Kan Tjekkiet måle sig med skiløb i Vesteuropa?

Kan Tjekkiet måle sig med skiløb i Vesteuropa?

Hovedet rumsterer lidt af fordomme, da Skisport.dk i februar rejser på skiferie i Klinovec i Tjekkiet for, at teste skiområdet. Mon der overhovedet ligger sne? Mon...

Mon restauranterne er gamle, faldefærdige rønner fra en svunden kommunisttid? Mon lifterne består af gamle knirkende, stolelifte med splintrede træsæder, som bevæger sig i sneglefart op ad bjerget? Eller finder vi godt skiløb, moderne lifte og masser af sne?  

Det korte svar er JA til det sidste. Stort set alle fordomme røg sig en tur i Skiareal Klinovec.
 
Klinovec ligger under syv kilometer fra den tyske grænse og det tyske skiområde Fichtelberg. De to områder har indgået et samarbejde, så derfor er Skiareal Klinovec skrevet på tysk.  


Områdernes eneste gondol-lift placeret på Fichtelberg. Under liften er der en god, sort piste.

Tilsammen giver lift-samarbejdet 33 km pister fordelt på de to bjerge. Der kører fast gratis skibus mellem områderne, du bruger bare liftkortet som billet til bussen. Pisterne i området er primært røde og blå.
Hvis der købes liftkort til minimum 1,5 dag, kan du benytte begge områder.
Vi anbefaler, at man tager turen til Fichtelberg og snupper et par sving i det tyske. Her kan man passende kombinere det med en omgang ”Wienerschnitzel mit pommes” til frokost. Husk Euro, hvis man ønsker at spise frokost på den tyske side.

Vi tjekker den tjekkiske side

Vi kørte mest på den tjekkiske side. Her var der generelt god plads på pisterne hver morgen. Har man brug for skiskole, er mulighederne ganske fine. Hele tre skiskoler var at finde på den tjekkiske side.

Lidt kø ved de nye ekspreslifte

Hvis man kan tale om deciderede svagheder ved skiområdet, er det, at der hurtigt samler sig kø ved de nyere ekspreslifte (Damska og Cinestar Ekspress). I hvert fald under vores besøg.
Vi fandt hurtigt ud af, at der var mindst kø længst mod Fichtelberg. Der var stort set ingen kø ved liften Suzuki, en ældre 4-stols lift. Eller ved Prima Express, den nyeste lift. Derfor kørte vi oftere på pisterne her.
Derudover er Klinovec-toppen ret flad, så man er nødt til at bruge armene lidt til at komme frem og tilbage.

Vejen til vækst er nye investeringer

Skiareal Klinovec har de senere år gennemgået en stor forvandling. Gamle stolelifter er blevet skiftet ud med nye 4-stols ekspreslifte.
 
Seneste skud på stammen er en 4-stols ekspreslift med navnet Cinestar Ekspress samt en spritny piste på knap 3 km. Den nye lift giver områdets største løft på 470 højdemeter. Det er samme højdeforskel, som man oplever på flere skidestinationer i Skandinavien.

Den nye lift Cinestar Ekspress, med skiskole i baggrund.

Skulle du en dag komme til Klinovec, så snyd ikke dig selv for en tur på den nye 3 km lange piste, som giver godt skiløb med dejlig udsigt ud over de træbeklædte bjerge.

Her på vej ned ad den nye piste.

Udviklingen stopper ikke her

På vores spørgsmål, om udviklingen så stopper her, lyder der et stort ”NEJ” fra Martin Pisa, som er marketing manager i Skiareal Klinovec. De planlægger inden for de næste 5 år at forbinde områderne Klinovec og Fichtelberg endnu mere, så man ikke behøver at skulle med skibussen. Derudover undersøger man pt. muligheden for at tilkoble flere nærliggende skiområder. Målet er, at liftkortet på sigt kan give adgang til 50 km pister. Derudover er planen at blive ved med at modernisere liftsystemerne.

Et af de tre børneområder

Slut på fordommene

Under opholdet blev vores fordomme om forfaldne kommunist-bygninger, slidte stolelifter og slæbelifter og ingen sne næsten skudt til jorden.
Næsten.. for der var da enkelte bygninger fra kommunisttiden på toppen af bjerget. Men for at være ærlig, var det egentlig med til at give stedet noget autencitet og historie.
 
Ellers kan man næsten køre alle områdets pister uden brug af slæbelifter, et kæmpe plus i vores bog. 80 % af pisterne i Klinovec er dækket af snekanoner. Derudover har de nye lifte virkelig optimeret området. Og det tiltrækker flere gæster til området.
Der var således intet "østeuropæisk" over lifterne eller pisterne. Det samme gjaldt heldigvis for skiudstyret, man lejer. Alt er moderne grundet de store investeringer de senere år.
 
Konklusionen er, at Klinovec skød alle vores betænkeligheder ned og bød på mange positive overraskelser.

En dag væk fra pisterne kan bruges på…

- Shopping, nærmeste større by, Karlovy Vary med ca. 50.000 indbyggere, ligger kun 20 minutter væk i bil, men vil man til et ægte shoppingmekka, skal man køre lidt længere, nemlig 1,5 time til den gyldne stad også kaldt Prag
- Spa og wellness.
Fichtelberg og Tyskland skimtes her i baggrunden

Tjekkiet, måske EU’s billigste skiland:

Og ja, Tjekkiet er stadig ufatteligt billigt. Tro det eller ej, men for 35 danske kroner per person kan man sætte sig til bords og få en omgang ”knodlaky”, en form for gullasch, eller en klassisk ”Bolonske spagety” og endda få øl eller sodavand med til prisen.
Med til historien hører, at det sågar er på restauranter på pisten. Det er priser, der er til at forholde sig til. Så en familie på 4 kan altså spise og drikke sig mætte for cirka 150 danske kroner.
Bevares, maden er ikke fra det finere franske køkken. Men du bliver mæt og forlader restauranten med et smil.

PS. Ønsker du blot en fadøl på pisten, så slipper du med 12 danske kroner.

Destinationen er god for…

  • Børnefamilien, som ønsker en skiferie, hvor det er nemt at finde rundt. Her er pister til hele familien. Det er et oplagt sted at lære at stå på ski, alene i Klinovec var der 3 skiskoler i gang, da vi var der. Det var undervisning på engelsk og tysk. Men der var ingen dansk skiskole. Det er naturligvis et minus.
  • Begynderen, som er på jagt efter en kort skiferie og ikke vil sprænge budgettet
  • Parret, der ønsker en kombination med let skiløb og wellness (området omkring Skiareal Klinovec tilbyder masser af muligheder for wellness mv. Vi boede selv på Hotel Behounek i Jachymov 10 minutter fra skiområdet i bil. Hotellet er kendt for deres behandlinger).
Læs mere om skiferie i Tjekkiet her og Klinovec her.

Skisport.dk var inviteret til Klinovec af Czechtourism, Skiareal Klinovec og Lazne Jachymov.

PS. vi har tidligere også teste skiløbet i et andet østeuropæisk land, nemlig Slovakiet og her var det Jasna der lagde pister til, du kan læse mere om vores skiferie i Jasna her.

Udgivet af: André Moth Andersen

Fakta om Klínovec

Lifter: 11 stk. / 2.400 pers/time

Slæbelifter: 7
Stolelifter: 4

Mere om skiferie i Klínovec

Find tilbud på skirejser

Gå til toppen