« Til oversigten

Drag ud og rundt i verdens største skiområde

Canazei er en del af verdens største skiområde og danskernes foretrukne Italienske skiby. Her flyder det over med italiensk kultur, lokal gastronomi og verdensklasse skiløb.

Buongiorno - Hør Rasmus fortælle om skiferie i Dolomiti Superski


Canazei er blot én af de omtrent 50 byer, som tilsammen udgør Dolomiti Superski, som med sine godt og vel 1.200 kilometer præparerede pister er verdens (suverænt) største skiområde. Det mærker man dog ikke som sådan, når man står nede i Canazei by. Her er butikker, caféer, restauranter og barer nok til at give både liv og muligheder for gode dage. Desuden bærer dele af den hyggelige by præg af sin alder på flere hundrede år. Over byen våger Dolomitternes enorme bjergmassiver. En kort tur i en gondol placerer dig oppe i terrænet lige under trægrænsen. Herfra kan du tage forskellige lifter videre op, vel vidende at verdens største skiområde ligger og venter lige ude foran spidsen på dine ski.


Man skal ikke langt op over Canazei, før områdets storslåethed åbenbarer sig.

Varm op og kør ud
Skiområdet lige over Canazei by er meget overskueligt. Der er brede åbne pister i enhver relevant farve, og det gør området til et godt sted at få gang i benene for hele gruppen eller familien. Lige over området ligger bjergmassivet Sella, som udgør denne del af Dolomiti Superskis kerne. Det er nemlig dette massiv, som er omdrejningspunktet for den berømte skitur Sella Ronda, der, som navnet antyder, går hele vejen rundt om Sella-massivet.

Når kroppen er varm og sporet ind på at stå på ski, er der for de bare nogenlunde øvede skiløbere ikke andet for end at begive sig ud i området. Som udgangspunkt betyder det, at man starter med at køre enten den ene eller den anden vej rundt om Sella-massivet. Begge dele lader sig gøre, og det eneste, man rigtigt skal være opmærksom på, er, at man holder styr på, præcis hvor man er, så man når at komme tilbage til den rigtige dal, inden lifterne lukker.

Når man drager ud mod fjerne dale og byer, sker det overvejende på blå og lyserøde pister. Det betyder, at alle kan være med. Pisterne strækker sig rundt om enorme klippe- og bjergmassiver og ned gennem urørte skove i et landskab, som om nogen har gjort sig fortjent til sin plads på UNESCO’s verdensarvsliste.


 Egne madpakker kan være ganske gode, men de måler sig næppe med maden fra de lokale rifugios.

400 skåle spaghetti bolognese

Meget lig en tur ud i terrænet i et vilkårligt østrigsk skiområde, så støder man af og til på restauranter, når man kører på ski i Dolomiti Superski. De små rifugios, som de hedder på italiensk, ligger strøet ud mellem tinder og træer, og giver deres navn, som på dansk oversættes til ”ly” en ganske håndgribelig betydning. Mange af bygningerne er nemlig gamle og lavet af sten, og indbyder ikke bare til et måltid, men til virkeligt at søge ly og varme.


Sella-massivet, som er omdrejningspunktet for Sella Rondaen, er et ærefrygtindgydende sceneri at stå på ski ved.

På den gastronomiske front er forskellen mellem Østrig og Italien, at … ja, det er Italien. Endnu har jeg ikke klikket mine støvler i mine bindinger i et skiområde med så fantastiske muligheder for enestående madoplevelser, som de findes her. Naturligvis serveres der pizza og pasta i abnorme mængder, men italienerne har en stolthed overfor deres madtradition, som sørger for, at en pasta bolognese ikke bare er en pasta bolognese. Enhver ret findes i forskellige varianter alt efter, hvilket rifugio man søger ly i, og hvilken dal det ligger i, og der findes desuden flere egnsretter, som kun findes i dette hjørne af Alperne og Italien. I alt ligger der mere end 400 restauranter i Dolomiti Superski, så I når næppe at spise dig igennem dem alle, men vi foreslår, at I som minimum gør et forsøg. Et godt sted at starte er omkring Alta Badia, som er særligt kendt for sine mange gode restauranter.

Dagsture og udsigter

Sella Rondaen er én tur, som i høj grad består af en bestemt række pister, som skal køres i en bestemt rækkefølge, for at man når hele vejen rundt. Det gør, at mange tilsyneladende lukker øjnene for de unikke kvaliteter, som hvert eneste af de mange skiområder, som man kører igennem, besidder. Derfor bør (lidt øvede) skiløbere bruge Sella Rondaen ligeså meget som en mulighed for at se og vurdere flere skiområder på én dag, som de bør bruge den som selvstændig skitur. På den måde kan man finde det skiområde, som passer ens egen smag og behag allerbedst. En personlig favorit er området mellem Corvara og Passo Campolongo, som med sine meget beskedne menneskemængder minimerer tiden i liftkøen, så du kan maksimere tiden i det sjove og rullende terræn, som dette hjørne af Dolomiti Superski er velsignet med.


Fra toppen af Marmolada er der rigtig langt ned i dalen. Undervejs bliver man belønnet med udfordrende skiløb og spektakulære udsigter.


Dolomitterne er en underbjergkæde af Alperne, hvis sceneri ikke ligner noget andet, I finder i Alperne. Som tidligere nævnt er området inkluderet på UNESCO’s verdensarvsliste, og det gør det til en decideret synd ikke at stoppe op og betragte de ærefrygtindgydende udsigter. Udsigter er der nok af, men ingen af dem er ligeså bjergtagende, som den du finder på toppen af Marmolada. Marmolada er med sine 3.342 meter Dolomitternes højeste punkt, og I kan komme helt op i 3.250 meters højde. Her kan du fra udsigtsterrassen ovenpå liftstationen se nærmest uendeligt langt ud (og ned) over Dolomitterne, før du spænder dine støvler og kører La Bellunese, som med sine 12 kilometer er bjergkædens længste skipiste. Vær dog opmærksom på, at pisten mange steder er både smal og mørkerød, hvilket gør den mest velegnet til øvede skiløbere.


Planlæg din tur

Det må være det umiddelbart vigtigste tip, når I skal til Dolomiti Superski. Naturligvis kan man snildt bare flanere rundt i området på ski, men hvis man virkeligt vil udnytte, at man er kommet til verdens største skiområde, så bør man planlægge i hvert fald nogle af sine dage. Så kan I være sikre på at blive belønnet, når det kommer til mad og udsigter, og især når det kommer til skiløb.

Læs også:
- 10 ting du skal opleve i Canazei

Skiferie forslag i Canazei

Hotel Dolomiti Hotel Dolomiti Bil fra 4.932,-/pers.
Hotel Grohmann Hotel Grohmann Bus fra 7.281,-/pers.
Albergo Canazei Albergo Canazei Fly fra 6.553,-/pers.
Hotel Caminetto Hotel Caminetto Bil fra 4.038,-/pers.
Nulstil   Udvidet søgning