Hvem kan levere skiløb i topklasse? Canazei kan.

Hvem kan levere skiløb i topklasse? Canazei kan.

Italienske Canazei'as i Dolomitterne er en del af Val di Fassa, som er verdens største skisportssted. Forventningen er stor til en skiferie i området.

Italienske Canazei i Dolomitterne er en del af Val di Fassa, som er verdens største skisportssted. Derfor forventer man ikke så lidt af en skiferie i området. Men det kan man også roligt gøre – Canazei har det hele.

I Canazei har pisterne åbent til klokken 17.30 hver dag. Det er lang tid, hvis man sammenligner med de gennemsnitlige åbningstider for alverdens skisportssteder. Men man kan fristes til at mene, at det slet ikke er nok for et skiområde som Canazei.
Her kan du nemlig opdage nye pister og forbindelser hver dag på en uges skiferie, og du kan nemt få fornemmelsen af, at en enkelt uge på ski slet ikke er nok.

Til sammen byder Val di Fassa på over 1.000 pistekilometer på alle niveauer og fordelt ud over et kæmpe område. Så skal du til Canazei, er det bare om at indstille sig på en oplevelsesrig skiferie med plads til at udforske Dolomitternes fantastiske natur.

Her ses pistekortet fra dolomiti superski

Midtpunktet i et netværk af pister

Canazei er et sandt vinterparadis for både skiløbere og snowboardere. Byen er centralt placeret i Val di Fassa, og herfra er der forbindelse til utallige pister.

Skiløbet er fordelt på to bjergsider i Alpernes Dolomitter. Nogle pister er berømte (og måske berygtede) som nogle af de stejleste en skiløber kan komme ud for, andre er mere for nybegyndere og familier.

Med startsted i Canazeis hovedgade løfter en gondollift skiløbere op til områdets første station på få minutter. Herfra har man tre muligheder: Nyd turen ned til landsbyen, tag endnu en gondollift videre op eller snup kabineliften til toppen.


Uanset hvilken lift du vælger, får du adgang til et kæmpe netværk af Canazeis pister over trægrænsen. Prøv for eksempel kræfter med den lange piste fra Sasso Levante, der løber fra top til by med en højdeforskel på 1.000 meter.

Sellaronda ruten - 40 km maratontur på ski

Fra Canazei er der også adgang til Sellaronda-ruten, som er en maratontur på 40 kilometer over områdets bjergpas. Hvert år bliver der afholdt en konkurrence, hvor skiløbere forcerer sig gennem det hvide landskab til langt ud på natten.

Her er Sellarona ruten markeret

Og har man ikke lyst til at befærde sig i sneen i nattens mulm og mørke, kan man også prøve kræfter med Canazeis natteliv, der kendt for at være et livligt et af slagsen.

En traditionsrig by med moderne faciliteter

Canazei har siden 1950’erne oplevet et boom af turisme. Byen er ret lille med sine knap 2.000 faste indbyggere. Dog er der plads til omkring 12.000 skigæster i højsæsonen.

Det har selvfølgelig betydet moderniseringer og nybyggeri – både af hoteller og lifter. Men trods det har man alligevel lykkedes med at bevare den traditionelle stemning og bygningernes oprindelige arkitektoniske vidundere.
Derfor finder du i Canazeis hyggelige gader et væld af caféer, restauranter og hyggelige spisesteder, som kan give dig mad, drikke, underholdning og afslapning i adskillige afskygninger til langt ud på aftenen.

Er en tur på café eller bar ikke afslapning nok har stort set alle byens hoteller et wellnesscenter, der kan få dig helt ned på jorden og give dig energi, så du er toptunet til en ny dag på ski.

Bo som konge eller alpebonde nær Passo Pordoi, Ciampac og Belvedere

Boligmæssigt er der også noget for enhver smag for Canazeis skigæster. Hvad enten man rejser som familie, par eller vennegruppe, kan man vælge at bo som konger på et 4-stjernet hotel eller som alpebønder i det øde terræn et stenkast fra landsbyen.

Uanset hvor man vælger at bo, er der nem adgang til Canazeis tre områder: Passo Pordoi, Ciampac og Belvedere.

Passo Pordoi

I Passo Pordoi ligger Canazeis første hotel, Hotel Pordoi. Dets gamle arkitektur er fuldt ud vedligeholdt, så man som skigæst rigtigt får fornemmelsen af et traditionsrig skiområde. Fra Hotel Pordoi er der også kun få 100 meter til en moderne kabinelift, der på få minutter sender skiløbere op i knap 3.000 meters højde. Her finder man – udover et netværk af pister ned – en 360° udsigt.

Selvom Passo Pordoi byder på udsøgt skiløb, er bjergpasset mest kendt for en anden sport. Passo Pordoi lægger nemlig hvert år asfalt til tusindvis af cykelløbere, når Giro d’Italia kører gennem området.

Campiac

Også Campiac byder på en fantastisk udsigt. Efter en kort tur med kabineliften fra Alba di Canazei til Campiac har man adgang til den naturlige udkigspost, der giver udsigt til Dronningen af Dolomitterne, bjergtoppen Marmolada.

Campiac er berømt (og måske også berygtet) for sin udfordrende sorte piste af samme navn. Den kræver en tekniker af kvalitet. Efter 2,5 kilometer på Campiac'en rammer man landsbyen i bunden – og så kan man prale af at have kørt på en af de stejleste pister i Val di Fassa.
Trods de stejle stigninger har Campiac-området også pister for nybegyndere og børn ved foden af bjerget.

Belvedere

Området er opkaldt efter det prægtige paladsområde fra barokkens Østrig. Blandt andet fordi man i Canazeis Belvedere finder den mest fantastisk panoramaudsigt over Dolomitterne.

Belvedere hejser skigæsterne opad i avantgarde-lifter og personalet tager sig her ekstra godt af pisterne og sneen, så forholdene er i top.

Italiens første skiskole blev oprettet i Belvedere, og i dag arbejder mere end 100 instruktører fra Canazei på Marmolada Skiskole for at give skigæsterne sikkerhed og erfaring på ski. Generelt er skiskolerne i Val di Fassa anerkendte som nogle af verdens bedste.

I området er Canazeis snowpark også at finde. Her kan freestylere prøve kræfter med hop og slides. Lige ved siden af kan de mere utrænede freestylere øve sig i Baby Park.

Hvem kan, Canazei kan!

Med alverdens oplevelser både med og uden planker under fødderne må man indrømme, at Canazei er leveringsdygtig i en skiferie i topklasse. Og får du ikke sus nok i maven af de beskrevne aktiviteter, kan du altid tage en paraglide-tur over Canazeis sneklædte bjerge.

Læs mere om skiferie i Canazei her.

Udgivet af: Rasmus Skov

Fakta om Canazei
Skiområdet: 1465-2950 m.o.h.
Byen: 1465 m.o.h.

1200 pister i alt
360 km blå
720 km rød
120 km sort

Lifter: 450 stk.

Slæbelifter: 159
Stolelifter: 220
Kabinelifter: 71

Mere om skiferie i Canazei

Find tilbud på skirejser