« Til oversigten

Catskiing i Makedonien

Makedonien er måske ikke det første land man tænker på, når man hører ordet ’skiferie’. Men trods det og en ødelagt lift havde anmelderen nogle uforglemmelige dage på ski på Balkan-halvøen.

Har du nogensinde ønsket dig din helt egen pistemaskine som kunne fragte og dine venner op ad bjerget? Bare pege på en ny top med lækker sne og komme direkte derop? Det er virkeligheden i det forholdsvis ukendte freeride paradis popova sapka makedonien.

Venligt lokalt freeride miljø

Popova Sapka skiller sig ud fra andre steder, i kraft af de mennesker der arbejder og guider i hele Eskimo Freeride's catskiing koncept. Guiderne elsker deres job, der består af at føre skielskende turister rundt i deres offpiste paradis, og de er stolte af at vise deres bjerg og by frem for besøgende.På den sidste aften sagde en af tjenerne således på sit makedonske engelsk:"I am from this area and this is my mountain. My family has lived here for 400 years and if you come here and have a good time then I am happy."Lige netop den indstilling er med til at gøre opholdet til noget særligt, man føler sig velkommen og får et indblik i et ægte makedonsk lokalsamfund i bjergene.


Book din egen tur til Makedonien

Vi brugte samlet tre dage i Popova Sapka og var heldige at få gode forhold, hvor vi kunne køre på det meste af bjerget på trods af stormen tidligere på ugen. Et mere sikkert bud vil være at booke en hel uge og dermed øge chancerne for at opleve god sne.Selve området byder på masser af forskellige ruter og ture, som guiderne fra Eskimo Freeride kan føre dig kompetent rundt i.

Debredeplanker.dk arrangerer ture til Popova Sapka med en uges catskiing for cirka 11.500 kr. plus flybillet, der koster 1.500 – 2.500 kr. Vi fløj med Austrian Airlines fra Hamburg via Wien til Skopje.

I løbet af de næste par år planlægger Eskimo Freeride at udvide eller flytte catskiing konceptet til et nærliggende bjergmassiv, der er endnu højere og endnu mere øde. Fordelen bliver større pulversikkerhed, da vinden er en mindre faktor i dette område.Fakta

Catskiing: Skiløb, hvor turen op af bjerget foregår med en pistepræpareringsmaskine – også kaldet en cat - der er bygget om til at medbringe passagerer. 


Popova Sapka ligger i bjergkæden Shara, der er cirka 10 kilometer bred og 55 kilometer lang.

Skileje: For 5 euro kan du leje ski og støvler i vejkanten på vej op til området. Udstyret ser ud til at være mere end 20 år gammelt.

Til sammenligning koster en dags catskiing i Whistler i Canada cirka 2.800 kroner pr. person.

Her lidt video fra vores tur:


Endnu en film fra området:


Catskiing til Makedonien tilbydes af det danske skirejsebureaue Debredeplanker.dk