Idre Fjäll – ideelt for nybegynderen

Idre Fjäll – ideelt for nybegynderen

Idre Fjäll er det oplagte sted at lære at stå på ski. Her er ski in og ski out, idyl og velpræparerede og brede pister, der er perfekte for carving-skiløbere.

Læs om Skisport.dks udsendtes oplevelser og få blod på tanden. For man kan også godt nyde området, selvom man er en mere erfaren skiløber.

Solen er lige stået op over de vidtstrakte skovområder, der omkranser Idre Fjäll, men frosten bider alligevel i de morgenfriske kinder, og sneen knitrer under støvlerne denne februarmorgen i den svenske region Dalarna. Sneen hænger tungt på træerne. Vinterlandskabet er malerisk flot.

Nede i dalen stiger røgen fra et bål op mellem træerne, og jeg kan ikke lade være med at spørge mig selv, hvem der dog tænder bål i skoven sådan en blåfrossen morgen?
Svaret får jeg først senere på dagen, og i første omgang vender jeg blikket og tankerne tilbage til skibakkerne, som jeg skal til at udforske.

Fra vores lejlighed kan man køre direkte ud på pisten og ligeledes køre helt hjem igen, når dagens skiløb er overstået. Og sådan forholder det sig praktisk nok for stort set alle overnatningsstederne på Idre Fjäll.Pisternes beskaffenhed er imponerende velpræparerede. Man får følelsen af at køre på et fuldstændigt jævnt gulvtæppeagtigt underlag. Da de tilmed er ret brede, kan man lave de herligste carvingsving.

Der er flest pister i den grønne og blå ende af skalaen på Idre Fjäll, så er man ny eller forholdsvis uøvet på ski, er dette et meget oplagt sted at starte sin karriere på de timeglasformede brædder uden at risikere alt for mange traumer.

Toppen på Idre Fjäll ligger i 892 meters højde og er omdrejningspunktet i pistesystemet. Herfra kan man køre på ski i alle retninger. På den måde kan man for eksempel følge med solen henover fjeldet i løbet af dagen, og skulle det blæse, kan man holde sig til den del af fjeldet, der ligger i læ for vinden.

Her findes også pister, der kan udfordre selv de mest garvede løbere.
En af dem er ’Chocken’ med en hældningsgrad på 45.
Bakken benyttes til at afholde internationale konkurrencer i speedskiing.
Men selvom man både finder Dalarnas stejleste nedfart og Dalarnas længste piste på 2,8 kilometer her, så er majoriteten af de i alt 41 pister som sagt ikke særligt lange eller specielt svære at komme ned af.

Med en liftkapacitet på 28.000 personer i timen og med godt og vel 7000 senge i området, oplever man sjældent køer ved liften.
Der er desuden mulighed for at benytte naboskiområdet, Fjätervålen, 20 kilometer fra Idre Fjäll, hvor der er 18 nedfarter at vælge mellem, hvis man køber det lidt dyrere liftkort, Idrepasset.

Børnene er hædersgæsterne

Det ses tydeligt, at Idre Fjäll satser på at give de yngste en god skioplevelse.
Der er flere afskærmede børne- og begynderområder med brede og lette småbakker. Rullebånd og langsomtkørende tallerkenlifte fragter her børnene op igen.

En afskærmet kælkebakke og en eventyrsløjpe kan børn og begyndere også køre på opdagelse i.
Midt i skiområdet er der en børnehave, der er beregnet til at give børnene et pusterum i løbet af dagen - og forældrene rum til at køre nogle ture alene.

Også udenfor pisterne er Idre Fjäll et børnevenligt område.
Afterski for børn er et af tilbuddene efter skibakkens lukketid – hvor musik, øl og dans på bordene er skiftet ud med is, slik og børnelege.


Langrend og snowpark

Idre Fjäll er udnævnt til officielt langrendsanlæg for det svenske langrendslandshold.
Det er det, fordi her findes 65 kilometer yderst velpræparerede langrendsløjper, hvoraf de 30 kilometer er lysløjper. 

I snowparken er der fire forskellige nedfarter af forskellig sværhedsgrad på hop, rails med mere.
Derfor er der på Idre Fjäll mulighed for at dyrke både klassiske og mere moderne skisportsaktiviteter.

Skisport.dks udsendte mødte under sit ophold en dansk familie med skiløbere fra tre generationer. De var netop taget til Idre Fjäll på grund af stedets mangfoldige muligheder. Børn og forældre stod på ski / snowboard, mens bedsteforældrene brugte energien i langrendsløjperne.

Ved siden af skiløbet er der mange andre oplevelsesmuligheder. Man kan prøve at styre sin egen snescooter eller hundeslæde, eller få en tur gennem vinterlandskabet i hestevogn.

Her er desuden både svømmehal, sportshal og bowlinghal.
Afterski for voksne er der naturligvis også. På ’Loftet’ løb vi ind i et band, der spillede ABBA- potpourier, så lokalet var ved at vælte af begejstring og nostalgi.

Indkvartering

Den tidligere svenske skistjerne Pernilla Wiberg har opført et hotel i Idre Fjäll, som ligger i den dyreste ende af skalaen for indkvartering. Også den tidligere norske langrendsstjerne Bjørn Dählie udlejer en af sine kæmpestore luksushytter her.

Men uanset om man indlogerer sig i hytte, lejlighed eller på hotel, er området planlagt, så man starter skiløbet lige udenfor døren. Skicentrene og aktivitetsmulighederne ligger i gåafstand - op til en kilometer - men man kan hoppe på ’Fjeldtoget’, der transporterer folk til og fra ski- og aktivitetscentret hele dagen, hvis man er blevet lidt træt i stængerne.

Maden

Der er et varieret udvalg af spisesteder at vælge imellem. Man kan spise meget andet end köttbullar her. Her er restauranter med speciale i blandt andet fondue, wok og vildt.
Planlægger man at spise madpakke midt på dagen, er der et par varmestuer ved Skicenter Väst, hvor man gerne må medbringe maden selv.

Vi afprøvede fjeldrestauranten "Toppen", der blandt andet udmærker sig ved at have en flot panoramaudsigt. Her fik vi en ægte gourmetoplevelse. På en 300 grader varm sten placeret midt på bordet tilberedte vi selv vores hjortefilet og elg-entrecote. Og det var faktisk "toppen".

Hvor der er røg, er der ild

Så der er noget om snakken. Idre Fjäll slår sig på at være et skisportssted for de fleste, men især for dem, der skal lære eller finpudse skiteknikken. Og Idre Fjäll er et perfekt sted at slå sine første sving på skiene eller at videreudvikle sin teknik. Både børnefamilier, begyndere eller let øvede og langrendsløbere finder her masser af sjov og udfordringer til en uges skiferie.
Og undrer du dig under et ophold på Idre Fjäll over, at der er røg i skoven – ja, så er forklaringen sandsynligvis, at det er fordi Sveriges sydligste samestamme laver mad over bål derude.

Idre Fjäll har:

  • 28 lifter
  • 41 nedfarter
  • 28 pistekilometer
  • Største faldhøjde: 304 m.
  • Længste nedfart: 2800 m.
  • Liftkapacitet på 28000 pers./t.
  • 1.000.000 kvm. glideflade
  • 65 km. Præparerede langrendsspor
  • 7266 senge i området
Alpin-skiløbet er koncentreret om bjerget Gränjesvålen 892 m.o.h.

Afstand til Idre Fjäll fra:

Oslo: 330 km
Göteborg: 600 km
København: 850 km

Læs mere om skiferie i Idre Fjäll her.

Skisport.dk var inviteret til Idre Fjäll af Stena Line

Af Hans Jerver

Udgivet af: Rasmus Skov

Fakta om Idre Fjäll
Skiområdet: 442-960 m.o.h.
Byen: 442 m.o.h.

40 pister i alt
16 stk.
9 stk.
6 stk.
9 stk.

Lifter: 27 stk. / 25.500 pers/time

Slæbelifter: 20
Stolelifter: 4

Mere om skiferie i Idre Fjäll

Find tilbud på skirejser