huskies eller at køre ude midt i ingenting på en snescooter - det er bare oplevelser man ikke glemmer., og det behøver ikke være voldsomt dyrt!

Hør meget mere om Levi i min video ovenfor, hvor jeg faktisk glemmer at nævne, at der er en rigtig lang skisæson og at du har gode muligheder for at se nordlys!

Som en lille funfact, så kan jeg fortælle at rigtig mange kinesiske par (som ønsker sig en dreng), tager her til, med det håb at se nordlys. For myten siger, at hvis man ”hygger” sig under nordlys på himlen, så får man en dreng.

Det er især disse "nordlys-hytter" som er yderst populære, da man "næsten" ligger under åben himmel og kan se nordlysetLevi er et romantisk sted

Skisport.dk var inviteret af Visit Finland, Snescooterrejser.dk og Skitour.dk

Læs mere om skiferie i Levi her

Udgivet af: Claus Loft Madsen

Rejsebureauer til Levi
Fakta om Levi
Skiområdet: 200-550 m.o.h.
Byen: 200 m.o.h.

44 pister i alt
1 stk.
18 stk.
22 stk.
3 stk.

Lifter: 27 stk. / 27.600 pers/time

Slæbelifter: 14
Stolelifter: 1
Kabinelifter: 2

Mere om skiferie i Levi

Find tilbud på skirejser

Gå til toppen